Digestive skrev 2024-04-26 08:59:43 följande:
1. Till grund för överenskommelsen låg den tidigare borgerliga Alliansregeringens överenskommelse som slöts den 5 februari 2009, och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna meddelade sig vara beredda att stödja först i mars 2016 - i utbyte mot ett mål om hundra procent förnybart - efter att tidigare ha varit motståndare till densamma.
[...]
När en rödgrön regering tillträtt 2014 meddelades i regeringsförklaringen att de avsåg att bjuda in till blocköverskridande samtal i en särskild energikommission i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Regeringen angav också att deras ingång i dessa samtal var att kärnkraften skulle ersättas med förnybar energi och energieffektivisering och att Sverige på sikt skulle ha 100 procent förnybar energi, vilket var ett krav som Miljöpartiet de gröna länge drivit.
2. Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen var att Sverige skulle ha hundra procent förnybar elproduktion år 2040.
Bakgrund:
I samband med borgerliga Alliansregeringens styre (2006-2014) slöts en överenskommelse mellan partierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet (nu Liberalerna) och Kristdemokraterna som innebar att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner. Samtidigt beslutades att subventioner skulle ges till vindkraft och solkraftverk. Överenskommelsen som offentliggjordes den 5 februari 2009 innebar ett genombrott för de borgerliga partierna som fram till det datumet varit splittrade i energifrågan, framförallt med anledning av Centerpartiets tidigare motstånd mot kärnkraft.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi%C3%B6verenskommelsen_2016#cite_note-1Kompletterar dina utvalda kommentarer med en mer beskrivande text om energiöverenskommelsen och kärnkraftens vara iom den.
Som du ser fanns det i överenskommelsen inget stopp för kärnkraften.
Jag vet inte varför du sprider politiserade desinformation istället för att dela faktauppgifter från den sida du faktiska refererar och länkar till?
Vet du?
www.energiforetagen.se/pressrum/debattartiklar/2019/energioverenskommelsen-ar-fortfarande-viktig/
"Energiöverenskommelsen har av vissa tolkats som att kärnkraften ska vara avvecklad år 2040. De bortser då från den kompromiss som formuleringarna i överenskommelsen faktiskt innebär. De reaktorer som drivs vidare efter 2020 har enligt sina ägare en livslängd på minst 60 år. Det innebär att de kan drivas inpå 2040-talet. Vi ska inte återigen fastna i en årtalsexercis om kärnkraften utan istället ta höjd för att marknaden kan fatta olika beslut. En drifttid bortom 2040 måste finnas med i exempelvis myndigheters scenarier för elsystemets utveckling, vilket det inte gör idag.
Ny kärnkraft går idag inte att räkna hem på marknadsmässiga grunder. Ingen vet dock hur det kommer att se ut i framtiden. Kostnaderna kan minska och ny kärnkraft kan bli konkurrenskraftig. För kärnkraften skulle det förutsätta en väsentligt högre kostnadseffektivitet än idag. Politiskt finns det insatser som kan göras, som stöd till forskning samt en ökad harmonisering och standardisering inom EU. Dessa åtgärder främjar även kostnadseffektiviteteten och kompetensförsörjningen som är så viktig för de kvarvarande reaktorerna.
Energiöverenskommelsen pekade på vikten av att följa och utveckla elmarknaden för att säkerställa uppfyllelse av de energipolitiska målen ? leveranssäkerhet, hållbarhet och konkurrenskraft"
group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2019/m-och-kd-lamnar-energioverenskommelsen
"Under tisdagen meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de lämnar energiöverenskommelsen, som ingicks 2016 mellan fem av riksdagens partier. Beskedet kom efter en längre tids politisk debatt, framför allt kring synen på kärnkraft.
Vad innebär detta för Vattenfall, Oskar Ahnfelt, chef för Public & Regulatory Affairs på Vattenfall?
? Beskedet var inte helt oväntat givet det senaste årets olika utspel. På kort sikt behöver detta inte betyda så mycket. I praktiken har stora delar av energiöverenskommelsen redan implementerats i svensk lagstiftning. Det gäller till exempel sänkningen av fastighetsskatten på vattenkraft och borttagandet av effektskatten på kärnkraft. På längre sikt är det däremot mer osäkert vad konsekvenserna blir.
? Energiöverenskommelsen har gett stabilitet och långsiktighet för energibranschen och därför har vi varit positiva till den. Det viktiga nu är att fokusera på de områden där problem behöver åtgärdas, inte minst på elnätssidan. Det behövs såväl ökad kapacitet i elnäten, kortade tillståndsprocesser och ett politiskt ramverk som möjliggör elnätsinvesteringar.
Moderaterna vill även att det sker politiska samtal kring en fortsatt drift av Ringhals 1 och 2, hur ser vi på det?
? Vår syn är precis som tidigare att detta inte är en politisk fråga, utan en affärsmässig. Ringhals 2 stänger om knappt tre veckor och bakgrunden till det beslutet har vi beskrivit vid flera tillfällen tidigare."
Och här från wikipedia som du refererat till
Överenskommelsens innehåll
redigera
Överenskommelsen innehöll bland annat följande:
Mål om 100% förnybar elproduktion år 2040.
Mål om att Sverige inte skulle ha några nettoutsläpp år 2045.
Avvecklingslagen om kärnkraft skulle inte återinföras.
Kärnkraftsparentesen var förlängd genom att inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåta nybyggnation på befintliga platser.
Tillstånd kunde ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de nådde sin ekonomiska livslängd.
Statligt stöd för kärnkraft i form av subventioner skulle ej införas.
Skatten på termisk effekt skulle avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017.
Sverige skulle ha moderna miljökrav på svensk vattenkraft, där prövningssystemet utformades på ett sätt som inte blev onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.
Reglerna för omprövning av vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar skulle förenklas med hänsyn till behovet av att säkerställa en hållbar utveckling där våra vattenresurser inte skulle betraktas som vilken resurs som helst.
Vattenkraftens utbyggnad skulle främst ske genom effekthöjning i befintliga verk med moderna miljötillstånd. Nya anläggningar skulle ha moderna miljötillstånd.
Fastighetsskatten på vattenkraftverk skulle sänkas till normalnivån för skatt på elproduktionsanläggningar, det vill säga 0,5%.
Elcertifikatssystemet skulle förlängas och utökas med 18 TWh nya elcertifikat till 2030.
Det skulle utredas hur förenklingar och anpassningar kunde ske av befintliga regelverk och skattelagstiftning för att underlätta för nya produkter och tjänster inom energieffektivisering, energilagring och småskalig försäljning av el till olika ändamål samt elektrifieringen av transportsektorn.
Ett särskilt energieffektiviseringsprogram för den elintensiva svenska industrin, motsvarande PFE, skulle införas givet att man kunde hitta en ansvarsfull finansiering.
Överföringskapaciteten inom Sverige skulle öka.
Stöd till havsbaserad vindkraft genom att subventionera kostnaden för anslutningsledningarna i vattnet..