Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    beellas skrev 2011-02-21 12:20:57 följande:
    Hej :) När jag bodde hemma hos mamma så var jag verkligen slarvig, jag hade ett rum plus ett badrum där och de skötte jag verkligen inte, det var riktigt äckligt. Nu när jag bor ihop med min man är det tvärt om, jag är gravid i vecka 39 idag och folk fattar inte hur jag orkar hålla igång, haha.
    jag damsuger två gånger i veckan ungefär, tvättar gör vi när de behövs vilket är ca 2maskiner i veckan. badrummet städar jag två gånger i veckan också. Dammar en gång i veckan ungefär, ibland två.
    hur håller jag det rent varje dag då? Jo.. jag är hemma hela dagarna själv medan mannen jobbar, han är
    hemma vid 4 och tills dess ser jag till att allt är diskat, köket skiner, tvrummet är iordning, allt är på sin plats, sängen är bäddad och maten är på g eller klar :) hade varit tråkigt om de såg stökigt och äckligt ut när han kom hem. inte för att han hade bett mig städa tvärt om han klagar att jag städar och gör allt jag gör han vill att jag ska vila, men jag vill vara en duktig fru och ha de fint hemma för min man :) och kom inte med dumma kommentarer nu.. vi båda är kristna så inga dumma kommentarer, när jag har sagt detta innan har jag fått höra att jag låter som en muslim vilket är väldig dum kommentar!
    Men jag tycker du ska  försöka ha en stund om dagen då du gör iordning, spelar ingen roll när bara en gång om dagen då du ställer allt till rätta :)
    bra där. men var försiktig bara så du inte tror att du måste fortsätta så fast du har bebis... du kommer att ha fokus på bebis när den sen kommer och du kommer inte att ha den tiden längre. Så akta dig lite så du inte får en chock sen. Bara ett råd i all välmening
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Fantasia78 skrev 2011-02-20 22:03:12 följande:
    Vilket härligt tips! :) Detta ska jag läsa några varv till och testa under veckan som kommer. Glad Låter ju som ett bra sätt att börja få översikt och att komma vidare.
    Drömmer
    Ska bli roligt, det här. Jag kanske kan överraska både mig själv och familjen med att vi faktiskt tar itu med det här nu...
    En tanke också.... när du ska rensa. börja först med att tänka ut en plan för rummet.

    Att bara gå in och ta en hög papper här och en klädhög där - det ger inget. Ha lite struktur på rensandet. Ha ett mål och en mening innan du börjar helt enkelt.

    Och rensa systematiskt - börja tex från höger till vänster .  Eller bestäm dig för att börja med att rensa skrivbordet tex.

    Att bara röja lite på måfå för att man har panik gör bara att det blir ÄNNU mera rörigt.

    Så kort sagt: Bestäm dig för i vilket rum du ska börja - håll dig till det rummet tills det är klart.  Rensa systematiskt och tänk stort dvs ös ner i kartonger och flytta runt möbler för att SEN börja städa, torka och få rent.  Glöm inte heller att du aldrig ska flytta runt en massa skit. Beväpna dig med sopsäckar och släng vartefter du rensar och bär ut det på en gång.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Millicent skrev 2011-02-21 17:07:52 följande:
    OHIO - Only Handle It Once. Alltså lägg på rätt ställe på en gång så slipper du lägga det två eller fler gånger. Halverar jobbet eller mer. Underlättas ifall allt bor någonstans.

    Analysera och utvärdera. Finns det några särskilda områden där det kör ihop sig? Tex vad samlas på hallbordet? Post, nycklar, vantar? Ordna isåfall krogar, platser för det som är lättillgängliga. Utvärdera, funkade det eller blev det för krångligt eller svårt att efterleva? Varför i såfall? Testa en ny strategi. Man kan flytta bord som man har en tendens att belamra med prylar och hitta nya vägar att hantera det som hanmnar på mellanstationer. Varför hamnar det på mellanstationer?

    Lättillgängliga städprylar. Diskborste hängande nära handfatet i badrummet - lätt att diska ur varje dag. Rena disktrasor och kökshanddukar i köket - lätt att byta ofta. Dammsugaren framme på strategisk plats - lätt att köra en vända i hallen (om det är värsta stället).

    Skriv en daglig måstelista. Den får inte vara för ambitiös. Vad ska göras varje kväll innan allt är färdigt i köket? Vad ska göras i barnen rum, vardagsrum osv. Medan en diskar upp och torkar alla bänkar och bord i köket kan den andra (om man är gift) plocka undan leksaker tillsammans med barnen innan man startar racet med pyjamas och lägger barnen. Eller att den som inte lägger barnen följer måstelistan. Bra om den är gemensam. Sen får man sitta.
    AMEN till det!

    Fortsätter lite....

    Använd sakerna som dom är tänkta:   Röra och kaos uppstår oftast för att man inte heller använder grejerna som dom är tänkta för. Den där stolen i hörnet i sovrummet fyller oftast ingen annan funktion än att belamra med kläder. Klart ingen kan sitta i stolen om den hela tiden är upptagen av en massa junk.  Och klart som korvspad att tvätthögen aldrig krymper om strykbrädan alltid är upptagen av familjens katt som sovplats....

    Ta bort onödiga mellanlandningar:  Som ovan tipsat så fundera över varför saker mellanlandar på vissa ställen innan dom hittar hem. Ta bort sånt onödigt.  Om man absolut måste ha nån form av avlastningsplats på vissa ställen i hemmet - se till att det åtminstone fyller sin funktion på rätt sätt.  En tom leksaksback kan aldrig ersätta en tidningskorg eller en hylla....  och ta bort allt som inte över huvud taget fyller någon funktion. Farmors antika finstol som mer eller mindre står som prydnad i vardagsrummet och som ingen använder - ta bort.

    Less is more:  En stor hallbyrå innebär inte automatiskt att det blir ordning och reda.. tvärtom kan stora möbler göra saken värre. Anpassa möblerna utefter hur ni faktiskt bor så blir det lättare att hålla ordning.  Man kan inte trycka in en 8-sitsig hörnsoffa i en liten trång 3-rummare och sen tro att man ska kunna hålla snyggt och städat....  Kanske bara ett litet pelarbord i hallen för den mest akuta prylförvaringen (nycklar, mobil, plånbok) och ha en mindre byrå längre in i bostaden för annan förvaring.

    Fäll ihop och ställ undan:  Mer ordning och mindre röra får man om man alltid plockar undan och fäller ihop saker. Man kan inte ha 3 barnvagnar uppfällda i köket, man kan inte alltid ha strykbräda och strykjärn framme i vardagsrummet, motionscykeln hör inte hemma längst ner vid fotändan på sängen och tvättkorgen ska inte stå i hallen.

    Ha saker tillgängligt: även om man dammsuger varje dag så är det ingen ursäkt för att dammsugaren ska stå och ta plats och vara ivägen i hela huset. Ha EN plats att ha dammsugaren på och låt det vara ett ställe som är lättåtkomligt för hela familjen. Man har en tendens att strunta i vissa moment bara för att sakerna som behövs är krångliga att ta fram och svåra att använda. Gör det enkelt!

    Årstidsförvara:  gör plats i ett förråd eller en garderob så det får plats att förvara grejor där utefter årstider. det är väldigt jobbigt och onödigt att vada genom familjens vinterstövlar och overaller i hallen i Juni månad och familjens 6-manna-tält och pulkor ska inte ligga under någon av barnens sängar eller riskeras att gå sönder bakom någon rumsdörr.  Fixa förvaring!
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    aldrig ägt ett hålslag i hela mitt liv....

    det stavas plastficka.....

    plastfickor rymmer mer än ett papper och man kan sortera in i flikar så behöver man inte leta igenom hela pärmen för just det där man letar efter


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    fucktard skrev 2011-02-26 12:23:20 följande:
    Nu gäller det. Flyttstädning idag och i morgon.

    Har ni några bra tips? Har visserligen fått en lapp av bostadsbolaget, men fler är alltid bättre när det gäller tips
    jag har tipsat om flyttstädning längre bak i tråden... klicka på "visa endast" så tror jag att du får upp det....

    annars har jag tips på lager om du vill.....
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Ett litet men effektivt tips är ju att faktisk utnyttja ALLA ytor till förvaring...

    Tex så blir det oftast ett tomt utrymme i garderoben längst ner när man har klädhängare/stång högre upp.

    Jag har i min egen garderob en hög trådback längst ner - där har jag samlat sånt som ska sys/lagas eller på annat sätt behöver åtgärdas  (gardiner, blixtlås, knappar, byxor som ska läggas upp, vantar som ska stoppas, mössor utan snoddar osv osv... ). Enkelt att komma åt och det ligger inte i vägen nån annan stans.  Framförallt får man direkt bort det ifrån vanlgia klädhögar och hallen osv eftersom det direkt sorteras ut och läggs i trådbacken.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Kalycia skrev 2011-02-26 17:08:52 följande:
    Jag kanske ska nämna att jag har en expedithylla. Jag har inte råd med massa snygga lådor i nuläget och vill gärna ha allt i samma färg, etc. Kan lägga max 200-300 på förvaring. Hyllan är svart och jag vill gärna ha förvaring för både små och stora saker. Helst inte genomskinligt.
    min svägerska håller på med att göra smycken och sånt hemma.. hon har köpt såna här förvaringsboxar från Claes Olsson och liknande butiker som man egentligen har skruvar, spik och sånt i...

    Ett ganska stort metallskåp med massa småfack i man kan dra ut.

    http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Forvaring/Verktygslada/Forvaringsskap/
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    mammamaria1981 skrev 2011-02-26 19:10:36 följande:
    jag har samma problem, älskar att scrapa men det är så himla rörigt så jag har inte scrapat på jätte länge =(
    jag känner rent spontant att  nån typ av väggföraring kanske skulle fungera?



    Eller bara nån vanlig konsollhylla med boxar?



    Jag har även googlat på "scrapbooking förvaring" och hittade allt det här:

    http://www.google.se/images?um=1&hl=sv&rlz=1R2ACEW_sv&biw=1345&bih=565&tbs=isch%3A1&sa=1&q=scrapbooking+f%C3%B6rvaring&aq=8&aqi=g10&aql=&oq=scrapbooking
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2011-02-28 17:21:31 följande:
    Åh, jag blev riktigt inspirerad av att höra att du (som verkar vara som jag när det gäller rensning och städning) låter beslutsam att fixa detta ! Glad
    Det låter ju trevligt att ha med sig sin syster också.

    Skriv gärna hur det gick för dig, så kanske jag lyckas ta tag i eländet här hemma!

    Min kombination av att sälja/kasta 1 sak och köpa 3 nya på Blocket  börjar synas här hemma och tar all min energi Skäms
    kanske ska tänka tvärsom?

    Köp 1 och sälj 3?
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...