Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2024-09-08 18:53:43 följande:
    Om jag kommer ihåg ätt var det du som ansåg att jag var hotfull mot dig genom att jag skrev tre punkter.

    ...

    Galenskaper...   har du hotat folk här på FL ska du naturligtvis stängas av - inte för att de tär OT utan för att det är brottsligt.

    jag har ett otal gånger skrivit att den partiöverskridande energiöverenskommelsen 2016 tog bort 'effektskatten' och den bortre parentesen för kärnkraft och att subventioner till kärnkraft togs bort redan 2009. att skatten på körnkraften höjts flertalet gånger och att det var ett komersiellt beslut enligt de inblandade,  I den mån effektskatten hade någon inverkan så var det komersiella besluten ett resultat av elpriser, investeringabehov, eftersatt underhåll och en höjd effektskatt, det var alltså inte ett politiskt beslut i den meningen att politikerna beordrade styrelser eller ledning att fatta dessa beslut - enligt M Odenberg.  

    Nu har jag också lagt till årsesultat för RAB och OKG från tiden och jag har flertalet gånger länkat till och citerat information om 'de dåliga' förutsättningarna för OKG. 

    Den ensidiga framställningen att det var ett politiskt beslut behöver balanseras med fler uppgifter om förutsättningarna som rådde vid tiden och  gjorde att de komersiella besluten togs.

    Är det svårare än så?

    ...




    Vilken tur att jag har sparat dina bravader och lögner för de stunder som du inte vill kännas vid dem. Du behöver inte tacka.

    Jag har inte gett någon ensidig bild om att det enbart skulle vara politiska beslut stod bakom stängningen av kärnkraft.

    Det verkar dock som att frågan behöver ställas igen:

    "Vart nämner du att den förda politiken spelade en roll?"
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-09-08 20:57:01 följande:

    Ahh.  Det var med procenten och däremellan som 'man och nöjd' drog in dig i som fick dig att vilja sätta folk på plats och hota folk med att de inte visste vad som kunde eller skulle hända... (Med tre punkter)

    Anmälde någon dig för det? Hoppas det är bättre nu och humöret är mer i balans. 

    Om jag inte missförstått dig så menar du idag att skatterna inte spelade någon roll, och att det inte var så att MP eller något annat parti körde över företagen med vad de skulle besluta, utan där var mest att MP jublade när beslut fattades om att reaktorer skulle stängas som var fel eller upprörande eller någonting du reagerar kritiskt på.

    Rätta mig om jag har fel.

    Jag har skrivit 159 ? sidor med inlägg i tråden och jag har flertalet gånger redogjort för politiska beslut i allt från marginalpsrissättning, elbörs, eu-gemensam marknad, skatter och långsiktiga överenskommelser om kärnkraftens villkor. Men du vill att enbart effektskattens nivå en gång ska nämnas, inte alla politiska turer som ledde fram till det ena eller andra efterföljande politiska beslutet?  Rätt så?

    Inte ens innan en höjning av effektskatten var kärnkraften lönsam enligt ägarna - gav inte tillräcklig hög avkastningen för ägarnas långsiktiga drift, underhåll och investeringsbehov antar jag efter att ha tittat på resultaten på allabolag.se - och de (fast inte OKG enligt de uppgifter du refererat till) ansåg att elhandelspriset var häften av vad de behövde för en långsiktig lönsamhet - rätta mig om jag har fel där med prisnivån.


    Det fanns inga hot överhuvudtaget - varken i singular eller plural. Du som påstår sådant (åter igen) borde ge belägg för dina grova anklagelser men det är tyvärr inte så du jobbar. Som om 'inga konsekvenser' rättfärdigar dina övertramp.

    Sluta att ställa fler frågor när du själv inte har svarat på min enda fråga:

    "Vart nämner du att den förda politiken spelade en roll?"

    Att ge och få är många gånger en god devis att praktisera.

    Det är väl bara att konstatera att ditt sätt att 'balansera' diskursen på - är att ge den ensidiga bild som du beskyller andra för.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2024-09-08 19:40:03 följande:
    Frågan är varför planerna inte realiserades - kan det ha varit p.g.a. den energipolitik som fördes?
    Ganska sannolikt eftersom alla aktörer nämnt sådana omständigheter som avgörande för investeringar i kärnkraft.
    Det är också en legitim fråga.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-09-08 21:53:56 följande:
    Ok, mina många och för långa utläggningar om politiken är inte det du efterfrågar.

    Du kan 'visa endast' så hittar du vad jag skrivit, det är alldeles för mycket. Massor om politiska beslut från 1990-talet som lagt grunden för elpris, exportkablar, eu- villkor och skatter - säkert också elcertifikat och gaspriser och genIV och säkert om underhållsplaner och investeringar - som i sin tur skapat lönsamhetsproblem och prognoser om fortsatta lönsamhetsproblem med tanke på historiskt låga priser under lång tid och förväntat låga priser under lång framtid. Det är politiska beslut med den öppna elhandelmarknaden.

    Odenberg sa att det var höjningen av effektskatten som gjorde att proppen gick ur och energikommisionen gav sedan rekommendationer att helt avveckla effektskatten.  Bolagen sa att de ändå inte såg möjligheter att investera med önskad lönsamhet trots att effektskatten skulle tas bort och bortre parentesen togs bort.  Reaktorerna hade för kort teknisk livslängd kvar för att räkna hem investeringar. Alla inblandade har sagt att det inte var ett politiskt beslut och Odenberg menar att det är sant. 

    Men jag antar att det här inte duger och att du vill göra någonting annat. Rätt?
    "Odenberg sa att det var höjningen av effektskatten som gjorde att proppen gick ur och energikommisionen gav sedan rekommendationer att helt avveckla effektskatten."

    Tack.

    "Bolagen sa att de ändå inte såg möjligheter att investera med önskad lönsamhet trots att effektskatten skulle tas bort och bortre parentesen togs bort.  Reaktorerna hade för kort teknisk livslängd kvar för att räkna hem investeringar."

    Det är inte så irrelevant i sammanhanget då det redan var försent:

    "Går stängningsbeslutet att upphäva?
    Svar: Kärnkraft fordrar långsiktiga spelregler, när avvecklingsbeslutet kom anpassades investeringsplanerna därefter. Ringhals 1 och 2 är inte längre intakta anläggningar, delar har demonterats och system har dekontaminerats. Dessutom medger inte svensk kärntekniklagstiftning återstart av en reaktor som har anmälts som permanent avställd."

    group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2019/fragor-och-svar-om-avvecklingen-av-ringhals-12

    Det hade vilket som varit förbjudet enligt lag att återstarta reaktorerna. I Riksdagen hade man kunnat ändra på lagen men förslag som hade kunnat mynna ut i någonting sådant röstades ner.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2024-09-17 13:05:07 följande:
    Vad har det kostat?
    Vet inte vad tidigare siffror gäller men förlusten för avstängningarna per se låg på 32 miljarder 2015. Det vill säga nedskrivningar av redan utförda moderniseringar, renoveringar, för processen att stänga ner reaktorerna med mera.

    Fick företagen en dubbelsmocka om +30 miljarder vardera eller används tidigare siffror felaktigt?

    www.svt.se/nyheter/ekonomi/enorma-forluster-for-eljattarna

    Det är gigantiska belopp som de tre eljättarna förlorar när nu fyra kärnkraftsreaktorer stängs i Sverige. Hittills har de redovisat förluster och nedskrivningar på över 30 miljarder kronor. Och då har vi ännu inte sett slutnotan.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-09-22 15:01:39 följande:
    Även om det enbart skulle ta 10 år att få igång en kärnkraftsreaktor menar industri och näringsliv att det behöver el före det. Branschen pekar på andra kraftslag för att komma igång. Sol, vind och biobränslen kan enligt företrädare leverera en tredjedel av det till 2045 prognosticerade energibehovet redan före 2035, men efterlyser ett teknikneutralt stöd istället för regeringens ensidiga stöd till kärnkraften.

    www.di.se/debatt/vi-kan-leverera-55-twh-ny-elproduktion-innan-ar-2035/

     
    Vi kan leverera 55 TWh ny elproduktion innan år 2035
    Sol-, vind- och biokraftsbranscherna kan leverera ytterligare minst 55 TWh stabil ny sol-, vind- och biokraft redan till år 2035 om erbjudandet om förmånliga statliga lån breddas till att gälla alla fossilfria kraftslag, skriver branschföreträdare. 
    ...
     
     
    Sverige ska öka elproduktionen till år 2045, från dagens 170 terawattimmar (TWh) till minst 300 TWh. Det innebär en ökning med ca 6 TWh ny elproduktion per år för att möta målet. Regeringens plan är att ca 50 TWh kärnkraft ska tillkomma under perioden 2035?2045. Planen är ensidig och har kritiserats av industrin som pekat på att deras elbehov ökar redan i närtid. Regeringens egna expertorgan Klimatpolitiska rådet och Finanspolitiska rådet menar dessutom att regeringens klimatåtgärder är otillräckliga och har ett för snävt fokus på kärnkraft.

    ...
     
    Sverige har länge haft ett av de lägsta elpriserna i Europa, vilket varit drivkraften till det stora intresset för de nya gröna investeringarna och den snabba omställningen. Det låga elpriset är alltså en av Sveriges viktigaste konkurrensfördelar. Vd:ar för svenska storföretag har också varit tydliga med att en snabb utbyggnad av elproduktion med låg produktionskostnad är en fråga om att säkra industriell konkurrenskraft, arbetstillfällen och välfärd i Sverige.
     
    I takt med att de fossila bränslena i energisystemet ska fasas ut har frågan om energisäkerhet också blivit allt viktigare. Många kritiska verksamheter i samhället blir i större utsträckning beroende av robustheten i elsystemet. Därför handlar diskussionen idag inte enbart om tillförd energi utan också om andra kritiska egenskaper som gör att elsystemet blir robust. 
     
