Inlägg från: Anonym (Kritisk förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kritisk förälder)

    Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?

    Anonym (X) skrev 2024-06-22 22:22:56 följande:
    Ett barn måste kunna berätta om övergrepp mm utan att deras föräldrar får reda på vad de säger. Förstår du inte att det är för barnets säkerhet? Annars kan ju föräldrarna hitta på förklaringar eller undanröja bevis. 
    Hur ska föräldrar kunna bemöta anklagelser om de inte får lyssna till vad barnen har sagt? Det blir ju ett moment 22. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Smecker skrev 2024-06-22 22:35:15 följande:
    6 § LVU. Ett beslut om akut omhändertagande av barn kan inte delegeras. En socialsekreterare kan inte gå direkt till ordförande för socialnämnden och begära ett akut omhändertagande av barn, det görs av verksamhetschef eller högre. Ergo, minst tre personer inblandade. Jag tycker det är rätt uppenbart vem den okunniga är.

    Klart alla kan bli traumatiserade, men det brukar heta "better safe than sorry". Hellre ett omhändertagande för mycket än ett för lite.
    Jag pratar inte om LVU utan akut omhändertagande. Var i socialtjänstlagen anges att beslut om detta inte kan fattas med delegationsbeslut? Jag hittar inget om det, eller att det ska vara minst tre tjänstemän inblandade. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (C) skrev 2024-06-22 22:30:35 följande:
    Vad är det du blivit anklagad för?
    Var har jag skrivit att jag blivit anklagad?
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Smecker skrev 2024-06-22 22:40:26 följande:
    Ja det är ju verkligen alla socialsekreterares våta dröm att sitta och bearbeta barn på socialkontoret. Det är därför de utbildat sig 3,5-5 år på universitet/högskola, för att få sitta och jävlas med föräldrar. Skärp dig.
    Du kan vända på det. Det är verkligen alla föräldras våta dröm att misshandla sina egna barn och skrämma dem till tystnad så de inte pratar med barnomsorgen eller socialtjänsten så de kan fortsätta med sin verksamhet. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (.) skrev 2024-06-22 22:46:32 följande:
    Är detta någonting som har hänt? I så fall är det ett sjuhelvetes grovt tjänstefel och jag hoppas att det är anmält till alla tänkbara instanser. 
    Uppdrag granskning hade det uppe tidigare. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (.) skrev 2024-06-22 23:07:15 följande:
    I fall som socialtjänsten bedömer är akuta kan beslut om lvu fattas efter att omhändertagandet redan är gjort. Att vänta på att saken går via socialnämnd och domstol tar för lång tid om det är bråttom.

    Det är därför det är av yttersta vikt att de socialsekreterare som fattar den sortens beslut har tillräcklig kunskap om olika barns behov och om hur man jobbar på ett rättssäkert sätt.
    Precis. Det är ju Förvaltningsrätten som fattar beslut om LVU, men omhändertagande kan ske innan beslut om LVU är fattat, så det är helt fel att alla former av omhändertagande fattas med stöd av LVU, även om åtgärden inte är frivillig. Skribenten Smecker tycks inte vara medveten om hur det fungerar. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (C) skrev 2024-06-22 23:06:36 följande:
    Har de bara tagit barnen utan några som helst anklagelser? Något har ju gjort att de anses tvungna att ta dina barn, och du har väl fått veta varför?
    Förstår inte riktigt vad du menar. Vem skulle ha anklagat vem anser du? Tyvärr får en del sina barn omhändertagna utan att de ens får vetskap om att så har skett, än mindre vad orsaken till omhändertagandet skulle vara. Anklagelserna riktas istället i efterhand, då omhändertagandet redan är ett faktum. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Smecker skrev 2024-06-22 23:02:54 följande:
    Alla föräldrar får inte sina barn akut omhändertagna av socialtjänsten.
    Alla barn säger inte till sin förskolepedagog att mamma är dum eller att pappa har en stor snopp. Det är väl där skillnaden ligger. 

    Säger inte att det inte finns eller förekommer riktiga övergrepp, men då bara en bråkdel av alla akuta omhändertaganden leder till beslut om LVU kan man ju helt klart ifrågasätta socialtjänstens arbetsmetoder. Det är i alla fall min åsikt. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Smecker skrev 2024-06-22 23:35:30 följande:
    Nej. I fall som socialtjänsten bedömer är akuta så skall socialnämnden fortfarande fatta beslutet. Om det inte finns möjlighet att fatta beslutet vid nämndens sammanträde så får socialnämndens ordförande eller annan, av socialnämnden förordnad, ledamot fatta beslutet. Det är alltså inte den enskilda socialsekreteraren som fattar beslutet. Men ja, det stämmer att det i akuta lägen där man inte hinner vänta på beslut från Förvaltningsrätten är socialnämnden som fattar beslutet. Detta beslut kan sedan Förvaltningsrätten antingen fastställa eller upphäva.

    Återigen - det är inte en enskild socialsekreterare som fattar beslut om akut omhändertagande av barn.
    I flera kommuner har socialnämnden delegerat det beslutet till tjänstemannanivå. Du skriver det ju själv. "Av socialnämnden förordnad". Oftast en socialsekreterare eller dennes chef. 

    Att upphäva ett omhändertagande betyder inte att det aldrig genomförts. Skadan är så att säga redan skedd oavsett vad Förvaltningsrätten skulle besluta i ett senare skede, men du verkar ha svårt för att ta in det. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (Beror på) skrev 2024-06-22 23:51:02 följande:
    Det blir de informerade om av handläggaren och kan bemöta. Däremot får man inte lyssna på den detaljerade beskrivningen som barnet/n har gett.
    Hur ska en förälder kunna verifiera att det handläggaren ger uttryck för är vad barnet har berättat?
Svar på tråden Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?