Gravid vecka 9: Barnmorskan beskriver graviditetsvecka 9
Embryot i magen fortsätter växa och är nu stort som en jordgubbe. Ögonen är fortfarande stängda men fullt utvecklade. Fingertoppar börjar skapas! Läs allt om graviditetsvecka 9 här.
I gravidvecka 9 börjar man kunna ana ett ansikte hos embryot med ögon och öron. Huvudet har utvecklat en nacke som gör att embryot får en mer mänsklig form. Man kan även ana en liten näsa. Än är det långt kvar till embryot räknas som en bebis och många väntar med att avslöja graviditeten för nära och kära.
Embryot – gravid vecka 9
Embryots längd den här veckan: 22-30 millimeter
Inne i embryot finns redan de inre könsorganen, redan nu har alltså din framtida bebis antingen äggstockar eller testiklar. De yttre könsorganen däremot ser fortfarande likadana ut och utvecklas först om några veckor.
Fingrarna växer sig längre den här veckan och simhuden börjar försvinna. Tårna fortsätter också utvecklas och fötterna är ungefär 2 millimeter stora. Den svans som embryot haft de första veckorna av graviditeten försvinner nu.
Under de närmsta dagarna utvecklas diafragman, en livsviktig muskel som gör att vi kan andas. Tarmarna som hittills har utvecklats inuti navelsträngen börjar sakta förflyttas in i embryots bukhåla som blir större allt eftersom embryot växer.
Din kropp – gravid vecka 9
Under graviditeten gör hormonerna att dina slemhinnor i kroppen blir skörare och blöder lättare. Du kan uppleva att du lättare blöder i munnen när du borstar tänderna. Det är normalt! Som gravid förändras också ditt saliv och faktum är att det är lättare att få hål i tänderna under graviditeten. Så borsta tänderna extra noga även om det blöder.
Samlag
Även slemhinnorna i vaginan blir lättblödande och du kan blöda exempelvis vid omslutande samlag. Om du får en liten blödning så behöver det inte betyda att det är ett missfall på gång, blödningar i tidig graviditet är vanligt. Prata med din barnmorska om du är orolig.
Aktuell läsning för dig nu:
Tidigt gravid – och kissnödig hela tiden
Så mycket koffein är okej när du är gravid
Så mycket ingefära kan du äta som gravid
Svamp i underlivet – så blir du av med den
Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?
Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den
Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen
Så förändras brösten av en graviditet
Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta
Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska