caliningrad skrev 2011-10-04 08:09:52 följande:
Ja.
Trist att man ens behover forklara det.
Om man lar sig lasa sent finns det de foljande nackdelarna:
1) barnet kan inte borja lara sig andra amnen sjalvstandigt eftersom det blir mycket svart att ta in kunskaper som inte ar pratiskta om man inte kan lasa. Valdigt konstigt att ens behova forklara detta.
2) barnet kommer in senare i skonlitteraturen, eller aldrig i manga fall
3) barnet kommer att bli uttrakat i skolan eftersom att lara sig lasa innebar att ga igenom texter pa nyborjarniva som kan vara roliga for en 4-aring, knappast for en 7-aring
4) det finns valdigt manga olika skrivsystem i varlden. Valdigt manga manniskor i olika delar av jorden kan lasa i olika skrivsystem. Att lara sig ett enda system sa sent som 7 ar ar ett valdigt stort hinder for att sen hinna lara skig andra system ordentligt.
1) All kunskap vi behöver har en praktisk grund, kan man inte aplicera teori på praktik är teorin helt meningslös att ha. Det är tex ingen vits att kunna läsa siffran två om man ändå inte förstår vad två äppelbitar är i mängd.
2) Att barnet inte själv läser är inte detsamma som att barnet inte vet vad en bok är. Min dotter på 3 år vet två bokstäver, S (som i hennes namn) och V (som i lillasysters namn), men hon kan läsa flera ord både på svenska och engelska. Vi läser gärna och ofta för henne och hon vill ha böcker med mer ordentlig text. En annan favorit är att hitta på helt egna sagor där hon har en röd tråd i berättelsen, något som är rätt ovanligt för 3 åringar att göra.
3) Kolla upp "listiga räven" som är ett pedagogiskt förhållningssätt för barn att lära sig läsa, används i rätt många skolor i Sverige och för att beskriva det väldigt kort går det ut på att barnen själva väljer en bok de verkligen är intresserad av att lära sig läsa, kan vara allt ifrån dagspöket till robin hood.
4) Svenska är ett komplicerat språk att lära sig, ett av världens svåraste faktiskt, men vårt alfabet stämmer överrens med många språk i världen och att lära sig dem är inte så svårt. De som har fallenhet för språk kan ju 3 olika innan de gått ur grundskolan, ev. 4 innan de slutat gymnasiet. Det svåraste är ju att lära sig Asiatiska eller afrikanska språk som ligger långr ifrån vårat, men de har å andra sidan lika svårt att greppa svenskan.