Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Analoga skrev 2011-04-12 17:46:23 följande:

    Jättebra tips och råd här...men......


     


    Hur kommer jag igång?  och var börjar jag?  Jag kan inte för mitt liv komma på vilket som är viktigast!


    enklast är om du bestämmer dig för vad som är viktigast rum  hemma.

    För mig är det köket, toaletten och makens o mitt sovrum.  Det är prio ett och är det jag alltid börjar med när jag städar.

    Så ta tex sovrummet: 1: ta bort det som inte hör hemma där (disk, väskor, ytterkläder, leksaker osv )  2: lägg smutstvätt i tvättkorgen 3: häng in och lägg tillbaka rena kläder 4: bädda sängen 5: plocka rent på sängbord, byrå osv - ta bort tidningar, släng skräp och lägg tillbaka saker i lådor 6: dammtorka  och eventuellt lägg på rena dukar 7: dammsug respektive häng ut mattor om du har det 8: torka golv - KLART
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Fantasia78 skrev 2011-04-29 21:04:13 följande:
    Analoga: Hur har det gått för dig med sovrummet? Berätta gärna.

    Har i eftermiddags och ikväll skjutsat barn och fixat fredagsmys och lagat middag. Återstår då att "städa i köket", d v s diska, plocka undan på köksbordet, och rensa bort gamla tidningar med mera.
    Men klockan är ju nu 21 och fredagskvällen har liksom redan börjat. Hur gör man då för att FÅ MER TID att städa här hemma? Jag unnar mig inte att sätta mig i TV-soffan ens från början, utan jag går här och plockar, städar, kör igång en tvättmaskin och försöker ösa båten. Ändå känner jag att tiden inte räcker. 
    Ska nu ta en paus med en kopp te åtminstone, och fortsätta en liten stund till sedan. På vardagskvällarna är det ju även läxläsning och en massa annat. Det gäller att ta vara på den lilla tid som finns och försöka få den att räcka till allt som ska göras.

    Fast snart får det vara bra för idag. Måste ju få njuta lite av fredagen också!
    jag tipsade nån sida bakåt om att ta vara på all väntetid och effektivisera och på så sätt få sakerna gjorda och ändå få tid över...

    dagens post tas omhand direkt när man läser den, kasta sånt som ska slängas, sortera in i pärmar det som ska sparas, tidningar och reklam läggs direkt i en tidningskorg eller ner i återvinningen = rent köksbord

    Matvarorna som används plockas in i kylen vartefter man använt dom klart - alternativt du tar bara fram det som behövs.( en omelett behöver inte innebära en hel kartong ägg framme och 2 mjölklitrar och tre kastruller... you know... ...)

    medans potatisen kokar så kan man röja köksbordet så man kan duka

    medan man rör i grytan kan man plocka in skedar, slevar, skärbrädor och sånt i diskmaskinen

    medans familjen bänkar sig kring bordet och börjar ta maten så kan man snabbt torka av arbetsbänkarna.
     
    Disken tas omhand på en gång och eftersom allt annat redan är gjrot så är det bara disken kvar + torka köksbordet...

    Är man riktigt effektiv kan man faktiskt spara ännu mer tid och göra vissa moment i förväg. Skala och lägg potatisen i en kastrull med vatten redan när man kommer hem från jobbet så hinner man i lugn och ro skjutsa barn, tanka bilen och köpa godis...

    jag tror att man helt enkelt behöver lite nytänkande i sitt sätt att göra sakerna.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Något jag tipsade om långt bak i tråden som jag gärna tar i repris är att ha sakerna tillgängligt.

    det blir lättare att ha ordning, reda och rent omkring sig när man slipper leta efter en (för övrigtkanske den ENDA )  disktrasa i barnens rum och när du slipper leta efter dammsugaren under högen med ren tvätt.

    Ha städgrejorna samlade och lättåtkomliga så underlättar det väldigt mycket. Ha också koll på VAD för grejor du har i städskåpet. Stå inte och gnussa speglar med flytande tvål tex utan köp riktig fönsterputs, ha alltid sopsäckar, snören, pappkassar, tejp , trasor och rengöringsmedel hemma. Då kan du rensa, röja och städa för glatta glivet utan att bli hindrad för att nåt inte finns eller att det ligger nån annan stans...


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Kalycia skrev 2011-05-01 16:45:19 följande:
    Vi ska flytta om några månader, jag tänkte om det var någon som hade några bra tips på hur vi kan organisera vår flytt redan nu? Vi har redan packat sådant vi vet att vi inte kommer använda men som vi ändå vill ha kvar. Rensar gör vi också. Möbler ska ut på Blocket snart, mm. Annars?
    Klicka på "visa endast" under mitt namn så hittar ni tips om flytt bara några sidor bakåt.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    En viktig detalj att tänka på när man ska rensa och röja är att aldrig påbörja något en em eller kväll. Du blir bara stressad av det och du fuskar dig igenom uppgiften och lik förbannat ser det eländigt ut efteråt.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul


    igår fick jag äntligen ändan ur vagnen och tog tag i mina hemska rabatter utanför huset.

    Huset är byggt 1948 och ingen har väl tagit hand om rabatterna sedan dess typ..... 

     
    Men nu jävlar bestämde jag mig för att gräva upp skiten och snygga till och här ovanför ser ni resultatet!!

    (rohodondendrohn är en bröllopspresent vi fick när vi gifte oss, granen var pyttig när jag flyttade in för 7 år sedan. Cypressen är helt ny och panséerna också.. )

    300 liter jord gick åt och det tog 2½ timma..... nu är det bara två rabatter kvar.....
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Elins mamma 2010 skrev 2011-05-06 15:04:46 följande:
    Fanns det några tips om hur man behåller ordningen sen? jag kan vara bra på att organisera, mitt stora problem är att jag har så svårt att hålla det städat och snyggt hemma, det är jämt disk framme mm. Varje gång jag städat tänker jag: nu ska jag/vi ha det så här och inte stöka till men det blir snabbt likadant igen!

    Tips mottages med tacksamhet
    det krassa och tråkiga svaret är att har man en gång börjat hålla ordning måste du givetvis FORTSÄTTA med samma ordning.

    Disken blir ju inte diskad och bortplockad automatiskt i diskhon direkt...

    Plocka undan vartefter helt enkelt. Vänta inte tills det blir kväll med att få undan.  Är du i köket och kokar potatis så tar du givetvis undan kastrull och lock och torkar spisen direkt när potatisen är klar.

    Har du stått och strykit tvätt - ta undan strykjärn och fäll ihop strykbrädan direkt när sista plagget är klart.

    Vik ihop och få undan tvätten direkt när du tar ner den från tvättlinorna.

    Har du stått och rensat garderoben  - låt inte soporna bara stå där. Släng ut dom direkt!

    Har man ätit middag går man inte ut från köket och bara lämnar allt... ta reda på resterna och stoppa dom i kylen, skölj av tallrikar och stoppa ner i diskamaskinen, torka av bordet, röj bänkarna - SEN kan man lämna köket.

    Gör helt enkelt allting klart  - man är inte klar förrän man är klar!
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Så nu är jag tillbaka här också...

    Hör och häpna - jag har varit avstängd från FL      

    Jag såg att nån ropade på mig men fick bra svar ändå... men jag ska läsa ikapp lite så kanske jag kommer med lite fler tips


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2011-05-10 08:18:59 följande:
    Vickanflickan skrev:

    "...det känns som att slänga en bit av sej själv. Och tänk om man kommer på att man skulle vilja ha just såna kläder igen..."

    Precis så känner jag också! Ändå förstår jag ju att det låter väldigt osannolikt...

    Analoga, efter att ha läst ditt inlägg där du undrade hur det gick för mig och skrev att du sett att jag hade läst "Rensa i röran med feng shui", så blev jag motiverad och tog fram de tre böcker jag har om att rensa.
     Tittade vad det stod och tog tag i röran i hallen. Plockade bort alla vinterskor och vinterkläder. Tömde ner alla papper och tidningar från byrån och la dem i en papperskasse, för att senare rensa bland papper. Kastade en skål (eller sanningen är att jag ställde ut den i trädgården för jag klarade inte att kasta den...) som stod på byrån och tog plats. Dammsög hela hallen och dessutom under skohyllan. Drog åt alla skruvar i skohyllan, för att den börjat bli rank. Plockade ut lite sportsaker i förråde osv. Jätteskönt! Jag höll säkert på i fem timmar med bara hallen... Jag är inte så bra på att rensa ännu. Mycket som jag borde göra mig av med blir kvar... men jag kämpar på.

    Frågan är:  Hur gör man för att kunna kasta något när man tänker som i klädexemplet ovan? (att man kastar en del av sig själv/ tänk om man vill ha just såna kläder igen..) ???

    Ska man kasta sakerna ändå och tycka att man har råd att köpa samma igen, om man mot förmodan skulle vilja ha samma igen eller? (Det känns slösigt tycker jag...) Hur blir man hårdare i sin rensning? Är det lite: "Vill man ha ordning får man chansa på att man inte kommer behöva saken igen" eller är ni andra säkra på vad ni vill/behöver ha kvar?

    Nyfiken gul, var är du?Glad
    Min tanke är :

    När man väl vill använda sakerna så vill man ju givetvis att sakerna ska vara hela och fräscha och uppdaterade.

    Inte drar jag på mig ett par jeans från -89- bara för att dom är sparade av nån anledning jag knappt minns och nästan nya... vill jag ha ett par jeans köper jag givetvis ett par nya fräscha och som passar mig och min NUVARANDE kropp..,..

    inte vill jag gå runt och se ut som nån vandrande loppmarknad.

    För ärligt talat - titta i garderoben, hur många av dom gamla plaggen som är sparat sedan förut använder du faktiskt?  Nä men eller hur.... Visst går väl du och köper en ny tröja istället för att ta fram "den gamla trasan " som legat där sparat av nån anledning?

    mina föräldrar har varit gifta i 42 år.. gissa hur deras hem skulle se ut om dom sparat varenda pinal sedan dess....
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    bara en nyfiken fråga som jag hoppas ska få er att tänka till:

    Saker ni vill spara av tex nostalgiska skäl, kanske kjolen du hade när du förlovade dig tex.  Eller kaffemuggen från första arbetsplatsen. Hur tänker ni när saken/plagget är trasigt?  Kjolen saknar resår och har en fläck som inte går bort, kaffemuggen saknar ett öra och är sprucken.

    Hur tänker ni då kring att slänga/behålla det? Och varför ?


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...