Anonym (?.) skrev 2022-10-12 14:15:31 följande:
Ja det finns en risk att rökningen kan finansieras på andra , mindre bra, sätt. Förra året var hon "på glid" på flera sätt men det är bättre nu bla pga flytt till annan stad. Vilken metod funkade för er?
Jag har tre döttrar. När den äldsta började röka i nian ströp vi i princip alla pengar och var stenhårda mot henne med upprepade utegångsförbud osv. Hon slutade ändå inte röka utan fastnade ordentligt i sitt beroende och röker än idag när hon är 25. Hon lånade pengar av alla möjliga kompisar som hade sedan hade skulder till, fick cigg av andra kompisar som snodde hemma, snattade saker som hon bytte mot cigg. Hon har ju berättat mycket i efterhand.
Dotter nr 2 har aldrig rökt men dotter nr 3 började för ett par år sedan, också när hon gick i nian. Ganska omgående efter att vi fått reda på att hon rökt på daglig basis tog vi ett snack med henne. Jo, hon tänkte minsann fortsätta röka då hon tyckte att det dämpade hennes stress och dåliga mående. Vi la då upp en plan som byggde på förtroende och att vi skulle vara ärliga mot varandra. Hon fick ok från oss att röka om hon höll sig till fem cigg om dagen och med målet att verkligen försöka sluta. Då skulle vi stå för halva den kostnaden (ca 250 kr/mån) och resten fick hon betala av sitt studiebidrag. Vi krävde också att få en veckovis redovisning på ett ungefär vad hon använde pengarna till och vi var tydliga med att i efterhand inte vill höra talas om vare sig skulder eller snatterier. Vi tror henne när hon säger att hon håller sig till sina fem cigg per dag även om vi självklart inte har koll på om hon därutöver ibland blir bjuden på någon extracigg av kompisar.
Det känns som om vi båda är nöjda med dealen i nuläget och under de dryga 1,5 år som gått är det inget som indikerar att hon i normalfallet röker mer.
Det har funkat för oss men självklart är ju varje ungdom och familj speciell. Rådet är dock att diskutera frågan med dottern på ett lösningsfokuserat sätt.
Lycka till!