Regeringens el-fiasko
Bland de verkligt stora förlorarna år 2023 märks krisande Markbygden Ett, Överturingen, Önusberget, Aldermyrberget och Åskälen. Tillsammans förlorade dessa bolag 3,6 miljarder kronor. De sticker ut både i termer av att de är väsentligt större än andra anläggningar och att de varit anmärkningsvärt olönsamma. De har också gemensamt att de tecknat olönsamma Power Purchase Agreements (PPA-avtal). En PPA innebär att ett bolag avtalar med kund att leverera en viss kvantitet elektricitet. Klarar man inte av att själv producera överenskommen mängd får resten istället köpas på marknaden, vilket kan leda till lönsamhetsproblem om priserna är höga vid det tillfället.
PPA (Power Purchase Agreement) är ett långsiktigt avtal om elinköp mellan en elproducent och en elköpare. Det är en prissäkring - köparen säkerställer leverans av el till ett fast pris - och merparten av de senaste årens vindkraftsinvesteringar inkluderar dessa.
Med en PPA elimineras en rad potentiella risker för den slutlige investeraren. Det gör det enklare att attrahera investerare som till exempel pensionsbolag. PPA spelar därför enviktig roll i finansieringen av elproducerande tillgångar som inte ägs av någon av de traditionella kraftbolagen.
I och med den översyn av elmarknaden som just nu pågår i EU så har PPA:er fått allt större betydelse och kommer spela en större roll framöver. I förslaget ingår bland annat att det ska bli lättare för företag att teckna olika typer av PPA:er för att också säkra långsiktig finansiering. Det är i grund och botten bra, både för ett långsiktigt investeringsklimat och för producenterna och konsumenterna.
[...]
svenskvindenergi.org/fakta/ppa-ett-langsiktigt-avtal-om-inkop-av-el