Regeringens el-fiasko
Restaurangen säljer säkert mer rätter under andra tider då de kostar mer, men i marknadsekonomin behöver de i perioder sälja med förlust för att vara med då det säljs med större vinster.
EUs elhandelmarknad syftade till att skapa en konkurrensutsatt produktion där marknads aktörerna skulle intresserad av att bygga billig elproduktion där priserna var höga och att elhandeln skulle fungera mellan länder inom EU så att varje land inte skulle behöva ha en stor effektreserv som stod oanvänd 360 dagar om året.
Nu har marknadens prissättning inte fungerat som tänkt och inte heller marknadens intresse att etablera ny elproduktion där priserna är höga.
Det enda som är säkert är att svenska elpriser kommer att stiga iom nya regleringar som effekttariffer och en ökad överförings möjlighet till kontinenten.
Marknadsprisregleringen som EU antagit kommer att jämna ut pristoppar och prisdalar för producenterna. Hur de kommer att påverka konsumentpriser återstår att se
Det betyder att då kebabrätterna säljer med övervinster går en del av vinsten till fonder som används för att stödja restaurangerna då kebabrätterna säljs till underpris.
Alltså samma typ av modell som föreslagits för kärnkraft satsningarna av regeringens utredare.
EU, du och jag verkar vara överens om att elpriserna (helt enkelt för låga elpriser) är ett problem så jag vet inte riktigt vad vi ska diskutera.
Vad tror du vore ett idealiskt pris för elen under den närmsta framtiden (säg tre till fem år framåt)? Jag skulle gissa på strax över en krona per kWh och med en volatilitet mellan 0,90-1,20kr/kWh under dygnets aktiva delar.
Något i den stilen skulle stimulera expansionen och se till att befintliga bolag får en chans att betala av eventuella skulder.