• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 10:18:49 följande:
    Jag har inte sagt ett enda ord om Sveriges minkfarmsindustri.
    Det har du ju rätt i.

    Mitt perspektiv är förmodligen mer provinsiellt än ditt såtillvida att jag inte är särskilt intresserad av danska smittskyddsåtgärder såvida de inte har betydelse även globalt eller för Sverige.

    I vilket fall har man i Danmark beslutat att stoppa avlivningen - anser du att danskarna värnar minkindustrin på bekostnad av människors väl och ve?
  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2020-11-10 19:04:23 följande:
    Det verkar bara handla om att man stoppar avlivningen av ALLA minkar for att det inte kunde goras enligt lag. Man avlivar forfarande så många man bara kan gora lagligt. Så de anses fortfarande vara en fara i sammanhanget.

    "Det har framkommit att regeringen inte hade lagstöd att beordra avlivning av alla minkar, bara på smittade minkbesättningar och de minkar som finns i en radie av åtta kilometer på norra Jylland, den så kallade säkerhetszonen. ...Regeringen försökte ta fram ett lagförslag som ger myndigheterna rätt att avliva såväl sjuka som friska minkar i Danmark. Det oppositionella blåa blocket har dock sagt att det inte tänker rösta för förslaget i folketinget, så regeringen tvingades dra tillbaka förslaget. ' (Expressen idag)
    Ja, det tolkar jag som att man stoppat avlivningen av minkar i Danmark - eller snarare beslutet att avliva alla minkar.

    Personligen gissar jag att Danmark kommer att behålla sina minkfarmer och att allteftersom vi lär oss leva med covid-19 så kommer minkfrågan snarare att handla om hur illa vi kan behandla djur för för att några vill klä sig i minkpäls.

    Till nästa höst kommer man säkert att uppmana de som tillhör riskgrupperna att vaccinera sig mot covid-19 och inte göra särskilt mycket mer väsen av detta än att vissa också behöver vaccinera sig mot influensan.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-11-11 00:01:18 följande:

    Jan Lötvall gör en helt annan bedömning.


    ? Evidensen för munskyddens effekt mot smittspridning är stark. Personligen tror och tycker jag att vi kunde ha ett mycket öppnare samhälle om vi rekommenderade munskydd åt alla i publika sammanhang inomhus. Vi skulle kunna gå mer på bio och kanske teater om det krävdes. Äldre skulle kunna röra sig mer i samhället. Kanske med lite ytterligare åtgärder för vissa arrangemang."


    Det där är en möjlig förklaring till att munskyddstvång brukar innebära ökad smittspridning.

    Jan Lötvall tillhör alltså de mest hårdföra kritikerna av den svenska strategin. Men det han säger i ditt citat är att med munskydd på kan vi trängas och gå på. Det kanske vore dags för honom att gå i pension och odla morötter eller något mer lämpligt än att föreslå att vi ska tränga ihop oss.

    "Evidensen för munskyddens effekt mot smittspridning är stark. Personligen tror och tycker jag att vi kunde ha ett mycket öppnare samhälle om vi rekommenderade munskydd åt alla i publika sammanhang inomhus. Vi skulle kunna gå mer på bio och kanske teater om det krävdes. Äldre skulle kunna röra sig mer i samhället. Kanske med lite ytterligare åtgärder för vissa arrangemang"
  • FDFMGA
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-13 01:08:19 följande:
    Sverige är väldigt glesbefolkat.
    Ja, så kan det te sig om man inte tänker till en smula.

    Sverige har cirka 25 invånare per kvadratkilometer, vilket är mycket blygsamt jämfört med exempelvis Belgien - men Sverige har mycket stora områden där det i princip inte längre bor några människor överhuvudtaget. Sverige är också det land i Europa där urbaniseringstakten varit högst under ett antal årtionden.

    Det är förmodligen ingen tillfällighet att Norge och Finland där landsbygden i betydligt större utsträckning än i Sverige är befolkad ligger så pass lågt i statistiken över coronadrabbade.

