scrapparlotta skrev 2021-11-03 09:37:38 följande:
Funderar på att laga kalkon på lördag. Har gjort det för många år sen, så kommer inte ihåg hur jag gjorde.
Jag har googlat men har lite frågor ändå.
Vet att jag fyllde kalkonen med katrinplommon och äpplen, men har för mig att jag använde apelsin eller citron åxå, men i recept om jag googlar hittar jag inte det. Nån som använt detta?
Vad kryddar jag med? Smälter smör och penslar den med va?
Stekpåse eller inte? Sist hade jag inte stekpåse, öste den då och då istället. Slipper jag detta med stekpåse?
Hur lång tid tar det? Kan jag använda termometer om jag använder stekpåse? Var sätter jag termometern,
Hur lång tid tar den att tina upp?
Många frågor, hoppas nån orkar svara mig.
Kan svara på några frågor. Det tar lång tid att tina, så börja i god tid. Det sägs 24 timmar per 5 kg, men det tog längre tid för mig.
Vad du fyller med är individuellt, jag fyllde med katrinplommon, sviskon, lök och äpple. Använde det sedan i såsen, den blev helt underbar.
Jag kryddade bara med peppar, samt smält smör, sedan öste jag den regelbundet. Lade även lite av fyllningen utanför så att vätskan fick smak av den.
Stekpåse är en smaksak. Termometern sätter du i den tjockaste delen. Jag använde ingen, gick efter stektid per kilo och det fungerade.
Ett tips jag fick var att tillaga den dagen innan, för att den är lättare att skiva upp/dela när den är kall. Sedan kan man värma upp den dagen man äter den.