• Saan

    Jämställt föräldraskap

    Jag och min man planerar att skaffa barn. För mig är det oerhört viktigt att vi har en jämn fördelning på allt som ingår i livet.

    Hur gör ni? Hur fördelar ni föräldraledigheten? Matlagning, tvätt och städning? Ekonomi? Tycker det är intressant att höra hur andra gör, och kanske få tips och idéer!

  • Svar på tråden Jämställt föräldraskap
  • Anonym (Hemmafru)
    Alexi skrev 2020-08-12 10:34:46 följande:
    Min man är inte den som har stenkoll på alla detaljer, mycket eftersom jag ofta ligger långt före i planering i mitt huvud innan han ens får en chans att fundera.

    Men han köper ofta kläder till barnen, stenkoll på deras aktiviteter osv. För att han vill vara en aktiv och engagerad pappa. 

    Det handlar ju om som kvinna att faktiskt släppa in mannen också. 
    Ja så kan det ju också vara! Innan jag fick barn blev jag väldigt imponerad över vilken koll min bästa vän hade på sina tre barn (ensamstående) och hur förberedd hon alltid var.

    Jag tror helt klart att det är alldeles för många kvinnor som håller stenhårt i barnbollen och vägrar släppa den till papporna, och då får vi ju de där utarbetade kvinnorna som går in i väggen för att de gör precis allt själva.
  • Mrs Moneybags

    Vi delade på föräldraledigheten, jag tog 11 månader, han tog 8. Men i ärlighetens namn gick det åt mer än 3 månader att återställa mig fysiskt, så jag betraktar det som lika. 

    Vi delar på matlagning och matinköp (åker oftast och storhandlar), hämtning och lämning av barnet i skolan. 

    Har städhjälp. 

    Märker att våra problem till trots, så har vi en bra balans jämfört med några par vi känner där fördelningen inte är så jämlik. Tror det är bra för förhållandet och föräldraskapet att dela lika på det mesta. 

  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 10:33:01 följande:
    Vi delar på allt nu utan barn så kan inte se att det finns en anledning till att det skulle förändras med barn (utom första tiden som jag beskrev i mitt första inlägg). Millimeterrättvisa skulle jag dock inte säga att vi har. Men vi städar lika mycket (men med olika saker), båda lagar maten (men olika dagar i veckan), båda tvättar bådas kläder etc.

    Säger inte att ni har så men risken med ert upplägg är det jag kallar helgpappor. Har flera såna på jobbet (som till och med säger det själva med stolt röst). Som är den roliga föräldern. Som gör det roliga med barnen på helgen. När frun sköter vardagen oavsett om hennes jobb från början var/är lika viktigt eller om hon har den lägre inkomsten. Kommer aldrig begripa det.
    Jag tycker att Bjoer beskrev det väldigt bra, att det gäller att fördela själva sysslorna jämnt snarare än att man ska dela helt lika. Förut hade vi en annan slags fördelning, livet förändrades och nu har vi det så här. I framtiden kommer det garanterat att ändras igen.

    Mm, "daddy fun times" har man ju hört talas om... Och mammorna är de som får stå för tillsägelserna medan papporna får göra det roliga. Men när jag börjar jobba igen så kommer det absolut inte hamna på mig att fortsätta med hushållsarbetet på samma sätt, även om det lär bli halvtidsjobb först. Det säger ju sig självt att tiden inte kommer att räcka utan då måste man börja omfördela.
  • Mrs Moneybags

    När det gäller skolarbete och fritidsaktiviteter har vi delat upp det - jag sköter musiken och han sköter sporten, men vi är båda med och är aktiva föräldrar inom båda områdena. Han tar matten och jag resten när det gäller skolarbetet. 

    Det är så få år som barnen är så pass små att man måste göra allt för dem och med dem. Snart nog vill de inte ens att man följer med längre och kompisarna blir viktigare för varje år som går. Det är ett privilegium att få hänga med en liten bit i deras liv... 

  • Anonym (jämställt?)
    Saan skrev 2020-08-11 21:30:26 följande:

    Jag och min man planerar att skaffa barn. För mig är det oerhört viktigt att vi har en jämn fördelning på allt som ingår i livet.

    Hur gör ni? Hur fördelar ni föräldraledigheten? Matlagning, tvätt och städning? Ekonomi? Tycker det är intressant att höra hur andra gör, och kanske få tips och idéer!


    Vet inte om vi har ett "jämställt föräldraskap" men det fungerar för oss.

    Jag var hemma i 15 månader, de första 10 utan FP. Han var hemma i tre månader och sen var jag hemma i 3 månader tills de började förskolan vid 21 månader (vi har tvillingar).

    Jag har lämnat på morgonen på förskolan, han har hämtat. De flesta dagar så har han lagat mat till barnen på kvällen innan jag kommit hem. Han har haft flexibla tider, jag hade under de första 5 åren extremt fasta tider. 

    Han storhandlar på helgen. Jag städar och tvättar. Ibland följer ett av barnen med honom och ett stannar med mig, ibland båda med honom eller båda med mig. 

    Han har nästan lika bra koll på deras sko- och klädstorlekar som jag har och tar med dem och handlar kläder och skor. Det enda som inte fastnar är barnens sista siffror på personnumren.

    Vi är båda engagerade i deras skolgång, har koll på när skolan är stängd, när de ska ha med sig gympakläder och när det ska vara med mellis för utflykter. 

    Jag är den som nattar på kvällen och väcker på morgonen. 

    Ekonomin har varit gemensam sen dag 1 tillsammans för snart 20 år sedan. Han betalar de flesta räkningarna från sitt konto då han har större behov av kontroll än mig. 

    Genom åren (barnen går nu i första klass) har han generellt sett varit ledig mer med barnen på sommaren än mig då han har lite mer semester än mig samt tagit ut extra ledighet i form av föräldradagar. 
  • Saan

    Tack för era svar! Så intressant att höra hur alla gör :)

    Jag håller med om att dela 50/50 millimeters är svårt, utan de viktiga gäller att hitta ett sätt som känns bra och fungerar i er familj!

    För min del behöver det inte heller vara exakt rättvist, att jag vägrar ta ut soporna för att de är minsann hans tur, men att vi båda är delaktiga och åtminstone gör något. Jag vill INTE vara en mamma åt min man och tjata på honom att nu måste du plocka undan efter dig. Eller att när jag kommer hem från jobbet frågar han vad vi ska äta. De var på väg åt de hållet i början av vår relation, men efter samtal och diskussioner arbetar vi på det. Han kommer från en familj där pappan jobbat och mamma gått ner i arbetstid för att kunna ta hand om barn och hushåll. Han har ingen värdering i det och tycker inte det är så de bör vara, men det är de han är van vid. Men när jag förklarat för honom att det är Vi om skaffar barn, inte jag. Det är Vi som köpt hus, inte jag, så förstår han att vi är ett team som ska samarbeta genom livet.

    Så nu håller vi på att arbeta fram en rutin som passar oss.

    Vi planerar och handlar söndagen vad som ska ätas under veckan. Han väljer 3 rätter och jag 3. Vi får inte klaga eller säga nej till den andras val. Sen turas vi om att laga maten under veckans gång. Den andra diskar.

    Försöker nu införa städvecka. Vi har varannan vecka städ ansvar, och på söndagen när vi lämnar över ansvaret så ska det vara storstädat på ett överenskommet sätt.

    Ekonimin har vi löst som så att vi lägger samma summa på ett konto som går åt till mat hus och sparkonto. Sen behåller vi resterande pengar som en "veckopeng"

    Sen tvättar vi vårt eget. Om vi får barn, kommer vi införa att den som inte har städvecka har tvättvecka och ansvarar över bebis kläder. Och självklart lämnar man över städveckan med en nytvättat garderob.

    Men jag förstår att rutiner är svåra att hålla vid, speciellt när man har barn. Men jag tänker att det är en bra grund och känns skönt med riktlinjer. Men ingenting är lag. Känner jag en dag att nää jag orkar inte laga mat, så är de okej med hämtmat. Eller har min man en dålig dag kanske jag slänger in en tvätt åt honom. Vi är som sagt ett team, och vill ju hjälpa varandra. Vi vill ju leva tillsammans. Men som sagt, det viktiga är att alla hittar sina sätt som fungerar och är lyckliga! :)

  • Limeblad
    Bjoer skrev 2020-08-12 10:16:27 följande:

    Fast jämställdhet handlar inte om att man ska dela på varje arbetsuppgift utan snarare att arbetsuppgifterna ska vara jämt fördelade Det enda problemet med deras fördelning är pensionspengar. Det här med att båda måste jobba deltid för att det ska vara jämställd är nån fix idé som vissa feminister har. (Jag kallar mig feminist eftersom jag är för jämställdhet, for the record.)


    Jag tycker att också de olika typerna av uppgifter ska vara jämt fördelade. Devis för att hemarbete är urtråkigt och ostimulerande (för mig och mig man i a f). Även för pensionen som du skriver (vilket jag vet går att kompensera för i viss mån). Framförallt för att ju längre man står utanför arbetsmarknaden desto svårare är det att komma tillbaka. Erfarenhet kan bli daterad. Ett äktenskap kanske inte håller hela livet. Att då stå utanför arbetsmarknaden i den situationen skulle inte kännas bra för mig.

    Får kanske äta upp det när jag får barn. Men har inte sett framför mig deltid för någon av oss utan arbetstider som går omlott.
    Anonym (Hemmafru) skrev 2020-08-12 10:32:58 följande:

    Min upplevelse är att de flesta män, även de som är riktigt involverade och ansvarstagande för sina barns liv, har noll koll på storlekar, vilka dagar det är fotboll osv :) Sedan tror jag det beror väldigt mycket på individen så klart.


    Fast då är de ju inte ansvarstagande. Att rollen som familjens projektledare (ofrivilligt) faller på kvinnor är ju ett symtom på ojämlikheten i samhället. De tar inte ansvar för att de inte behöver. Kan de ta ansvar för allt på sina jobb kan de såklart veta när det är träning och storleken på skorna.
  • Limeblad
    Anonym (Hemmafru) skrev 2020-08-12 10:39:45 följande:

    Jag tror helt klart att det är alldeles för många kvinnor som håller stenhårt i barnbollen och vägrar släppa den till papporna, och då får vi ju de där utarbetade kvinnorna som går in i väggen för att de gör precis allt själva.


    Och där gjorde du det till kvinnors fel att det är ojämställt. Fräscht.
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 10:51:23 följande:
    Fast då är de ju inte ansvarstagande. Att rollen som familjens projektledare (ofrivilligt) faller på kvinnor är ju ett symtom på ojämlikheten i samhället. De tar inte ansvar för att de inte behöver. Kan de ta ansvar för allt på sina jobb kan de såklart veta när det är träning och storleken på skorna.
    Det finns olika sätt att ta ansvar. Att vara engagerad i barnets liv och se till barnets skötsel i vardagen är det som jag tycker är viktigast, inte att ha koll på storlekar (t ex), även om det är en del.

    Jag tror de flesta kvinnor skulle behöva läsa boken om att hemmets projektledare säger upp sig, man hamnar lätt i trasslet att kvinnan tar över alla sysslor för att mannen släpper allt mer, det blir aldrig gjort men måste göras och till slut blir det vardag. Usch.
  • Anonym (Hemmafru)
    Limeblad skrev 2020-08-12 10:54:23 följande:
    Och där gjorde du det till kvinnors fel att det är ojämställt. Fräscht.
    Jaha, men när du säger samma sak är det inte det alltså?
Svar på tråden Jämställt föräldraskap