Inlägg från: Rataxes |Visa alla inlägg
  • Rataxes

    Regeringens el-fiasko

    Flash Gordon skrev 2023-01-15 10:57:38 följande:
    1) Hon har varit minister med makt.
    2) Det är egentligen, på ett mänskligt plan, bara sorgligt det som pågår.

    Samtidigt är det (ännu) en fullt accepterad del av "politiken" i Sverige.
    På ett mänskligt plan är det bara sorgligt, kan bara hoppas att hjälp kan ges innan det är för sent. 
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes

    Det lär inte bli bättre.
    Den 15 april stängs Tysklands sista kärnkraftverk. 
    Definitionen av vanvett när Europa redan lider av en  energikris som till stora delar beror på det tyska vansinnet att förlita sig på rysk gas.
    Tyskarna verkar ha tappat förståndet när det gäller mycket. Bl.a. energin och stödet till Ukraina.

    Måtte S och MP aldrig mer få något att säga till om i Sverige...


    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    nattuw skrev 2023-01-22 01:17:38 följande:

    Bakom betalvägg men rubriken torde tala för sig själv: Varningen: Energikrisen ännu värre nästa vinter
    "Energikrisen blir svår i vinter, men nästa kan bli ännu mycket värre. Varningen kommer från IEA:s chef Fatih Birol som lägger ett stort ansvar på Sverige under ordförandeskapet i EU. "
    SvD näringsliv 2023-01-14

    Vi kan antingen hoppas på det bästa och förbereda oss för det värsta eller sopa problemen under mattan och bli tagen på sängen om något annat än det bästa scenariot inträffar.


    Det kommer att bli mycket värre... idiottyskarna stänger sina sista kärnkraftverk i april = ökad import = ökade priser på svensk el. Alternativet för imbecillerna är att elda mer kol = hål i huvudet.

    Så jävla synd att man inte verkställde morgenthauplanen efter WW2...
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Challenger skrev 2023-02-16 08:03:51 följande:

    Det behöver byggas några nya kärnkraftverk i södra Sverige. 

    Hade man inte lagt ned en massa kärnkraftverk hade elen räckt. 


    Samma idioter som är ansvariga för att 4000MW planerbar elproduktion försvann från södra Sverige vurmar nu för ickeplanerbar slumpkraft för tiotals miljarder. Gissa vilka som får betala kalaset?
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Digestive skrev 2023-02-16 22:53:49 följande:
    Åsikter?

    Hoppas att det underlättar något för Skåne i framtiden.
    Mnja, allt som tillför produktion i söder är ju positivt, men detta projekt tillför inte stabilitet via svängmassa. Det blir lika väderberoende som danskens havsbaserade vindkraft som beskrivs i inlägget ovanför.
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Så allting gick skrev 2023-02-17 12:53:04 följande:
    Sedan ska man räkna hur många arbetstillfällen ett kärnkraftverk ger till orten där den byggs, oftast handlar det om ca 1000st anställda som får arbete, lön är hyfsad ca 35300kr månad i snitt.

    Detta ska även tas med i kalkyler, det är samhällsnyttig.
    Det drar även med sig högutbildade personer till orten, dvs kärnkraftsarbetarnas respektive med familjer. När fågelkvarnarna byggts finns ingenting kvar, förutom någon servicetekniker som kommer när något går sönder. 
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Aviga skrev 2023-02-18 11:44:57 följande:

    Jag må vara dåligt insatt i energipolitiken men, År inte huvudorsaken till våra helpriser att vi är ihopkopplade med resten av Europa?


    Jo, och vad gjorde Tyskland? Lade ner fungerande kärnkraft för att satsa enorma summor på slumpkraft och för att balansera slumpkraften gjorde man sig beroende av botoxgnomen Putler... Det började med hans knähund Gerhard Schröder och fortsatte med Angela Merkel som naivt nog trodde att man kunde ha normala relationer med Orchland.
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes

    Wolods Kräkheter gör en ETC och skapar en hel hönsgård av en fjäder. Byfånevänstern hakar naturligtvis på :

    Johan Ingerö förklarar:

    Okej, några ord om den här lite märkliga artikeln. För att börja med det som DN har rätt i: det är alldeles riktigt att regeringspersonal har gått väldigt tungt de senaste månaderna. Många anställda fick mycket riktigt ställa in sina jul- och nyårsplaner.

    Men sen blandar DN ihop två saker: hanteringen av elstödet och ett missnöje från anonyma källor med politikens inriktning. Dessa två skilda saker gör DN en story av. Kanske inte det bästa sättet att upplysa allmänheten i en svår fråga.

    Sakfrågan gäller det så kallade intäktstaket, alltså en skatt på 90 procent av elproducenternas realiserade intäkter över ca 2 kr/kWh. Pengar som ska tillbaka till kunderna. Här anklagas regeringen för att ha jobbat för långsamt. Det kan man tycka. Dock:
    Det här är en helt ny sorts skatt. Grundlagen kräver ordentlig beredning av ny lagstiftning. Regeringen får kritik för att vara långsam trots att personal missat jul- och nyårsledigt. Och trots att regeringen tidigare fått kritik för att vara för *snabb*.

    Men viktigast är frågan om vad skatten ger för intäkter. Enligt DN är det 6,1 miljarder hittills i år. En siffra som jag utan framgång har försökt hitta någon grund för. Den siffra Finansdepartementet tagit fram är 0,36 miljarder. VISS skillnad.

    Kontentan är alltså att DN har hittat anonyma regeringsanställda som ogillar sakpolitiken, och lutar sig på en siffra som tycks vara groteskt felräknad. Artigt uttryckt: få regeringar skulle runda grundlagens beredningskrav för 360 miljoner kronor.

    Så 0,36 miljarder i relation till de 70 miljarder som togs ut i kapacitetsavgifter förra året, och som nu ska återföras till folk och företag. DN missar den lilla detaljen.

    Jag pratade senast för en halvtimme sedan med en regeringstjänsteman och bad om hjälp med att hitta grunden till dessa berömda 6,1 miljarder. Fortfarande är svaret att ingen vet varifrån den siffran kommer. Likväl lär media fortsätta dunka ut den.

    Wolods Kräkheter är en lika usel publikation som Aftonlatrinen, ETC + resten av vänsterns sagotidningar.


    Socialism är ondska, krossa socialismen!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko