-
Det finns en allmän "svensson"-uppfattning om hur saker ska vara. I t.ex. USA är det vanligt med excentriska personligheter som vågar tänka utanför boxen. I USA vågar man utmana konventionella uppfattningar och vågar satsa mer på det man tror på, I Sverige är det mer som att alla ska stöpas i samma form, den som t.ex. satsar på personligt självförverkligande döms ut och får höra att "du kommer inte att lyckas" (jantelagen). Den "berömda" svenska avundsjukan har säkert satt käppar i hjulet för många som velat bryta ett invant livsmönster och prova nya saker.Värst är det väl i mindre samhällen där "alla känner alla". Den som sticker ut och anser att livet består av mer än sport, ätande och helgfylla samt att spela på tipset, döms ofta ut som udda.De som är tänkande och analyserande ses lite grann som "farliga" bara för att de har förmågan att tänka djupare.Hur har det blivit såhär?
-
Svar på tråden Varför är många så likriktade i Sverige?
-
I USA är det dock mycket fokus på framgång genom egna ansträngningar, och mer en andra av att vilja förverkliga sig själv och sina drömmar. Den sortens anda förekommer inte alls lika mycket i Sverige. Att vilja "prova sina vingar" och se hur långt man kan komma. Här i Sverige är de flesta nöjda med stillsamma familjeliv, de har en ovilja till förändring och stannar gärna kvar vid det invanda och välbekanta. De högsta nöjena för svensken generellt verkar vara att få äta gott, se på Farmen och Mellon och leva traditionellt. Det finns inte mycket av iver och entusiasm att komma framåt och utmana sig själv och se vad man är kapabel till. Minns när jag läste Wayne W Dyers böcker första gången, "Älska dig själv", "Sikta mot stjärnorna" och "Du ser det när du tror det", att det blev uppenbart hur amerikansk självförverkligandekultur skiljer sig mycket från svenskens mentalitet och tendens att vilja leva efter jantelagen.Magical skrev 2023-03-25 19:18:15 följande:
Det finns mycket likriktning i USA, så det du skriver här är inte en sanning. Det finns i alla kulturer normer om hur man "bör" bete sig, så även i USA. USA är dock otroligt stort och det finns olika områden och många olika normsättningar.
Excentriska personer finns det i alla kulturer, även i Sverige.
Var får du det ifrån, att folk som kan analysera och tänker, skulle ses som "farliga"?
Givetvis finns excentriska personligheter och folk som vågar sticka ut från mängden även här i Sverige, men det är inte alls vanligt här.
Jag menar att folk som ger uttryck för egna tankar och funderingar, som inte är hämtade från någon populär bok eller något populärt TV-program, här i Sverige ofta bemöts med skepsis. Man ser också bl.a. på Facebook att de som lägger ut egna tankar och funderingar kring olika företeelser och människors beteenden, inte alls får mycket uppmärksamhet, medan bilder på dagens middag, husdjuren, selfies och resor får en massa gillningar.
Som att svensken reagerar mest på bilder, som barn reagerar på bilder i en pekbok.
-
För egen del uppger jag alltid om mina resonemang är endast hypoteser eller grundade på fakta. Jag är också noga med att understryka när något endast är min egen åsikt eller uppfattning. Fakta har ju dock en tendens att förändras i takt med att nya rön och ny forskning presenteras. Som det "klassiska" exemplet att först sägs att någon sorts mat är farlig för hälsan, senare dyker det upp artiklar om att samma mat är väldigt nyttig.ClumsySmurf skrev 2023-03-25 20:24:48 följande:
Udda människor är väldigt olika varandra, vissa har så mycket sunt förnuft att man nästan blir avundsjuk, andra har så lite att man nästan tycker synd om dem.
"Ett sätt att få mer respekt för sina uppfattningar är att slänga in referenser till sådant som tyder på bildning..."
Om man har en hypotes om något så saknas källor, om man då lägger fram det som en hypotes och är villig att diskutera hypotesen är det ju bara bra, det är ju så man tänker tillsammans och då kan det vara bra med udda funderingar men om t.e.x gör som TS gjorde i en av sina trådar där han ville baserat på en hypotes diskutera lösningar om svenskars relationer (med sin magkänsla som källa), i en annan tråd skulle jag kolla facebook (eller likande) när jag bad om källa.
Jag upplever som att han själv ofta inte vill tänka utanför den egna boxen
Ägg t.ex. sas ju förr öka kolesterolhalten i blodet och att det var hälsovådligt att äta för mycket ägg. Numer sägs det ju att ägg är bland det nyttigaste man kan äta.
Finns fler exempel, men kommer inte på något i skrivande stund.
Den nya strängteorin om multiversum, dvs univerum som sägs existera parallellt med varandra, men med olika händelseförlopp, omkullkastar ju mycket av det som tidigare sagts om universum.
Folk tenderar att se nya rön och upptäckter som det som gäller, ända tills forskning kommer fram till något annat.
-
Nu är SD ett parti, faktiskt det största i Europa, som är grundat direkt i den nynazistiska rörelsen, och även om deras partiprogram och retorik "förfinats" genom åren, så är tankarna snarlika de som Hitler hade, bl.a. om "den nedärvda essensen". Gång på gång, än idag, måste partiet göra sig av med medlemmar som uttryckt sig öppet rasistiskt, och det tycks inte vara någon ände på det, trots att de infört s.k. "nolltolerans mot rasism". Väljarsvansen i olika Facebook-grupper har inte heller anammat partiets nolltolerans, utan uttrycker sig nästan likadant som nynazisterna gjorde på 90-talet.BaraLillaJag84 skrev 2023-03-26 00:23:38 följande:
Kan också störa ihjäl mig på fyrkantigheten hos de flesta svenskar. De flesta kan fan inte tänka själva för fem öre! Gör exakt som de blir tillsagda, utan minsta egen tanke bakom det hela! "I support the latest thing" bara för att "alla andra" gör det! Är det inte "BLM" så är det allt trams med Covid och vaccin. Bara det senaste nu #jagvetvadensnippaär .... Jaha.... Jamen det förändrar ju världen....! Och så extremt lättlurade, delar allt de hittar utan minsta egen tanke eller källkritik!
Och kommer man då och läser lite fler källor än Aftonbladet och utifrån det väljer sin egen uppfatting och åsikt, jädrar vad man blir kallad mycket lustigt, vad arga folk blir! Medan deras egna källor består av "Näe men jag blev uppmanad på Facebook att dela ett visst inlägg så då gör jag såklart det för då är det rätt! Och fan ta den som påstår något annat!!".
Ta bara det här "SD är rasister!!". "Jaha, vad baserar du den åsikten på?". "Joo.....För att de är det!! Är du också rasist eller?????".
"De som inte vaxxar sig är dumma i huvudet!!". "Okej. Varför då?". "......för att de är det!!!".
Det är så värdigt....!
Men håller ändå med om din upplevelse om fyrkantighet och konformism. Vaccinet är ju ett bra exempel, eller att alla ska ta ställning för Ukraina, utan att de tagit reda på bakgrunden till konflikten.
-
Jag har, som jag kanske nämnt tidigare, under mina 3 år och 9 månader som helnykter, jobbat hårt på att anpassa mig och "bli som folk är mest" utan att för den skull göra avkall på min identitet, dvs den jag är. Ett försök att, trots att jag är ganska olik många andra i mitt sätt att tänka och resonera, försöka smälta in och bli mer accepterad. Men när folk efterhand börjar acceptera att man är som man är, brukar det gå lättare.Fröken Allvar skrev 2023-03-25 19:48:16 följande:
Jag håller med Magical. Det finns normer i alla kulturer och människor som ses som excentriska i alla kulturer.
Jag har förstått att du ofta uppfattats som udda, och som du vet uppfattas jag också så, så jag kan relatera till din känsla av att ditt tänkande blir avfärdat för att du är udda. Det är naturligtvis frustrerande om man önskar att människor fokuserade på vad man säger istället för vem som säger det.
Du berättar att det du säger inte är sådant du har källor på utan det är dina privata uppfattningar. Ett sätt att få mer respekt för sina uppfattningar är att slänga in referenser till sådant som tyder på bildning, men jag tror inte att det är något du vill göra? Du vill - väl - att människor tar dina egna privata uppfattningar i beaktande? Det kan man aldrig vara säker på att människor gör.
Om det är viktigt för en att inte uppfattas som udda så bör man följa gruppen. Inte heller detta tror jag är något som du vill?
Mitt råd till dig är att fortsätta "vara dig själv" som man säger, och acceptera att det kommer med vissa sociala kostnader. Hur mycket du än försöker kommer du med det liv du levt inte att bli accepterad som jämställd med dem som levt det liv du uppfattar som Svenssonliv. Det är åtminstone min gissning. Om du accepterar tanken på att aldrig bli accepterad av en Svensson som annat än udda och om du således accepterar tanken på att du alltid kommer att uppfattas som udda i sammanhang där människor följer norm, vad gör det med dig?
