Inlägg från: scrapparlotta |Visa alla inlägg
  • scrapparlotta

    Kalkon

    Funderar på att laga kalkon på lördag. Har gjort det för många år sen, så kommer inte ihåg hur jag gjorde.

    Jag har googlat men har lite frågor ändå.

    Vet att jag fyllde kalkonen med katrinplommon och äpplen, men har för mig att jag använde apelsin eller citron åxå, men i recept om jag googlar hittar jag inte det. Nån som använt detta?

    Vad kryddar jag med? Smälter smör och penslar den med va?

    Stekpåse eller inte? Sist hade jag inte stekpåse, öste den då och då istället. Slipper jag detta med stekpåse?

    Hur lång tid tar det? Kan jag använda termometer om jag använder stekpåse? Var sätter jag termometern,

    Hur lång tid tar den att tina upp?

    Många frågor, hoppas nån orkar svara mig.

  • Svar på tråden Kalkon
  • scrapparlotta
    Medborgare skrev 2021-11-03 11:07:15 följande:

    Kan svara på några frågor. Det tar lång tid att tina, så börja i god tid. Det sägs 24 timmar per 5 kg, men det tog längre tid för mig. 

    Vad du fyller med är individuellt, jag fyllde med katrinplommon, sviskon, lök och äpple. Använde det sedan i såsen, den blev helt underbar. 

    Jag kryddade bara med peppar, samt smält smör, sedan öste jag den regelbundet. Lade även lite av fyllningen utanför så att vätskan fick smak av den. 

    Stekpåse är en smaksak. Termometern sätter du i den tjockaste delen. Jag använde ingen, gick efter stektid per kilo och det fungerade. 

    Ett tips jag fick var att tillaga den dagen innan, för att den är lättare att skiva upp/dela när den är kall. Sedan kan man värma upp den dagen man äter den. 


    Kryddade du bara med peppar, inte ens sålt? Svartpeppar då eller?
  • scrapparlotta
    FtS70 skrev 2021-11-03 11:50:53 följande:

    Jag har väl gjort kalkon i ugn femtio gånger vid det här laget, så jag kan också bidra.

    * Har du färsk är det fantastiskt, men det har du inte, så det tar ett till tre dygn för en normal 5 kg kalkon att tina i kylen.

    * Ta ut den ur kylen minst en timme innan den skall in i ugnen så skinnet hinner torka lite.

    * Ugnen på 180 C

    * Kör den på ett galler ovanpå en långpanna.

    * Smöra ordentligt, minst 100 g.

    * Salta och peppra rejält.

    * Släng i lite smaksättare, men fyll den inte, då tillagas den långsammare. Vill man ha massa katrinplommon, äpplen o dyl kan man köra dem bredvid. Själv har jag bara timjan, lök och pepparkorn i.

    * Lägg över lite folie löst första halvtimmen, så bränner den inte så lätt.

    * Ös den så ofta du orkar - varje halvtimme, typ - med smör eller lite extra buljong.

    * Räkna med 30 min per kilo i ungefärlig ugnstid.

    * Du vill ha upp den till 72 C, men jag tar ut min vid 65 C, lägger på folie och sedan stiger den lagom.


    Oj vad många bra tips, tack.

    Buljong skriver du, vad för buljong? Buljongtärning som du låter smälta med smöret då?

    Du har inte använt citron? Har så för mig att jag tryckte ut en halv citron på och den andra halvan åkte in i kalkonen.

    Hoppas jag vågar ge mig på detta, är surt om man misslyckas. Men blev ju rasande gott sist jag lagade det vilket säkert är 10 år sen...
Svar på tråden Kalkon