Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-08-23 18:23:23 följande:
    ...som jag hela tiden har sagt så finns det andra orsaker än krig. Kriget är bara grädden på moset.

    Tydligare exempel på hur idiotiskt där är att lägga ned kärnkraft finns knappt.
    Ja, vintern 2010 verkar orsaken till att Karlshamnsverket kördes för att det tillhörde effektreserven

    Nu körs Karlshamsverket för att markandspriset är så högt att äagarna tjänar pengar på att elen de produceras kan exporteras

    Marknadspriset sätts i relation still elbehov och priset på annan energi.  Brist på rysk billiga gas pga Rysslands anfallskrig mot Ukraina ligger bakom detta.

    När beslut om kärnkraftsverkens stängning gjordes var elpriset lågt, behovet underhåll och investeringar i R1 och R2 var för högt för att motivera fortsatt drivt av marknadsmässiga skäl.

    Många år senare stryps gas, ett uppdämt behov av energi efter pandemins första fas och senare Rysslands anfallskrig mot Ukraina, ytterligare strypta leveranser och begränsingar av import av gas vilket leder till att de beslut som en gång var rätt på marknadsmässiga skäl hade tjänat oss bättre om de inte fattats och om andra beslut fattats.

    Efter många års försök från västvärlden att öppna och förändra Ryssland med hjälp av en gemensam marknad visar det sig att Ryssland startar och driver ett brutalt våldsamt krig mot ett självständigt grannland som strävar mot demokrati - någonting som få hade sett som möjligt och att det kunde skapa lönsamhet för kärnrnkraftsreaktorer som fått lov att drivas vidare med många års förluster.  

    Den ryska politiken har tillsammans med de europeiska ländernas energipoltik och utrikespoltik drivit upp priser på energi till en nivå som ingen kunde tänka sig - utom möjligen de ryska makthavarna.  
  • Padirac

    De som vet med sig att de är beroende av mycket el har kanske varit lika förutseende och planerat för sina utgifter på samma sätt som den industri som är elintensiv


    www.svd.se/a/rE0R9R/elpriserna-nar-inte-industrin-har-sakrat-upp-priset-for-flera-ar

    "Hushållen och vissa företag rasar mot de skyhöga elpriserna. Men från den elintensiva industrin är det mestadels tyst.


    ? Industrin, framför allt pappers- och stålindustrin och i någon mån verkstadsindustrin, har någon form av prissäkringsstrategi så att den inte är exponerad mot spotpriset, säger Johan Axelsson, chef för den del av Vattenfall Norden som jobbar med elintensiv industri."


  • Padirac
    KillBill skrev 2022-08-24 12:27:04 följande:

    Detta inslag i P1 är mycket klargörande:


    - När den moderatledda alliansregeringen under den första mandatperioden 2007-2010 la om energipolitiken var målet att Sveriges behov av kärnkraft skulle minska


    - Under åren som den moderatledda regeringen regerade höjdes effektskatten (det som i folkmun kallas för kärnkraftsskatten) lika mycket som när S regeringen sedan höjde år 2015.


    - I den stora energiöverenskommelsen 2016 hade M och KD inga synpunkter på att Vattenfall beslutat sig för att avveckla Ringhals 1 och 2.


    Det är faktiskt makalöst att se och höra hur borgerliga energipolitiker ägnar sig åt historierevisionism när de beskriver vad som har hänt i energipolitiken de senaste 16 åren.

    https://sverigesradio.se/artikel/energipolitikens-historieskrivning-hur-ser-den-ut


    Oppositionspartierna drar det till sin spets!

    De blå bland de brunblå verkar ha gått i opposition mot sig själv och sin egen tidigare politik
    Det riktigt tråkiga är ju Kristerssons volatila förhållande till sanning och fakta.  De där 700000 personerna han talar om är ju ett alternativt sätt att räkna på med alternativa siffror.

    Lite trumpvarning likt antalet besökare på installationstalet för Kristersson. 

    Opålitlig, det var väl få som skulle köpa en bil av honom i något blindtest som gjordes 
     
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-08-25 17:02:22 följande:
    Den sittande regeringen har uppvisat en häpnadsväckande oförmåga eller möjligen ovilja att ta tag i samhällsproblem. Ett av de områden där de misslyckats är energipolitiken. Och det misslyckandet blir inte mindre för att regeringen och dess handgångne hen försöker skylla allt på någon annan. Hade det bedrivits en ansvarsfull och långsiktig energipolitik hade vi varit i ett betydligt bättre läge.

    Och dina konspirationsteorier är och förblir dina egna.
    Nu är det ju dina inlägg som enbart skyller på regeringen - vad var dety någon skrev i trådarna här : det ger mer effekt att skylla på regeringen

    En mer nyanserad bild av verkligheten utan de mest uppenbara och grova förenklingarna och felaktighetrna skulle stärka dina andra argument.

    Den långsiktiga och ansvarsfulla energipolitiken för varje tid baseras på den tidens förutsättningar.  EUreger om elhandel, elbörsens prissättningar, politiska beslut fattade på 80-talet och i slutet på o0-talet ledde fram till nya beslut 2016 - allt i samförstånd över blockgränser, åt bägge håll. 

    Kanske tycker du att det hade varit rätt att staten använde skattepengar för att finansiera elproduktion från början av 2000-talet och 15 år framåt. Men det är länge sedan staten i Sverige bedrev sin verksamhet på det sättet - i andra frågor skränas det hejvilt för att bidrag ges med skattpengar. De gamla kärnkraftverken var eftersatta och ägarna hade inte viljan att lägga upp de pengar som behövde investeras för att sedan stå med en affär likt ebberöds bank.

    Energisituationen i Sverirge är beroende av energisituationen i Europa som i sin tur är beroede av rysk krigs-/ utrikes- och energipoltik.  Att lägga hela ansvaret för de energisystem för produktion och handel som den fria världens marknadsekonomier bygger på är  ett tecken på okunnighet eller en fråga om att försöka sprida konspirationsteorier om att regeringen vi har nu ligger bakom EUs elhandel, de sammankopplade näten, ryskt krig och EUs gasberoende - vill du göra det senare så sprider du konspirationsteorier.

    Du får gärna förklara hur du förstår de komplexa sambanden i energisystem och energihandeln och hur de är eller inte är kopplade till regeringen.
  • Padirac
    Friger skrev 2022-08-25 17:52:25 följande:
    Denna regering har bedrivit en ansvarslös energipolitik i 8år. Innan dess satt en annan regering som bedrev ansvarslös politik i 8år.

    Du bedriver inte en energipolitik där du gör dig beroende av det grannland som du förväntar dig att kriga emot om det blir ett krig.

    Regeringen gör till dagens datum inget alls som kommer förbättra vår framtida situation. Inte ett piss faktiskt. Så det kommer att fortsätta bli värre och värre. Detta helt utan Rysslands krig i Ukraina faktiskt. Ukrainakriget snabbade bara på det som ändå skulle hända.
    Handlar Sverige med grannländer som vi förväntar oss att kriga mot om det blir krig?

    Det har jag svårt att tro. Du måste prata om något annat land än Sverige där. Vilket land menar du?  Vad har de haft för regeringar, minoritet, majoritet, politisk ideologi?

    Finns det enligt din uppfattning någon tidigare regering i Sverige som har bedrivit en ansvarsfull politik enligt din uppfattning?

    Vad hade enligt dig krävts för att bedriva en ansvarsfull energipolitik? Hur skulle den regering som bedrev en ansvarsfull energipolitik förhållit sig till EUs elhandelsavtal, beslutet efter folkomröstningen om kärnkraft, till de parlamentariska energiuppgörelser som funnits vid dessa regeringars styre och hur skulle en regering som förde en ansvarsfull energipolitik förhålla sig till det faktum att svenska regeringar historiskt har varit minoritetsregeringar till största del?

    Det går säker att kuppa till sig makten även i Sverige för den som vill, men jag tror inte att det är med i din ekvation för att en regerings ska kunna föra det du menar är en ansvarsfull energipolitik?
  • Padirac
    Friger skrev 2022-08-25 19:10:54 följande:
    Indirekt ja när vi byggde i hopp oss med kontinenten som är beroende av Ryssland.

    Våran uttalade politik har varit att importera när vi har effektbrist. Grannarna har samma strategi och bristen inträffar ofta samtidigt.

    Regeringen har vidare bedrivit en politik som driver upp en allt större effektbrist under höglast. Det är ju problem både sommar som vinter sedan en tid och oberoende av Ukraina.
    Så det var oansvarigt att integrera elnät och gemensam elhandel. Istället skulle Sverige klippt kablarna och bygg egen elkraft som skulle gå på halvfart för att ha tillräckligt för en 100-årsvinter?

    Du menar att marknadslösningar är oansvarigt? Ska staten tillhandahålla skattefinansierad energi/el som enbart bygger på inhemska resurser, Ingen handel med energi utanför landets gränser? Tanken var ju att marknaden med höga priser skulle göra att vi inte förbrukade så mycket el samtidigt som elproducenter skulle investera i ny produktion att tjäna pengar på.   Markanden har väl landat där marknader så småning om hamnar, allt är för billigt för att det ska ge tillräcklig avkastning till investerarna. Det extremt höga priser som finns nu kan ju ändra det, men med mer effekt så blir deras investeringar kanske inte tillräckligt lönsamma.  Ska staten garantera pris till både förbrukare och producenter? 

    Har du någon tanke på vad som skulle krävas för att bedriva den där ännu ospecifierade inte oansvariga energipolitiken?

    Systemet har under många år tjänat oss väl, men med förändrade förutsättning med bl.a. krig så   tjänar oss inte modellen lika väl längre. 

    Tanken från väst var två för att kasta sig i säng med Ryssland,  billig energi och ömsesidigt beroende av handelsrelationer dämpar konflikt- och hot-nivå.   Geopolitik är nog inte att bortse från, från något håll. 

    Effektbristen har i Sverige under åren minskat kontinuerligt, detta trots att elförbrukningen inte minskat och befolkningen ökat,   så det argumentet måste du slipa på och lägga fram belägg för.
  • Padirac
    Friger skrev 2022-08-25 20:22:59 följande:
    Marknaden kommer inte självmant att bygga upp reserver eller överkapacitet. Det krävs politisk styrning.

    Givet konsekvenserna om el-nätet faller när det är jättekallt så måste marginaler finnas. Underskotten kommer inom bara något år vara löjligt stora under höglast. Det handlar om att stänga ner hela delar av landet. Frågan är om det är möjligt.

    Vi har haft allvarliga problem vid normalvinter senaste åren. En 10-årsvinter eller 20-årsvinter skulle vara jättedåligt.

    Nu i vinter kan det också bli spännande. Norge, som Killbill brukar hänvisa till för import har låga nivåer i relevanta vattenmagasin. Oslo-regionen har exempelvis mindre än hälften kvar i sina magasin i ett läge när de borde vara fyllda inför vintern. Läget i de södra regionerna i Norge är satt till Gul, dvs risk för el-ransonering.
    Nu har ju den politiska styrningen de senaste 30 åren varit att markanden sköter detta -  marginalen sköts av markanden, genom att de tblir dyrare för konsmeter och genom att effektreserven körs samt att de industrier som ingår i effektreserven stänger ned. Allt styrs med marknadenm det ör den politiska styrningen.

    Men du har fortfarande inte beskrivit vem som ska betala för all överkapaciitet om det inte är handeln p elmarknaden som ska hantera detta.

    Endera kommer överkapaciteten att läggas på elpriset - och det fungerar inte med marknadsprissättning då det primärt inte är produktionskostnader som styr det priset - det är tillgång och efterfrågan, mer tillgång lägre priser.. dyrare produktionssätt lönar sig inte - alltså måste någon annan än konsumenterna betal för produktionsanlöggningarna som körs på tomgång eller med minuspris då det finns el till låg kostnad.

    Ska skattebetalarna betala för den överkapacitet som inte producerar eller säljs med pris som inte täcker produktionskostanden? Förbjuda elproduktion låg produktionskostnad med metoder som inte kräver stora investeringar?

    Har du någon idé vad den politiska styrning du pratar om ska vara?  När skulle den politiska styrningen ha skett och vad skulle då ha gjorts menar du?
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-08-26 14:16:06 följande:
    Gen IV reaktorer har funnits i 40(?) år. De kallas inte Gen IV för att systemet som helhet, med exempelvis återvinning av bränslet, inte är framme. Men Gen IV-reaktorer finns redan.

    Sedan är inte Gen IV aktuellt för SVerige.

    R5 och R6 som planerades fram til 2014 när S/MP-regeringen stoppade dem var vanliga reaktorer, jag antar kokvatten.

    Det som snarare blir nästa svenska reaktor är en SMR. Förhoppningsvis är man smarta nog att köpa en färdig produkt från exempelvis USA eller UK istället för att utveckla en egen. 
    Var har du fått dina uppgifter från?

    Vad jag kan se finns det prototyper och testanläggningar som körs

    www.globalconstructionreview.com/rosatom-breaks-ground-nuclear-waste-eating-gen-iv/

    "Rosatom breaks ground on nuclear waste-eating “gen IV” reactor
  • Padirac
    Friger skrev 2022-08-26 12:23:07 följande:
    Det vet vi inte... Eftersom ni bara redovisar en del av priset så går det inte att jämföra. Ny statistik från Eurostat kommer i Oktober.

    Läget hade varit bättre om vi haft reaktorerna som är avstängda kvar. Mycket bättre.

    Det är regeringens fel.

    Det är även regeringens fel att inget görs för att åtgärda bristerna frammåt.
    De reaktorerna uppfyller inte säkerhetskraven som gäller från 2020. En av dessa reaktorer kördes dessutom i 8 år på dispens från säkerhetskraven från 2004. 

    Det är inte regeringens fel, det var helt enkelt inte lönsamt nog att uppgradera dessa gamla verk trots att effektskatten avvecklades.  Felet kan ju vara att vattenfall är ett vinstdrivande statligt verk som agerar på öppna marknaden. Om det inte vore ett affärsdrivande verk så kunde det ju möjligtvis vara annorlunda. Jag har svårt att tror att regeringen kunde ombilda ett statligt affärsdrivande verk till någonting annat som kunde agera som du tycker.

