Artikeln är bakom en betalvägg.
Nedanstående artikel (också från SvD) från 2023 säger att nämnda reaktorer går med förlust under
vissa perioder.
Vidare framkommer i artikeln:
? Jag gör allt jag kan för att det ska kosta skattebetalarna så lite som möjligt.
Det sa miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till SvD häromveckan. Hon pratade om ny kärnkraft. Ministern vill öka antalet reaktorer från 6 till 16.
Svenska villaägare och företag vill såklart ha låga elpriser. Men kraftbolagen vill tjäna pengar på att sälja el ? och de vill inte investera i nya dyra anläggningar om de inte tror att elpriset kommer att vara högt nog.
En central fråga är därför: Vad kostar ny kärnkraft att producera per kilowattimme? Eller med andra ord, vid vilket elpris blir den lönsam?
Man kan börja med att titta vad det kostar att producera el i dagens sex svenska reaktorer, som till stora delar redan är avskrivna eftersom de är mer än 40 år gamla.
I fjol låg produktionskostnaden på mellan 24 och 35 öre per kWh, där Oskarshamn hade lägst kostnader och Ringhals högst (se faktaruta). Året dessförinnan låg produktionskostnaden på mellan 22 och 29 öre. Även då hade Oskarshamn lägst kostnader och Ringhals högst.
Det har alltså kostat mellan 22 öre och 35 öre per kWh att producera kärnkraft i Sverige de två senaste helåren.
Samtidigt låg elpriset i genomsnitt på 107 öre per kWh i fjol och 59 öre per kWh året dessförinnan.
Vanligtvis är de sex reaktorerna alltså lönsamma, när priset inte dippar alltför lågt. I maj i år var timpriset på el rekordlågt i några timmar och låg på minus.
Kärnkraften är den dyraste storskaliga kraften med en beräknad produktionskostnad på 49?64 öre per kWh. Därmed skulle det ha varit lönsamt med ny kärnkraft med fjolårets rekordpriser på el och möjligen även året före om kraftbolagen inte bundit sina priser på en lägre nivå.
Men kalkylen ser annorlunda ut i dagens ränteläge, enligt Urban Andersson.
Fast räntorna och priserna slår ännu hårdare mot havsbaserad vindkraft, eftersom den innebär dyrare projekt.
? Sedan vi gav ut den rapporten har situationen inte utvecklats gynnsamt för kärnkraften. Det handlar både om att omvärlden har förändrats med högre räntor och de nya storskaliga projekten har gått knackigt.
? Kostnaden för vindkraft på land ligger i samma intervall som kostnaden för att hålla igång driften i existerande, avskrivna reaktorer, säger Tomas Kåberger, professor vid Chalmers och tidigare ledamot i Vattenfalls styrelse.
Men även landbaserad vindkraft drabbas av högre räntor och högre priser på till exempel betong och stål. Därmed blir de dyrare att bygga än tidigare, enligt Urban Andersson.
I Energiforsks rapport från 2021 väntas ny havsbaserad vindkraft landa på 51?55 öre per kWh. Sedan dess har dock kostnaderna rusat
I sommar drog sig Vattenfall ur det stora projektet Norfolk Boreas i Storbritannien, med en förlust på 5,5 miljarder kronor som följd.
?Högre inflation och kapitalkostnader påverkar hela energisektorn, men den geopolitiska situationen har gjort havsbaserad vindkraft och dess leverantörskedja särskilt utsatt. Sammantaget ser vi kostnadsökningar på upp till 40 procent?, skrev vd Anna Borg i delårsrapporten.
Storbritannien hade gett Vattenfall ett fast pris för elen från parken, men med de nya förutsättningarna ansåg inte bolaget att projektet gick att räkna hem.
Vad gäller vindkraftsprojektet Kriegers Flak i havet söder om Trelleborg gav Sveriges regering i våras Vattenfall tillstånd att bygga 35?50 snurror på den svenska sidan. På den danska och tyska sidan av grundet står redan vindkraftsparker.
Men Vattenfall har ännu inte fattat beslut om att bygga. En parameter är att regeringen har ändrat reglerna så att bolagen själva måste betala kablarna som går från elnätet ut till vindparkerna. En annan är allmänt stigande kostnader.
? Generellt är det så att trenden med högre räntor gör det svårare att räkna hem stora projekt. Här är kärnkraften utsatt eftersom kapitalkostnaden utgör den allra största delen av projektet, säger Urban Anderson.
Han påpekar dock att kärnkraften tillför stabilitet i elsystemet eftersom den är oberoende av vädret. Ett system med en större andel vindkraft behöver mer flexibilitet, vilket kostar pengar, enligt Urban Andersson.