Så planerar du ett barnkalas på en budget – billiga knepen

Att planera ett barnkalas behöver inte kosta skjortan. Familjeliv har pratat med sparexperten Madelen Larsson som driver Instagram-kontot Miljonmålet, som ger sina bästa tips på hur man kan planera ett barnkalas på en budget. 

Så planerar du ett barnkalas på en budget.

Börjar det närma sig barnens födelsedag? Då är det hög tid att börja planera kalas! Desto äldre barnen bli ju högre krav ställd på kalasen – just för att barnen själva kan komma med en åsikt. Men det är också kul att planera kalaset tillsammans med födelsedagsbarnet som ofta har många idéer hur man ska fira just hennes eller hans speciella dag! 

Och när fantasin får flöda är det också lätt att kostnaderna skenar i väg. Men ett fantastiskt och minnesvärt kalas behöver inte betyda ett stort hål i plånboken. 

Läs merSå köper du billiga höstkläder till barnen – sparexpertens bästa tips 

Så planerar du ett barnkalas på budget 

Familjeliv har pratat med kontaktade sparexperten Madelen Larsson, som driver det populära Instagram-kontot ”Miljonmålet”, som delade med sig av sina bästa tips på hur man planerar ett barnkalas på en budget samt hur man ska tänka kring dekoration och mat. 

 – Utgå från barnets intressen när du planerar barnkalas men kom också med egna tips och idéer. Det är bra att tänka på att barnets referensram när det kommer till kalas är de kalas barnet själv varit på, hört om och haft själv. Så när önskningar om barnkalas på lekland, trampolinparker eller andra kalas som kostar flera tusen kommer, se om du kan hitta andra sätt att tillmötesgå barnets behov, säger Madelen Larsson och fortsätter: 

– Hemmakalas med lekar inomhus eller utomhus är jätteroliga. Man kan bestämma sig för ett tema och pynta hemma genom att skriva ut bilder och klippa ut, sätta på tandpetare eller grillpinnar och sticka ner i tårtan/glassen eller fikat. Egna vimplar kan man också göra och klippa enklare konfetti till bordet. Barnet kan göra en egen välkomstskylt om hen gillar pyssel.

Läs mer: Experten svarar – så mycket bör din tonåring betala hemma

Med enkla knepen kan du komma undan billigare när du planerar barnkalas.

Planera ett hemmakalas med tema 

Att ha ett kalas hemma gör att man kan ta ut svängarna med både tema och dekorationer.  

– Hemmakalas kan följa ett tema utifrån barnets intresse som: Pysselkalas, danskalas, Lego Masters kalas, piratkalas med skattjakt. Eller varför inte tältövernattning i trädgården? Det är bara fantasin som sätter gränser. Det går också bjuda in till kalas i skogen med grillad korv och fika eller i lekparken, pulkabacken, eller stranden om barnen är simkunniga, säger Madelen Larsson. 

Läs merSå lyckas du spara en miljon till ditt barn – expertens tips

Att planera barnkalas behöver inte vara dyrt!

Experten: Ha mindre kalas 

Det är lätt att skena iväg när man planerar ett barnkalas, både med kostnader med också inbjudna barn. 

– Många föräldrar upplever att barnkalas blir högljudda och att det är mycket att arrangera och fixa om det ska göras själv, men öppna upp tanken för att det också går att anordna små kalas enbart för barnets närmaste kompisar. Det behöver inte vara tio barn på kalas, tre nära vänner kanske är det som barnet faktiskt uppskattar mest? Så våga utmana föreställningen om hur kalas ”ska se ut” och prata med ditt barn om hens önskemål. Ett kalas med färre deltagare kan kännas mer lätthanterligt för föräldrarna.

Vill du ta del av fler spartips och smarta knep i vardagen, spana in Miljonmålet på Instagram!