Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Digestive skrev 2024-04-26 23:01:47 följande:
    Visst är det skillnad på att vilja se en ny generation kärnkraft i Sverige och på att redan om 16 år vilja se ett Sverige utan kärnkraft.

    Besluten om aktuella punkter togs sju år innan regeringen Löfven existerade.

    Och när regering Löfven tillträdde så såg deras budgetproposition bland annat ut såhär:

    Regeringen avser ta ett helhetsgrepp om det statliga bolaget Vattenfall och av styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i om- ställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.

    Och tvärt emot Svenska Kraftnäts avrådan - vars utlåtande återfinns i samma budgetproposition - slogs spikarna ner i kistan:

    Svenska Kraftnät har i huvudsak framfört följande. Ytterligare faktorer, utöver de som behandlats i promemorian, måste beaktas vid bedömningen av det ekonomiska utrymmet för att höja skatten. Svenska Kraftnät hyser oro för att ytterligare reduktioner av kärnkraftens lönsamhet kan komma att påverka ägarnas intresse av att driva produktionsanläggningarna

    vidare. En enkel analys grundad på Svenska kraftnäts årliga kraftbalansrapport indikerar att en stängning av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige (elområde 3 och 4). Svenska kraftnäts bedömning är att en sådan situation inte kan bemästras endast med ökad förbrukarflexibilitet och ökad vindkrafts- produktion, utan att ytterligare åtgärder måste vidtas för att säkerställa en alternativ tillförsel av kraft till området. Att få till stånd ny produktion alternativt ökad importkapacitet tar tid, sannolikt i storleksordningen 5 - 10 år. Svenskt Näringsliv avstyrker förslaget samt framför i huvudsak följande. Förslaget snedvrider konkurrensen mellan olika kraftslag till kärnkraftens nackdel. Skattehöjningen mot- verkar målsättningen om en god och tillförlitlig tillgång på el till konkurrenskraftiga priser genom att den minskar tillgången på el, skapar osäkerhet om den framtida elförsörjningen och verkar långsiktigt prishöjande.

    https://www.regeringen.se/contentassets/5fe7ecdee2b440eb81348fc722324c91/energipolititikens-inritkning-prop.-201718228

    Och därmed blev E4 Europas sämsta elområde:
    https://www.expressen.se/ekonomi/sydsverige-samsta-elomradet-i-europa/

    Samt beräknas ha kostat Skåne 4500 jobb, gjort det omöjligt för många företag att etablera sig och först 2030 vågar man tro på någon slags lättnad i situationen:
    https://www.tn.se/naringsliv/34845/elbristen-har-kostat-skane-4-500-jobb-katastrof/
    Som vanligt körde S över MP - när MP hoppades att kostnader skulle tvinga ägarna att stänga kärnkraftverken så gjpordes istället en energiöverenskommelse däör effektskatten aveckaldes pga av att kärnkraften annars inte skulle kunna överleva ekonomiskt.

    sverigesradio.se/artikel/5979584

    "Uppdaterat onsdag 1 oktober 2014 kl 11.37 Publicerat onsdag 1 oktober 2014 kl 09.52
    Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort upp om kärnkraften. Det blir skärpta krav på kärnkraften och samtal med de andra partierna, men några konkreta krav på att stänga kärnkraftsreaktorer kommer inte den nya regeringen att driva.
     
    - Vi har en energiöverenskommelse också. Vi kommer att gå in i samtal med de andra och vi vill ha breda samtal nu. Vi vill göra en analys, göra en överenskommelse som är långsiktig. Det krävs det för vårt land, för både näringslivet och hushållskunderna. Och där är den tillträdande regeringens ingångsvärde att kärnkraften ska fasas ut, vi ska ha 100 procent förnybart. Men låt oss först först göra den här analysfasen, så får vi se vartåt det leder, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven
     
    Socialdemokraterna och Miljöpartiet har de senaste dagarna offentliggjort en rad överenskommelser. En av de återstående frågorna har rört kärnkraften, en stridsfråga där partierna haft olika ståndpunkter. I
     
    Miljöpartiets valmanifest står att flera gamla reaktorer ska stängas under mandatperioden. Socialdemokraterna vill att kärnkraften successivt fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd.
     
    I uppgörelsen som Ekot har läst finns inget skrivet om stängning av reaktorer. Men däremot bland annat att kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader.
    Säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts. Förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare.
     
    Miljöpartiets språkrör Åsa Romson betraktar uppgörelsen som en framgång. Med de åtgärder som regeringen nu vidtar, är hon övertygad om att det kommer att bli så olönsamt att driva kärnkraft, att ägarna själva stänger reaktorerna.
     
    ? Vårt valmanifest var tydligt, vi vill se att under den här mandatperioden, så stängs flera kärnkraftsreaktorer. Det kommer vi också att uppnå genom att säkerställa att de samhällsekonomiska kostnaderna för kärnkraft ligger på kärnkraften. Man subventionerar inte kärnkraft Sverige. Vi har tydliga säkerhetskrav som ska implementeras, och med detta säger alla energiexperter att gamla reaktorer kommer att stängas inom den närmaste tiden.
     
    Men när frågan ställs till Stefan Löfven är svaret inte givet.
     
    Kan man stänga två reaktorer under mandatperioden?
     
    ? Vi ska in i den här analysfasen nu, och vi har vårt ingångsvärde i detta. Där är det så att vi ska ha ett status quo-tänkande just nu. Går man ini långsiktiga samtal som ska leda något vart, då ska man inte börja med att säga "nu tar vi ett steg åt åt det hållet eller åt det hållet", utan då ska vi den situation som råder just nu."
  • Padirac

    Skrev jag inte tidigare att alla verkade vara överens om att kärnkraften hade lönsamhetsproblem och att skillnaden mellan kärnkraftsmotståndare och kärnkraftsförespråkare verkade vara att de förra inte vill subventionera kärnkraften och att de senare vill subventionera kärnkraften.

    Själv tror jag att elhandelssystemets utformning har bäddat för elpriskriser och problem med produktion och lönsamhet.

    Det är en uppfattning som också delas av tex EU och olika experter inom elbranschen.


    Tom Araya skrev 2024-04-26 22:41:08 följande:
    Förstår du ens innehållet i dina egna inlägg?
    Texterna du kopierar säger tydligt att kärnkraften inte får samma villkor som andra kraftkällor man är villig att satsa på, som exempelvis vindkraft. 
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-04-27 00:03:50 följande:
    För att dåtidens Stefan Löfven uttrycker en god förståelse för konsekvenserna som regering Löfvens beslut skapar bara några år senare.
    Vilket beslut menar du att regeringen Löfven tog några år senare?  Beslutet som röstades igenom med energiöverenskommelsen i fråga om kärnkraften?

    Eller tänker du att regeringen Löfven tog några andra beslut? Kanske beslut om vilka gemensamma ingångar de skulle ha med MP i förhandlingar med övriga partier om en energiöverenskommelse?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-04-27 00:17:21 följande:
    Med normala el-priser och effektskatten avskaffad eller avräknad så hade inte kärnkraften några lönsamhetsproblem.
    När el-priserna var extremt låga så hade alla kraftslag lönsamhetsproblem, även vindkraften. Lönsamhetsproblem är således inte lika viktiga att beakta för alla kraftslag - politiska spelregler.

    Skillnaden mellan kärnkraftsförespråkare och kärnkraftsmotståndare är vilka villkor man vill ge de olika kraftslagen, där kärnkraften inte konkurrerar på lika villkor när kärnkraftsmotståndarna får påverka.

    Dock finns det de inom högern som anser att den fria marknaden ska sköta allt med minsta möjliga statliga inblandning, d.v.s. den vanliga högeragendan. Men inte ens med en högerregering så är det de villkoren som gäller, eftersom anslutningskostnaden förts över på konsumenten och man är villiga att låna ut upp till 250 miljarder för utbyggnad av el-produktionen 
    Vad är normala elpriser?   

    Vad påverkar elpriset?

    Vad gjorde att kärnkraften redan för 10 år sedan hade lönsamhetsproblem? 

    Igen, vad är normala elpriser, i summa och i strukturer för prissättning?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-04-27 00:46:55 följande:
    Helt irrelevant för något senare togs besluten mot Svenska Kraftnäts avrådan - i och med budgetproposition 2015 - med exakt de konsekvenserna som de varande om som följd.

    Deras ord var kartan. Skånes situation blev terrängen och kartan har varit missvisande i ett halvt decennium nu. Varför håller du kvar i kartan? Vad menar du att kartan visar som trumfar verkligheten?

    Tror du att Alliansen genomförde deras höjningar på effektskatten (med mera) mot en sådan skarp avrådan som regeringen Löfven stod inför? - det vill säga att vår högsta instans på området, gick ut och varnade för att besluten skulle ställa hela vårt södra elområde på spel... i ett av de tyngsta politiska dokumenten som vi har.

    I så fall kan du hänvisa mig till en sådan proportion, av vilket slag som helst, från Alliansens regeringstid.
    De känner säkert till att det är riksdagen som röstar om budgeten och en minoritetsregering kan inte med egen kraft driva igenom sin budget. Det funkar inte så.  Så ja, det var partierna inom DÖ som röstade igenom effektskattens höjning.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-budget-gick-igenom

    Därefter gjordes energiuppgörelsen 2016 där effektskatten avvecklades.

    Alla sittande regeringar på 00-talet och framåt hade före det höjt effektskatten.  
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-04-27 14:40:38 följande:
    Förmodligen och jag lägger såklart viss skuld på de övriga partier också, när det begav sig, även om sittande regering självklart är ansvariga för sin egen budgetproposition.

    Så rakt gick tyvärr inte till utan 2016 så beslutade man om att trappa ner effektskatten fram till 2018.

    Tänk att så få år kunde göra sådan skada - menar inte att spä på någon slags skuld med det sagt, det är helt enkelt starkt kaffe. Ett av de mer robusta elsystemen i Europa (i sin helhet) sänktes i söder ner till den Europeiska botten, på blott några år. Som gjort av porslin och utan varningssignalerna från experterna på området så hade man troligen inte noterat höjningen av effektskatten och än mindre funderat över situationen som så. Ett snedsteg av någonting så abstrakt som politik, och i praktiken så skulle det inte förvåna om konsekvenserna märktes/märks av på kontinenten...

    Inte alls lätt vunnet men ack så lätt förgånget. Oavsett våra åsikter så får vi hoppas på att E4 snarast kan stärkas/bli återställt. Ett robust söderland är väldigt, väldigt bra att ha i dessa tider - med krig i närheten, med ett NATO-medlemskap som kräver sitt och såklart för området i sig.

    Hmm, är det någon som vet hur beroende Gotland är av E4? Man vill ju hoppas på att elförsörjningen har gjorts välbalanserad mellan E3 och E3 genom historien.
    Du bortser helt och hållet på elprisproblemen för kärnkraftsproducenterna långt innan 2012 när du tror att allt handlar om några få år fram till 2018...?

    Det är en kraftigt förenklad och politiskt vinklad bild du försöker lägga fram med spekulativa påståenden om hur det påverkade kontinenten.. det är ju faktiskt någonting som du enkelt kan kontrollera om du vill komma med annat än egna spekulativa påståenden.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-05-08 20:09:06 följande:

    Kan du för en gångs skull bortse från att videon kommer från Riks och faktiskt titta på den och lyssna på vad som sägs?

    Jan Blomgren (professor i kärnfysik) förklarar vilka som är principerna som gör att vindkraft har svårt med lönsamheten, samt att Blomgren också refererar till en rapport från Sandström och Steinbeck (som även Fortum har krediterat som riktig) som granskat i stort sett all svensk vindkraft mellan 2012 och 2022.
    49 % av dem går med förlust.

    Hur stor andel av vindkraften går med förlust? | Affärsvärlden (affarsvarlden.se)

    Professor om vindkraft: Lönsamheten är obefintlig (omni.se)

    Konkursvåg hotar svensk vindkraft (tv4.se)

    Vindkraften ? en ekonomisk katastrof | SVT Nyheter

    Historiskt låg lönsamhet för vindkraften | VINDKRAFTSnyheter.se


    Men för helsike Tom!