    Regeringens syn är att nästan bara kärnkraften har de egenskaper som behövs för att säkerställa robusthet och leveranssäkerhet. Kärnkraft är idag en viktig komponent för stabiliteten i kraftsystemet. Däremot har den tekniska utvecklingen kommit så långt att det även finns andra möjligheter för att säkra både energi- och effekttillräcklighet över året, samtidigt som elanvändningen ökar. Denna kombination av tekniker för ökad energisäkerhet kommer dessutom till låga kostnader.
    ....
     
    Vi hoppas att regeringen kompletterar utredningens förslag så att sol-, vind- och biokraft i kombination med batterier och annan energilagring snabbt kan byggas ut. Den enklaste vägen vore att bredda erbjudandet om förmånliga statliga lån till att gälla alla fossilfria kraftslag. Det skulle ge omkring 55 TWh ny sol-, vind- och biokraft som kan tas i drift före år 2035.
     
    Anna Törner, vd Svenska Bioenergiföreningen (Svebio)
     
    Anna Werner, vd Svensk Solenergi
     
    Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi"
    Regeringen har sagt ja till tre av fyra vindkraftsprojekt (läs: regeringen ville inte köra över det kommunala vetot kring det nekade projektet).

    Nu ligger det 17 nya vindkraftsprojekt på bordet och om det landar på omkring 75% beviljade projekt så vore det säkert väl.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-far-kritik-for-att-stoppa-vindkraftpark-oppositionen-hyckleri
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-09-22 16:59:12 följande:
    Som jag förstod debattartikeln i Di saknade de som skrev debattartikeln samma förmånliga lånevillkor och finansierings som regeringen föreslagit för kärnkraften för bio, vind och solenergi.

    De ville ha de där teknikneutrala satsningarna som regering talat sig varm för.

    Artikeln du länkat till, handlade inte det om tillståndsgivning?
    Förstår. Jag förstår dock inte problemet - är inte vindkraften tillräckligt lönsam för att det ska finnas nog med intresse för att täcka behoven?

    Att locka sådant som vi har behov av men som är svårflörtat kan jag vilket fall som helst se en poäng med - vare sig det gäller kärn- eller vindkraft.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Rataxes skrev 2024-10-16 06:45:40 följande:

    De svenska co2 utsläppen per capita är nu lägre än på 30-talet.

    Arnstad och Anders Lindberg hade rätt, 30-talet är tillbaka.

    Innan lortvänstern börjar jollra om import vill jag bara nämna att den svenska exporten är större än importen, så vill man räkna på det viset blir våra utsläpp ännu lägre.


    Intressant. Någonstans i början av 60-talet så var väl Sveriges första kärnkraftsanläggning färdig för produktion?
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-10-21 21:22:07 följande:

    Elen är för billig till och med för de gamla avbetalda reaktorerna. Det är varmt och det blåser  - och det är sprickbildningar i materialet som skjuter fram när det årliga underhållet och nya reparationer är klara.
     
    www.dn.se/direkt/2024-10-21/tva-reaktorer-vid-forsmark-avstangda/


    Två reaktorer vid Forsmark avstängda
    Reaktor 2 vid Forsmarks kärnkraftverk har tagits ur drift på begäran av dess ägare. Anledningen till avstängningen, som skedde på söndagen, är det varma och blåsiga vädret, rapporterar Ny Teknik.
     
    Det är första gången så vitt jag vet, som vi går ned på det viset på grund av väder och vind. Det är ovanligt, säger Johanna Blavier, presschef på Forsmark till tidningen.
     
    De för årstiden höga temperaturerna gör att elpriserna går ner samtidigt som vindkraftverken kan nyttja den kraftiga blåsten.
     
    Samtidigt är reaktor 3 vid Forsmark redan avstängd på grund av årligt underhåll. Ursprungligen skulle reaktorn öppnas igen den 28 oktober, men det har skjutits på framtiden efter att en sprickbildning upptäckts.
    KillBill skrev 2024-10-22 20:19:09 följande:

    Forsmark håller reaktorn stängd, den är inte lönsam.. 

    efn.se/darfor-stanger-vattenfall-av-forsmark-2-for-laga-elpriser


    De låga priserna påverkar även vindkraftsföretagen negativt.

    Volatiliteten i elpriserna är ett orosmoln.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    klyban skrev 2024-10-22 22:55:42 följande:

    Och?
    Du får det låta som det är en dålig sak att elen är billig, vilket känns udda.


    Att producera 1 kWh med vindkraft kostar 0.30-0.80kr.

    Elpriset den senaste veckan har i genomsnitt legat på 0.34kr/kWh.

    Intresset på elmarknaden - speciellt det långsiktiga - gynnas inte av allt för volatila elpriser samt skadas av för billiga elpriser.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
Svar på tråden Regeringens el-fiasko