    Angående de gasturbinkraftverk du önskade att svenska kraftnät skulle ha i södra Sverige för att stötta elproduktionen så fanns det tidigare ett upphandlat sådant. Men det blev tydligen för dyrt att upphandla och det finns kanske inte kvar längre. 

    Om du ska jämföra så måste du jämföra äpplen med äpplen. Elhandelspris med elhandelspris. Konsumenternas avtalspris med konsumenternas avtalspris.

    Oavsett vilken regering som bildas efter valet kommer omfattande elprisstöd att införas, det är dessa subventionerade pris som ska jämföras med tex franska subventionerade priser.

    Trots de problem med elförsörjning som finns i Europa så har Sverige de lägsta elhandelspriserna i Europa. Nu läste jag att Schweiz planerar för elbrist i vinter.  De kör tydligen sin vattenkraft på sommaren och rysk gas på vintern.

    Ett lägre elpris motiverar inte marknaden att investera i planerbar elproduktion, ett högre elpris drabbar konsumenterna .. hur man än vänder sig ..

    Jag läste också att det påstods att 5% besparingar inom elförbrukningen i Europa skulle stabilisera priserna på en lägre nivå. 

    Det finns fler olika problem som inte ska blandas ihop hur som helst även om der finns kopplingar mellan dessa
    Elpriset till konsumenter - för högt
    Elpriser till producenter - för lågt och för högt för investering. Behövs nya aktörer inom produktion som staten subventionerar. Fler elhandlare gör ingen skillnad annat än att det ökar den heliga valfriheten. Hur många av dessa kommer att kasta in handduken. Finska Fortum går visst ordentligt back nu också)
    Överföringskapacitet inom landet ( här kommer vinterns återbäring ) ökad överföringskapacitete kommer ochsåa ty höja priset för de som i E1 och E2.
    Överföringskapacitet till/från landet ( läste förresten att svenska kraftnät medvetet valt att köra lasten på dessa linor på en lägre nivå än EUs elhandelsavtal kräver)

    Effektbrist som driver upp priset och leder till ovilja att investera i baskraft då den är mindre lönsam än billigare och mer kortsiktiga investeringar.
    Effektöverskott som driver ner priset så att baskraften inte är tillräckligt lönsam med de priser de har för produktionen.

    Jag förstår att du vill att det ska finnas en reglering, men har du någon ide om vad som ska regleras, var det ska regleras och vad det ska leda till?

    Det är inte så enkelt att förändra allt detta. Hur ska marknaden tyglas, ska vindkraftverk förbjudas?  Det är frågor om lagar som EU har inflytande över. 
  • Padirac
    Friger skrev 2022-08-26 23:44:50 följande:
    Du har fel i det du skriver. Orkar ärligt talat inte ens kommentera allt... Det är för mycket och för fel. Mycket är propaganda-skräp regeringen utan ansvar kör med.

    Här är en bra artikel du borde läsa och ta till dig. De som skriver är Jan Blomgren, före detta professor i tillämpad kärnfysik. Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi.

    Professorn i kärnfysik var med under nedläggningarna och han säger att alla som visste något på området förstod vad som skulle hända.

    Det har jag också gjort och varnat för här inne sedan rätt länge. I stort har ju det jag varnat för inträffat. Jag förutspådde inte kriget. Men jag förutspådde Putins makt över energin och faran för att en plötslig event alltid kommer att inträffa. Det har hänt nu. Mer kommer även att komma.

    Din och Killsbills grej har ju varit att försöka förklara för oss "okunniga" hur det som uppenbart inte fungerar egentligen fungerar. Vilket det inte gör. Det ni och regeringen sysslar med kommer att skada människor, miljö och vår ekonomi.

    Citat från artikeln
    "
    Om en regering med stöd i riksdagen straffbeskattar kärnkraft, subventionerar vindkraft och inte låter vindkraften bära kostnaden för dess belastning på elsystemet är det inte med sanningen överensstämmande att kärnkraftsnedläggningarna förklaras av bristande marknadsmässig lönsamhet.
    "

    www.gp.se/debatt/ni-gjorde-k%C3%A4rnkraften-o...
    Det är inte så enkelt som du framtäller det - vare sig vad du skriver om andra skribenter eller elsituationen och orsaken till elsituationen.

    Jag är säker på att du kan delta i en mer nyasnerad debatt med argument som har mer tyngd än politiserade 'utan ansvar'  - det har du gjort tidigare,

    Du säger at tmarkande ninte kan lösa problemet - att de tkrövs regleringar - vilka regleringar pratar du om?  Du kommer inte längre än till att det är regerings fel.  Men mer specifikt än å  och vad som ska göras kommer du inte fram till.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko