Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Regeringens el-fiasko

    Hoppas det blir någonting vettigt av det här:

    Blykalla bygger små kärnkraftverk - plockar in 80 miljoner: "Oundvikligt"

    Kärnkraftsutmanaren Blykalla stänger en ny finansieringsrunda, med tung uppbackning från bland annat Norrsken Launcher.

    "Vårt mål är att vara redo med vår första reaktor innan årtiondet är slut", uppger bolagets vd Jacob Stedman.

    Blykalla vill lösa framtidens energiförsörjning genom att bygga små modulära kärnkraftverk. Breakit skrev första gången om bolaget när de hade plockat in 25 miljoner kronor i en runda som leddes av impact-investeraren Norrsken.


    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    klyban skrev 2024-04-25 20:57:41 följande:

    Låter bra att någon vill bygga utan ta extrema lån som läggs på statsskulden.


     


    Nått säger mig att de kommer inte få en lönsamhet och inte ens någonsin.
    Men det är okey för en skattebetalare för mig, och antar det är det för dig också, eller?


     


    För i min värld existerar det inte 200-400 miljoner i lån och aldri8g ser en lönsamhet alls.
    Eller är du av en annan tanke att skuldsätta medborgaren med så mycket pengar och aldrig någonsin ser ens en break even?


    Ja, de här mindre modulära kärnkraftverken öppnar andra möjligheter än de större och konventionella verken. Tyvärr en relativt ny teknik så många observerar säkerligen hur sådana här påbörjade projekt går innan de beslutar sig för någonting - så man får hoppas att det går väl för dem i varje steg på vägen och att de gör sig/blir ordentligt hörda om det.

    200-400 *miljarder är såklart en hel del pengar men det kanske löser sig med det också om alla bitar faller på plats. Antar dock att vi behöver en högkonjunktur innan marknaden blir tillräckligt positiv och såväl räntor som SEK/svenska kronan får gärna återhämta sig ordentligt innan staten tar på sig lån, om det då inte är/blir för bråttom.

    Vi får se hur väl vi klarar utmaningen och om vi nu gör det. 🤞Går sådana här projekt tillräckligt väl så kanske staten kan lägga de större summorna på att uppgradera och underhålla stamnätet istället.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 03:49:48 följande:
    Och den gjordes den blocköverskridande energiöverenskommelsen i riksdagen?

    [1] Vad sade den? [2]  Vilka var med?
    1. Till grund för överenskommelsen låg den tidigare borgerliga Alliansregeringens överenskommelse som slöts den 5 februari 2009, och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna meddelade sig vara beredda att stödja först i mars 2016 - i utbyte mot ett mål om hundra procent förnybart - efter att tidigare ha varit motståndare till densamma.

    [...]

    När en rödgrön regering tillträtt 2014 meddelades i regeringsförklaringen att de avsåg att bjuda in till blocköverskridande samtal i en särskild energikommission i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Regeringen angav också att deras ingång i dessa samtal var att kärnkraften skulle ersättas med förnybar energi och energieffektivisering och att Sverige på sikt skulle ha 100 procent förnybar energi, vilket var ett krav som Miljöpartiet de gröna länge drivit.

    2. Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen var att Sverige skulle ha hundra procent förnybar elproduktion år 2040.

    Bakgrund:

    I samband med borgerliga Alliansregeringens styre (2006-2014) slöts en överenskommelse mellan partierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet (nu Liberalerna) och Kristdemokraterna som innebar att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner. Samtidigt beslutades att subventioner skulle ges till vindkraft och solkraftverk. Överenskommelsen som offentliggjordes den 5 februari 2009 innebar ett genombrott för de borgerliga partierna som fram till det datumet varit splittrade i energifrågan, framförallt med anledning av Centerpartiets tidigare motstånd mot kärnkraft.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi%C3%B6verenskommelsen_2016#cite_note-1
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 09:21:25 följande:
    Kompletterar dina utvalda kommentarer med en mer beskrivande text om energiöverenskommelsen och kärnkraftens vara iom den.

    Som du ser fanns det i överenskommelsen inget stopp för kärnkraften.

    Jag vet inte varför du sprider politiserade desinformation istället för att dela faktauppgifter från den sida du faktiska refererar och länkar till?

    Vet du?

    www.energiforetagen.se/pressrum/debattartiklar/2019/energioverenskommelsen-ar-fortfarande-viktig/

    "Energiöverenskommelsen har av vissa tolkats som att kärnkraften ska vara avvecklad år 2040. De bortser då från den kompromiss som formuleringarna i överenskommelsen faktiskt innebär. De reaktorer som drivs vidare efter 2020 har enligt sina ägare en livslängd på minst 60 år. Det innebär att de kan drivas inpå 2040-talet. Vi ska inte återigen fastna i en årtalsexercis om kärnkraften utan istället ta höjd för att marknaden kan fatta olika beslut. En drifttid bortom 2040 måste finnas med i exempelvis myndigheters scenarier för elsystemets utveckling, vilket det inte gör idag.
    Ny kärnkraft går idag inte att räkna hem på marknadsmässiga grunder. Ingen vet dock hur det kommer att se ut i framtiden. Kostnaderna kan minska och ny kärnkraft kan bli konkurrenskraftig. För kärnkraften skulle det förutsätta en väsentligt högre kostnadseffektivitet än idag. Politiskt finns det insatser som kan göras, som stöd till forskning samt en ökad harmonisering och standardisering inom EU. Dessa åtgärder främjar även kostnadseffektiviteteten och kompetensförsörjningen som är så viktig för de kvarvarande reaktorerna. 
    Energiöverenskommelsen pekade på vikten av att följa och utveckla elmarknaden för att säkerställa uppfyllelse av de energipolitiska målen ? leveranssäkerhet, hållbarhet och konkurrenskraft"

    group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2019/m-och-kd-lamnar-energioverenskommelsen

    "[...]
     
    Mål om 100% förnybar elproduktion år 2040.
    [...}
    .
    Avvecklingslagen om kärnkraft skulle inte återinföras.
    Kärnkraftsparentesen var förlängd genom att inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåta nybyggnation på befintliga platser.
    Tillstånd kunde ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de nådde sin ekonomiska livslängd.
    [...]"
    Det du markerar är punkter ur den ursprungliga överenskommelsen från 2009, under Alliansen.[1] Deras vision var att skapa förutsättningar för kontrollerade generationsskiften i den svenska kärnkraften.

    Efter förhandlingarna kring överenskommelsen 2016 och på regering Löfvens begäran kunde målet om 100% förnybar elproduktion läggas till. Visst är det  ett mål och därmed utformat så att det finns flexibilitet.[2a] Hur ett sådant mål påverkar marknadens vilja att ta initiativ säger dock sig självt, vilket samma Energiföretagen Sverige förmedlar med mindre optimism, i samma proportion.[2b]

    Oavsett om målet uppfylls året 2040, 2045 eller 2065 så berör det projekt samt investeringar som med fördel beräknas på en livslängd som sträcker sig betydligt längre fram i tiden än så (och som tar tid att färdigställa för produktion därtill).

    Mindre modulära kärnkraftverk kan dock vara nyckeln då det ger marknaden mer tid på sin sida.

    1. (s. 14) I propositionen anfördes att kärnkraftslagstiftningen ska utformas så att den ger förutsättningar för kontrollerade generationsskiften i den svenska kärnkraften. Det anfördes att lagen (1997:1320) om kärnkraftens avveckling ska avskaffas, att förbudet mot nybyggnad i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet ska tas bort och att tillstånd ska kunna ges till att uppföra maximalt tio nya kärnkraftsreaktorer på någon av de platser där dagens reaktorer i drift är lokaliserade, i syfte att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att dessa når sin ekonomiska livslängd.

    https://www.regeringen.se/contentassets/84dbbc115d6c442492a95eea7547edc4/karnkraften---forutsattningar-for-generationsskifte-prop.-200910172

    2a. (s. 17) Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Det är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.

    2b. (s. 18) Energiföretagen Sverige noterar att avfallsförbränning nog inte kommer att kunna omfattas av begreppet förnybar elproduktion, trots att energiåtervinning är klimatmässigt positivt när avfallet inte kan användas till något annat.

    https://www.regeringen.se/contentassets/5fe7ecdee2b440eb81348fc722324c91/energipolititikens-inritkning-prop.-201718228
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 13:33:53 följande:
    Så, är vi överens om att det inte fanns några skrivelser i energiöverenskommelsen att förbjuda eller att stoppa kärnkraften?

    Du känner säkert till att ett eller tv åenskilda partiers politiska överenskommelser betyder mycket lite om dessa partier inte har egen majoritet och även då betyder dessa politiska mål inte så mycket i de större frågorna.  Det är därför näringslivet efterfrågar långsikta politiska överenskommelser trots att Kristersson försöker bli kärnkraftskung på egen hand.

