Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    fruganL skrev 2010-07-01 20:17:22 följande:
    Var ställer man verktygslåda och skruvar mm. om man inte har ett garage?
    Hur sorterar man lakan? Till mig och min man finns det påslakan till dubbeltäcke och enkeltäcke. Det finns underlakan till vår dubbelsäng och gäst-enkelsäng, och så örngott. Sen har sonen små och stora lakan (vagn och spjälsäng), kuddfodral till stor och liten, samt tre storlekar på påslakan. Små till vagn, stora till säng och en mellanversion till ett gammalt täcke som vi har på golvet som lekfilt. Många sorter och få hyllor.
    När det gäller lakan har jag rensat ut.  jag har fyra ombyten: 1 i sängen, 1 i tvätten och 2 i skåpet. Då finns det utrymme för ett extra byte om man skulle tex bloda ner vid mens eller om man blir sjuk.  Resten av mina lakan har jag antingen kastat eller lagt undan.

    Gästsängar bäddas med rena lakan - dom rivs ur och tvättas och lägges i på nytt. det finns bara ett ombyte där för så ofta har man inte gäster att man behöver flera par.

    Bädda med lakan i barnvagn har jag aldrig gjort trots tre barn, känns som onödig överkurs. jag har bara bäddat med plastad frotte eller en tunn filt i botten. Sonen är född på sommaren och till vintern har jag haft åkpåse + tjock filt - så inget täcke har behövts.
    Till spjälsängen har jag  haft 5 ombyten av lakan enligt samma system som vår vuxensäng.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    fruganL skrev 2010-07-01 23:29:44 följande:
    Ja, dåligt vikta lakan tar löjligt mycket plats!

    Men verktygslådan med skruvar och muttrar och shit väntar jag på platsförslag till. På hallgolvet kan den ju inte stå i all evighet! =)
    när jag bodde i lägenhet hade jag tre möjligheter till förvaring av verktygslåda, min stod antingen i städskåpet högst  upp på hyllan, i förrådet utanför ytterdörren eller i hallgarderoben som bara hade en stång, där på golvet stod den oftast.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    Köksskåp brukar oftast bli en ständig källa för både stök, bök och irritation...


    Lite enkla knep för att få ordning


    *Sluta samla på udda glas, köp 12-pack vanliga glas på IKEA och använd bara det. Lätta att stapla då alla passar ihop och går något sönder är det lätt att ersätta.


    *Mormors gamla servis och den gamla kaffeservisen från mammas förlovning.. ja vackra saker kanske men inte direkt något att ha kvar i skåpet. Få ordning och reda och ha tallrikar, fat och assietter av samma sort och anpassa porslinet efter utrymmet - inte tvärtom!!


    *matlådor är smart men köp riktiga! Sluta samla på sneda glassburkar och burkar utan lock och lock som saknar burk... Köp ett set om 10 riktiga burkar från tex IKEA där alla lock passar alla burkar och där allt går att stapla.


    *samla sakerna under diskbänken i en stor hink (spraymedel, diskborstar, svinto osv ) , hinken är lätt att hålla ren och du håller rent skåpet samtidigt.


    *Du slipper bortglömda matvaror om du häller upp dom i ordentliga burkar/askar och skriver utanpå vad det innehåller. På så sätt slipper du få frysta ärtor i hela frysen och du slipper hitta mjölbaggar i den bortglömda påsen med havregryn längst in i skafferiet.. Lätt att överskåda och enkelt att se vad som är slut,. På köpet får du ett rent skafferi som luktar gott och en frys du inte behöver frosta av...


    *Besticklådor kan användas till allt , inte bara bestick. Lösa redskap blir förstörda, slöa och smutsiga om dom bara ligger huller om buller löst i en låda. Fixa besticklåda och sortera in smörknivar, slickepotter och kapsylöppnare. Du får även plats med både aluminiumfolie, gladpack och fryspåsar i en besticklåda.


    *Saker som oftast hamnar i köket men som inte tillhör köket måste få en egen plats. Jag själv har löst det problemet med att hänga upp en sån här 3-vånings ståltrådskorg som man hänger i taket.  I den har jag samlat stearinljus, värmeljus, servietter, tändstickor, små fat och koppar att sätta ljus i, diverse pyntsaker som ljusmanchetter-snoddar-band, tomtebloss, tårtljus och mindre småsaker för diverse högtider  - Därmed har jag rensat lådorna i köket från skit och krafs och får plats med det som SKA ligga i lådorna.


     


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Ser att några ska flytta så jag bidrar med lite flyttknep...


     


     


    *Börja med att packa det som inte används - just nu kan du packa ner alla vinterkläder, pjäxor, vinterskor osv.  Fortsätt sedan med alla cd-skivor, dvd-filmer, tv-spel och konsoler.  Gardiner, dukar och finporslinet osv..


     


    *Sen fortsätter du i systematisk ordning ett rum i taget - och bestäm  dig för att tex börja packa från höger till vänster i rummet.

    *Märk kartongerna ordentligt och vid inflyttning - ställ kartongerna DIREKT i det rum dom ska till!

    *Samtidigt som du packar slänger du saker, ha med en sopsäck samtidigt som du packar i kartonger.

    *Stapla kartongerna i ett bestämt rum och städa ur ordentligt  vartefter rummen blir tomma - stäng dörren!

    *Använd ordentliga kartonger till allt, undvik att flytta med pappkassar och söndriga sopsäckar. Använd säckar för skräp och för att tex som överdrag över madrasser, dynor och textilier.
     

    *Har du gjort rätt så när sista kartongen är utburen så ska du ha städat allting och bara hallen återstår att städa och sen stänger du dörren och låser - borta!!


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    ett tips jag själv fått och som verkligen fungerar: alla som samlar på sig saker gör det oftast utan att tänka.. bra att ha saker, reafynd, gåvor med personliga känslor osv osv osv...  oftast hamnar dom bara någonstans mitt i allt och så är dom bortglömda sen..

    Tipset jag fått är att när man första gången lägger händerna på saken - antingen vid inköp eller när det är dags att flytta på saken så tänker man rent konkret vad ska jag använda den till? Och sen placerar man den utefter svaret.

    Tex : Fipplet i skrotlådan i köket, jamen då kan jag ju laga cykeln på landet - fipplet läggs direkt i tex bilen eller något som direkt är i anslutning till det som hör till landet så det kommer med nästa gång.

    Tex: ute och yrar bland reastängerna, javisst ja moster greta fyller ju 89 om en månad, kanske den här toppen faktiskt skulle passa då - du har ett syfte med att köpa reatoppen...och den hamnar på en galge i garderoben.

    Att många saker faller i glömska beror helt enkelt på att man aldrig tänker färdigt tanken på vad sakerna ska användas till, man bara flyttar runt skrotet utan att reflektera över det, eller köper prylen av gammal vana.

    Ta för vana att alltid tänka en minut på vad saken är och vad den ska användas till. Hittar du inget vettigt - SLÄNG/AVSTÅ från köp!!


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    nånting som också kan vara värt att fundera på oavsett vilken röra man än ska ta reda på är vilken TID det tar och hur mycket tid HAR jag?

    Tar det två timmar att dammsuga och torka golv kan man inte inbilla sig att man ska hinna med det på 20 min innan bussen går på morgonen....

    Så tänk realistiskt! 

    Bäst är att räkna överslagsräkning när man beräknar städning... Räkna iskallt med att rensa ur garderoben i sovrummet tar hela dagen.. MINST.

    Nu är jag kanske nere och silar kameler igen men man får väldigt bra perspektiv på röran hemma om man faktiskt tar tiden på hur långt saker och ting faktiskt tar i realtid. Att torka av köksbord, diskbänkar, ta ut sopor och grovplocka tar faktiskt en halvtimma... inte två minuter...

    bara nåt att tänka på...


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    något som jag är ohyggligt faschinerad av är hur mycket pryttlar folk använder för att göra EN sak...


     


    Mycket röra och elände slipper man om man tänker till lite och inte släpar fram en massa goja och jox  utan använder sakerna som dom är tänkta för.


