Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    ett tips som kanske anses puckat men som tyvärr tycks behövas...

    GÖR KLART DET NI HÅLLER PÅ MED!

    Alltså jag kan bli mållös när folk envisas med att göra saker halvdant..

    *man diskar två kastruller, torkar och ställer undan - men resten av familjens middagsdisk får vackert vara kvar i diskhon...

    *Trosorna och strumporna åker i tvättkorgen - men gårdagens jeans, tröja och bh sparkas under sängen och glöms bort....

    *kvällsfikat är över och tv:n stängs av och lamporna släcks och det är nattis... men vänta nu... det står ju tallrikar och glas kvar på rumsbordet?....

    *Hunden torkas noggrant efter den våta promenaden, men den skitiga handduken ligger kvar i en grusig pöl på hallgolvet alternativt lite slarvigt uppkastad på någons jacka/krok..

    *sminkrester på toaspegeln torkas noga av .. men det äckliga handfatet är det ingen som ser...

    *lilleman spiller mjölk vid middagen, det torkas upp snyggt och prydligt, men stekflottet från igår är fortfarande kvar på spisen...

    *sängen bäddas enligt konstens alla regler på morgonen - men gårdagens meck och muckel ligger kvar i en hög nedanför sängen på varsin sida...

    ja ni fattar....

    det måste ju vara ännu jobbigare att ta hand om det intorkade eländet när det väl ska städas än att göra allting klart på en gång?


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2010-05-29 21:00:51 följande:
    Hur gör man för att ändra sig? Hur har du gjort för att komma dit? Jag vill inget hellre än att få ordning på mitt kaos. Det första jag funderar över på morgonen är "vad jag ska försöka rensa/sälja/kasta", nästan innan jag funderar på "vad ska vi hitta på för kul idag?" Så det påverkar mig ju en hel del, tyvärr. Samtidigt kan det nog vara så att just nu är jag så inne på att jag ska göra något åt mitt kaos, så att det även är för att jag tycker att det är kul som jag har det som tanke nr 1.
    ett bra tips är att schemalägg städ/röjning/sortering/what ever..

    precis som man avsätter tid för matlagning, fotbollsträning, handla mat osv så måste man faktiskt bestämma sig för när/var/hur man ska städa och plocka.

    man kan inte förvänta sig att få ordning i skallen eller i sitt hem om man bara gör saker på måfå och inte tänker och planerar i förväg.

    och den tiden man avsätter är LIKA VIKTIG som att få iväg barnen till fotbollen.  Att man tänker "äsch jag ska ju bara städa i em, jag kan gå till Sara och fika istället" --- no no no!! Säger som Brasse Brännström  - fel fel fel...
    Inbokad städning är inbokat. Lagt kort ligger. Du är upptagen - punkt och slut. Inga ursäkter.

    Om man då vet med sig att tisdag em är vikt till att röja i källaren och dammsuga så kan man då under dagen/dagarna fram till dess fundera på olika strategier, ska du ha sopsäckar? Behöver du kartonger för att kunna röja? Ska mattorna ut för dammsugningen? Osv..

    På så sätt är även resten av familjen medveten om vad som komma skall och det blir inga överaskningar att saker ska kastas eller liknande.

    Och likadant med det vanliga vardagsplockandet - avsätt tid varje dag för sånt. En speciell tid. Inte bara nåt hafs i reklampausen i tv-programmet. Gör det till en rutin oavsett om det är småplock eller att rensa vinden.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    camas skrev 2010-06-08 20:39:32 följande:
    hur förvarar ni badleksakerna?
    just nu har vi en ful 10 liters blå plasthink i badrummet. så fult och tar "massa" golvyta...

    vart förvarar ni kritor/block/pärlor/tuschpennor/pyssel?
    Nu har vi dem i en genomskinlig plastlåda på sonens rum. vilket innebär att han river o sliter i det o det hamnar pärlor över allt.

    vart tycker ni det är ok att man har 2 marsvinsburar?
    om ni kommer hem till nån som har två burar, vart vill ni då att de ska stå i hemmet?
    Likaså med kattlådor då vi har 3 st?
    kattenernas vattenskål o matskål?

    jag blir bara så trött på allt plock o jag vill ha det mera avskalat o stelt... nu ligger det prylar överallt och harbokhyllor o skrivbord utan möjlighet att stänga så att  det "försvinner"... hur löser man det?
    Filip 041227 och Tea 080401
    *Badleksaker - Har inga speciella, sonen får plocka det han tycker är roligt att bada med för stunden (under mitt vakande öga förstås,, gränsen går vid hans snuttefilt och nallebjörn.. )  Och sen åker sakerna tillbaka ner i leksakslådan.

    *kritor och pysselsaker förvaras i en av våra egna lådor i en skänk i köket där det är "låst" för sonens del. Tas fram när det ska målas och pysslas och plockas noga undan sedan när vi är klara. Dom större barnen förvarar sitt eget i sina rum men i vuxen plockhöjd så inte lillebror når.

    *Marsvinsburar... hmm.. dottern har en hamster och den har hon i sitt eget rum. Visst är det trevligt med djur och en klart social grej att kika på hos folk man hälsar på men jag vill inte ha djurburar synligt varken hemma hos andra eller mig. Kissdoft vid fikabordet och spån under strumporna är inte min grej varken hemma eller borta.
    Tipset är att sätta burarna i ett rum som man kan välja att gå in i eller inte - tex ett datarum, syrum, gästrum eller liknande.
    Köket är big no-no!!

    kattlåda har vi inte trots att vi har katt - Mårris sköter alla toalettbestyr utomhus då han har kattlucka. Här känner jag att jag inte vill ha kattlådor för allmänhetens beskådan så dom går fetbort om dom står på rad i hallen eller i ett sovrum .. badrum eller toalett är helt okej.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    dollheart skrev 2010-06-09 17:55:38 följande:
    Får jag fråga, hur har du gjort för att bli av med stöket? Jag vet inte riktigt vart jag ska börja, det känns så överväldigande! Förra veckan rensade jag ur en låda i köket (hittade reklam och betalda räkningar från 2008, då skämdes jag, även om jag var helt ensam) och sen började jag på ett skåp. Men så har det liksom fått stanna upp, det har varit mycket med barnen och man hittar ju på ursäkter hela tiden... Men jag VILL verkligen ta tag i det. Jag går igenom en ganska tuff period just nu, men åh, vad bra jag mår på morgonen när jag vaknar till ett kök utan disk! Jag mår ju bättre av det, men vill heller inte ta på mig för mycket.. Vad tror du? Och ni andra också såklart?
    se mitt svar en sida bakåt i tråden - lite kortfattat handlar ordnign och reda om att man måste ta sig tid att städa - och att det är lika viktigt som att laga mat eller skjutsa till fotbollen. Man måste faktiskt avsätta tid i sin kalender. Det går inte att inbilla sig att man kan städa sitt hem på måfå lite här och lite där och på nån minut i reklampauserna på tv... då får man vackert leva i sin röra.

    avsätt ordentlig tid för städning och bestäm dig för VAD som ska städas och HUR..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    dollheart skrev 2010-06-09 18:27:06 följande:
    Tack för svaret! Jag ska försöka göra det till helgen, problemet är att min pojkvän jobbar extra i helgen, kan bli svårt med lilltjejen... Eventuellt kan jag ju rensa köket när hon sover, och sen när killen kommit hem. Vi får se, jag måste prata lite med honom också så klart =)

    allt går!! Det handlar bara om att man måste få nytt och fräscht tänkande.


    Min man skiftjobbar vilket gör att jag drar tyngsta lasset hemma och jag har också varit ensamstående med barn - det går utmärkt att göra garderobsrensningar, dammsugning och tvätta fönster fast man har ansvar för barn..


    Så se inte barnen som ett hinder  eller en ursäkt. Alla ensamma klarar ju att ha ordning och reda...


    små bebisar kan man med fördel ha i bärsele på magen eller placerad i lagom titt-höjd, min Victor är 2 år och hjälper glatt till med städning och får en egen disktrasa att torka med så är han nöjd och glad medan jag gör riktiga jobbet. och våra äldre barn har vackert fått lära sig att städa sina rum själva...


    så det största hindret egentligen är förmodligen du själv...


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    sternum skrev 2010-06-10 22:19:08 följande:

    Apropå det där med städning, så vill jag gärna skjuta in med några frågor.


    Jag har generellt sett ganska bra ordning, men jag har en svag punkt-"halv"använda kläder som slängs på golvet för att användas vid ett senare tillfälle. Hur gör man med de där kläderna som är halvrena (de där som man använt någon/några dagar, men som inte är tillräckligt smutsiga för att tvättas)? Ska de in i garderoben igen eller slänger ni dem i tvättkorgen och tvättar dem ändå? Eller något annat förslag?


    Och en till fråga: Jag tränar flitigt (nästan varje dag), vilket för det mesta är positivt, men så är det där med tvätten igen. Vill inte låta svettiga kläder ligga, men samtidigt känns det dumt att tvätta endast ett par plagg. 

    Stor tacksamhet skänkes till den/de som finner svar på dessa frågor.


    vi har en fin handukshängare bakom sovrumsdörren, där kan man hänga såna plagg du nämner som man bara haft nån timma här och där. Jag har också som regel att inga kläder ska ligga på golvet - eftersom golvet _INTE_ är rent så ska inga kläder hamna där såvida dom inte ska i tvätten. En ren tröja som ligger i en rugelhög på golvet över natten , den hinner katten ligga på under natten, damm hinner frodas på tröjan och barnen kan spilla något på den.. så nej en tröja använd nån gång hängs upp på krokarna, läggs i garderoben eller läggs i tvättkorgen.

    Finkläder som bara används ibland och inte behöver tvättas lika ofta hänger jag ut och vädrar över natten och sen in i garderiben igen. jag har som regel att finkläder (klänningar, glittertoppar osv,) tvättas varannan månad. Då har i alla fall jag haft kläderna åtminstone 2 ggr och kanske nån gång till.

    svettiga kläder är svettiga kläder. Jag vill inte börja ett träningspass med att lukta svett och unket. det är inte fräscht.
    jag tar rena arbetskläder dagligen - jag är nyduschad när jag kommer till jobbet och vill inte börja dagen med att ha på mig svettkläder - så då tar jag rent. Likadant är det för mig med träningskläder. Tröjor och toppar är genomsvettiga och slängs i tvätten direkt. byxor luktar jag på och luktar dom okej får dom hänga med ett tag till. Handdukar hängs upp direkt vid hemkomst och packas ner igen vid nästa träning.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Pigeon skrev 2010-06-12 15:30:27 följande:
    Alltså jag menade inte att man skulle använda de svettiga kläderna efter att de torkat på tvättkorgen, jag menade bara att det kan bli väldigt unket i tvättkorgen om man slänger ner fuktiga kläder i den så jag låter dem torka lite först innan de slängs i. Bara så ingen missförstod!
    japp så gör jag med..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    camas skrev 2010-06-13 11:31:29 följande:

    shit nu har jag panik...


    min farmor o farfar kommer på besök ikväll/imorgon... (de är väldigt prydliga och har anmärkningar på ALLT) de kommer åka 90 mil.


    Här är det kaos... men vart fan börjar man?
    vad tycker ni är super viktigt att det är fint när man hälsar på?
    vad ska man städa lite extra?
    vart gör man av alla småsaker?

    nu är det inte på tal om ordningsam städning utan mera av panik varianten ;)

    fan...  jag orkar egentligen inte ta tag i allt nu... men jag måste. de är lite speciella de där människorna.

    suck!


