För oss som bakar
keya12 skrev 2010-10-17 21:51:50 följande:
Nej jag la bara in bilden. Men receptet är som följer:Skalet:
300g digestive kex
125g smör
1-2 tsk vaniljsocker
Man krossar digestivekexen och smälter smötek och häller i. Blanda in vaniljsockret. Tryck ut degen i en pajskal och lägg den i en förvärmd ugn på 175 grader i 10-15 minuter.
Fyllningen:
1 burk kondenserad mjölk (sötad eller osötad)
Om mjölken är osötad, blandar man i 2-4 msk florsocker
4 äggulor
4-5 lime fruket, skal och juice
Man blandar ägg, mjölk och eventuellt socker och häller sedan i limeskal och juice. Då blir fyllningn lite tjockare i konsistensen. Man häller sedan smeten i pajskalet och gräddar det i ugnen i 15-20 minuter på 200 grader.
Maräng:
4 äggvitor
5-6 msk strösocker
Blanda ägg och socker och vispa den hård. Koka sedan marängen över varmvattenbad under omröring i ca 15 minuter. Spritsa marängen över pajen och grädda på ca 125 grader i ugnen. Lägg pajen i kylskåp eller frys över natten och garnera den med riven limeskal innan servering. Om man har den i frysen bör man ha den framme i rumstemperatur i 20 minuter före servering.
Den var väldigt uppskattad av både sambon och alla hans vänner, även om de normalt sätt inte gillar bakelser, eftersom den inte är så söt i smaken utan väldigt fräsch och lite syrlig.