• EJT

    Hur känns det att amma? :)

    Det är så många frågor i mitt huvud just nu när förlossningen börjar närma sig. Är inne i vecka 31 och det är första barnet. Har ingen som helst aning om vad jag kan förvänta mig och allting är helt nytt för mig! Antar att det är förvirrande för alla :)

    Jag är nyfiken på det här med amning - Hur känns det att amma?

    Gör det ont? Hur känns det att det kommer ut mjölk från brösten vid sug? Är det det som gör att det kan göra ont?

    Jag vet inte ens vad jag ska fråga exakt men är väldigt intresserad av att få veta hur det känns! Vill så gärna kunna amma vårt barn men man blir så orolig när man läser att det är många som får ont och att det kan blöda osv.

  • Svar på tråden Hur känns det att amma? :)
  • Pilea

    Jag upplevde det som en pirrande/stickande känsla, men det gjorde inte ont. Det som kunde kännas var om man inte ammat på ett tag o mjölken samlade på sig.


    Alve 060129 Tyra 071019
  • Helstsyskonnu

    Jag hade lite ont i början. Först så spänner det ju och blir ömt i brösten när mjölken rinner till, sen så blir man öm i bröstvårtorna i början. Jag fick dock inga blåsor eller sår och det ömma gick över på några dagar (utom det ömma när brösten blir för fulla, det tog ett tag att "ställa in sig").

    Tycker dock att de besvären var ganska lite jämfört med hur mysigt det var att amma!

    Se till att få ordentligt hjälp på BB med amningen så att du vet hur bebisen ska ligga och hur bröstvårtan ska vara i munnen, sår blir det om bebisen suger fel.

    Låt inte folk skrämma upp dig, du kommer att klara det jättebra och vill man amma så kan de allra flesta göra det.

    Tänk också på att bara för att bebisen vill suga jätteofta i perioder så betyder inte det att man har för lite mjölk, det betyder bara att bebisen antingen tycker att det är mysigt eller att den håller på att jobba upp mjölkproduktionen.

  • Shmone

    Många får söndersugna bröstvårtor första dagarna och det gör jätteont att amma då. Bebisar suger förvånansvärt hårt. Men det är en fas som de flesta tar sig igenom på några dagar eller veckor. Sen när det har läkt så ska det inte göra ont.
    Vissa kvinnor kan ha en rätt smärtsam utdrivningsreflex.. det typ som surrar till i brösten när mjölken börjar rinna till, men det är en känsla som går över på några sekunder vid varje amningstillfälle. Och det kan göra mer eller mindre (eller inte alls) ont. Men på det stora hela ska det inte göra ont att amma.

    Jag är superkittlig men har inte haft något problem med att det kittlas när bebisen suger.

  • April Mamma

    Att få igång amningen i början kan vara svårt, men för vissa lätt.

    Det tar oftast tid att få det att fungera, alla barn vet inte hur dom ska amma osv.
    Jag förlorade mycket blod under förlossningarna så min mjölk kom inte igång föräns ca 1 v ef förlossningen, pumpande för att få igång det.

    Är man inställd på att att det kan ta tid osv är det nog bra, jag tyckte inte att man fick så mycket info på Mvc om amningen, det var mest bara "å så läggar man barnet vid bröstet så äter det..."

    På BB så kan man få stöd vid amningen om det inte funkar osv...

    Amma är mysigt! jag ammade mitt första barn, men andra ville inte amma...

  • hemlig02

    Det första jag tänkte på när jag ammade första gången var hur otroligt hårt den lilla nya bäbisen sög. Som en sugkopp, det hade jag inte förväntat mig!

    Jag tycker inte heller att det gjorde särskilt ont.  Det pirrade och spände i brösten, ibland gjorde det ont när brösten blev överfulla. Det som kunde göra ont är när bröstvårtorna blev lite såriga eller så, då kunde det göra ohyggligt ont! Men det finns ju hjälpmedel för det oxå som tur är

  • vargaa

    Jag vet inte hur det känns att amma - är i v 28 med mitt första barn - men ang oron så tror jag att de flesta oroar sig över att inte kunna amma sitt barn. Min mamma sa till mig - amma är något som man bara kan och det kommer av sig själv om man slappnar av och lyssnar till sina instinkter.

    Ont kan det göra i början men det är varken farligt eller fel, och det går över. Vi är gjorda för att amma och det är helt naturligt. Men det är viktigt att man tar det lugnt och ger det tid. Fick rådet av min mamma att stanna på bb tills amningen fungerar bra. Så att man kan få hjälp och dessutom får man ju service runt omkring när man ligger inne - man behöver inte tänka på matlagning, städning etc. Så att man kan ta det lugnt och fokusera på amningen och barnet i första hand - mindre risk för stress. :)

  • ugla

    Som de andra sktivit            så är det otroligt vad starka de små är. Kan göra ont i början innan allt ställer in sig men jag lovar allt är det värt. en underbar känsla att amma sitt barn. man får kanske förbereda sig på nu innan att det inte alltid går som en dans. att amma är ju en hel vetenskap   har ammat mina fyra barn o håller just på att vänja av den minsta på 9 månader o det känns lite sorgset

  • hilah

    Jag hade lite ont när mjölken rann till (fjärde dagen efter förlossningen) - brösten blev spända och hårda och jag fick feber. Sedan gjorde det lite ont varje gång lillen började suga, men det gick över på en vecka. Fick aldrig såriga bröstvårtor utan det gjorde liksom bara lite ont för att de var ovana.

    Annars... när mjölken rinner till pirrar det till i bröstvårtorna. Som små, små nålstick som inte gör ont utan bara pirrar

    Mitt tips är: ha tålamod! Hos mig tog det 2 månader tills allt gick perfekt och det verkar vara normalt. I början kan man ha problem med utdrivningen eller man producerar för mycket mjölk, brösten är känsliga och man kan få mjölkstockning etc, men helt plötsligt så bara funkar det. Brösten producerar precis så mycket som bebisen behöver, inget gör ont, ingen mjölkstockning längre, inga superstora bröst, de läcker inte längre... så var det i alla fall hos mig

    Amningen har varit och är fortfarande helt fantatisk. Man känner sig så tillfreds när barnet ligger vid bröstet och får allt det behöver. Man är varandra så nära. Jag brukar bli helt lugn och avslappnad när jag ammar, det känns som om världen stannar en stund och allt bara är lugnt och fridfullt.

  • hilah

    Och en sak till: oroa dig inte! Det är inte bra att känna sig stressad eller orolig. Det kommer att gå bra Och även om du skulle ha några problem i början så brukar det i de allra flesta fall lösa sig. Du kommer att kunna amma och det kommer att gå hur bra som helst.

  • ugla

    Tänk på att amma tar sin tid man behöver lugn o ro o viktigt att äta o dricka ordentligt. Är man mycket stressad o trött så är det som om det låser sig o mjölken rinner inte till.
    Varma vetekuddar är skönt att ha med till bb o värma o lägga på brösten.

Svar på tråden Hur känns det att amma? :)