• Kavi81

    Vi som har prematura sammandragningar

    Hej! Jag är ny här på familjeliv, stötte på den av en slump men det kändes väldigt hoppfullt att läsa om alla som det gått så bra för trots tidiga sammandragningar!

    Själv är jag i vecka 18 (BF 19 okt) och blev för en vecka sedan sjukskriven och beordrad sängläge pga sammandragningar och förkortade livmodertapp.

    Förra graviditeten blev jag inlagd akut i vecka 25 då jag var öppen 4 cm men efter två veckor med dropp på akademiska i Uppsala blev jag och min man hemskickade till vårt hemsjukhus och där hade jag strikt sängläge ytterligare 10 veckor och sedan föddes vår lille son i v. 36+5, vilket enligt läkarna var ett mirakel eftersom jag varit öppen så tidigt.

    Men denna gång är det ju ännu tidigare, någon mer som blev sängliggandes i v. 17/18? Kan det verkligen gå vägen?

    Det är ju extra jobbigt nu med en liten som springer runt och undrar varför mamma bara ligger, fast barn verkar vara så kloka, han verkar förstå  och kommer och vill pussas och kramas och hjälpa mig att dricka vatten osv! Och han är ju bara 1 år, 8 mån.

    Någon som varit med om att sammandragningarna avtagit efter ett par månader? Läste att Happyme väntade i v. 23, är du där ännu?

  • Kavi81

    Bara en snabb fråga till: är det många av er som fått bricanyltabletter att ta hemma? Jag har en burk sedan förra gången men min läkare har inte sagt något om att det skulle vara ok att ta det? Ska jag fråga om det? Hur många har ni tagit om dagen då och hur länge?

    Förra gången var de jättesparsamma med bricanyltabl då de menade att kroppen vänjer sig vid dessa efter några veckor och sen funkar de inte. Vad har ni hört?

    Och en felskrivning av mig i senaste inlägget, jag menade att jagh läste att Happyme väntade på v. 23 vilket väl är första etappen och vad jag nu hppas på.

  • Kavi81

    Noemi och Happyme!
    Vill bara tacka er för ert varma välkomnande här på tråden! Känner mig genast uppmuntrad och mycket mindre ensam!

    Happyme: snart är helgen här och v. 23! hejar på dig! :)
    Har det varit såhär alla tre graviditeterna?


    Noemi: vilken vecka är du i nu? tänk att det var likdant förra gången även för dig. Vi verkar följa nästan samma mönster... :)


    Skriver mer imorgon till er båda. nu ska jag ägna mig åt min man :)


    godnatt oh tack igen för era uppmuntrande ord!
     

  • Kavi81

    vad tråkigt att läsa att ni alla verkar ha haft en så jobbigt dag idag! lider verkligen med er flickor, men tänk vad man ändå klarar av att ta sig igenom för sin lilla bebis!

    Blir så förvånad att  det inte är självklart att ni får gå på spec-mödravården! Jag blev skickad dit veckan efter  inskrivningen på mvc av min barnmorska och har redan varit där 2 ggr och på gynakuten en gång. Kanske är det för att ajg bor i Falun som är en liten stad?


    Noemi : hoppas du får komma dit snart och bli undersökt för oror är ju på något sätt vår största fiende!


    Happyme: kämpa på och vila massor! blödande magsår låter ju jättejobbigt som om det inte var nog som det är!

    Själv var jag på rutinultraljud och tittade på bebisen idag, visade sig att de tagit fel på en vecka, är 18+3 istället ör 17 så jag"tjänade" en vecka :).
    Förra gången hade jag, precis som nu, inga onda sammandragninga alls, hade knappt känt av dem innan jag kom i v 25 och var öppen 4 cm! så då kom allt som en total chock, nu visste jag ju vad som förmodligen väntade... även om det är jobbigt med en så liten pojke hemma som man oxå  vill vara med. Men nu håller jag tummarna för att läget är oförändrat vid nästa koll på spec-mv om en vecka.

    Enligt vad jag har förstått av det flera av er skrivit kan tappen bli längre igen om man vilar, har jag förstått rätt då? Och hur tidigt kan man vara lite öppen utan att det är farligt?

    Noemi: Håller med om från förra gången att målen flyttas fram hela tiden, först v.24 sen v. 27 sen v. 30 osv... 

    hoppas att ni alla får en riktigt bra natt inatt och en bra dag imorgon!

  • Kavi81

    Tack Demyra, jmynt och icka76 för er välkomsthälsning!

    och icka och demyra: grattis till att det gått så bra på  era kontroller! That's the way {#lang_emotions_smile} 

    ni får alla ursäkta om jag inte riktigt vet hur man skriver här men jag är helt ny på detta men jag lär mig väl. Det är så kul att ha hittat hit, dels för att träffa andra i samma situation gör att man känner sig mindre ensam och får mer hopp, dels för att jag lär mig så mycket genom att läsa vad ni skriver!

    Hur tidigt går det egentligen att rädda barn? jag har läst att det går redan i v 23 men hur stora chanser har barnet att bli frisk och må bra då? När är det "ok" att barnet kommer om det nu ska komma för tidigt, dvs vad ska första målet vara? antar att  alla säger olika så det vore intressant att höra vad ni har fått höra av era läkare.

    usch nu börjar jag få mer sd, kanske beror på UL idag.... ska nog försöka sova lite, ahr just fått en massa blöta godnattpussar av min 21 månaders pojke {#lang_emotions_smile} då får man kraft att kämpa vidare!

    godnatt

  • Kavi81

    MariaOMarkus: välkommen {#lang_emotions_flower}! Vi verkar ligga närmast varandra här på tråden vad gäller BF, jag har 15 okt, så jag är i v. 18+5 och har varit sängliggandes en vecka drygt och nu hoppas jag att det ska gå för mig som för flera andra här på tråden, att livmodertappen förlängs igen. Har du fått någon påverkan på din tapp ännu eller har du klarat dig?

    Lana: härligt med 32 veckor! Förstår dock att det måste varit jättejobbigt med sd sedan v 14!! Själv har jag dock den turen att inte lida avsammandragningarna, de känns knappt alls mer än ibland och ändå blir livmodertappen påverkad.

    PuH84: hoppas du haft en bättre dag och natt idag! Det är prövande med sådana dagar!

    Icka76 och Noemi: tack. v 23 verkar ju vara delmål 1 även om jag innerligt hoppas på åtminstone v 28 eller 30, både för bebisens skull och för vår sons skull.

    Någon som hört hur det är med Happyme? Hoppas du mår bättre och fått hjälp m magen!

    Själv har jag haft en lite jobbig med en del sammandrfagningar men beror nog på att jag att jag haft lille sonon runt mig /på mig hela dagen då min man har storstädat. Förresten, har era läkare oxå sagt att ni ska sitta så lite som möjligt? Och när ni får "sängläge" hemma, hur mycket ligger ni då? Tycker det är jättesvårt när man har en liten en som springer runt hela tiden! och det blir ju att gå upp rätt mycket ändå, toaletten (är konstant kissnödig!), duscha, äta, hämta, hämta och hämta {#lang_emotions_smile} När jag hade sängläge på sjukhuset förra gången fick jag inte ens gå till toaletten och fick duscha typ en gång i veckan!

    kram på er och ha en bra natt!

  • Kavi81

    MariaOMarkus: håller tummarna för att det går bra på måndag! nej jag har inte fått bricanyl denna gång, ska fråga på kollen på tisdag, har ju en burk hemma sen förra gången. tyckte inte heller att tabletterna hjälpte så mycket förra gången men då hade jag ju fått så mycket dropp (sammanlagt mer än två veckor) både bricanyl och tractocile samt en hel del sprutor så det kanske berodde på det. men ska som sagt fråga på kollen på tisdag.

  • Kavi81

    KRAM till dig Noemi! Hoppas att droppet fortsätter verka, och att bebisen stannar tills det blir en plats på den neo dit du vill! Du vet väl att de kan ge tractocile-dropp i flera 2-dygnsperioder? Jag fick det i sammanlagt 4 x 2 dygnsdoser! Men de kanske inte vill ge så mycket såhär sent i graviditeten för det kanske inte är bra men du kan ju höra efter. Tänker på dig och hoppas att du fåren lugn natt!

    Verkar som att det är flera andra här som också har det jobbigt. Puh, håller med fröken sol om att du absolut ska kolla upp magontet, det är ju bättre att ringa förlossningen en gång för mycket än en gång för lite!

    Har rätt mycket sd nu men hoppas det lugnar sig i natt, bebisen sparkar rätt vilt nu så det beror kanske på det.

  • Kavi81
    MariaOMarkus skrev 2010-05-21 21:05:07 följande:
    Ja fråga kan man ju alltid göra. För det är ju väldigt jobbigt agg gå runt och få sd hela tiden :/ Var och kolla cykel idag till sambon och dottern var helt vild i affären och sprang runt så va ju tvungen och gå efter och jisses så ont i magen jag fick :/ blev helt slut. Nu sover hon och jag ska bara vila resten av kvällen
    Känns det bättre idag! Hur mycket sammandragningar har du, alltså hur ofta kommer de? Mina kommer ibland en i timmen och ibland på kvällarna typ 6-7 i timmen. Vad är ok och vad är inte ok?
    Hur gammal är din dotter? Jag har själv en son som är 1 år och 9 mån, och det är verkligen tråkigt att inte kunna vara med honom så mycket som jag skulle vilja, det händer ju så mycket hela tiden när de är små {#lang_emotions_smile}
  • Kavi81

    Noemi: jag håller alla tummar för dig och din tös!!!! Tänk att du snart är "i mål" och får hålla henne i famnen efter alla dessa månader! kram kram

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar