• Anonym (anom)

    Olika syn kring tid på förskola

    Hej,



    Skulle behöva lite objektiv input på ett ämne där jag och frun inte kan komma överens. För att ge lite bakgrund är vi båda ca 35 år, har varit tillsammans i snart 8 år varav de senaste två som gifta och har två barn i förskoleålder ihop (pseudotvillingar).



    Min fru har en uppväxt där hon började förskolan när hon var 3 år och gick sedan inte heltid förrän i skolan i princip. Hon har därför värderat att våra barn inte ska gå heltid på förskola extremt högt och satt upp sitt liv efter det. Jag är som person rätt pragmatisk och har sällan så starka åsikter kring något att jag inte vore villig att kompromissa. I detta fall har jag "unnat" henne rent ekonomiskt (vi har gemensam ekonomi) att gå ner till 80% arbetstid och ha barnen hemma från förskolan 1 dag/veckan sedan start även om jag inte hade valt att göra likadant själv personligen. Utöver detta så är hennes föräldrar pensionärer båda två och har barnen 1 dag/veckan också.



    Nu är barnen 4 år samt 2,5 år och jag har lyft frågan "hur länge tänkte du jobba 80%?" varpå hon anser mig vara världens hemskaste man som vill tvinga henne ifrån sina barn och har mage till att lyfta en sådan fråga. Hon vägrar totalt och säger att det aldrig kommer att hända. Allt med argumentet att detta är det bästa för barnen, något jag inte håller med om.



    Anledningarna är flera till varför jag lyfter frågan nu:



    - Ekonomiska (vi klarar oss men det hade inte varit fel med lite mer pengar in då t ex våra räntekostnader är 4x högre sedan i våras)



    - Barnens utveckling, speciellt den äldsta, anser jag skulle få mer värde av att gå en dag till på förskolan. Mycket pga att jag inte är helt enig med min frus stil att uppfostra (men det är en helt separat fråga) där han visar på en helt annan personlighet när han är med sin mamma. Gnällig, tjatig, skrikig, bråkig, klängig osv. När jag är med honom själv är han världens finaste och på förskolan beskriver de samma personlighet som jag ser.



    - Rättvisan i förhållandet där jag anser att det inte finns någon kompromiss åt mitt håll. Min fru gör av med mer pengar än mig på shopping, hudvårds- och skönhetsprodukter, kläder osv. Fredagarna då hon är hemma med barnen istället för att jobba är hon helt slut efteråt och jag får utstå hennes humör därefter. Ingen ?nytta? görs dessa fredagar utan det är fullt fokus på att hitta på aktiviteter med barnen. Jag blev idiotförklarad när jag frågade om hon kunde beta av någon hushållssyssla dessa fredagar. 



    Detta är en pågående dialog (om man ens kan kalla det så) men vi kommer ingen vart så jag behöver som sagt objektiv input.



    Hur ser ni på saken?


    Är mina anledningar helt skeva som min fru intalar mig?


    Är det rimligt att en förälder ska få bestämma en sån här sak utan hänsyn till den andra?



    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Olika syn kring tid på förskola
  • Anonym (B)

    Vilken egoistisk fru. Gör hon mer hemma då? Du kan väl säga att det är din tur nu, se vad hon säger. 


    Man förlorar så mycket pengar plus att 80% är nästan heltid ändå. 


    Jag räknade ut att i rena pengar skulle jag få 60 000 kr mindre om året. Det är slantar jag gärna hellre lägger på att ha roligt med familjen med när vi är lediga tillsammans. 


    Deltid är en fälla. En riktig fälla rent lönemässigt och pensionsmässigt. Sedan gråter de över det orangea kuvertet. 

  • Anonym (anom)

    En till otrevlig tant?suck 


    Kommer undan? Din retorik är nästintill psykopatisk.


    Anonym (....) skrev 2024-07-23 16:24:36 följande:

    Du kommer undan med det här för att du bor i genusfeministiska Sverige. I andra länder skulle folk säga typ: "Kan han inte försörja familjen själv, måste han skicka ut sin stackars fru, och när dom har så små barn fortfarande också? Stackarn."

