• Anonym (Uip)

    Hur blir det nu med arvet?

    Innan någon tycker att jag är girig så kommer en kort bakgrund. Min pappa har gjort mig så oerhört illa genom åren. Jag växte upp och blev en okej människa trots allt som han utsatte mig för under mina tidiga tonår.
    Han träffade en ny kvinna för cirka 20år sedan, när jag var ung tonåring. De gifte sig efter många år. Min gissning är att de gifte sig för att säkra arvet mot varandra, men vad de inte hade kunskap om var särkullbarn. Så jag var ganska nöjd med att de gifte sig, då jag och mitt syskon åtminstone skulle få dela på pappas halva giftorättsgods. Pappa är nu riktigt dålig och jag gissar att han inte lever länge till. Men nu har de skiljt sig, och jag undrar vad som händer med arvet nu om de skriver över alla tillgångar på henne? Kan jag hävda att de lever under äktenskapslika förhållanden och att jag bör ärva av pappas del?

    Ett arv är det minsta jag tycker att min pappa kan lämna efter sig efter allt de utsatt mig för..
  • Svar på tråden Hur blir det nu med arvet?
  • Anonym (J)

    Rätt lurig situation och du bör ta hjälp av proffs för att kolla upp läget och dina alternativ.

    Kolla med skatteverket kring bodelningen

  • Anonym (Anonym)

    Man kan inte testamentera bort ett barns/särkullbarns laglott.

  • Anonym (Uip)
    Anonym (Anonym) skrev 2024-07-03 16:14:31 följande:

    Man kan inte testamentera bort ett barns/särkullbarns laglott.


    Den är jag med på, men jag funderar på om de varit så smarta att de skiljt sig och flyttar alla tillgångar till henne, så att det inte finns något att ärva från honom. 
  • Anonym (Nej)

    Om de flyttar alla tillgångar till henne så kan du inte hävda ett dugg. De är skilda och hennes tillgångar kommer inte att räknas mot ett arv.

  • Yllop

    När din pappa dör får du och din syster ärva hälften var efter din pappa.
    Har han inga tillgångar får ni inget arv.


    Bor din pappa och hans exfru fortfarande ihop?


    Varför skulle du annars hävda att din pappa och hans exfru lever under äktenskapsliknande förhållanden?


     


     

  • Goneril

    Inte självklart vad som kan hända med faderns tillgångar. Har ett testamente upprättats kan det under vissa omständigheter klandras och det ska ske inför domstol. Det kan dock bli knepigt med bevisföringen här.                                                                                                                                                                                            Jag rekommenderar att du vänder dig till jurist och vill du ha ett snabbt svar kan du testa www.lawline.se. Nu ska man komma ihåg att alla som jobbar där inte är fullt utbildade ännu, men jag har bara hört gott om dem, de är mycket ambitiösa. På hemsidan finns svar att söka, utan kostnad. Ber man dem specifikt om svar kostar det runt tusenlappen och svaret kommer snabbt.

  • Anonym (Anonym S)

    Flera olika saker involverade här.


    Först så har hans fru rätt till 50% av deras gemensamma tillgångar.


    Hans tillgångar är därmed 50% av deras gemensamma tillgångar när dom skiljer sig och det är bara hans tillgångar som ni som hans barn har rätt att ärva.


    Av dessa är ni garanterade 50% i arv som bröstarvingar.


    Sen antar jag att frågan är om han kan ge bort resterande tillgångar till den fd frun i samband med skiljsmässan.


    Frågan bör då ändras till om man får ge bort alla sina pengar i en gåva när man har barn. Detta besvaras här www.familjensjurist.se/fraga-juristen/juridik-vid-dodsfall/kan-varan-pappa-ge-bort-all-sin-egendom-sa-att-vi-inte-far-nagot-arv-/

    Alltså man får ge bort alla sina tillgångar om man vill men det finns vissa undantag. Till exempel om gåvan är att likställa med testamente. Alltså där givaren står inför döden inom "jämförelsevis kort tid" eller ger bort en fastighet där man förväntas att bo tills man dör. I så fall ska testamente senare räknas som att gåvan inte har givits och om det sen då inte finns tillräckligt med pengar till barnen så ska gåvan återlämnas.


    Frågan är här alltså hur lång tid det i så fall går i från att din pappa ger bort alla sina tillgångar tills dess att han dör och antagligen i vilket skick han är i just nu.

  • Anonym (Anonym S)

    Och jag skulle också råda dig till det som är rekommendation i den länken jag skickade med


     


    "Min rekommendation till dig är alltså att när din far går bort, om du då misstänker att din far har gett bort gåvor som kan falla in under 7:4 ÄB, väck då talan i tingsrätten inom 1 år efter att bouppteckningen skett. "

  • Anonym (Uip)
    Yllop skrev 2024-07-03 17:21:19 följande:

    När din pappa dör får du och din syster ärva hälften var efter din pappa.
    Har han inga tillgångar får ni inget arv.


    Bor din pappa och hans exfru fortfarande ihop?


    Varför skulle du annars hävda att din pappa och hans exfru lever under äktenskapsliknande förhållanden?


     


     


    Ja, de bor och lever ihop. Men har av någon anledning skiljt sig. Förmodligen pga att de fått information om arv till särkullbarn. 
  • Anonym (Patricia)

    Tja..  rent krasst kan han ju göra dig arvlös om det helt enkelt inte finns något att ärva .

    Han har sin fulla rätt att i sin bodelning ge sitt ex allt han äger om han så vill, det kan du inte göra något åt. 

    Det viktigaste är ju vad som till sist står i hans testamente den dagen han är borta. Samt vad som då kan finnas kvar i hans ägo. 

    Om han.är så dålig att han dör när som helst har du inget att komma med att hävda att dom lever kvar som gifta . Han är inte skyldig att kasta ut henne fast dom är skilda, hon kan bo kvar så länge han vill det . 

Svar på tråden Hur blir det nu med arvet?