• EJT

    Hur känns det att amma? :)

    Det är så många frågor i mitt huvud just nu när förlossningen börjar närma sig. Är inne i vecka 31 och det är första barnet. Har ingen som helst aning om vad jag kan förvänta mig och allting är helt nytt för mig! Antar att det är förvirrande för alla :)

    Jag är nyfiken på det här med amning - Hur känns det att amma?

    Gör det ont? Hur känns det att det kommer ut mjölk från brösten vid sug? Är det det som gör att det kan göra ont?

    Jag vet inte ens vad jag ska fråga exakt men är väldigt intresserad av att få veta hur det känns! Vill så gärna kunna amma vårt barn men man blir så orolig när man läser att det är många som får ont och att det kan blöda osv.

  • Svar på tråden Hur känns det att amma? :)
  • Underbara ungar

    I början, när brösten är ovana vid att någon är där o suger jämt, så kan det svida, blöda osv. DET GÅR ÖVER!!

    Nu känner jag en svidande, lite dragande känsla i bröstet när mjölken rinner till, min son är 6 veckor gammal.
    Tänk dig att du har två sugrör inne i brösten som nån suger lite lätt i... Så känns det när mjölken rinner till.
    Annars så känns det väl inget speciellt med att amma.


    Axel o5o92o * Enya o7o824 * Isaac o91211
  • tjötas

    Min syster förklarade känslan i början när bebisen får tag om vårtan:
    "Det är som när du springer barfota och dänger in lilltån i bordsbenet. fast i bröstvårtan"

    Så kändes det faktiskt, men bara precis när bebisen fick tag och bara några dagar innan vårtan härdades lite.

    Jag tycker att det var en häftig känsla bebisen blev lite större och allt funkade smidigt, att hon åt och blev mätt och nöjd osv. Sen var det mysigt. Man kan ju bara sitta där och bli betjänad av omgivningen . Det är helt klart en särskild känsla och jag tyckte verkligen om det.

    I början var det jobbigt när det läckte osv men jag hade inte så jättemycket mjölk så efter ett par månader kunde jag sluta med inlägg i bh:n, det läckte inte mellan amningarna.

    Rent generellt tycker jag att amning är fritt val och väljer man att försöka - fine. funkar det inte så se till att få hjälp: silikonnappar över bröstvårtorna (hade jag första två månaderna), tillägg eller att helt gå över till flaska. Everything works...

  • alvaereva

    Jag hade så överjävligt vansinningt ont under amningen att jag bara inte stod ut. Grät hela tiden pga smärtan, och för att jag visste att snart vill hon äta igen. Hade såndär amningsnapp, men det hjälpte inte. Min dotter tog hela tiden feltag. Hon hade för kort tungband, och var tre veckor för tidig..
    Mina bröstvårtor hade sår, vattenblåsor och gjorde så ont, och jag fick mjölkstockning hela tiden..
    Det var faktiskt värre att amma än att akutsnittas. Huvva.
    Tur att det inte är så för alla.
    Jag stod ut i två veckor, sen började jag pumpa istället och ge flaska. Det funkade bättre. Men orkade bara i två månader innan jag började med ersättning.

  • saxon

    När såren har läkt så känns det bra, men när det är såriga bröstvårtor så gör det jäkligt ont. Men man får ta till de hjälpmedel som finns och försöka få det att fungera så gott man kan.

    Min bebis är en månad nu och äntligen har såren läkt och det börjar kännas någorlunda behagligt. Det var nära att jag gav upp helt ett tag med amningen, men jag tog till en massa olika varianter på lösningar för att kunna härda ut tills det blev bra. Pumpade, bytte ut vissa mål mot ersättning osv för att bröstvårtorna skulle få en chans att vila och läka. Det funkar inte klockrent nu heller, men det är på väg att bli någorlunda bra.

  • LilaRos

    Att amma är något av det mysigaste - för mig.
    Det gör inte ont.. Bara de små naglarna som kan rivas då.
    Jag känner inte så tydligt nr mjölken rinner till häller, men min son är bara 18 dagar gammal.
    vid 5e dygnet hade jag ett litet sår på varige bröstvårta som försvan efter 2 dagar kanske. (smörjde med bröstmjölj och luftade mycket)Den första veckan kunde det göra lite ont precis när han började suga. Men jag vande mig fort!

  • alvaereva
    WhiteAngels skrev 2010-01-26 14:12:53 följande:
    Tycker mest det kännts jobbigt,tycker inte att det är det minsta mysigt som andra mammor kan tycka.
    Håller med. Amning är för mig bara ren ångest.
  • EJT

    TACK alla! Det är intressant att läsa hur ni upplever det. Måste erkänna att jag är lite stressad och orolig men jag försöker att dämpa det. Jag vet att det inte är bra för mig.

    Värst är väl oron, nervositeten och rädslan inför förlossningen men jag tänker som så att det finns ingen annan väg ut, bebisen måste komma ut och jag får helt enkelt ta mig igenom det. Men ska läsa "Föda utan rädsla" som många rekommenderar. Hoppas att den ska hjälpa mig.

    Det är så svårt allting när man känner sig själv som en väldigt rädd person och med en så låg smärttröskel att den ligger nedgrävd någonstans. Förstår ni? Om jag annars spänner mig så jag nästan svimmar över många mindre smärtor, hur ska jag då ta mig igenom det här? Det är så jag tänker. Men vet att det är fel att tänka så. Hoppas på att boken ska ge mig nya tankar och krafter!

  • Pellepellepelle

    Första veckorna gjorde det stundtals jätteont, bra tips är amningsnappar och xylocainsalva, receptfritt på apoteket och kan också lindra på slemhinnor (om du spruckit/blivit sydd, hade inte klarat mig utan den!) Smörj på bröstvårtorna 5-10min innan amning och tvätta bort precis innan amning! Lycka till!

  • alvaereva
    EJT skrev 2010-01-26 14:20:32 följande:
    TACK alla! Det är intressant att läsa hur ni upplever det. Måste erkänna att jag är lite stressad och orolig men jag försöker att dämpa det. Jag vet att det inte är bra för mig. Värst är väl oron, nervositeten och rädslan inför förlossningen men jag tänker som så att det finns ingen annan väg ut, bebisen måste komma ut och jag får helt enkelt ta mig igenom det. Men ska läsa "Föda utan rädsla" som många rekommenderar. Hoppas att den ska hjälpa mig. Det är så svårt allting när man känner sig själv som en väldigt rädd person och med en så låg smärttröskel att den ligger nedgrävd någonstans. Förstår ni? Om jag annars spänner mig så jag nästan svimmar över många mindre smärtor, hur ska jag då ta mig igenom det här? Det är så jag tänker. Men vet att det är fel att tänka så. Hoppas på att boken ska ge mig nya tankar och krafter!
    Själva födseln klarar du säkert galant! Det är liksom svårt att slippa undan
    Gör sen amningen ont, ja då har du iallafall ett val att skippa den.

    Det går nog bra ska du se, lycka till!
Svar på tråden Hur känns det att amma? :)