• Alexi

    Det är så svårt att hitta bra småbarnsböcker

    Jag tycker det är så svårt att hitta böcker för vår 2,5-åring som både vi och hon gillar. Antingen är det för mycket text eller för lite. Eller så är det någon helt meningslös historia som knappt går att läsa eller så saknar boken helt en röd tråd. Eller jättekonstiga bilder. Jag har testat en hel del, både köpt och lånat på bibliotek men vi läser jättemycket så vi behöver hela tiden förnya favoriterna då alla blir less på dem. Dottern har inte kommit så långt med språket ännu så jag antar att andra jämngamla kan gilla en högre nivå på språket och kanske kan relatera till fler saker (som Ingrid klär ut sig, dottern kan inte relatera till utklädning, info om bakterier osv, det märks att hon tycker texten är ointressant i dem).

    Böcker vi gillar är tex Totte och Emma-böckerna, de är jättebra. Sen har vi testat några Kråke och de är av varierad kvalitet men ändå rätt bra (gillade Kråkes toa och Kråkes kväll tex). Ingridböckerna är ok, fina bilder men för svår nivå på texterna. Viggo är bra. Vem-böckerna är ruskigt fula bilder och en del konstiga historier. Leo/Ella bra, både språket och bilderna. Bu och bä hade vi hört mycket bra om men det är lite för lite text i dem tycker jag. "Ellen på stranden" testade vi nyligen, helt ok.

    Har ni några tips till oss?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-07-17 19:53
    Tack för alla tips!
    Har sammanställt en lista på tipsen jag fått i tråden, säg till om jag missat någon viktig.

    Leni är ett sockerhjärta - Emma Adbåge

    Fia och djuren - Catarina Kruusval

    Nisse-böckerna - Olof och Lena Lindström

    Ellen - Catarina Kruusval

    Aja baja Alfons Åberg ? Gunilla Bergström

    Prick och Fläck - Lotta Geffenblad

    Snurranböckerna - Eva Bergström

    ?Babblarna-böcker?, för språkutveckling.

    Astons presenter och Astons stenar - Lotta Geffenblad

    Sagan om det röda äpplet, Matildas katter och Pelleböckerna - Jan Lööf

    Castor- och Frippeböckerna - Lars Klinting

    Nalle Puh

    Djungelboken (kortversion)

    Mamma Mu - Jujja och Tomas Wieslander

    Tummen, Spöket Laban m.fl - Inger och Lasse Sandberg

    Ture och Varför då - Anna Clara Tidholm

    Gittan-börckerna - Pija Lindenbaum

    Pettson och Findus - Sven Nordqvist

    Jösta och Johan - Anette Skåhlberg

    Böcker av Richard Scarry

    Mulle Meck - George Johansson

    Halvanböckerna (finns för olika åldrar) - Arne Norlin

    Billy och den mystiska katten - Birgitta Stenberg

    Grisen Benny - Barbro Lindgren

    Bu och Bä ? Lena Landström (finns med olika mycket text)

    Babo pekar och Lalo trummar ? Eva Susso

    Här är det lilla huset - Eva Eriksson och Barbro Lindgren

    "ABC sa lilla T" ? Lena Andersson

  • Svar på tråden Det är så svårt att hitta bra småbarnsböcker
  • Alexi
    Ulaninen skrev 2011-06-22 08:52:51 följande:
    Hej! Vår son är tre år och vi har ganska länge läst böcker med lite mera text; blir han uttråkad gör vi en liten sammanfattning och bläddrar vidare :) Ibland kan han välja att läsa enklare pek- och småbarnsböcker, men både han och vi tycker det är roligare med mera handling. De behöver inte förstå precis varje ord man läser just då, utan jag tror verkligen språket och förståelsen utvecklas av att de hör fler och mer ord och uttryck. För vår del har det blivit så att han med tiden frågat om ord och sammanhang, i böcker vi läst i flera månader. Dvs han har haft utbyte av böckerna länge, först kanske främst av bilderna och så småningom även av hela sammanhanget.

    Favoriter här hemma (för både oss föräldrar och sonen):

    Astons presenter och Astons stenar av Lotta Geffenblad
    Sagan om det röda äpplet, Matildas katter och Pelleböckerna av Jan Lööf
    Castor- och Frippeböckerna av Lars Klinting
    Nalle Puh
    Djungelboken (kortversion)
    Mamma Mu av Jujja och Tomas Wieslander
    Tummen, Spöket Laban m.fl av Inger och Lasse Sandberg
    Tack, sparar hela listan!

    I och med att språket håller på att komma på dottern så gillar hon böcker där hon kan peka på bilder, känna igen olika ord osv. Därför tror jag att hon gillar när det är vardagliga historier med igenkänning.
  • k girl

    Jag tycker personligen att Vilda bebin är skitkul att läsa. Det schvungar liksom om språket så att till och med min 1,5-åring sitter och lyssnar andäktigt trots att man läser mycket text. Men den är på rim. Anna-Clara Tidholms böcker brukar ju tilltala både liten och stor också. T ex Knacka på, Hitta på, Varför då?. Den senaste uppräknat framför allt, kanske. Lotta på Bråkmakargatan, är det för mycket text i den?

  • mer grubbel

    Gud vad olika det är! Här avskyr vi Knacka på, Ut och gå etc, kul att nån gillar dem.

    Min son är 2,5 och han avgudar Alfons, vi har börjat med de yngre Alfonsarna, Aja baja är favoriten, samt Raska på och Godnatt Alfons Åberg. Mamma Mu är också en hit, men det är lite mycket text i dem, men det är lätt att korta ner något, men eftersom bilderna är så detaljerade funkar det rätt bra ändå.

  • kolreach

    Eva Sussos böcker: "Babo pekar", "Binta dansar" och "Lalo trummar". Jag trodde först att de skulle vara alldeles för tråkiga eftersom sonen är van vid och uppskattar böcker med mer text, men de blev snabbt stora favoriter. Jättefina bilder också.

    Anna Clara Tidholm har gjort många böcker för olika åldrar, t ex de om Ture och Knacka på. Gå till biblioteket så kan du säkert hitta en av hennes böcker med lagom mycket text för ditt barn.

    Ludde-böckerna är roliga

    Mette-böckerna är mycket vardagliga händelser som hon säkert kan känna igen sig i, t ex i skogen, i stan, leker kurragömma osv.

  • Tygtiiger

    Gruffalon! Den är på rim och det är fina bilder och den är rolig.


    Krupke, we've got problems of our own!
  • Vickanflickan

    Vilda bebin älskar jag med. Just för flytet i texten. Jag älskar böcker med rim. Men tycker du själv att böcker med rim är tråkiga så är det kanske inget bra tips.
    Håller med Konichiwa girl om "knacka på"-böckerna också. Själv tycker jag dom är ganska tråkiga men barn brukar älska dom är nån konstig anledning.
    Annars säger jag Alfons som några andra också har sagt.
    "Det var det fräckaste" tycker jag är himla rolig också men det kanske är för att jag fastnat i kiss&bajs-åldern

    Min son är 19mån och älskar böcker, både att bläddra själv i och att vi läser för honom. Vi läser lite av varje här hemma. Ibland kan böckerna bli lite för mycket och då genar vi när vi läser och lägger dit egen text.

  • Skoldpaddan
    Alexi skrev 2011-06-21 19:45:35 följande:
    Ser att Jösta och Johan är förresten för gruppen 3-6 år, det är nog lite för svårt än så länge.
    Jösta och Johanboken är enkel i språket (korta meningar) och bilderna, jag har läst den även för 1-åringar som älskar att titta och peka på de stora djuren - giraffer, krokodiler, strutsar... och göra läten till dem. Den tar ca 5 minuter att läsa från pärm till pärm så speciellt lång är den inte heller. Så jag tror definititvt inte att Jösta och Johan är för avancerad för en 2,5-åring!
  • Alexi
    Skoldpaddan skrev 2011-06-22 11:09:12 följande:
    Jösta och Johanboken är enkel i språket (korta meningar) och bilderna, jag har läst den även för 1-åringar som älskar att titta och peka på de stora djuren - giraffer, krokodiler, strutsar... och göra läten till dem. Den tar ca 5 minuter att läsa från pärm till pärm så speciellt lång är den inte heller. Så jag tror definititvt inte att Jösta och Johan är för avancerad för en 2,5-åring!
    ok, jag ger den en chans.
  • Thursday

    Jag håller med om Pelle-böckerna och Jan Lööf generellt, de älskar sonen (2,5). Just nu gillar han även Richard Scarry väldigt mycket, köpte en stor samlingsvolym på bokrean och den väljer han ofta. Vi har nästan alltid någon Mulle Meck och någon Halvan hemma (även om jag tycker att de är rätt trista så gillar han dem. En annan vi testar för första gången är Billy (och den mystiska katten) men den är han rätt förtjust i så den ska vi nog prova mer av. Grisen Benny är ju en klar favorit annars. Vad gäller Bu och Bä så finns de med olika mycket text, vår favorit är Bu och Bä får besök. Håller också med om Babo pekar och Lalo trummar också. Vad kan vi säga mer generellt... Fia och djuren nämndes, de gillar han men jag tycker att de är trista...

    Annars så gäller det väl bara att testa, testa, testa. Bibblan är ju suverän på det sättet, vi fördriver lätt en timme på biblioteket med att provläsa olika böcker och så lånar vi hem lite säkra kort och lite nya favoriter.

    Jag håller med om att inte underskatta, nu är sonen iofs rätt framme med talet och pratar i långa meningar, men jag upplever ju att det handlar om att förstå koncept först och främst och inte så mycket tal. Hur är hennes intresse för språket? Sonen kan lätt lyssna på hela texten i en Pettson & Findus eller en Mamma Mu när vi läst den några gånger. Innan dess så kortar vi ner lite och pratar om bilderna men sen när han begripit så vill han lyssna på hela texten. Han suger i sig ord och meningar som en liten svamp och kan ofta hela texten utantill i sina egna böcker (han läste det mesta av Vem är arg? för mig till lunch).

    Häromsistens hade vi en som hette Kaninkostymen hemma, den var ju alldeles för avancerad i tematiken för honom (sexårig pojke är kär i sexårig flicka och gör tokiga saker för att bli uppmärksammad) men den gillade han också mycket.

  • Alexi
    Thursday skrev 2011-06-22 16:46:47 följande:
    Jag håller med om Pelle-böckerna och Jan Lööf generellt, de älskar sonen (2,5). Just nu gillar han även Richard Scarry väldigt mycket, köpte en stor samlingsvolym på bokrean och den väljer han ofta. Vi har nästan alltid någon Mulle Meck och någon Halvan hemma (även om jag tycker att de är rätt trista så gillar han dem. En annan vi testar för första gången är Billy (och den mystiska katten) men den är han rätt förtjust i så den ska vi nog prova mer av. Grisen Benny är ju en klar favorit annars. Vad gäller Bu och Bä så finns de med olika mycket text, vår favorit är Bu och Bä får besök. Håller också med om Babo pekar och Lalo trummar också. Vad kan vi säga mer generellt... Fia och djuren nämndes, de gillar han men jag tycker att de är trista...

    Annars så gäller det väl bara att testa, testa, testa. Bibblan är ju suverän på det sättet, vi fördriver lätt en timme på biblioteket med att provläsa olika böcker och så lånar vi hem lite säkra kort och lite nya favoriter.

    Jag håller med om att inte underskatta, nu är sonen iofs rätt framme med talet och pratar i långa meningar, men jag upplever ju att det handlar om att förstå koncept först och främst och inte så mycket tal. Hur är hennes intresse för språket? Sonen kan lätt lyssna på hela texten i en Pettson & Findus eller en Mamma Mu när vi läst den några gånger. Innan dess så kortar vi ner lite och pratar om bilderna men sen när han begripit så vill han lyssna på hela texten. Han suger i sig ord och meningar som en liten svamp och kan ofta hela texten utantill i sina egna böcker (han läste det mesta av Vem är arg? för mig till lunch).

    Häromsistens hade vi en som hette Kaninkostymen hemma, den var ju alldeles för avancerad i tematiken för honom (sexårig pojke är kär i sexårig flicka och gör tokiga saker för att bli uppmärksammad) men den gillade han också mycket.
    dottern är väldigt språkligt intresserad nu, hon övar uttal, upprepar det mesta vi säger osv. Men är som sagt bara precis och nosar vid tvåordsmeningar ännu och uttalet är väldigt "begränsat" och jag märker verkligen skillnad när man träffar jämngamla som pratar helt flytande, det känns som att de har en annan nivå på hela förståelsen också när jag jämförde vilka böcker vi läser osv. Läser vi en bok med mycket bilder så letar hon efter bilder på sånt hon kan säga, bollen, bilen, månen osv osv Jag lånade just idag en bok som en jämngammal kille läser, och där föräldrarna läser all text (var bok om halvan och polisbilar), dottern tappade intresset för texten efter två sidor typ...
Svar på tråden Det är så svårt att hitta bra småbarnsböcker