• Kavi81

    Vi som har prematura sammandragningar

    Bohman: lustigt men när jag nu gjorde ett sista försök att komma in på din blogg funkade det, genom google.
    Fy vad hemskt!! Ryser när jag tänker på det! Vilken jobbig dag du/ni har haft, först årsdagen av din lille Hampus och så poololyckan! Tänk att det går så fort, bara man vänder sig om en sekund! Och hur ofta gör man inte det? Man kan ju inte punktmarkera dem varje sekund! Och du är inte alls någon dålig mamma, det skulle kunna vem som helst av oss!

  • Kavi81
    2små2stora skrev 2010-07-11 21:04:48 följande:
    Kavi: vad vill du veta om v.28?
     
    Bra fråga :) Hur går det egentligen för de flesta barn som föds då? Vad händer oftast när barnet kommit ut? 'vad är de största problemen barnet möter och vilka risker finns med de problemen? Funderar oxå mycket på det här med hjärnskador, cp-skador och sådant? Och lungorna? Blindhet? Barnläkarna ger ju så generella svar... fast han som pratade med mig denna gång avslutade med att säga att om han skulle se det hela ur ett personligt åersåektiv och om det var hans fru som var i denna situation skulle han vilja att barnet stannade allra minst till v. 30! Och det tyder ju på att risken för bestående skador är ganska stor även i v. 28 eller? Har alldeles för mycket tid att t'nka som ni märker Glad
  • Kavi81
    2små2stora skrev 2010-07-11 21:28:34 följande:
    För barn födda i v.28 så går det alldeles utmärkt. 

    När de kommer ut och har fått kortison brukar det räcka med CPAP för att hålla lungorna öppna så att de har lättare att andas.
    Vi brukar sätta små slangar/katetrar i naveln för att kunna ge vätska och ta prover utan att behöva sticka barnet så mycket.
    De får ligga i kuvös några veckor tills man kunnat sänka värmen tillräckligt för att kunna flytta över de till en värmesäng.
    Mat får de genom en sondslang genom näsan ned i magen. Det brukar ta någon vecka eller så för dem att kunna komma upp i så stora mängder mat att man kan ta bort droppet.
    Ljusbehandlas för bilirubin får de nästan alltid göra under flera dagar.

    Vissa barn kan ha svårt att hålla blodtrycket i början men det går att åtgärda med mediciner tills de stabiliserat sig eller att kissa då ger vi ofta plasma. Många behöver också få blod några gånger då de inte hunnit bygga upp sina depåer ordentligt. 

    det är sällan vi ser komplikationer hos barn födda i v.28 om de inte får någon svår infektion, det som kan ge men då är om det blir en tarminfektion eller en svår lunginflammation. 
    {#emotions_dlg.flower} TACK 3Busfrön!! Vad skönt att få svar av ett proffs och att få veta exakt vilka problem de kan stöta på! Barnläkarna är så vaga med sitt "allt brukar gå bra".
  • Kavi81

    Hurra!! Jag får åka hem idag efter nästan 5 veckor här!! Solig
    Mätning av livmodertappen visade att den blivit över 3,5 cm!! Otroligt! Känns helt fantastiskt! Är dessutom i v 26+2 idag så om det skulle hända något kan de ta emot barnet här och det betyder att jag bara har ca 5-10 min bilväg till sjukhuset!
    Så sängläge ger tydligen resultat, nu gäller det bara att hålla sig i sängen därhemma oxå, det är ju lätt att man går upp för att hämta det och det när man hemma. Men får komma på kontroll varannan vecka s¨det känns skönt att de har koll. Och så får jag med en burk bricanyl hem!

  • Kavi81

    Ja det känns verkligen super att få komma hem med hela tappen i behåll Glad

    3usfrön: hoppas det går bra för dig ppå kontrollen imorgon, att tappen är lång och sluten och att bebis växer och mår bra.


    Gjorde tillväxtultraljud oxå idag, bebisen väger ca 950 gram, läkaren sa att det var lite lite (är i v 26++3) men förra gången vägde barnet ca 850 gram i samma vecka och det tyckte de i Uppsala var helt normalt för de sa iaf inget om att det skulle vara för lite. Någon som vet vad bebisar i denna vecka "ska" väga?

  • Kavi81

    Tack! Det bekräftar min egen känsla av att barnet är precis lagom, tyckte tom att det kändes stort Glad

  • Kavi81
    2små2stora skrev 2010-07-13 12:45:11 följande:
    27+5 idag och viktuppskattningen blev 950g.
    Tappen är mjuk men drygt 3.5
    Härligt! Grattis!
    Då har vi lika lång tapp och lika stora bebisar Glad
    Vad betyder det egentligen att tappen är mjuk? Min läkare sa oxå nåt om det och att den var "bakåtlutande".

    Det är så underbart att vara hemma med min lilla familj igen! Men oxå lite påfrestande eftersom det inte bli mycket vila, sonen klänger på mig hela tiden och sd ökar ochj så lär man ju upp och äta alla  måltider och hämta det och det... Men det blir kanske bättre om ett par dagar när alla vant sig vid att jag är hemma! Nu får vi dessutom besök hela tiden och då lär man ju sitta uppe och vara trevlig...

    3Busfrön: hur mycket har de sagt åt dig att vila? Ligga några timmar om dagen eller ligga hela tiden?

    PennyJenny: hur går det för dig? Har du fått veta något mer eller är det bara vänta som gäller nu? Hur ofta kollar de cerklaget? kämpa på med liggandet {#emotions_dlg.flower}
  • Kavi81

    PennyJenny: Grattis till 24 veckor Solig Hoppas du känner dig bättre idag ! Och vad skönt att du fått första k-sprutan äntligen!

    Bohman: grattis på födelsedagen Skål hoppas du får en riktigt fin dag!

    t0va: tycker inte alls att du är paranoid om du ber om en kopia av din journal! Jag tycker att du självklart ska göra det samt stryka över viktiga bitar med markeringspenna och ta med journalen till förlossningen. förmodligen behöver du aldrig ens visa den men det kan ju ändå kännas tryggt. jag ber alltid att få en kopia av min journal när jag bytt sjukhus eller lämnat sjukhuset eller om det hänt viktiga saker som blivit dokumenterat. paranoid: ja kanske, lärt mig en massa från förra gången: JA absolut! Glad

    idag ska jag fira min man och sdon på Folkedagen så gott det nu går från sängen Glad har fått hjälp  med inköp av olika saker men tårta och mat får mannen själv inhandla och laga tyvärr, men det är ju tanken som räknas eller hur? Glad

  • Kavi81

    Har haft en ganska lugn natt, inte mycket sd alls. Och sonen sov i sin säng i ett sträck till klockan 6 i morse innan han fick lyftas över till oss, rekord sedan ett oar veckor! Glad

    Mer sd nu, har tagit bricanyl men magen ganska spänd hela tiden... är alltså en sån dag idag Rynkar på näsan längtar tills den tar slut och hoppas på en bättre imorgon.

    Måste bara fråga en försäringskassefråga. Min man har vabbat hela tiden jag varit sjukskriven och det har funkat, men idag fick han ett brev där han fått avslag på vabben from slutet av juni med motiveringen att hans arbetsgivare uppgett att han inte skulle jobba då utan ha semester. Men han meddelade sin arbetsgivare redan i våras att han skulle ha sin semster senare i höst då vi planerat en resa och visst måste man väl få ta ut sin semester när man vill? Man borde väl inte behöva ändra på det för at något sånt här inträffar, det är ju inte direkt så att man planerar att bli sängliggandes under sin graviditet. Eller måste man ta ut innestående semester om man har det innan man får nyttja vab-dagarna om ordinarie vårdnadshavare är sjuksriven (dvs jag för vi har inte vår son på dagis)? Någon som vet något om detta?

  • Kavi81
    2små2stora skrev 2010-07-15 15:02:41 följande:
    Man ska inte behöva ta ut innestående semester.

    Jag planerar att ta ut min semester från v. 36 efter det får man inte vara sjukskriven för SD.

    Jag har också mycket SD idag   Jag hoppas att min lilla stannar till v. 34 i allafall då han ligger på -22% i vikt och den som säger att SD inte påverkar ska få med mig att göra. Hade samma problem med J och hon låg också på -20%. Annars så är risken att denna har hjärtfel trots att det inte visat något på UL.
    Tack för svar!
    Förstod inte riktigt hur du menade med vikten, stanna till v 34 och hjärtfel, är bara en trög amatör på bebisområdet Glad, Kan sd göra bebisen mindre? eller är det k-sprutorna? eller kan det bero på hjärtfel? förlåt min okunnighet men frågar man inte så blir man ju inte klokare Glad. Hoppas iaf att din bebis måt jättebra där inne så att den vill stanna länge än {#emotions_dlg.flower}
Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar