Flash Gordon skrev 2023-01-22 21:26:15 följande:
Sågar och sågar. LO och de fackförbund du verkar tänka på hänger ihop.
Om du vill få fram konkurrerande fackförbund som inte har med sossarna att göra så hänger det lika mycket på arbetsgivarna. Tänk konflikten i Göteborgs hamn. Två förbund men arbetsgivaren vill bara förhandla med det ena. Jag antar att man kan lagstifta om att var och en har rätt att bli representerad av det fackförbund han eller hon väljer. Men arbetsgivarna tycker förstås det är enklare att bara vända sig till ett förbund.
Vill du på det hela taget minska fackens (främst LO-fackens) makt så är det sådant som förstatligad A-kassa, borttagen avdragsrätt för avgift och lagstadgade minimivillkor som gäller.
Facken och a-kassorna har varit skilda länge och det finns väldigt strikta regler där hur mycket samarbete de får och inte får ha (även om det inte alltid följs perfekt). Du skulle inte få någon minskad makt hos facken med en ren förstatling av a-kassan - där har du nog antagit en del som inte är riktigt överensstämmande med verkligheten. Det som däremot ger facken en hel del extra medlemmar är att a-kassan inte alls hängt med löneutvecklingen och du behöver vara rejält lågavlönad för att få ut den ursprungliga avsedda 80% av lönen. Det (en del) av facken erbjuder är väldigt förmånliga inkomstförsäkringar.
Det som "högersidan" vill i fråga om a-kassa skulle ge ganska motsatta effekter i det stora hela gällande det du tar upp i inlägget ovan.
A-kassan som är kopplad till facket som arbetsgivaren inte ville samarbeta med i hamnen har nu förresten fusionerat med a-kassan som en gång startades och ägdes av något så vänsterextremt som Syndikalisterna. Vilket säger något om var problemet låg där från arbetsgivarens sida.
Det som ger facken i Sverige något artificiellt större makt än många andra länder är den så kallade Svenska modellen med kollektivavtal, en modell som även arbetsgivarna generellt också föredrar framför att staten lägger sig i saken. Just kollektivavtalen och en anledning till att arbetsgivarna gillar modellen är ju att de inte är skyldiga att förhandla med andra om de har kollektivavtal med ett. Absolut något som kan vara problematiskt ur vissa synvinklar. En av den främsta positiva delarna med den svenska modellen för arbetsgivarnas sida är ju också fredsplikten. Ändringen du föreslår angående situationen i Göteborg är dock något som skulle ge facken och arbetarna mer makt, oftast inte så populärt på högersidan. Om det är bra eller dåligt får ju var och en avgöra själv. Men absolut lagstadgade minimivillkor skulle minska fackens makt, dock vill varken facken eller arbetsgivarna som helhet att den svenska modellen ska försvinna, det är dessutom konstaterat att det skulle bli lägre löner på det sättet för den stora majoriteten och det skulle nog ganska många bli besvikna på.
Man kan tycka vad man vill om facken och deras makt eller inte, men sättet a-kassan i Sverige är organiserad ger dem inte någon större makt eller inflytande även om de historiskt startades av facken - a-kassan är redan i princip "förstatligad" sedan länge trots att den administreras av privaträttsliga organisationer där myndighetsutövandet de är delegerade är strikt reglerat. Det finns inga som helst krav att vara med samma a-kassa som tidigare hörde ihop med det fack man är med i och tvärt om. Vill man kan man även välja att ansluta sig till den komplementerande arbetslöshetskassan Alfakassan som inte är och aldrig varit kopplad till något fackförbund alls (dock kan man inte bli medlem där, de har endast 1 medlem - Sveriges Akassor som är en paraplyorganisation som har statens uppdrag att driva denna, men som ansluten kan man få inkomstbaserad ersättning på samma sorts villkor som medlemsvillkoret i de andra). Skulle inte rekommendera det då den är betydligt mindre effektiv än de andra, men om det är viktigt för en är det ett alternativ.