    Jag var helt hemma när barnen var små, och arbetade sedan ungefär halvtid under första skolåren så att de slapp fritis. Skulle min man ens ha antytt något sådant som du skriver här, så hade det varit slut på vårt äktenskap. 


  • Anonym (Lisa)

    Om barnen bara går tre dagar i veckan och förhållandevis korta dagar tycker jag det är rimligt att diskutera att öka sin tjänstgöringsgrad om ekonomin är lidande och hon vill fortsätta lägga pengar på shopping. Med förutsättning att ni delar på hushållsuppgifter och hämtningar och lämningar. Men utifrån det du skriver är det kanske inte mest för att de ska slippa fsk utan hon vill spendera tid med sina barn som fortfarande är små. Vilket går att förstå. Men man behöver ju prata om det och bli överens. Det finns ju steg mellan 80 och 100% t ex. Men ni har nog inte diskuterat på ett sakligt och vänligt sätt. Börja där. 

  • Anonym (Hm)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-07-23 17:21:59 följande:
    Det är oftast bättre tror jag för barnen att gå fem korta dagar. Då missar de heller inga utflykter eller någon aktivitet på förskolan, för de slutar alltid före tre. 
    Håller helt med dig där. Bra input!
  • Anonym (Ulf)

    Ta hand om din kvinna och sluta gnäll. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (B) skrev 2024-07-23 18:05:37 följande:

    Vilken egoistisk fru. Gör hon mer hemma då? Du kan väl säga att det är din tur nu, se vad hon säger. 


    Man förlorar så mycket pengar plus att 80% är nästan heltid ändå. 


    Jag räknade ut att i rena pengar skulle jag få 60 000 kr mindre om året. Det är slantar jag gärna hellre lägger på att ha roligt med familjen med när vi är lediga tillsammans. 


    Deltid är en fälla. En riktig fälla rent lönemässigt och pensionsmässigt. Sedan gråter de över det orangea kuvertet. 


    Upp till att yngsta barnet fyller fyra år betalas det in extra pengar  på pensionskontot, för den som har lägst lön, så att man inte förlorar pensionsinsättningar, om man jobbar mindre, under  denna tid. 
  • Anonym (....)
    Anonym (Ulf) skrev 2024-07-23 18:51:33 följande:

    Ta hand om din kvinna och sluta gnäll. 


    Ja, om min son skulle behandla min svärdotter på detta vis, så skulle jag tycka att jag har misslyckats med min uppfostran. 
  • Anonym (B)

    Tack och lov för förskola, skola och fritids! Sitta och hänga med en förälder om dagarna, fy fasiken. Åtminstone efter tre år. 


     

  • Anonym (Familjeliv har sina sidor.)

    Jag tycker det finns en poäng med att välja att "prioritera" barnen med att gå ner i tid och tjänstgöringsgrad i perioder. Dock tycker jag även man behöver prioritera utifrån vad man noterar om sin familj och situation.

    Jag håller verkligen inte med om att det fanns enorma fördelar med mindre förskola på det sättet som vissa föräldrar verkar tycka. För mitt i deltider och "för barnens skull" göms också viss kvinnlig psykisk ohälsa. Människor som faktiskt inte mäktar med och låter barnen vara den officiella anledningen till kort tid.

    I min värld är det faktiskt dags att iallafall PRATA om sin situation när yngsta barnet börjar närma sig 3 år. För att vara hemma 2 dagar i veckan är att faktiskt inte vara med som de andra. 

    Samtidigt väljer man ju i en familj vad man tar upp och vilka strider man mäktar med.

  • Anonym (anom)

    Tycker också att den var intressant. För det är främst för sociala aspekter som jag vill att de går såklart 

    Så teoretiskt kan det vara fair att hon tar en majoritet av lämningar/hämtningar istället? Dvs kortar sina dagar istället för att ta en heldag.


    Anonym (Hm) skrev 2024-07-23 18:46:53 följande:
    Håller helt med dig där. Bra input!
Svar på tråden Olika syn kring tid på förskola