    Såhär panikstädar jag:

    Hallen: häng jackor snyggt, para ihop skor i hylla eller in i garderob. skaka bort sand ur hallmattan. Klart!

    Toaletten: Skura ur toaletten, torka ur handfatet och spegel, häng upp rena handdukar - klart

    Köket: Få undan disk, lägg undan post och tidningar, torka köksbordet, sopa/dammsug golvet, gå över med trasa på köksluckorna - klart

    sovrummet: bädda sängen, dra upp persienner, smutskläder i tvättkorgen - övriga kläder som ligger häv in dom i garderoben. - klart

    vardagsrummet: plocka rent, torka bordet, vädra, dammsug - klart

    jag bor i hus och det här är det jag prioriterar vid panikstädning - det här tar mig ca 30-40 minuter och går utmärkt att utföra även om jag har fikabord att duka eller nånting på spisen.

    det viktiga vid panikstädning är att man är systematisk!!
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Elins mamma 2010 skrev 2010-06-13 12:05:01 följande:
    jag lider med dig! känner igen den där panikkänslan! mina släktingar är inte så där men jag vill ändå att det ska vara fint när det kommer gäster.

    Jag drömmer om att ha ett hem som är tillräckligt fint för att man inte ska få panik varje gång någon ska komma på ett besök med kort varsel, som flera av er tidigare skrivit i tråden. I september ska vi få barn och jag misstänker att blivande mormor, farmor etc kommer att komma hit väldigt ofta, ibland utan någon direkt förvarning, och förhoppningsvis skärper jag mig då och blir mer motiverad att hålla en grundordning. Vet inte hur många gånger jag har försökt förändra mig och varje gång jag misslyckas känns det lite sämre...

    För mig är det största probmemet att plocka undan efter mig (sambon har samma problem) Disk står framme efter dagens slut, posten ligger kvar på bordet etc.. Vi bättrar oss i perioder men det slutar alltid med att det blir likadant igen till slut.. Nåt tips på hur man bättrar sig när det gäller detta?
    tja.. det enda tipset jag har är att man får lära sig den hårda vägen att det kommer aldrig ett "sen"...

    saker som skjuts upp kommer aldrig att göras. Punkt och slut. - det är den hårda läxan.

    och det finns inget som är så viktigt att det inte kan vänta 5-10 min tills man plockat undan. Lär er använda timer på tv:n/dvd.n...

    och man börjar ALDRIG med något man vet att man inte tänker slutföra. Aldrig nånsin - inga undantag - never!

    tråkig fakta men ack så sant....
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    okej nu kanske jag ägnar mig åt hårklyverier nu men jag tycker ändå att det är ett bra tips på hur man behåller ordning och reda och snyggt hemma på en mindre nivå och som man oftast också helt glömmer bort.

     *sätt 75 kaffefilter i behållaren - när dom sen är slut ska du 1: kalka av kaffebryggaren och 2: torka rent omkring, fyll på kaffe osv osv... sätt i 75 nya filter och du börjar om igen..

    *lär dig att göra två saker samtidigt... har man kissat på toaletten så kan man innan man går därifrån ta för vana att 1: kolla pappersrullen, ev fylla på ny. 2: kolla och byta handdukarna 3: skölja rent handfatet från tvålrester när man ändå tvättar händerna.. osv osv..

    ´*snyggt i linneskåp kan man få om man följer gamla mormors råd och rullar upp sina dukar på papprullar. lätt att överskåda och tar MYCKEt mindre plats

    *stryk/mangla dina kläder, tar mindre plats i garderoberna och du hittar bättre och det är såååå mycket roligare att hitta något att ta på sig om allt är snyggt än atel bara ha en stor rugelhög som är obegriplig , ful och där alla kläder bara försvinner.

    *investera i vettiga och bra galgar!  Häng upp dina jackor, kavajer, koftor, sjalar, väskor, byxor och finare toppar. Kläderna håller bättre och du får bättre med utrymme.


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...