• RenLuft

    Fri kost åt anställda som jobbar inom restaurang, café eller något annat ställe där mat finns på plats?

    Hej,
    borde det vara självklart för anställda att få gratis mat, om man jobbar på en restaurang?

    Många restauranger och caféer bjuder på sina anställda under rasterna. Men har inte denna möjligheten. Och det får man respektera. Men att ha sina åsikter, är också något man får respektera. Vad tycker ni? Även om man inte jobbar inom restauranger/café, så kanske man ändå har en egen åsikt om att det borde vara något självklart.

    Det får ju många anställda att bli glada och motiveras till att göra bättre jobb. Man vill ju ha en personal som har en god service och kundbemötande. En anställd som får gratis mat under rasterna, blir ju kanske glad under arbetet.

    Gratis mat åt anställda, om man jobbar på restaurang eller på café?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Fri kost åt anställda som jobbar inom restaurang, café eller något annat ställe där mat finns på plats?
  • Tukt
    Citronella skrev 2022-10-23 22:35:39 följande:

    Det spelar egentligen ingen roll. Förmåner kan man få gratis också det är inte heller fel och det är det många som får. Dessa brukar vara skrivna i anställningsavtalet. 


    Du kan givetvis inte jämförandet med att bankpersonalen tar hem pengar. 


    Vad är det egentligen du argumenterar för här? Du har uppenbarligen stört dig på något i mitt resonemang. Retat upp dig på något. Men jag har svårt att se exakt vad, och då blir det svårt att diskutera. Speciellt när du får det till att jag hyser agg mot restaurangpersonal, vilket jag inte gör.

    Och visst kan man få saker gratis, det har jag vl inte sagt något om. Jag har bara försökt nyansera det hela lite. Vilket andra också gjort som påpekat att om typ 20 personer ska äta gratis majoriteten av årets dagar så blir även det lite dyrt för den som äger restaurangen, caféet . Maten ska ju köpas och lagas. Den är ju inte gratis. 
    Är man däremot överens om att det är en del av lönen, så är det ju en annan sak.
  • Daisy28

    Jobbade på en pub en sommar. Vi som jobbade där fick käka middag av något chefen sa var ok. Ofta något med kort datum eller billigt. Inget skatteverket fick reda på.

    Var oftast ok att ta en öl eller vin när passet var slut. 

  • Citronella
    Tukt skrev 2022-10-24 07:16:54 följande:
    Vad är det egentligen du argumenterar för här? Du har uppenbarligen stört dig på något i mitt resonemang. Retat upp dig på något. Men jag har svårt att se exakt vad, och då blir det svårt att diskutera. Speciellt när du får det till att jag hyser agg mot restaurangpersonal, vilket jag inte gör.

    Och visst kan man få saker gratis, det har jag vl inte sagt något om. Jag har bara försökt nyansera det hela lite. Vilket andra också gjort som påpekat att om typ 20 personer ska äta gratis majoriteten av årets dagar så blir även det lite dyrt för den som äger restaurangen, caféet . Maten ska ju köpas och lagas. Den är ju inte gratis. 
    Är man däremot överens om att det är en del av lönen, så är det ju en annan sak.

    Att du anser att det är samma sak som att bankpersonalen skulle ta med pengar hem. 


    Det är inte gratis att ha anställda, det kostar för restaurangen exempelvis måste de betala lön, försäkringar, semester, sjuklön mm maten blir en liten kostnad i det hela. De flesta restauranger jag jobbat på har personalmat.  

  • Tukt
    Citronella skrev 2022-10-24 12:51:46 följande:

    Att du anser att det är samma sak som att bankpersonalen skulle ta med pengar hem. 


    Det är inte gratis att ha anställda, det kostar för restaurangen exempelvis måste de betala lön, försäkringar, semester, sjuklön mm maten blir en liten kostnad i det hela. De flesta restauranger jag jobbat på har personalmat.  


    Alltså det är inte samma sak, det är en jämförelse. I det fallet blir det ju helt orealistiskt, men principen är ju den samma att om det inte är överenskommet, så tar man ju något från arbetsgivaren och i förlängningen kanske också kunderna.
  • luke78
    Rataxes skrev 2022-10-23 16:31:07 följande:
    Förmodligen till kraftigt rabatterat pris iallafall. 
    nja kraftig rabatterat är det knappast så stora marginaler brukar inte bildelar ha men man brukar väll kunna köpa för samma pris butkien betalar.
  • Rataxes
    luke78 skrev 2022-10-24 15:16:52 följande:
    nja kraftig rabatterat är det knappast så stora marginaler brukar inte bildelar ha men man brukar väll kunna köpa för samma pris butkien betalar.
    Det beror på vad man köper, smörjmedel och förbrukningsmaterial har fått till halva butikspriset när jag tagit ut varor där jag extraknäcker.
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • mammatill6
    Citronella skrev 2022-10-24 12:51:46 följande:

    Att du anser att det är samma sak som att bankpersonalen skulle ta med pengar hem. 


    Det är inte gratis att ha anställda, det kostar för restaurangen exempelvis måste de betala lön, försäkringar, semester, sjuklön mm maten blir en liten kostnad i det hela. De flesta restauranger jag jobbat på har personalmat.  


    Säg att en resturang har 15 anställda per dag. Säg en kostnad på 20:/ måltid och låt oss anta 350 dagar per år. Det ger en kostnad på dryga 100000:-/år. Ganska mycket pengar.
  • Citronella
    Tukt skrev 2022-10-24 15:06:36 följande:
    Alltså det är inte samma sak, det är en jämförelse. I det fallet blir det ju helt orealistiskt, men principen är ju den samma att om det inte är överenskommet, så tar man ju något från arbetsgivaren och i förlängningen kanske också kunderna.
    Det är ingen här som nämner något om att stjäla. Din jämförelse funkar inte. 
  • Citronella
    mammatill6 skrev 2022-10-24 15:38:49 följande:
    Säg att en resturang har 15 anställda per dag. Säg en kostnad på 20:/ måltid och låt oss anta 350 dagar per år. Det ger en kostnad på dryga 100000:-/år. Ganska mycket pengar.

    Säg att en resturang har 15 anställda och att alla ska ha lön på 25 000 i månaden. Det är 4,5 miljon per år det är väldigt mycket mer pengar. 


    (Jag hoppade medvetet över arbetsgivaravgift mm) 

  • Mantrasina

    Med samma logik borde jag som jobbar i vården få gratis medicin och/eller gratis vård. Spoiler: Det får jag inte. 

  • RenLuft
    Citronella skrev 2022-10-24 12:51:46 följande:

    Att du anser att det är samma sak som att bankpersonalen skulle ta med pengar hem. 


    Det är inte gratis att ha anställda, det kostar för restaurangen exempelvis måste de betala lön, försäkringar, semester, sjuklön mm maten blir en liten kostnad i det hela. De flesta restauranger jag jobbat på har personalmat.  


    Mantrasina skrev 2022-10-24 15:44:08 följande:

    Med samma logik borde jag som jobbar i vården få gratis medicin och/eller gratis vård. Spoiler: Det får jag inte. 



    Hur kan det vara samma logik? Tillverkar du bland annat medicinen? Är medicinen ENBART för dig eller för sjuka? Medicin är ju lite annorlunda och detsamma med någon som jämförde bildelar och en ytterligare jämförde det med att ta pengar ifrån banken. Antingen har man inte förstått mig eller bara försöker göra sig till och ''hitta fel'', med olika jämförelser som din. Det är inte ''samma logik''.

    Om mat har blivit förberett och tillagats. Vad skall man göra om gästerna har tagit sitt? Om maten ändå vid senare tillfälle kommer slängas, för att det blir över. Varför skall personalmat inte få existera? När restaurangen ändå gjort väldigt mycket mat. Och i varje mönster/dag, så blir jättemycket mat, som skall slängas. Så onödigt med slängd mat. Varför i sådan fall inte tillåta personalmat?
  • FilippaFL
    RenLuft skrev 2022-10-24 16:12:07 följande:

    Hur kan det vara samma logik? Tillverkar du bland annat medicinen? Är medicinen ENBART för dig eller för sjuka? Medicin är ju lite annorlunda och detsamma med någon som jämförde bildelar och en ytterligare jämförde det med att ta pengar ifrån banken. Antingen har man inte förstått mig eller bara försöker göra sig till och ''hitta fel'', med olika jämförelser som din. Det är inte ''samma logik''.

    Om mat har blivit förberett och tillagats. Vad skall man göra om gästerna har tagit sitt? Om maten ändå vid senare tillfälle kommer slängas, för att det blir över. Varför skall personalmat inte få existera? När restaurangen ändå gjort väldigt mycket mat. Och i varje mönster/dag, så blir jättemycket mat, som skall slängas. Så onödigt med slängd mat. Varför i sådan fall inte tillåta personalmat?
    Men vad är det för restauranger som så dålig koll på vad som går åt att de dagligen står och lagar jättemycket mat så att det blir jättemycket över?
  • Daisy28
    RenLuft skrev 2022-10-24 16:12:07 följande:
    Mantrasina skrev 2022-10-24 15:44:08 följande:

    Med samma logik borde jag som jobbar i vården få gratis medicin och/eller gratis vård. Spoiler: Det får jag inte. 



    Hur kan det vara samma logik? Tillverkar du bland annat medicinen? Är medicinen ENBART för dig eller för sjuka? Medicin är ju lite annorlunda och detsamma med någon som jämförde bildelar och en ytterligare jämförde det med att ta pengar ifrån banken. Antingen har man inte förstått mig eller bara försöker göra sig till och ''hitta fel'', med olika jämförelser som din. Det är inte ''samma logik''.

    Om mat har blivit förberett och tillagats. Vad skall man göra om gästerna har tagit sitt? Om maten ändå vid senare tillfälle kommer slängas, för att det blir över. Varför skall personalmat inte få existera? När restaurangen ändå gjort väldigt mycket mat. Och i varje mönster/dag, så blir jättemycket mat, som skall slängas. Så onödigt med slängd mat. Varför i sådan fall inte tillåta personalmat?
    Fråga din arbetsgivare? Självklart förekommer det att personalen får mat på restaurangen. Men, det är chefen som bestämmer.
  • Daisy28
    FilippaFL skrev 2022-10-24 16:18:03 följande:
    Men vad är det för restauranger som så dålig koll på vad som går åt att de dagligen står och lagar jättemycket mat så att det blir jättemycket över?
    Där personalen vet om att de får gratismat om det lagas för mycket..........
  • FilippaFL
    Daisy28 skrev 2022-10-24 16:19:39 följande:
    Där personalen vet om att de får gratismat om det lagas för mycket..........
    Fast det handlar ju även om vad som köps in. Är det verkligen så vanligt med restaurangägare som köper "jättemycket" för mycket så att det finns jättemycket extramat att laga?
  • Daisy28
    FilippaFL skrev 2022-10-24 16:26:57 följande:
    Fast det handlar ju även om vad som köps in. Är det verkligen så vanligt med restaurangägare som köper "jättemycket" för mycket så att det finns jättemycket extramat att laga?
    Ingen aning men det kan vara svårt att bedöma exakt hur mycket köttbullar som går åt i förhållande till fiskgryta och om det kommer 234 gäster eller 152.

    Så ja, det förekommer att personalen får äta gratis av det som blir över eller bara som en skattefri löneförmån från arbetsgivaren
  • Tukt
    Citronella skrev 2022-10-24 15:40:38 följande:
    Det är ingen här som nämner något om att stjäla. Din jämförelse funkar inte. 
    Jämförelsen fungerar så tillvida att idén om att den anställde ska få ta del av det företaget tjänar pengar på. 
  • FilippaFL
    Daisy28 skrev 2022-10-24 16:34:21 följande:
    Ingen aning men det kan vara svårt att bedöma exakt hur mycket köttbullar som går åt i förhållande till fiskgryta och om det kommer 234 gäster eller 152.

    Så ja, det förekommer att personalen får äta gratis av det som blir över eller bara som en skattefri löneförmån från arbetsgivaren
    Jo det håller jag med om. Men TS uttrycker det som att det "borde vara självklart att personalen ska få gratis mat". Det tolkar jag som att de ska erbjudas gratis måltider när de arbetar. Det är inte samma sak som att få käka upp rester någon gång när det blivit över.
Svar på tråden Fri kost åt anställda som jobbar inom restaurang, café eller något annat ställe där mat finns på plats?