Regeringens el-fiasko
I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.
Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.
I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.
Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.
Exakt. Detta är lika fundamentalt. Tyvärr förstår inte MP detta. Ännu mer tyvärr så tillåts MP diktera svensk politik i en vansinnig riktning.
Vi ska sluta elda fossila bränslen, och då behövs mer el som produceras koldioxidfritt. Vad sägs om modern kärnkraft?
Vindkraften gör tyvärr ganska stor skada. När det blåser går elpriset i botten och när det inte blåser finns ingen el. Fler stillastående vindsnurror hjälper föga.
SKB om varför det är bråttom med ett beslut om förvaret
twitter.com/SKB_nyheter/status/1430241447408766977
Efter ett regeringsbeslut tar det två och ett halvt år för den efterföljande processen innan vi har vårt tillstånd. Det är det tidsperspektivet som gör att vi behöver ett beslut redan nu.
Regeringens energipolitik fortsätter att ge resultat
Glesbygdskommun med 7000 invånare tvingas tacka nej till 2000 jobb på grund av elbrist.
Snyggt jobbat sossar och miljöpartister!
twitter.com/JohanIngero/status/1430864837245120513
Oskarshamn har sedan länge aviserat att kommunen inte går med på en utökning av mellanlagret innan ett beslut om slutförvaret finns på plats. Om regeringen nu ändå väljer att bara fatta beslut om en del av förvarslösningen är det principiellt mycket tveksamt, påpekar Lars Hjälmered.
- Nästa gång kan det handla om en industrietablering. Det här kan bli ett prejudikat, alltså vägledande, för att regeringen helt enkelt struntar i vad kommuner tycker - det är ett otroligt oskick.
Från samma länk som ovan
"Det går alltså att påstå att Sverige står inför en ny era av utbyggnad och förstärkning av elnätet med nivåer som överträffar tidigare historiska nivåer. Detta stämmer i vart fall vad gäller transmissionsnätets utbyggnad. Under 2020-2040 planerar SVK för förstärkningar och utbyggnationer motsvarande cirka 4 800 km stamnätsledningar. Denna takt i förnyelse- och utbyggnation överträffas endast av aktiviteter under 1950- och 1960 talet.21 SVK lyfter fram att det finns utmaningar i nutid som skiljer sig från tidigare perioder av utbyggnation. Exempelvis ska nyinvesteringar hanteras samtidigt som omfattande reinvesteringar ska genomföras, säkerhetsdirektiv och leverantörskedjor är mer komplexa än tidigare. Vidare är tillståndsprocessen betydligt mer avancerad än tidigare.22 Just komplexiteten kring tillståndsprocesserna har de senaste åren lyfts fram i flera sammanhang. 2019 publicerade en relativt omfattande SOU rapport som syftade till att se över regelverk och adressera hinder för elnätsutbyggnad. I utredningen konstaterades att det kan cirka 10 år från det att behovet av en transmissions- eller regionledning konstateras tills den nya ledningen kan tas i drift. En betydande del av denna ledtid utgörs av olika tillståndsärenden rörande prövning av nätkoncession. 23 Utredningen renderade i ett antal förslag som ska förenkla tillståndsprocessen men har samtidigt mottagit en del kritik för att de förslag som föreslås inte är tillräckliga för att minska den totala tidsåtgången för tillståndsprövning i den utsträckning som skulle behövas. 24 Regeringen har beslutat att förändringar gällande tillståndsprocesser för en snabbare omställning till fossilfrihet ska utredas.25"
Oskarshamns socialdemokratiska kommunalråd tycker inte om det regering håller på med och antyder att miljöministern med flit inte vill ta ett beslut om slutförvar(*).
bulletin.nu/kommunalrad-i-oskarshamn-om-karnkraftsbeskedet-s-historiskt-att-kora-over-kommun
Kommer ni att tillåta mellanlagring innan ett beslut har fattats om slutförvaring?
- Nu fick jag det här beslutet för några minuter sedan, vi kommer att titta på vad vi har för möjligheter. Vi hävdar att det här är en så stor utökning utav en kärnteknisk verksamhet så kommunen borde ta ställning till det. Men här väljer man att köra över oss utan att överhuvudtaget kommunicera med oss. Det är anmärkningsvärt att en miljöminister i Sverige agerar på det här sättet.
...
- Det är naturligtvis en besvikelse. Vi hade sett till och hoppats på att få ett beslut som gör att vi kan komma vidare. Jag är grymt besviken på dagens besked från regeringen.
...
Var det någonting i era tidigare diskussioner som lutade åt att han (Per Bolund, MP) inte ville ta ett beslut om slutförvaringen?
- Det får du fråga honom men det är den känslan man får. Det här är en ansökan som har legat på regeringens bord i ett antal år, jag tror man fick in den 2018. Det är först de senaste månaderna som man har tittat på att öka kapaciteten i mellanlagret.
------
* = till saken hör ju att den dagen ett slutförvar är godkänt så faller ju argumentet om att "ingen lösning på avfallet finns" för kärnkraftsfobikerna. Själv klart vill ingen miljöpartist vara den som dödar det argumentet.
Det är inget nytt att Sverige behöver köra fossilberoende kraftverk enstaka dagar så har alltid skett (även när Sverige körde för fullt med kärnkraft). Ändå har utsläppen från fossila el och värmepannor minskat år för år och är nu nere på historiskt låga nivåer.