    Delar du material från RIKS som just i dagarna med all rätt likställts med att använda samma metoder som RT och sputnik - både svartlistade och censurerade för att sprida desinformation

    Blomgrens åsikter finns att dela från andra ställen - men välj för allt i värdlen inte de andra Putinkramarna och konspirationsteoretiskrna webbtv.

    Har du någpn gng själv reflekterat över varför det material du helst delar till största del kommer från de som sprider desinformation, konspirationsteorier och är fascismvänliga?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-05-08 22:09:36 följande:
    Tro mig, jag har letat, för jag är inte heller jättebekväm med detta, men hittar ingen annan intervju med Blomgren eller Sandström eller Steinbeck i ämnet att länka till. 

    Däremot länkar jag till flera artiklar som tar upp ämnet, men de verkar inte heller vara av intresse att ta del av för trådens vindkraftsförespråkare/kärnkraftsmotståndare. För dessa kvittar det nog vilken källan är.
    Padirac skrev 2024-05-08 21:51:35 följande:
    Har du någpn gng själv reflekterat över varför det material du helst delar till största del kommer från de som sprider desinformation, konspirationsteorier och är fascismvänliga?
    Det är intressant att du refererar till etablerad och erkänd media, officiell statistik och undersöknings-/forskningsrapporter (varifrån minst 80% a mina fakta, källhänvisningar och länkar kommer ifrån) som att "sprida desinformation".

    Vilka källor är då pålitliga?
    Att blanda in erkänt desinformationsspridande och notoriskt opålittliga källor so m RIKS, swebbTV , RT, sputnik och att återkommande hålla egna spekulativa påståenden utan belägg och blanda det med andra källor är precis vad RKS, SwebbTV, RT och Sputnik och liknande media gör för att skänka sina påstådeen en aitr av trovärdighet eller i alla fall få det att verka som att deras smörja skulle kunna vara san och verklig.

    Jag menar så länge detta försiggår är det svårt att ta något av det om förmedlas som fritt från vinklingar och att det används för desinformation.

    Trovärdigheten ligger i att dessa mer än tveksamma källor inte används, frånvaro av trovärdighet ligger i att dessa mer än tveksamma källor återkommande blandas in land andra källor.

    Du väljer själv.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-05-08 22:50:49 följande:
    ...och då frågar jag dig vilka media som är pålitliga?

    Är statistik, rapporter, forskningsrön mm där den ursprungliga källan refereras mer eller mindre pålitlig om den presenteras av DN eller SvD eller Aftonbladet eller Dagens industri eller ETC eller SVT eller TV4 eller i poddar på Youtube eller Spotify?

    Du måste ju ha klart för dig vad som för dig står i motsats till de media du uppfattar som opålitliga och varför dessa media kan anses vara mer pålitliga, annars är du ju bara ute och cyklar.
    Om poddar på tuben eller spotify är innehåll från RIKS, SwebbTV, RT eller Spputnik eller från SDs och liknande partiers andra media spelar det roll, oavsett der är poddar eller någonting annat. Att blanda material från dessa mer än tveksamma mediakällor med andra källorär precis det RIKS, SwebbTV, RT och sputnik gör för att skänka sina påståden en air av trovärdighet eller i alla fall få det att verka som att deras smörja skulle kunna vara sann och verklig.

    Igen. Du väljer själv hur du lägger fram dina argument och findings och vilka källor du blandar.

    Trovärdigheten ligger i att dessa mer än tveksamma källor inte används, frånvaro av trovärdighet ligger i att dessa mer än tveksamma källor återkommande blandas in bland andra källor.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2024-05-09 12:06:08 följande:
    Du svarar inte på frågan om vilka media som är pålitliga och varför.
    Precis, jag påstod istället att de inlägg som blandar  innehåll från på trovärdiga och inte trovärdiga källor förlorar sin trovärdighet.

    Media som Riks, samnytt, Avpixlat och andra media från SD, sweb tv, Sputnik och RT är erkänt inte trovärdiga källor. 

    Skälet till att de inte är trovärdiga är att de alla bygger på desinformation, konspirationsteorier och spekulativa lögner blandat med och kokat på selektiva delar av material från trovärdiga källor.

    Det är också därför jag menar att ditt inlägg saknar trovärdighet.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko