• Muppis

    Minns ni skolmaten?

    Är lite nyfiken på hur ni minns skolmaten eller tycker om den som fortfarande går i skolan? Jag minns att jag tyckte bäst om spagetti och köttfärsåsen och pasta med skinksås, kan bli riktigt sugen på den fortfarande, är länge sen jag gick ut skolan. dela med er av era bästa minnen

  • Svar på tråden Minns ni skolmaten?
  • Yavannie

    I låg- och mellanstadiet hade vi riktigt dålig mat. Sönderkokt potatis som alltid var jättesvår att skala (och man blev liksom klibbig på fingrarna av den), fiskbullar som man säkert hade kunnat ha som studsbollar, lapskojs och pölsa. Ungspannkaka som var stenhård och bränd i ena kanten och sladdrig och äggig i den andra. Fy fasiken.

    I högstadiet blev det bättre. Där fick man ta själv. Min favorit då var kebabgryta med ris. Kebabgryta har jag aldrig ätit någon annan stans än just i skolan! 

    I gymnasiet var jag vegetarian. De som inte var det hade ändå två andra rätter att välja på. Det var lyx, och bra mat dessutom. Fattar inte att vissa ratade den och gick på donken... 


    cynicalchronicle.blogspot.com - där jag rotar fram och ratar dina inlägg
  • Lavish
    PeeGee skrev 2011-09-06 17:36:42 följande:

    Jag hade kanske maximal otur, men all skolmat genom hela min skoltid var oätlig. Allt var ofräscht och unket och det fanns inga grönsaker. Ibland rev de lite vitkål i stora klumpar. Utan dressing. Bara de tjocka vita delarna på kålhuvudet i ett bleck. 

    Tjockpannkakan såg ut som att den var gjord på alginat och skumgummi. Allt som innehöll kött var gummiartat och luktade något skumt som jag senare i livet lärde mig känna igen som dragon och malkulor. Potatisen studsade om man slog den i bordet, hade pyjamas och växte i munnen tills man kräktes. Grytorna var slemmiga och läskiga och riset vettefan var de fick ifrån. Jag har aldrig lyckats återskapa den där samtidigt vattensjuka och o-genomkokta konsistensen. Eller lukten av gammal modellera som kom från det. Grynen var liksom större än allt annat ris jag stött på i mitt liv och jag svär på att de enskilda riskornen rörde sig om man inte noga dränkte dem i sås först.

    Eller hur förvarade de knäckebrödet? Det luktade sommarstuge-skåp. Och det där margarinet de tyckte man skulle ha på? Örk. Så mackor gick bort också. Såvitt jag vet genomlevde jag de nio åren på mjölk.

    Fast det värsta var nog när de skulle vara lite "festliga" och vi fick risgrynspudding (med kanel, socker och mjölk om det var jul - med saftsås om det inte var jul). Risgrynspudding, även när det är väl tillagat, är bland det äckligaste man kan tvinga på en människa. Och i matan var den inte väl tillagad.

    Saftsoppa med Puckstång. Minns nån det? Vafan?

    Allt. Precis allt hade vidrig konsistens. Vidrig. Jag fick det i munnen och sen växte det och växte tills jag spydde. "Skölj ner med mjölk" sa matistanterna. Ja, just - först vidrig konsistens och sen gör vi det kallt och blött också! Lysande idé!

    Eller det påstådda potatismoset och den påstådda skinkan. Herrejemine. Kommer ni ihåg hur den där formpressade "skinkan" luktade gympa-matta?

    Stackars matistanterna på de skolorna, på den tiden. Fan att gå till jobbet varje dag och dels veta att man serverar sån skit man inte skulle ge en strykar-katt och sen ha som uppdrag att tvinga ner skiten i oskyldiga barn. Jaha - såhär blev mitt liv. Jag är mat-Kapo på en mellanstadieskola. Jag tvingar barn som aldrig gjort mig nåt ont att äta gympamatta och får inte låtsas om att jag dör lite inuti. Alla försök att göra det lite trevligare eller fräscha upp lite faller på att allt kommer i gigantiska bleck från storköket och är redan två veckor gammalt när det når oss. (Alternativt: nu kan jag ta ut mitt livs frustration på de små jävlarna. Skraphink? Här blir ingen jävla skraphink. Du äter  tvåveckors "oxjärpe" och håller käften! Muahahahahahaha!) Kanske hade de egna barn i skolåldern? Kanske brast deras hjärtan vid tanken på att någonstans på andra sidan stan tvingade någon hjärtlös jävel i deras telningar "Hawaiigryta" och inte ens hade vett att skämmas? 

