![Anonym (Undrande)](/bundles/flmuser/images/default_avatar_th.png)
-
Hej Familjeliv!Jag läser om familjer på 2 vuxna och 2 barn på Familjeliv som enligt dem själv har en matkostnad+inköp (såsom hygien och tvätt) på mataffär för ca 4000 kronor i månaden. Hur är detta möjligt? Det är ju enbart 133 kr/dagen. Det räcker inte ju ens till mat.Räknar man bara på vad ett vanlig recept för middag på exempelvis "Billiga veckan" kostar en portion mellan 25 - 40 kr. Detta räknar inte med dryck eller grönsaker.Så en dags mat ca:Frukost: 10 kr/personLunch: 30 kr/personMiddag: 30 kr/personMellanmål+kvällsmat: 15 kr/person.Totalt ca 90 kr/person och dag.Detta blir ju 10200 per månad. Det inkluderar inte någon utemat eller några excesser alls.Så vad äter folk egentligen hemma? Vatten med käckebröd och Denniskorv med makaroner? Förklara gärna för jag är genuint intresserad.
-
Svar på tråden Vad äter folk? Fattar ingenting.
-
Alkohol och tobak på matbudgeten? Du måste skämta!Anonym (Patricia) skrev 2025-01-05 00:08:09 följande:Av dina svar i tråden så låter det som att precis som flera andra var inne på att man prioriterar vissa matvaror och matvanor så man helt enkelt inte kan se att det faktiskt kostar pengar.
Att prioritera ägg, fil, frukt,mjölk, müsli, smoothie etc vid varje frukost och kvällsmål hela veckan tex BLIR dyr budget.
Andra väljer att äta gröt och hemkokt lingonsylt gratis från skogen till frukost och kvällsmat och generellt bara väljer enkel mat och kan leva på vällagat storkok i flera dagar så ser slutsumman annorlunda ut .
Allt handlar i slutändan om prioriteringar. Många familjer kan absolut komma undan med mindre pengar men dom vill inte avstå från en del matvaror och matvanor.
Lägg dessutom till att alkohol och tobak oftast går på matbudgeten... -
Nej vill man inte leva på havregrynsgröt så är det svårt att komma billigt undan idag. Vi äter nästan aldrig lunch ute, jag jobbar hemifrån och sambon får mat på jobbet. Slänger nästan aldrig någon mat utan äter upp alla rester. Men har alltid mycket grönsaker till maten och god frukost etc.
Vi kommer nog sällan under 10k/mån på Ica, det inkluderar iofs hygien etc. också, men jag vet inte hur mycket bindor kan kosta för två pers?.. Det kan väl inte vara så dyrt antar jag. Vi är 2+2 personer i familjen.
Man kanske skulle summera december, vi hade julfirandet i år...
-
Barnet flyttade ut i augusti och under sep-nov har vi legat på 5000 kr/mån i snitt på två vuxna. Vi äter gott, bjuder folk ibland och blandar extrapris med billig mat.
Jag fattar inte besattheten av mjölkprodukter, det är verkligen inget som kroppen behöver hos en vuxen där förbränningen redan har börjat minska. De flesta i landet behöver tappa några kilon. Min vanliga dag ser ut så här:
Morron: Stor kopp hett vatten med kardemumma/ingefära och en liten skvätt mjölk, ett par matskedar frysta bär. Ibland bakar jag eget bröd på bakpulver i en limpform och har skivat i frysen, det räcker då i 6-7 dagar. Min man äter liten skål yoghurt med müsli, 1 l yoghurt räcker hela arbetsveckan.
Kaffe dricker jag på jobbet, kokar bara hemma två ggr på helgen.
Lunch: Matlåda, kan vara pasta och köttfärssås med mycket morötter och lite hackad palsternacka, biff Bourgignonne, falu med potatismos men också linsgryta eller sötpotatis/morotssoppa med ett par skivor pålägg.
Fika: En halv näve nötter eller gratis jobbfrukt.
Middag: Husmanskost
-
Titts noga i folks kundvagnar vid kassan och hur många som köper flera dosor snus och limpa cigaretter samtidigt som dom veckohandlar ... Vad betalar man det med om inte på samma kvitto som maten?Anonym (Mimmi) skrev 2025-01-05 00:54:16 följande:Alkohol och tobak på matbudgeten? Du måste skämta!
-
Lägger till att Konsumentverkets norm för mat till en vuxen år 2025 är 3700 kr/månad.
Samt att jag måste ha mat som är fri från gluten och vissa tillsatsämnen så maten vi köper är ofta lite dyrare, men det tar jag igen på att inte äta en massa bröd och kex, och laga mat från grunden. -
Där nikotinet går in går vettet ut, det är sen gammalt.Anonym (Patricia) skrev 2025-01-05 09:47:25 följande:Titts noga i folks kundvagnar vid kassan och hur många som köper flera dosor snus och limpa cigaretter samtidigt som dom veckohandlar ... Vad betalar man det med om inte på samma kvitto som maten?
Jättesmart att betala extra skatt för att förgifta sig själv, verkligen briljant livsbeslut. -
Och om de köper en vinteroverall till barnet på ica maxi så blir det också mat?Anonym (Patricia) skrev 2025-01-05 09:47:25 följande:Titts noga i folks kundvagnar vid kassan och hur många som köper flera dosor snus och limpa cigaretter samtidigt som dom veckohandlar ... Vad betalar man det med om inte på samma kvitto som maten?
Du vet att man dela upp kvittot på olika kategorier? -
Anonym (Obegripligt) skrev 2025-01-04 13:06:02 följande:
Det är inte rimligt om man äter både färska grönsaker och kött av kvalitet.
Anonym (Undrande) skrev 2025-01-04 13:17:51 följande:Räknar man enbart på vad dessa basvaror kostar fattar man ju inte verkligen inte hur kalkylen går ihop, det är också sjukt snålt tilltaget. Tänk:
2 liter mjölk om dagen - 30 kr
1,5 liter fil om dagen - 35 kr
8 frukter om dagen - 40 kr
4 ägg om dagen - 12 kr
Pålägg - 15 kr.
= 132 kronor dagen - 3960 kronor så var den månaden utan mer mat. Heja!
Nej, två liter mjölk kan man så klart inte använda om man ska hålla nere matkostnaden. Kött kan man plocka bort helt om man vill eller måste (men då bör barn inte ta bort mjölken, anser jag). Färsk frukt och grönt får man dra ner på och bara köpa under säsong. Man kommer långt närings- och fibermässigt med rotfrukter, kål, bönor, ärtor och fullkorn.
Det går att äta jävligt billigt utan att drabbas av näringsbrist, men superkul är det inte. Jag skulle inte göra det om jag inte var tvungen. När jag pluggade minns jag att jag hittade en tiokilos säck med ris billigt nånstans. Den räckte länge och jag hade tex linsröror och rotfrukts- och böngrytor till.
Någon skrev att de åt toast för att spara pengar. Det hade jag aldrig gjort. Bröd och ost är dyrt (om man inte bakar själv).
-
Anonym (Skafferiet) skrev 2025-01-05 09:49:10 följande:
Lägger till att Konsumentverkets norm för mat till en vuxen år 2025 är 3700 kr/månad.
Samt att jag måste ha mat som är fri från gluten och vissa tillsatsämnen så maten vi köper är ofta lite dyrare, men det tar jag igen på att inte äta en massa bröd och kex, och laga mat från grunden.
Även jag har alltid ätit för en mindre slant än Konsumentverkets riktlinje. Jag skulle önska att Hemkunskapen lärde ut bra, billig matlagning. Att de lärde ungdomarna näringslära och ekonomi i kombination. Det finns ju väldigt näringsrika livsmedel för jämförelsevis liten kostnad. Sen kan man så klart tycka att annat är godare, men om det kniper så behöver man de kunskaperna. Det borde vara en del av den nationella krisberedskapen. Ungdomarna behöver lära sig att blötlägga bönor och ärtor, koka gröt på olika mjöl och gryn och baka bröd på surdeg.
Ska tillägga att vi i min familj inte äter så som jag beskriver här. Vi lägger mer pengar än de 4000 TS skriver om. Det jag menar är att det är möjligt att äta rätt billigt och ok ur näringssynpunkt om man vill eller måste.
-
Vi har en hel del allergier att ta hänsyn till vilket gör att matbudgeten stiger.
Mjök, havre, vete, baljväxter.
Köper man glutenfritt bröd av den sorten som barnen kan äta kostar det en bra bit över 100kr/kg. En liten limpa räcker oftast till en frukost då barnen äter en hel del för båda är väldigt aktiva inom sina sporter. Vi gör vårt bästa med att baka men mjöl av bra kvalitet kostar också en hel del mer än mjölmixerna med dåligt innehåll.
Vi är 4 personer, två vuxna, en 17 åring och en 14 åring. Vår matkostnad ligger ungefär på 10 000 i månaden (där ingår ungefär hälften av hygienartiklarna också). Vissa månader mer då jag gör en stor beställning från rawfoodshopen på olika mjölsorter.
Det finns ingen anledning att dricka mjölk, alls. Mjölk är till för snabbt växande kalvar. Sist jag kollade är jag varken kalv eller i behov av att växa. Och mina ungar som har varit allergiska mot mjölkprotein från dag ett har inte lidit av näringsbrister alls. Så ja, man klarar sig utmärkt utan mjölk.
Jag har ofta undrat vad folk menar att vegetarisk mat är billigare. Köper ni t.ex. färdiga grönsaksbiffar på påse eller gör ni dem själva?
Vi brinner mycket för att maten som serveras ska vara lagad från grunden och undviker halvfabrikat så mycket vi kan. Även om man vill hålla kostnaderna för mat nere så vill jag inte tumma på vad det är vi stoppar i oss.
Vägrar margarin, väljer smör (och ja, det går att göra vanligt smör möjlkfritt om man vet hur man ska göra). Använder inte billiga växtoljor som är fulla med omega 6, väljer raps och kallpressad olivolja.
Vi dricker inte läsk till vardags. Barnen gillar inte kolsyrat. Och då blir det tack och lov inga energidrycker heller.