Jag har haft en hård uppväxt och levt ett hårt liv i utanförskap. Därför kanske min ton ibland kan låta hård och lite dömande.Men jag har sedan jag var yngre haft ett visst, ibland ganska starkt, motstånd mot folk som bara följer med strömmen och slänger sig med invanda floskler och metaforer utan att tänka vidare kring det de säger. Många som t.ex. skanderar "Allas lika värde" tycker i själva verket inte att alla är lika mycket värda. Jag reagerar också när folk hasplar ur sig saker om "Det är aldrig ens fel att två träter", och "Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är", eftersom det många gånger helt enkelt inte stämmer. Hur reagerar t.ex. en kvinna som dagligen bli misshandlad av sin aggressiva man på slentrianmässiga uttalanden som "Det är aldrig ens fel att två träter", eller om man säger till en person som försöker ta sig ifrån ett destruktivt umgänge, "Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är".
Folk som inte tänker innan de talar.
-
Visst, men jag undrar över hur du känner inför utsikten att du resten av ditt liv kommer att bli betraktad som udda av människor som skanderar allas lika värde? Det är den fråga jag själv brottas med, och tiden på Familjeliv har inte direkt minskat min farhåga om att detta blir mitt öde.Carolatom07 skrev 2023-03-26 17:51:25 följande:Jag har, som jag kanske nämnt tidigare, under mina 3 år och 9 månader som helnykter, jobbat hårt på att anpassa mig och "bli som folk är mest" utan att för den skull göra avkall på min identitet, dvs den jag är. Ett försök att, trots att jag är ganska olik många andra i mitt sätt att tänka och resonera, försöka smälta in och bli mer accepterad. Men när folk efterhand börjar acceptera att man är som man är, brukar det gå lättare.
Jag har haft en hård uppväxt och levt ett hårt liv i utanförskap. Därför kanske min ton ibland kan låta hård och lite dömande.Men jag har sedan jag var yngre haft ett visst, ibland ganska starkt, motstånd mot folk som bara följer med strömmen och slänger sig med invanda floskler och metaforer utan att tänka vidare kring det de säger. Många som t.ex. skanderar "Allas lika värde" tycker i själva verket inte att alla är lika mycket värda. Jag reagerar också när folk hasplar ur sig saker om "Det är aldrig ens fel att två träter", och "Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är", eftersom det många gånger helt enkelt inte stämmer. Hur reagerar t.ex. en kvinna som dagligen bli misshandlad av sin aggressiva man på slentrianmässiga uttalanden som "Det är aldrig ens fel att två träter", eller om man säger till en person som försöker ta sig ifrån ett destruktivt umgänge, "Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är".
Folk som inte tänker innan de talar. -
Det är ingen angenäm tanke, men blir det så är det förstås något jag får lära mig att förhålla mig till. Sedan ser jag inte folks kommentarer på Familjeliv som något "avgörande", det som räknas är hur jag uppfattas bland människor IRL.Fröken Allvar skrev 2023-03-26 18:01:42 följande:Visst, men jag undrar över hur du känner inför utsikten att du resten av ditt liv kommer att bli betraktad som udda av människor som skanderar allas lika värde? Det är den fråga jag själv brottas med, och tiden på Familjeliv har inte direkt minskat min farhåga om att detta blir mitt öde.
-
För mig ute i världen så är det en rad vanligen bekväma och säkra ämnen som osäkras av att jag har andra erfarenheter. På Familjeliv skriver människor i text ut varför de ute i världen agerar som de gör. Men jag tror faktiskt att det är lättare som man att vara udda än att vara den udda kvinnan. Om detta inte är en angenäm tanke för dig tycker jag att du ska fundera över vad av dig själv du kan ge avkall på för att bli accepterad.Carolatom07 skrev 2023-03-26 18:11:36 följande:Det är ingen angenäm tanke, men blir det så är det förstås något jag får lära mig att förhålla mig till. Sedan ser jag inte folks kommentarer på Familjeliv som något "avgörande", det som räknas är hur jag uppfattas bland människor IRL.
-
Allmänt kan jag bli lite trött på den svenska mentaliteten. Man vill inte "såra folk i onödan" genom att vara uppriktig om sådant man har ont av eller har betänkligheter kring om en annan person. Istället går man bakom ryggen och pratar ner personen och sent omsider får man höra detta och känner sig som "Alla känner apan men apan känner ingen".Fröken Allvar skrev 2023-03-26 18:32:26 följande:För mig ute i världen så är det en rad vanligen bekväma och säkra ämnen som osäkras av att jag har andra erfarenheter. På Familjeliv skriver människor i text ut varför de ute i världen agerar som de gör. Men jag tror faktiskt att det är lättare som man att vara udda än att vara den udda kvinnan. Om detta inte är en angenäm tanke för dig tycker jag att du ska fundera över vad av dig själv du kan ge avkall på för att bli accepterad.
Jag har dock blivit van vid att ses som en "udda fågel" och det stör mig allt mindre, samtidigt som jag givetvis ofta funderar på vad folk tycker det är för "fel" på mig.
Samtidigt har jag med tiden blivit ganska säker på att vi människor ofta är mer lika varandra än vi tror (många av oss har ju en tendens att tro att vi är så individuella).
Till exempel så ser jag ofta när jag handlar att de varor jag gillar är sådana som också andra gillar, varför dessa varor har en tendens att ibland vara slut i lager för tillfället.
-
Det känns som om du fastnar i en tänkt svensk mentalitet. Visst finns säkert rester av en sådan kvar, men internet har riktat vår uppmärksamhet åt samma håll. Jag ska ändå använda svenska referenser. Några väntar fortfarande på att gå på export.Carolatom07 skrev 2023-03-26 18:48:41 följande:Allmänt kan jag bli lite trött på den svenska mentaliteten. Man vill inte "såra folk i onödan" genom att vara uppriktig om sådant man har ont av eller har betänkligheter kring om en annan person. Istället går man bakom ryggen och pratar ner personen och sent omsider får man höra detta och känner sig som "Alla känner apan men apan känner ingen".
Jag har dock blivit van vid att ses som en "udda fågel" och det stör mig allt mindre, samtidigt som jag givetvis ofta funderar på vad folk tycker det är för "fel" på mig.
Samtidigt har jag med tiden blivit ganska säker på att vi människor ofta är mer lika varandra än vi tror (många av oss har ju en tendens att tro att vi är så individuella).
Till exempel så ser jag ofta när jag handlar att de varor jag gillar är sådana som också andra gillar, varför dessa varor har en tendens att ibland vara slut i lager för tillfället.
Bymentaliteten du nämnde tidigare har lämnat i sin trimmade EPA-traktor. Det har visat sig att hela internet är som ett enda stort "village" som är helt dysfunktionellt i att "raise a child" .
Om Zlatan säger att de ska köpa Volvo så köper fotbollsinternet en Volvo.
Dessa referenser kommer att vara obsoleta när det inte längre är 2023 men människans behov av en flock är mer hållbart än en fotbollspelares knän.
Vi är lika varandra såtillvida att vi vill höra till någonting och vi får höra till om vi tillför något i lagom mängd, inte tar över. Då passar vi bättre som n Carola Häggkvist.
Om vi inte är n Carola Häggkvist och kan vara världsberömda i Sverige får vi vara udda. Men inte ens Carola är Carola när det är ensamt om natten. Då är Carola en udda kvinnor som betalat ett högt pris för sin framgång. -
Det beror på censuren. Inget får skrivas i tidningar, som inte är accepterat. Inget får sägas på nyheterna, som inte är accepterat. Här på familjeliv censureras allt som är för oliktänkande. På youtube censuras allt oliktänkande. Tiktok samma.
Så alla offentliga samtal rör sig inom ungefär samma gränser. Vi hör samma åsikter om och om igen med ytterst lite variation. Så om någon tycker något väldigt annorlunda från vad vi är vana att höra så blir det väldigt ovant och olustigt.
Förr, för länge sedan, så var journalisternas uppgift att bevaka politikerna och ifrågasätta makthavarna. Journalisterna granskade staten och inflytelserika människor med makt och pengar.
Nu är journalisternas främsta uppgift att bevara makthavarnas världsbild och narrativ, och ifrågasätta och smutskasta enstaka oliktänkare hos befolkningen.
Alla tycker samma om Nato, Ukraina, Covidvacciner, den globala uppvärmningen, kosten, för att vi hör samma budskap hela tiden. Vi får också höra att alla som tycker olika är dåliga saker: foliehattar, konspirationsteoretiker, ryssvänner, korkade, outbildade. Ingen vill uppfattas som något av det där, så alla försöker hålla sig till åsikter som är ok att ha.
Det är samma inom forskningen. All forskning ska vara peer reviewed. Alla ska tycka samma sak och då blir den godkänd. Alla nydanande upptäckter inom vetenskapen har nästan aldrig kommit från konsensus, från experterna inom det området, utom de stora idéer som har varit banbrytande har kommit från ytterkanterna.
Vi kommer ta livet av oss på grund av dumhet.