Inlägg från: Rataxes |Visa alla inlägg
  • Rataxes

    Regeringens el-fiasko

    Friger skrev 2022-08-04 11:53:08 följande:
    Du behöver 100% täckning av din el-produktion. En bro behöver alla sina stöttepelare. Räcker inte med 9 av 10.

    Frankrike har problem med den lilla vindkraft de har.

    Exakt hur de för för att reglera nätet vet jag inte. Kärnkraft är egentligen inget bra för effektreglering har jag fått lära mig i skolan. Kanske går ändå.
    Kärnkraft är utmärkt för att reglera och hantera reaktiv effekt. Stora generatorer med rejäl svängmassa bakom (turbinsträngen) håller frekvensen. Den av dumvänstern så omhuldade vind/solkraften klarar inte av någondera.
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Friger skrev 2022-08-04 14:12:07 följande:
    Det är svängmassan du tänker på. Det jag avsåg var svängningarna över dygnet. Det kan växla rätt mycket där. Kärnkraft är inte så lämplig för den typen av svängningar egentligen. Enklare med vattenkraft eller fosilkraft som låter sig regleras ganska snabbt. Vindkraft sämst som inte alls är reglerbar.

    Svängmassan är till för att fånga upp ögonblickliga förändringar. Trögheten i de där generatorerna är enorm som du säger. Sen kan man reglera med verklig el-produktion. Det som händer är att frekvensen ändras en smula. Ändras frekvensen för mycket stänger nätet av.

    I takt med att svängmassan minskat så har även stabiliteten i nätet försämrats.

    Det som svänger över dygnet är också den reaktiva effekten, något som kompenseras med gigantiska kondensatorbatterier och reaktorer (inte kärnreaktorer) och även med kärnkraftverkens magnetisering av generatorerna. 


    Det går att effektreglera även med kärnkraftverk, men det är en långsammare reglering och används därför inte i Sverige. Bl.a. de franska kärnkraftverken använder effektreglering.


    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Friger skrev 2022-08-04 16:44:42 följande:
    Nä, det kände jag inte till. Men kan absolut tänka mig det.

    Det du beskriver kallas för "ö-drift". Dvs ett kraftverk skapar ett eget nät. Då måste ju det kraftverket kunna reglera allt själv. Det tror jag kärnkraft är väldigt dålig på.

    Kan tänka mig att ledtiden från det att du höjer/stänker styrstavarna inne i reaktorn till dess att det översätts till ett ändrat flöde av vattenånga genom turbinen tar för lång tid för den typen av reglering. Det är ju ett rätt lång kedja av energiöverföringar. Därav att frekvensen hinner ändras för mycket för att skapa ett bra el-nät.

    Bränsleelementen ska ju värma vatten som i sin tur värmer annat vatten som i sin tur ska in i en turbin. Och det är inga små mängder det handlar om. Det finns en tröghet i det hela.

    I ett vattenkraftverk går det ju väldigt snabbt att reglera. Du öppnar luckan in till turbinen så tar det vattnet bara någon sekund för att börja verka. Lika så om du eldar kol/gas/olja så går det fort.
    Det är huvudcirkulationspumparna som används för att reglera effekten upp och ned, Ökat flöde = ökad effekt och tvärtom. Det går snabbt att reglera på det viset, Styrstavarna är i princip fixerade i sina lägen och justeras några ggr/dygn,  (i en BWR) ,  PWR (R3/R4) fungerar liknande, men där är styrstavarna helt utdragna och effekten finregleras via borhalten i reaktorvattnet.
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes

    Dumvänsterns mantra om OL3 som olönsamt kommer omedelbart på skam, med dagens elpriser är verket betalt om 5 år, då återstår minst 55 års drift med vinst.


    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Flash Gordon skrev 2022-08-14 09:59:18 följande:
    Ja, baksidan av vänsterns förhoppningar om högre elpriser som ska göra att folk snålar på el - det gör all elproduktion väldigt mycket mer lönsam.
    Det finns folk som planerar att köra egna dieselaggregat istället för att betala 3-4 kr/kWh + skatter och överföringsavgufter, det lönar sig redan vid 1,50-2 kr/kWh. 
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Flash Gordon skrev 2022-08-17 12:18:17 följande:

    Ja, fiasko.

    Här är det en lanthandel i Småland som får lägga ned. Tre mil till nästa affär för befolkningen.

    www.tv4play.se/program/nyheterna/lanthandeln-kan-tvingas-bomma-igen-p%C3%A5-grund-av-elpriserna/13782811


    Det är ju bara lantisar som drabbas, retarderingens båda drängar + deras fanboy har inga lösningar, bara undanflykter och att andra länder minsann har det likadant.
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Friger skrev 2022-08-17 20:30:39 följande:
    Jag tror att det tar ca 15-20 år att bygga en kärnreaktor av gamla typen från planering till färdig driftsatt reaktor. Jag är involverad i flera större byggprojekt. De tar längre tid än man kan tro.

    Du bygger de flesta byggnader i moduler från fabrik nu för tiden. Så kallad prefab. Det gör saker och ting mycket billigare i vart fall.

    Är inte rätt person att fråga om lagar och regler kring att bygga kärnkraftsreaktorer.

    Marknadsekonomi kommer aldrig att bygga ett stabilt elnät. Det krävs politisk styrning för den saken.
    Nej. Läs om Barakah, konstruktionsstart 2012, första verket i drift 2020, det fjärde tas i drift nästa år. 4 x APR 1400 för 24,4 miljarder $. 

    I Shin Kori byggs 4 x APR 1400 på liknande tid. 
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Flash Gordon skrev 2022-08-19 09:54:26 följande:
    Den genomsnittliga byggtiden för Sveriges kärnkraftverk var 4 år och 4 månader.
    Med rätt planering skulle vi kunna ha 3 st APR 1400 i drift före 2030. Ett i Ringhals, ett i Simpevarp och ett i Karlshamn, den senare kräver en lagändring, något som en blå/gul regering skulle kunna åstadkomma.
    Elområde 3 och 4 skulle då vara mättat med elproduktion, resurser för både export och för att elen i norr ska kunna användas för gruv/stålprojekten som planeras.

    Infrastruktur och logistik finns redan på dessa 3 platser. 
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes
    Flash Gordon skrev 2022-08-19 13:54:08 följande:
    Utan avbrutet arbete år 2014 hade Vattenfall i dagsläget varit på gång att ansluta Ringhals 5 och Ringhals 6 till elnätet. Men S/MP-regeringen ville annorlunda.
    Hade man påbörjat arbetet 2014 så hade de med stor sannolikhet kunnat fasas in på nätet nu. 8 år är vad det tagit att bygga en APR1400 i UAE.
    Socialism är ondska, krossa socialismen!
  • Rataxes

    Energimyndigheten har tittat på slumpkraftparker som avslagits av kommuner mellan  2014 0ch 2020. 
    S är det parti, av alla partier, som är med och styr i kommuner som använt sig av vetot för att stoppa flest slumpkraftverk.

    S upprepar med den drucknes envishet att det är M som stoppar utbyggnad av slumpkraft, när det är S som är lika stora nejsägare. 

    Hos såssen ligger lögnen alltid latent.


    Socialism är ondska, krossa socialismen!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko