Linus Wahlgrens hyllning till Christina – tårarna efter priset
Christina Schollin har stått på scenen i majoriteten av sitt liv. Nu prisas hon för sina skådespelarinsatser och sonen Linus Wahlgren är inte sen med att hylla sin mamma.
Christina Schollin, 87, är en av Sveriges mest folkkära profiler. Hon inledde sin karriär som skådespelerska redan 1956 då hon gjorde sin första roll i filmen ”Swing it, fröken!”, och två år senare gjorde hon sin första stora teaterroll i uppsättningen ”Gringoire”. På senare år känner nog flest igen henne från realityprogrammet ”Wahlgrens värld”.
Trots att hon passerat pensionsåldern för ungefär 20 år sedan, så är Christina Schollin fortfarande aktiv på teaterscenen, så sent som 2022 spelade hon rollen som Drottningen i teateruppsättningen ”MacBeth” på Dramaten. Sedan hösten 2024 har hon även varit aktuell i teaterföreställningen ”Fanny och Alexander” på Teater Galeasen, på Skeppsholmen i Stockholm.
Sorgen efter Hans Wahlgrens bortgång
Det var den 10 maj 2024 som Hans Wahlgren lämnade jordelivet efter en tids kamp mot cancer. Christina och Hans var tillsammans i 67 år, och sorgen efter sin livspartners bortgång drabbade Christina hårt.
– Vi var 19 år när vi träffades och bestämde oss på en gång för att vi skulle leva resten av våra liv tillsammans, har Christina Schollin sagt till Aftonbladet.
På instagram beskrev Christina sin sorg över sin makes bortgång men även sin tacksamhet över det liv de skapade tillsammans under sina 67 år ihop.
"Min älskade livskamrat. Sedan vi var 19 år gamla. Sorgen är oändlig. Men jag känner samtidigt sån lycka över att vi i familjen fick en så fin tid tillsammans när vi följde dig hela vägen till andra sidan…."
Finner tröst på scenen
Sedan Christina förlorade sin livskamrat har hon funnit tröst hos familjen och sina vänner, men även i att hålla sig sysselsatt – speciellt i sitt arbete med föreställningen "Fanny och Alexander!". Till Aftonbladet har hon tidigare förklarat hur föreställningen och alla i ensemblen var hennes räddning i sorgen:
– Jag vet inte, men jag kan säga att ”Fanny och Alexander” var min räddning i och med att min man Hans gick bort den tionde maj. Under en lång sjukdomsperiod levde jag i en bubbla där min enda uppgift var att se till att han mådde så bra som möjligt så länge som möjligt och att han skulle få livskvalitet in i det sista, och det fick han. Hans var klar i huvudet hela tiden och var medveten om vad som skulle hända och han var nöjd med sitt liv och tacksam över det vi fick tillsammans och alla våra barn och barnbarn.
– Men det är så smärtsamt att den man har levt ihop med sedan vi båda var 19 år, vi fick 67 år tillsammans, plötsligt försvinner.
Prisas för sina skådespelarinsatser
På Instagram har Christina delat med sig av bilder från hur hennes dagar på teatern ser ut, men även bakom kulisserna. Något som hennes följare uppskattar enormt och i kommentarsfältet är det flera personer som tar ton och hyllar skådespelerskan.
"Du är en stålkvinna, Christina!", skriver en person.
"Du är en sann inspiration!", hälsar en annan.
Men det är inte bara på Instagram som hyllningarna vällar över Christina Schollin. Även Sveriges regering lyfter skådespelerskans insatser.
Det är yngsta sonen Linus som uppmärksammar sin mammas prestigefulla utmärkelse:
"Lilla mamma tilldelas regeringens finaste medalj för omfattande insatser inom film och teater", skriver han stolt.
Medaljen överlämnades av Kulturminister Parisa Liljestrand efter hon varit och sett "Fanny och Alexander". På sin Instagram beskriver hon:
"En ynnest att som kulturminister få göra detta på Christinas hemmaplan, teatern, i närvaro av hennes familj, ensemble och publik."
Hon fortsätter:
"Regeringen beslutade i somras att tilldela Christina Schollin regeringens belöningsmedalj för hennes omfattande insatser inom svensk film och teater, som gjort henne till en av Sveriges mest folkkära skådespelare och som bidragit till svensk films genomslag internationellt."
Regeringens medalj
Det rör sig nämligen om regeringsmedaljen "Illis quorum meruere labores" som från latin översätts till: "Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det".
Medaljen utdelas av regeringen för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. Medaljen delas i genomsnitt ut 7 gånger per år.
Genom åren har personer som Jonas Gardell, Carola Häggkvist, Pia Sundhage och Lasse Berghagen tilldelats utmärkelsen.