Oja, det finns massor! Men mjukt bröd är en lite lurig bransch. Gå inte på "fullkornspropagandan" som står på alla förpackningar, det är bara dumheter och är oftast bara vetebaserat bröd med tillsatta skalrester. "Fullkorn" betyder bara att man har använt hela kornet, oavsett vilket sädesslag brödet består av. Det har heller inget med korn att göra, som förövrigt är ett superbra sädesslag ur GI-synpunkt. Gå inte heller på "fiberhysterin" på alla brödförpackningar. Samma sak där, antingen är det tillsatta skal eller ännu värre - konstgjorda fibrer som kroppen inte alls vill ha men som tillåter tillverkarna att ange högt fiberinnehåll. Tillsatta fibrer i olika former är rena misshandeln mot många magar, särskilt i kombination med vete...
Leta efter bröd som är riktigt riktigt mörkt, så svart det går. Sen läser du på baksidan av alla såna bröd. Välj sen bort ALLA som innehåller socker (vilket alla limpbröd gör tex), vetebröd samt de som innehåller e-ämnen. "Riktiga GI-bröd" behöver inga tillsatser. Välj främst bröd som innehåller dinkel, korn och råg. Gärna gjort på surdeg (jättebra för din mage).
Lättast att hitta det bästa brödet är att gå till ett bageri (dvs ett riktigt bageri, ex icas eget bageri proppar sina bröd med tillsatser) och be att få ett surdegsbröd på dinkel, korn eller råg (enbart eller kombination av alla). Sånt bröd gör en mätt, hälsosam och är bra för magen.
Sen tänkte jag på det där med din mage. Nu vet jag inte om din mage började krångla innan du började med GI eller om det var i samband med? GI brukar nämligen få de flesta magar att reagera starkt i början. I västvärlden plågar vi ofta våra kroppar under många års tid med tillsatser, kemikalier i maten, snabb-kolhydraters-baserad kost osv. När man ställer om kosten till GI brukar kroppen därför reagera, eller "avreagera sig", det beror på hur man ser det.
Så håll ut i så fall, magen kommer säkerligen stabilisera sig, det brukar ta några månader.