     


    Att tex göra spagetti och köttfärssås kräver en pastakastrull och en gryta för såsen och på sin höjd en skärbräda för ex löken. Thats it ! 
     Därför blir jag lite förundrad när folk släpar fram tre olika decilitermått, flera spadar, slevar och vispar, en lökhack, vitlökspress, rivjärn, flera olika plastbunkar, diverse knivar,  pastamått, femtioelva smakskedar,  durkslag, sil, och ja you name it för att göra en sån enkel maträtt som spagetti o köttfärssås.. Vad 17 använder ni allt till?


    Skölj ur och använd på nytt, ett decilitermått ni måttat torra makaroner med är ju fortfarande rent, varför ta ett nytt mått?

    Samma lika gäller för alla sysslor i hemmet, varför krångla till och stöka ner MER ?


     


     


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    fruganL skrev 2010-08-17 00:52:41 följande:
    En sak som jag funderar över nyfiken gul, det är den där våta svabben. Var gör man av den tills den används nästa gång? Jag svabbar hela lägenheten varannan vecka och kör ett tag i köket om det behövs, oftare än så. (Nu är sonen i början av sin värsta kladderikarriär och jag orkar faktistk inte svabba golvet fyra-fem gånger om dagen, så det får räcka med att sopa och sen svabba någon gång i veckan, men sån är jag och det funkar fint.) Oavsett dock, om man svabbar en gång i veckan eller två gånger om dagen, var gör man av svabben tills den har torkat? Tycker inte helt om tanken på att ställa in den blöt i städskåpet, känns som att det tar en evighet för den (microfiber) att torka där...men att hänga i badkaret känns inte heller överdrivet trevligt...
    hhm... jag vänder moppen uppochner och sätter den i hålet för moppen på själva urvridaren. På så sätt kan en blöt mopp torka samtidigt som ev vatten rinner direkt ner i hinken.

    Min mopp och hink förvarar jag utomhus eftersom jag inte har något städskåp och nu sommartid torkar den ju på 5 röda. Vintertid står den i trappen ner till källaren.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    flanderz skrev 2010-10-03 21:47:01 följande:

    Det är riktigt snuskigt hur smutsigt en del i vårt land har det, hårstrån i badrummet - ÖVERALLT!
    Underkläder överallt utom i smutstvätten osv. Tyvärr ofta barnfamiljer, men finns såklart undantag.

    Man prioriterar tydligen att tjäna mer pengar (jobba mer) än att ha en dräglig och hygienisk bostad.

    Huuuga, skärp er.


    inte riktigt helt sant.. som det diskuterades i början av den här tråden så har alldeles för många också vuxit upp med curlingföräldrar och därmed aldrig fått lära sig att hålla rent och hålla efter och då blir deras hem därefter också.

    så det är viktigt att vi också lär våra barn att plocka undna efter sig och ta hand om smutsen.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Nåt jag har upptäckt nu så här i jultider med alla  som ska pyssla och pynta är hur kortsiktigt en del folk verkar tänka.

    - vart ska jag göra aaaav alla grejooor,, dom får ju inte plaaats....  - kan panikropen eka i både trådar här på familjeliv och ute bland vänner och bekanta...

    efter 2 minuters gnällande kan jag direkt konstatera följande.... att man inte tänker långsiktigt och att man inte har rutiner för plock och städ.

    bara ett exempel - läs ihop mina punkter som en enda kedja så förstår ni hur jag resonerar...

    1:ta ner den torra tvätten från torksträcken 2 vik ihop tvätten och lägg in i skåp och lådor 3 häng upp den rena tvätten som legat i maskinen i två dagar för att "det inte fick plats" 4: lägg in en ny maskin tvätt 5. plocka upp smutskläderna runt om i huset och lägg i tvättkorgen som nu har plats då du tvättar 6; du hittar genast den där tröjan som varit "stulen" i tre veckor då alla rena kläder kommer upp och in i skåpen....

    så mycket stök och bök slipper man om man faktiskt tänker lite mer långsiktigt att om man plockar undan just den där prylen så får nästa bök nere i hörnet automatiskt plats och kan bli rensat.....  och voila - man har en rutin!


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...