    Det är heller ingen tillfällighet att länder som Belgien ligger skyhögt trots att de försökt med alla tänkbara restriktioner.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-11 22:31:10 följande:
    Och ännu ett nick. Och fortfarande inga argument. 
    Såtillvida avvek den här tråden länge från trådar till vilka populistklustret brukar söka sig - där brukar andelen anonyma nick vara oproportioneligt hög.
  • FDFMGA
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-13 10:47:29 följande:
    Det är helt sant, speciellt jämförelsen Finland/Belgien är ju klockren. Om detta stämmer som förklaringsmodell så visar det hur maktlösa regeringen är. Åtgärderna är troligtvis mest införda för att det ska se ut som man gör något.

    Enligt FN's definition bor 76% av Sveriges befolkning på landsbygden.
    Ja, det är möjligt att vi är ganska maktlösa inför coronaviruset, att det har kommit för att stanna och att i princip alla kommer att bli smittade, en eller att flertal gånger. I det senare fallet kan man ju i så fall förmoda att vi har kvar en viss immunitet, t ex så att den kvarvarande immuniteten reducerar symptomen till 90 procent - ungefär som den effekt Pfizers vaccin påstås ha.

    Angående glesbygd så är jag mer benägen att gå på den definition SCB har som innebär att lite drygt var tionde svensk bor i glesbygd. Jag tror den definitionen är mer relevant ut ett smittskyddsperspektiv.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-13 10:15:41 följande:
    Kan hända att jag brukar undvika såna trådar. ;) 
    Tja, du har ju varit med i den här tråden från början, så du har inte desto mindre haft förmånen att få ta del av den lite speciella mentaliteten som präglar populisttrådarna jag syftade påSkrattande


  • FDFMGA
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-13 17:00:10 följande:
    Det verkar inte stämma eftersom Belgien har mycket sämre siffror än Sverige och där bor betydligt fler i storstad. FN's definition är förmodligen ganska bra i kombination med att Sverige har en väldigt saktfärdig regering så får vi dessa dödstal.
    Ditt problem är att du utgår från att coronaviruset är läskunnigt. Virus är inte ens som Nalle Puh, försedda med en mycket liten hjärna, de har ingen hjärna, definieras inte ens som liv.

    Viruset får större möjligheter att sprida sig i miljöer där det är tätt med människor. Det är ganska folktätt i Sverige om man ser till de delar av landet där befolkningsklustren samlats och oerhört glest i andra områden.

    Antalet invånare per kvadratkilometer säger inte särskilt mycket, du kan ha en kvadratkilometer med 25 personer som är jämnt fördelade över området, och du kan ha en annan kvadratkilometer där alla 25 är samlade uppe i kvadratens högra hörn. Bägge dessa har 25 invånare per kvadratkilometer.

    Men visst, att Belgien toppar statistiken beror ju bland annat på att de inte manipulerar statistiken och att landet är oerhört tätbefolkat.

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-13 17:06:37 följande:
    ??? Skulle det vara en fördel att bo i storstad? Knappast. Dock har ju Belgien egentligen bara EN storstad, så jag tror inte riktigt att så många bor i storstad där. 
    Enligt FN:s definition har Belgien ingen storstad överhuvudtagetGlad

    Enligt "coronavirusets definition" utgör Belgien ett alldeles utmärkt spridningsområde.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-13 18:01:33 följande:
    Inte ens Bryssel? 
    Nej, inte ens Bryssel, inte enligt FN:s definition.

    Men det är ju inte relevant att resonera som den anonyme gjorde, inte gällande Belgien och inte avseende Sverige heller.

    Sverige, glesbygd med 25 invånare per kvadratkilometer. Javisst, men 87 procent av oss svenskar bor i tätorter och där är den genomsnittliga befolkningstätheten över 420 per kvadratkilometer.

    Det skadar sällan om man tänker ett varv extra innan man hasplar ur sig irrelevanta påståenden. Åtminstone inte om man har för avsikt att vara konstruktiv.

    Det påminner om alla i den här tråden som tycker att regeringen och riksdag ska strunta i grundlagarna. Man kan ju få för sig att de kände sig kränkta i grundskolan och bojkottade samhällskunskapsundervisningen.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin