Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Paulina Paulina skrev 2010-04-23 23:43:07 följande:
    Det som är svårt tycker jag är alla småprylar! Var gör man av dem!? Alltså alla små plasthundar från burger king, gulliga små nyckelringar, glittersaker, söta burkar, osv osv.....
    Ett enkelt svar på det: Används prylarna så ska dom läggas där andra liknande saker förvaras.. Dvs nyckelringar hängs i nyckelskåpet eller förvaras med familjens övriga nycklar, leksaker i leksakslådorna, glittersaker bland brevpapper och kollegieblock, burkar i något lämpligt skåp eller som prydnad på någon hylla...

    om sakerna bara är söta men inte fyller nån funktion och inte heller används - SLÄNG!!!!!

    Man kan inte spara på allt fnös och fnul bara för att det råkar vara nån gullig ängel på locket eller för att kinderägget innehöll en söt plaståsna...
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Paulina Paulina skrev 2010-04-24 10:47:58 följande:
    Hehe, hade på känn att jag skulle få det svaret. Helt rätt såklart! Håller på att lära mig det där med att slänga. Jag har kvar sånt där krafs ända sedan JAG var liten (jo, sant, klistermärken etc) - kul för dottern givetvis nu när jag tar fram det, men hallå liksom, hur viktigt var det att spara på det i 25 år.........Jag har slängt massor senaste tiden, den här tråden har varit till stort stöd! Trasiga kläder som skulle lagas (jo tjena, de har legat i den högen i flera år!), nostalgigrejer som jag inte kollat på de senaste tio åren, bra-att-ha-grejer som inte heller blivit använda på decennier - och pappershögar som skulle gås igenom....... Det är en sån oerhörd befrielse att jag ääääntligen börjat kunna slänga!Jag har haft ett sånt krampaktigt förhållande till att spara, varit rädd att jag ska ångra mig sen osv - så att jag fått ont i magen bara av att höra andra berätta om sina utrensningar och hur mycket de slängt! Hjälp - tänk om de slängt nåt ANVÄNDBART, eller FINT eller ........ Åh, pust, nu SLÄPPER jag det! Skööönt.
    Jag tyckte att städtanterna i tv-programmet "Rent hus" hade en bra kompromiss..

    Vill man spara saker av nostalgiskäl kan man göra en LITEN låda att spara saker i, typ en liten skokartong eller liknande. Och när lådan är full får man göra en rensning helt enkelt.
    På så sätt kan man fortfarande ha kvar nostalgin men ändå ha ordning och reda. För då får man lära sig att anpassa sparandet efter utrymmet. Då kan man inte spara 25 suddgummin från barndomen utan man kanske får nöja sig med 5 stycken  och man kan inte spara hela studentklänningen utan man kanske får nöja sig med bara studentmössan osv osv..

    En ide för dig kanske?
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-04-24 11:52:13 följande:
    Fast sparar inte de flesta fler saker än att det får plats i en skokartong? En flyttlåda tycker jag i alla fall är rimligt... Eller två...
    inte när det handlar om nostalgi anser jag.

    Att man sparar i flyttlådor saker av olika anledningar är väl en sak men att spara halva barndomen fast man är 41 år i femton flyttlådor tycker i alla fall jag inte är okej, det måste finnas gränser.

    Jag själv har sparat min studentklänning, min brudklänning och ett par fotoalbum med minnessaker från barn/tonårstiden och ett par mindre prydnadssaker som är ärvda står i bokhyllan. Det är dom minnena jag vill vårda och viktigt för mig att ha kvar. Och studentklänningen och brudklänningen är ju sånt som kan ärvas vidare i generationer och kan därmed ha betydelse för fler.

    men att ha kvar hela suddgummisamlingen från 1981 och en pärm med gamla filmaffischer tycker jag inte verkar vettigt.. till vem sparar man dom? och varför?
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2010-05-04 12:48:51 följande:
    Jag har ännu svårare att slänga det jag redan har sparat under en längre tid..."Åh, de där gjorde jag / hade jag när jag var liten." De sakerna går ju inte att återskapa och blir därmed omöjliga att kasta...Som ni hör, jag behöver hjälp.Jag har tex streckkoder kvar från blöjpaket och barnmat, trots att jag inte kommer att få tillräckligt många för att skicka in. Dessutom borde jag inte skicka in streckkoder, eftersom det genererar ännu mer saker i mitt redan röriga hem...Logiskt sett förstår jag att de kan kastas...men klarar inte av att göra det.Listan med onödiga saker kan göras lång.När jag sitter vid datorn läser jag denna tråd och funderar över vad jag kan kasta, men i nästa stund tittar jag på "Köp & sälj" / Blocket för att se om det finns något kul att köpa...Jag känner mig som ett litet barn, som behöver någon som sätter upp lite regler åt mig:"Innan du gör det, får du inte göra det...""Om du ska få köpa den där måste du först sälja den där / rensa ut där..."HJÄLP MIG!
    ett bra tips är faktiskt att fundera på om saken/prylen fyller ett syfte och i så fall vilket syfte?

    Är det något du verkligen behöver? Är det något som är gulligt och kul? Är det kanske så att du är ute efter själva KÖPANDET och inte saken i sig? Osv..

    samma sak gäller sakerna som måste kastas. Fundera på själva SYFTET med att prylen prompt måste vara kvar och varför. Som sagt var - nostalgi innebär inte att ALLA saker från 1982 måste sparas...

    Och fråga även resten av familjen som ju i allra högsta grad också har medbestämmanderätt.. varför måste just det här sparas - eller varför måste ni köpa just det här just nu?
    att höra på hur andra i familjen tänker och resonerar kan få en själv att ändra tankesätt.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    camas skrev 2010-05-06 18:16:51 följande:
    hmmm jag har ca 15 flyttlådor med grejer som ska säljas i förrådet... hmmm brukar ta med 3-4 kartoner på varje loppis och jag brukar alltid komma hem med minst en mindre iaf :)det går långsamt men jag är för snål/ för dålig ekonomi för att släga eller ge bort grejerna... :S
    hmm.. loppis brukar faktiskt vara en bra käftsmäll för en själv när man inser att det man själv värderar oerhört högt faktiskt inte ens är värt en femma för den som står och granskar prylen och gnäller om det höga priset och vill pruta ner den ynka tian till ett par kronor..

    det brukar faktiskt vara ganska effektivt när det gäller saker man ska slänga/skänka/sälja..

    jag brukar resonera som så att även om jag säljer något för en krona så är det i alla fall en krona mer än det jag hade från början och jag blir dessutom av med saken på köpet och får mer utrymme..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    dollheart skrev 2010-05-07 15:50:22 följande:
    Hej på er alla! Jag har ett jättestort problem som jag inte vad hur jag ska tackla.Jag börjar med att säga att jag försöker skura golvet en gång per vecka, ibland blir det dock varannan vecka.Alldeles nyss skulle jag ta bort en fläck i köket, jag tog lite skurmedel på en fuktig tvättsvamp och började gnugga. Och vad händer då?  Helt plötsligt ser jag mitt golvs egentliga färg... Kolla på bilden, jag mår nästan dåligt! HUR kan golvet vara så smutsigt när jag skurar så ofta? Hur gör jag rent allt? Jag kan ju itne sitta med en vanlig tvättsvamp och koncentrerat skurmedel, då får jag ju hålla på tills i augusti! Usch, nu känns det så väldigt ofräscht så jag vet inte vad jag ska göra... Vill inte ens gå in dit Snälla hjälp mig! Har ni nåt tips? www.familjeliv.se/hem/dollheart/galleri.php?c...#Hoppas länken funkar, annars så finns den i mitt galleri... Den är väldigt liten, men ni ser nog ändå! Hoppas på svar!
    frågan är om du skurar eller moppar ditt golv? Faktiskt så är det skillnad. Att bara moppa golvet får bara bort det ytliga smutsen, för att få riktigt rent behövs skurning med långborste och ett bra medel.

    skura med långborste är inte krångligt, köp en borste och ett skaft och sätt ihop och sen använder du något bra medel som ditt golv tål. Skura ordentligt och så moppar du efteråt med bara varmt vatten så du får bort vattnet och medlet och du har ett rent golv.

    köksgolv brukar dock vara det mest smutsiga golvet i hela huset så jag rekommenderar att man faktiskt moppar köksgolvet dagligen så man har det rent och snyggt. Annars ligger ju spill och kladd på golvet en hel vecka innan man får fram moppen och då sitter redan fläckarna fast ordentligt och det blir inte rent.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2010-05-08 11:58:47 följande:
    Dig skulle jag behöva ha vid min sida när jag rensar här hemma! Du är så klok! Samtidigt skulle jag skämmas så över mitt sparande, som inte skulle hålla jämfört med ditt kloka resonemang! Jag tycker i hjärtat att allt från 1982 måste sparas, om man hittills har sparat det. De sakerna går ju inte att återskapa. I huvudet däremot förstår jag att vissa saker suger energi och borde slängas...
    om jag vänder på frågan, hur ofta används dina nostalgiprylar? Är det inte faktiskt så att det bara är då städning/rensning kommer på tal som du faktiskt tittar på prylarna? vad gör dom annars, samlar damm??

    vad har du då för nytta av alla nostalgigrejor om dom bara ligger i en låda och tittas på 5 min en gång om året?

    Som sagt, fundera på syftet med att sakerna är kvar? Varför är det så viktigt att spara precis allt? vad är det du tror ska försvinna med att du sorterar ut sakerna?

    vore det inte skönare att göra bokslut med sitt förflutna coh faktiskt markera att idag är det år 2010 och här och nu lever jag och framförallt är jag värd bättre än att älta en massa nostalgiskt sliskigt klibb som ju faktiskt blir mer bittert och fadd i smaken för varje år som går... ??

    sakerna du sparar ger ju dig uppenbart ångest, så varför göra ont värre?
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    Ett allmänt tips som många faktiskt glömmer bort är att utnyttja ALLA ytor.

    VÄGGAR, DÖRRAR och TAK går utmärkt att använda till förvaring och få ordning och snyggt på det man har.

    häng krokar på baksidan av rumsdörrar och garderobsdörrar och få undan allt junk som blir liggandes på stolar och golv..

    använd väggytan ovanför dörrposterna som en utmärkt plats att sätta upp hyllor på och få undan krafs och bjäfs. För den som är trångbodd och kanske har loftsäng eller liknande kan en sån hylla ovanför dörrarna tjäna som sängbord och avlastningsyta.

    finns mängder med smarta förvaringslösningar som kan hängas ifrån taket, alltifrån amplar och hängkorgar till skoförvaring, leksakstuber och handukshängare...


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    Ett bra tips för att få ordning bland alla saker som tar plats men ändå ligger på rätt plats:

    RENSA!!

    Det finns ingen anledning att ha 24 udda  badlakan och 32 handdukar... 6 stora badlakan och 6 små handdukar räcker till en familj på 4 personer.

    Inte heller behöver man ha 14 ombyten med påslakan/örngott och 14 underlakan...  Ett i sängen, ett i tvätten och ett i skåpet - det räcker.

    Inte heller behöver man ha en servis på 48 delar i köksskåpet ... Du kan ändå inte äta på mer än en tallrik i taget... (och hur ofta bjuder du på 3-rätters till 24 personer?? )

    och du kan knappast förvänta dig att dina två överfulla garderober ska kunna rymma 4 reakassar till utan att slänga ut något...

    Så minska antalet pryttlar i skåp och lådor och du ska snart se att du får bättre ordning och bättre översikt över alla saker och bättre plats.


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    För oss alla inbitna tidningsläsare så kan det vara ett gissel och gytter att hålla ordning på alla tidningshögar med tidningar som innehåller något man vill spara oavsett om det är recept, artiklar, grattis-hälsningar eller annat spännande...

    ett bra tips då är faktiskt att göra klippböcker/scrapbooking, på köpet får man ett roligt nöje!!

    *Gör en pärm med plastfickor, där sorterar man in allt man vill ha kvar att läsa: artiklar, noveller, följetonger, planteringstips, inredningstips, shoppinglistor osv... (perfekt att ta med som läsning till sommarstugan/båten/husvagnen!!)

    *En annan pärm fyller man med stick och virkbeskrivningar, korsord, ordflätor och annat pyssel och märker den med tex "virk och stick 2010"

    *Recept klipps ur och klistras in i en snygg klippbok/scrapbook

    *grattishälsningar, dödsannonser, brudpar osv - rama in i en stor glasram eller gör en ny klippbok.

    .. På det här sättet kan man lätt rensa pärmarna från gammalt och inaktullet utan att fördenskull tappa bort något man ändå vill spara. OCH man slipper alla förbannade jävla tidningshögar överallt i huset....


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...