Det ska du aldrig säga till någon annans barn: "Far illa"

Att säga till någon annans barn när de gör fel kan vara svårt, och det är många som undrar: Får man säga till sitt barns kompisar? Det reder barnpsykologen Anna Bennich ut. 

Får man säga till andras barn?

Under sommarsäsongen är det många som spenderar lite extra tid med familj och vänner. För de flesta är det fantastiskt, men att bo tätt inpå personer som man vanligtvis inte gör kan också leda till obekväma konflikter. 

Allra svårast är det kanske när man behöver säga till någon annans barn. Nu berättar barnspykologen Anna Bennich hur man ska agera i en konflikt med en vän eller familjemedlems barn. 

MISSA INTEEnkla knepen – så skapar du en bra lässtund med ditt barn

Barnpsykologen: "Jättevanlig konflikt"

Barnpsykologen Anna Bennich gästade Nyhetsmorgon under fredagen. 

På plats fick hon ta ställning i ett dilemma där en kvinna var barnvakt till sina barnbarn och tyckte att barnen var ouppfostrade. Bland annat hade barnen ätit för mycket glass, gått och lagt sig sent och suttit klistrade vid sina Ipads. 

Efteråt hade hon sagt detta till sin son, alltså barnens pappa, som blivit arg på sin mamma och tyckt att hon inte borde lägga sig i på det sättet. 

MISSA INTE: Ekonomens tips: Så sparar du pengar till barnen i svåra tider

Kvinnan kritiserade sina barnbarn. Bilden är en genrebild.

Får man säga till någon annans barn?

I Nyhetsmorgon delade Anna Bennich därför med sig av sina bästa tips för att lösa en sådan situation. 

Enligt henne är kritik kring föräldraskap en väldigt känslig fråga, som dessutom kan bli värre om kritiken kommer från ens egna föräldrar eller svärföräldrar. 

– Det här är en jättevanlig konflikt, att man säger till angående andras barn, säger Bennich i programmet och fortsätter:

– Några bra tumregler om man har en sådan här konflikt är att om det inte är vanvård av barnen eller barnen far illa tycker jag ofta det är bättre att bita sig lite i handen, nypa sig i låret eller ta några djupa andetag och tänka ”jag hade inte gjort så här, men det är inte mina ungar.”

Om man trots allt råkar skälla på barnet eller klaga hos föräldrarna kan det vara bra att ringa och säga förlåt. Men hur gör man det?

Jo, enligt Bennich handlar det om att vara uppriktig och ärlig. 

LÄS MER: 

Kicki Danielssons ärliga ord om sorgen – efter otäcka händelsen: "Trauma'"

Åsa Ingrosso öppnar upp om svåra tiden: “Tortyr”