    Sverige har en lång tradition av breda och långa politiska överenskommelser med stabila politiska spelregler för dessa. Sverige har inte ett parlamentatiskt styre med president eller någon annan ledarprincip där enskilda personer eller partier kan styra allt utifrån sina egna politiska mål.  Det är också därför näringslivet efterfrågar långsikta politiska överenskommelser trots att Kristersson försöker bli kärnkraftskung på egen hand.

    Jag är säker p åatt du känner till allt detta och undrar därför varför du inte argumenterar utifrån dessa faktiska premisser utan istället framställer politiserad desinformation?
    Jag vet inte när vi skulle ha varit oense om det. Inledande så citerade jag ur Wikipedia och tänkte att det var gott nog.

    Visst kan politiken förändra utsikterna för kärnkraft. Att förhålla sig till situationen som vi har är dock ingen "politiserad desinformation".

    Hur som haver så är skillnaden mellan kärnkraftslagstiftningen ska utformas så att den ger förutsättningar för kontrollerade generationsskiften och målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion monumental - för marknaden att förhålla sig till.

    Men det bästa hade förmodligen varit att bevara det vi hade i så lång utsträckning som möjligt. Vad det hade kostat oss i en högkonjunktur, starkare krona och väldigt låga räntor att binda lån vid - är lite surt att se tillbaka på idag. Vi borde ha passat på.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 15:52:45 följande:
    Enligt min uppfattning så citerade du enbart - av dig - valda delar av ernergiöverenskommelsen vilket gav en partisk vinkling som inte återspeglade vad som faktiskt beslutades av de i överenskommelsen ingående partierna.

    Den här typen av vinklade referenser lurar den som inte har hela bilden - det finns ju en heöl del skribenter i denna tråd som verkar tro på valda delar av verkligheten.  Om det är av okunskap eller ett sätt att politisera eller sprida desinformation vet jag inte.

    Vet du?
    Jaha, det var inte värre än att du uppfattade det så, igen.

    Det står dock ingenting i citaten om att överenskommelsen 2016 skulle förbjuda/stoppa kärnkraft.

    Är det ordet "mål" (att ha, i politiska sammanhang) som du förväxlar med att "förbjuda" och "stoppa"?

    Aja, själv så uppfattar jag det som att du vinklar överenskommelsen men det är givetvis sådant som man ger en närmare förklaring: du skiljer inte på överenskommelsens punkter från 2009 respektive 2016 - det vill säga skiljer Alliansens punkter från regeringen Löfvens - vilket får regeringen Löfven att framstå som betydligt mer positiva till kärnkraft än vad de var. Punkterna markerades även likadant, huller om buller, så att ett felaktigt intryck av en gemensam företrädare stärks.

    Om det beror på okunskap eller ett sätt att politisera eller sprida desinformation på vet jag inte.

    Vet du?

    Den här typen av vinklar lurar den som inte har hela bilden - det finns ju en hel del skribenter i denna tråd som verkar tro på valda delar av verkligheten, som att regeringen Löfven och Alliansen skulle ha varit lika positiva till kärnkraft.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 20:41:43 följande:
    Jag tror att du gravt missbedömt skribenter här om du tror att de inte känner till att olika partier och olika partiöverenskommelser med olika visioner har bidragit till det som blev den gemensamma energiöverenskommelsen som skulle ge långsiktiga spelregler för energiförsörjning.

    Att olika partier har olika inställning är väl känt och inget av de partier som ingick överenskommelsen fick bestämma själv, de gjorde ett gemensamt beslut och liksom tidigare energiöverenskommelsen så öppnades det för mer kärnkraft.

    sverigesradio.se/artikel/6450597
    "Publicerat fredag 10 juni 2016 kl 09.36
    Kärnkraftsskatten försvinner. Energiuppgörelsen ger dessutom klartecken för att bygga tio nya kärnkraftsreaktorer som ersättning för befintliga anläggningar.
     
    Det är de stora delarna i den överenskommelsen mellan regeringen och oppositionen för Sveriges långsiktiga energipolitik som de nu kommit överens om.
     
    -- Vi kan inte förtidspensionera svensk kärnkraft, säger Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered vid en presskonferens.
     
    Enligt honom innehåller uppgörelsen en "expressavveckling" av kärnkraftskatten.
     
    -- Vi ser på det sättet till att Sverige ska kunna ha kärnkraft under överskådlig tid.
     
    Även vattenkraften ska värnas och utökas, enligt Hjälmered.
     
    ? Hushåll och företag ska kunna lita på en trygg energiförsörjning.
     
    ? Jag är väldigt nöjd med att kunna stå här i dag och kunna presentera den första breda, blocköverskridande energiöverenskommelsen i Sverige, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) på presskonferensen.
    ...

    Penilla Gunther, KD:s representant i energisamtalen, säger att över 400 000 personer inom basindustrin är direkt beroende av kärnkraftens energiförsörjning.
     
    ? Målet att rädda kärnkraften har vi nått i och med den här överenskommelsen, både på kort och lång sikt.
     
    Det långsiktiga elproduktionsmålet tillåter att kärnkraften finns kvar, om den har en roll att spela efter 2040, säger hon.
     
    -- Med dagens energiuppgörelse kan ingen regering besluta att kärnkraften ska avvecklas. Den kan bara läggas ner av sina ägare, om det är ekonomiskt motiverat. ..."
    Visst är det skillnad på att vilja se en ny generation kärnkraft i Sverige och på att redan om 16 år vilja se ett Sverige utan kärnkraft.

    Besluten om aktuella punkter togs sju år innan regeringen Löfven existerade.

    Och när regering Löfven tillträdde så såg deras budgetproposition bland annat ut såhär:

    Regeringen avser ta ett helhetsgrepp om det statliga bolaget Vattenfall och av styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i om- ställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.

    Och tvärt emot Svenska Kraftnäts avrådan - vars utlåtande återfinns i samma budgetproposition - slogs spikarna ner i kistan:

    Svenska Kraftnät har i huvudsak framfört följande. Ytterligare faktorer, utöver de som behandlats i promemorian, måste beaktas vid bedömningen av det ekonomiska utrymmet för att höja skatten. Svenska Kraftnät hyser oro för att ytterligare reduktioner av kärnkraftens lönsamhet kan komma att påverka ägarnas intresse av att driva produktionsanläggningarna

    vidare. En enkel analys grundad på Svenska kraftnäts årliga kraftbalansrapport indikerar att en stängning av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige (elområde 3 och 4). Svenska kraftnäts bedömning är att en sådan situation inte kan bemästras endast med ökad förbrukarflexibilitet och ökad vindkrafts- produktion, utan att ytterligare åtgärder måste vidtas för att säkerställa en alternativ tillförsel av kraft till området. Att få till stånd ny produktion alternativt ökad importkapacitet tar tid, sannolikt i storleksordningen 5 - 10 år. Svenskt Näringsliv avstyrker förslaget samt framför i huvudsak följande. Förslaget snedvrider konkurrensen mellan olika kraftslag till kärnkraftens nackdel. Skattehöjningen mot- verkar målsättningen om en god och tillförlitlig tillgång på el till konkurrenskraftiga priser genom att den minskar tillgången på el, skapar osäkerhet om den framtida elförsörjningen och verkar långsiktigt prishöjande.

    https://www.regeringen.se/contentassets/5fe7ecdee2b440eb81348fc722324c91/energipolititikens-inritkning-prop.-201718228

    Och därmed blev E4 Europas sämsta elområde:
    https://www.expressen.se/ekonomi/sydsverige-samsta-elomradet-i-europa/

    Samt beräknas ha kostat Skåne 4500 jobb, gjort det omöjligt för många företag att etablera sig och först 2030 vågar man tro på någon slags lättnad i situationen:
    https://www.tn.se/naringsliv/34845/elbristen-har-kostat-skane-4-500-jobb-katastrof/

    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 22:24:21 följande:
    Så här skrevs det ett par år efter alliansens energiöverenskommelse 2009

    www.svt.se/nyheter/inrikes/overenskommelsen-om-karnkraft-ifragasatts

     "UPPDATERAD 30 OKTOBER 2012PUBLICERAD 2 OKTOBER 2011
    Nu ifrågasätts regeringens kärnkraftsöverenskommelse. Sex av tio reaktorer står still. Kraftbolagen säger att de inte är intresserade av att bygga nya reaktorer och samtidigt är det många som befarar höga elpriser i vinter igen.
    Stefan Löfven, ordförande för IF Metall menar att kärnkraften är avgörande för energiförsörjningen i Sverige. Till SVT:s Agenda säger han att alliansen och oppositionen bör förhandla fram en ny, bredare och mer långsiktig överenskommelse och han är också kritiskt till att man har överlåtit utbyggnaden till vad han kallar för ?ett oligopol?.
    -Att tro att kärnkraften kan försvinna utan att det får konsekvenser för utsläppen av koldioxid eller att vi får elbrist är enligt vårt sätt att se det lite blåögt. I det perspektivet innebär den överenskommelsen två saker. Den är för smal och man har lagt makten i händerna på ett oligopol, säger Stefan Löfven

    [...].
     Ja, visst är det lustigt att läsa dåtidens Stefan Löfven med facit i hand.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 23:24:31 följande:
    Tycker du? 

    Varför då?

    Det är väl tydligt vad de olika partierna har och har haft för inställning till olika energislag.

    Kanske finner du det lustigt för att du inte känner till detta och istället gått på den politiserade desinformationen i tråden?
    För att dåtidens Stefan Löfven uttrycker en god förståelse för konsekvenserna som regering Löfvens beslut skapar bara några år senare.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
  • Digestive
    Padirac skrev 2024-04-26 23:37:10 följande:
    Som vanligt körde S över MP - när MP hoppades att kostnader skulle tvinga ägarna att stänga kärnkraftverken så gjpordes istället en energiöverenskommelse däör effektskatten aveckaldes pga av att kärnkraften annars inte skulle kunna överleva ekonomiskt.

    sverigesradio.se/artikel/5979584

    "Uppdaterat onsdag 1 oktober 2014 kl 11.37 Publicerat onsdag 1 oktober 2014 kl 09.52
    Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort upp om kärnkraften. Det blir skärpta krav på kärnkraften och samtal med de andra partierna, men några konkreta krav på att stänga kärnkraftsreaktorer kommer inte den nya regeringen att driva.
     
    - Vi har en energiöverenskommelse också. Vi kommer att gå in i samtal med de andra och vi vill ha breda samtal nu. Vi vill göra en analys, göra en överenskommelse som är långsiktig. Det krävs det för vårt land, för både näringslivet och hushållskunderna. Och där är den tillträdande regeringens ingångsvärde att kärnkraften ska fasas ut, vi ska ha 100 procent förnybart. Men låt oss först först göra den här analysfasen, så får vi se vartåt det leder, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven
     
    Socialdemokraterna och Miljöpartiet har de senaste dagarna offentliggjort en rad överenskommelser. En av de återstående frågorna har rört kärnkraften, en stridsfråga där partierna haft olika ståndpunkter. I
     
    Miljöpartiets valmanifest står att flera gamla reaktorer ska stängas under mandatperioden. Socialdemokraterna vill att kärnkraften successivt fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd.
     
    I uppgörelsen som Ekot har läst finns inget skrivet om stängning av reaktorer. Men däremot bland annat att kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader.
    Säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts. Förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare.
     
    Miljöpartiets språkrör Åsa Romson betraktar uppgörelsen som en framgång. Med de åtgärder som regeringen nu vidtar, är hon övertygad om att det kommer att bli så olönsamt att driva kärnkraft, att ägarna själva stänger reaktorerna.
     
    ? Vårt valmanifest var tydligt, vi vill se att under den här mandatperioden, så stängs flera kärnkraftsreaktorer. Det kommer vi också att uppnå genom att säkerställa att de samhällsekonomiska kostnaderna för kärnkraft ligger på kärnkraften. Man subventionerar inte kärnkraft Sverige. Vi har tydliga säkerhetskrav som ska implementeras, och med detta säger alla energiexperter att gamla reaktorer kommer att stängas inom den närmaste tiden.
     
    Men när frågan ställs till Stefan Löfven är svaret inte givet.
     
    Kan man stänga två reaktorer under mandatperioden?
     
    ? Vi ska in i den här analysfasen nu, och vi har vårt ingångsvärde i detta. Där är det så att vi ska ha ett status quo-tänkande just nu. Går man ini långsiktiga samtal som ska leda något vart, då ska man inte börja med att säga "nu tar vi ett steg åt åt det hållet eller åt det hållet", utan då ska vi den situation som råder just nu."
    Helt irrelevant för något senare togs besluten mot Svenska Kraftnäts avrådan - i och med budgetproposition 2015 - med exakt de konsekvenserna som de varande om som följd.

    Deras ord var kartan. Skånes situation blev terrängen och kartan har varit missvisande i ett halvt decennium nu. Varför håller du kvar i kartan? Vad menar du att kartan visar som trumfar verkligheten?

    Tror du att Alliansen genomförde deras höjningar på effektskatten (med mera) mot en sådan skarp avrådan som regeringen Löfven stod inför? - det vill säga att vår högsta instans på området, gick ut och varnade för att besluten skulle ställa hela vårt södra elområde på spel... i ett av de tyngsta politiska dokumenten som vi har.

    I så fall kan du hänvisa mig till en sådan proportion, av vilket slag som helst, från Alliansens regeringstid.
    "I wish that every human life might be pure transparent freedom" - Simone de Beauvoir
Svar på tråden Regeringens el-fiasko