    Jag blir alltid lika paff när jag träffar folk som gillade skolmaten. Är de yngre än jag tänker jag att det kanske blev bättre till deras tid. Är de äldre tänker jag att åttiotalet var en kackig tid att gå i grundskola och att det kanske var bättre på deras tid. Är de jämngamla tänker jag att de kanske bodde i samma upptagningsområde som kommunpolitikernas egna barn. Eller så lagade deras föräldrar lika sketen mat som storköket. Eller ingen mat alls. 

    Så kanske det var. 


    Håller i stort med om din beskrivning. Har dock enstaka gånger varit med om rätter som varit ätliga, grytorna som antagligen tog minst stryk av de långa förvaringen. Ibland kunde man på gymnasiet raida vegetarianernas matlåda (vilket var förbjudet) som ju var betydligt mindre och kanske lagad på plats? Smakade bättre. Men man var tvungen att ha intyg hemifrån på att man aldrig åt kött för att få "rätt" till den. Har också tänkt att om man hade en själ från början måste mattant vara det mest själadödande yrke man kan tänka sig.
  • Tant Green

    Jag minns att jag saknade lapskojsen när vi flyttade från Stockholms kommun till Sigtuna kommun, för där fick man aldrig det. Men när vi flyttade tillbaks till Stockholm när jag började gymnasiet så fick jag det äntligen igen

    Annars har jag inga trevliga minnen av skolmaten, jag tänker mest på potatis med skinn, köttfärslimpa (blä!), jättetjock spagetti och mjölk som skummade som om det var diskmedel i. 

    Jag gick i (grund)skolan 1975-1984. 

  • tulip79

    I låg- och mellanstadiet verkligen älskade jag korv stroganoff och ris! Annars minns jag inte så mycket av maten, så den var nog ok. Har aldrig varit för panering på fisk så den bytte jag alltid bort med en kompis så jag fick hennes fisk

  • Ziitoo

    Köttfärssåsen var verkligen mums i skolan, likaså någon torsk med limetäcke. Sen måste jag även ta och hylla skolans pizza =D Guuu vad jag saknar den!


    ♥ Isabell 090304 och Felize 100921 ♥
  • Bling1975

    Jag älskade pannkaka i skolan. Numera vill jag hellre ha hemlagade men långt upp i vuxen ålder kunde jag bli sugen på de där färdiga som värms upp i bleck. Alltid när jag besökte en vägkrog ville jag ha dem när jag hade slutat skolan. I övrigt levde jag på fil och knäcke under grundskolan, I gymnasiet hade vi bättre mat som lagades på plats även om det var mycket halvfabrikat, men även ett fik med mackor och sallad så där blev det mer variation.


    Stitch längtar efter Lilo
  • Rulltrappa

    Jag avskydde skolmaten och fick kväljningar bara av att gå förbi och känna lukten. Åt knäckebröd med bregott till lunch under 12 års tid. :)

  • SweeneyTodd

    Fan vad folk klagar. Inser ni hur bra vi har det, som får GRATIS mat? Sverige är ialla fall en av dem få(eller den endaste) landet som serverar gratis skollunch. Var tacksamma.

  • ailin66

    Åh, pasta med skinksås! Hade helt glömt bort den... Risgrynsgröten sista dagen innan jullovet var ju en höjdare. Tror att jag var den enda av mina kompisar som faktiskt tyckte om fiskbullarna. Tjockpannkakorna var goda, men de tunna var alltid hårda och sega i kanterna.

    Kebabgryta och pizza fick vi någon gång ibland. (82:a)

    Högstadiematen var inte alltid lika bra. Jag kommer ihåg en dag när det vegetariska alternativet bestod av någon slags böngryta som de hivat i alla möjliga rester i, inklusive pannkaksbitar (?) och jordnötter! Skolsköterskan fick ta itu med en hel del allergiattacker den eftermiddagen...

  • Mary Jo

    Åh vi hade jättebra mat här och jag saknar den! Satt och pratade med en kompis här för ngn dag sen att man borde börja käka lunch på skolan igen! Alltid god salladsbuffé. Men jag saknar korv stroganoff,pannkakan,palten,kebabgrytan,köttfärssås o spaghetti, pasta med skinksås och panerad fisk med kallsås. mmmmmm!

Svar på tråden Minns ni skolmaten?