Malin Berghagens kamp med hälsan – kollapsade: ”Då rasade allt”

Hösten 2023 somnade Lasse Berghagen in. Nu berättar Malin om hur föräldrarnas död påverkat henne och hur hälsan påverkats av sorgen. 

Malin Berghagen om kollapsen.

Den 19 oktober 2023 somnade en svensk legendar inLasse Berghagen räknas som en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna, inte minst för sin tid som programledare i ”Allsång på skansen” mellan 1994-2003. Den folkkära låtskrivaren, artisten och skådespelaren blev 78 år gammal. 

"Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån", skrev familjen i ett mejl till TT vid tiden. 

Under sitt liv fick Lasse två döttrar, Malin Berghagen ihop med Barbro ”Lill-Babs” Svensson, som gick ur tiden 2018. Några år senare fick han dottern Tillsammans  Maria Berghagen tillsammans med hustrun Eva Berghagen. 

Lasse Berghagens familj: Christopher Berghagen Taylor, Jakob Bergström, Stella Bergström, Malin Berghagen och Marie Andersson

Malin talar ut om krisen  

Men två av Sveriges mest folkkära artister till föräldrar var det svårt för Malin Berghagen att inte leva ett liv i rampljuset. 

I flera års tid drev Malin en podcast tillsammans med väninnan Tess Merkel: ”Berghagen och Tess”. Podden lades på is 2020 men efter fyra år har de valt att återuppta podcasten. Denna gång i ett Youtube-format. 

I det senaste avsnittet berättar Malin om den tuffa tid hon genomgick i samband med att hennes föräldrar insjuknade och sedan gick bort. Hon berättar att hon inte bearbetade sin sorg ordentligt och att det fick konsekvenser långt efteråt. 

– När mamma dog träffade jag Martin ganska direkt efteråt. Jag var ledsen men jag dök inte ner i det, jag tog inte hand om det. Jag märkte hela tiden att det var någonting som skavde, men jag kunde inte koppla vad det var.

När Lasse sedan insjuknade och blev inlagd på sjukhus i en längre tid, blev det bara värre för Malin. 

– Då rasade allt ännu mer. Och då kände jag så att den som borde vara här och trösta mig är ju mamma. Då blev det så tydligt att mamma inte fanns där för att hålla om och trösta mig när jag behövde det som mest, säger Malin. 

– Jag körde på ganska hårt, jag tog hand om alla andra. Jag styrde upp allting och var lite så här ”Papa I’ve got this, jag fixar”.

Malin Berghagen.

Malin om kollapsen 

Två månader efter Lasse Berghagens bortgång kom sorgen ikapp henne och tillslut brast det för Malin. 

– I december var jag helt knockad. Jag bara föll ihop. Så jag sjukskrev mig för första gången på jätte, jättelänge.

Malin uppsökte vård och fick veta att hon fått en panikångestattack. 

– Jag tror att hade jag tagit hand om sorgen efter mamma så hade det gått bättre. Nu var det som att båda två kom samtidigt, och jag försökte springa för mitt liv för att inte behöva stå still.

Efter läkarbesöket fick Malin trappa ner tempot för att hitta tillbaka till sig själv. Idag mår Malin bättre.