• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-06 23:44:28 följande:
    Tomten passade väldigt bra till ditt inlägg. Var det meningen det?
    Jag tänkte mig panikslagna pangdemister som kommer till insikt om att även hundar kan infekteras av coronaviruset och ger sig ut på hundjakt med sina ärtbössor.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-06 23:04:25 följande:
    https://covid19.healthdata.org/sweden?view=total-deaths&tab=trend

    I
    ntressant prognos, om munskydd.
    Jag väntar fortfarande på alla länkar till studier som visar att det är farligt och kostar liv att använda masker. 
    De två länder som har högst andel avlidna i covid-19 för båda en tvångsmunskyddspolitik.

    Kanske felet är att man inte har tvång på dubbla munskydd eller rentav kvadrupla?
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-07 00:34:49 följande:
    Därför är danskarna oroliga:

    ?? Jämfört med det virus som inte har muterat så måste vi säga att några av de varianter vi analyserade hade en resistens mot de antikroppar man skapar, som ska bekämpa coronavirusets piggar, eller så kallade spike-protein, säger Anders Fomsgaard som är överläkare vid SSI.

    Det här innebär alltså att ett vaccin kanske inte är så effektivt mot det muterade viruset.

    Resultatet gäller en viss virusvariant som åtminstone 12 personer i Danmark har drabbats av.

    Det har fyra olika mutationer i det såkallade spike-proteinet på coronavirusets yta. Just det stället på viruset ska de kommande coronavirusvaccinen angripa, och det kan därför vara illa.?

    svenska.yle.fi/artikel/2020/11/06/experter-uppmanar-till-lugn-nar-coronamutationer-sprider-sig-i-danmark-vi-ska
    Tack för länken.

    Som Mika Salminen säger i artikeln du länkar till kanske man inte ska dra några förhastade slutsatser av de danska påståendena.

    Det verkar ur mitt perspektiv en aning märkligt att viruset när det angriper minkar "väljer" att mutera i just spike-proteinet. Om du läser ditt eget citat så jämför överläkaren med virus som inte muterat, men virus muterar oavsett om deras värddjur är människa eller mink.

    Den danska reaktionen tycks vara förhastad - men visar det sig att det finns en reell fara att virussmitta hos minkar kan innebära att vacciner helt eller delvis blir verkningslösa så kommer säkert även svenska och finska minkfarmer att tvingas avliva sina djur.

    Inte odelat negativt i så fall mot bakgrund av förhållandena på minkfarmer och dessutom slipper vi aktioner från militanta djurrättsaktivister som fått för sig att de ska befria minkarna.


  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-07 10:37:50 följande:
    Evolutionen väljer inte vad som ska förändras. Mutationer sker överallt, om de ger sin bärare någon fördel, då anrikas de.

    Det krävs mycket arbete för att reda ut vad varenda enskild mutation har för effekt. Eftersom vaccinerna är inriktade på just spike-proteinet, så är det ju mutationerna där man främst är intresserad av.
    Jag vet inte hur man använder citationstecken i Finland - men här i Sverige finns det ett syfte med att sätta citationstecken för väljer.

    Jag är heller inte säker på att du förstod ditt eget citat:

    "Jämfört med det virus som inte har muterat så måste vi säga att några av de varianter vi analyserade hade en resistens mot de antikroppar man skapar, som ska bekämpa coronavirusets piggar, eller så kallade spike-protein".

    Tror du inte att virus som "väljer" att replikera sig i människor har en tendens att skapa lyckade mutationer om dessa innebär att de påverkas mindre av människans antikroppar och därmed också av vaccin.

    Min fråga kvarstår alltså - varför skulle mutationer som uppkommer i virus som "väljer" minkar äventyra kommande vaccin i större utsträckning än mutationer som uppkommer i virus som "väljer" människor?

    Det rimliga är att det förhåller sig tvärtom av flera skäl.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-07 17:22:00 följande:
    Samma virus kan vara ofarligt för en art och farligt för en annan. Ett exempel är svinpest.

    Ett virus som blir för dödligt har mindre chans att sprida sig, medan virus som tilllåter sin värd att springa omkring och smitta andra kommer att klara sig bättre.

    I teorin kunde en virusmutation fungera så att viruset blir mera smittsamt hos en art (mink) samtidigt som det blir mera farligt för en annan (människa).

    Jag vet ingenting om vilka receptorer viruset använder för att ta sig in i minkceller, och hur mycket minkens immunförsvar skiljer sig från människans. De här två systemen samverkar med spike-proteinet, och denna samverkan ser möjligtvis helt annorlunda ut i minken jämfört med människan. I så fall är selektionstrycket på viruset också helt annat medan det befinner sig i minken.

    Av de här orsakerna är det alltid lite farligt när ett virus inkuberas i en annan art ett tag innan det tar sig över till människan.
    Men vad danskarna påstår är ju det omvända - att viruset i minkar muterar så att de lättare kan hantera det mänskliga immunförsvaret.

    Nåja, danskarna kan ju avliva sina minkar, ett liv för en mink i en minkfarm måste vara ett helvete och det vore väl inte fel om minknäringen i Sverige upphörde, men i så fall gärna av rimliga skäl.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-07 22:54:45 följande:
    Viruset muterar inte i en art för att klara av en annan arts immunförsvar. Det är omöjligt. Minkens immunförsvar sköter om viruset så länge det befinner sig i minken, människans immunförsvar kan inte påverka den processen.

    Det här är vad danskarna säger:

    www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/mutationer-i-minkvirus

    Det er velkendt, at virusmutationer især kan opstå, når virus springer fra en art til en anden, for eksempel fra mennesker til mink, og fra mink til mennesker. Det sker ved, at de tilpasser sig den nye art. Virus kan også mutere, når de overføres imellem mange individer. Det kan for eksempel være på et dyremarkeder eller i en stor minkfarm. Herved opstår der er stort virusreservoir og forskellige virusvarianter.

    Det att mutationer uppstår när viruset hoppar från en art till en annan är lite missvisande. Förändrat selektionstryck, skulle jag säga. Eller nåja, vad vet jag, kanske det finns någon mekanism som gör att det lättare uppstår mutationer när cellen plötsligt ska hantera en gensekvens som har en annan codon usage bias, eller nåt.
    För någon vecka sen frågade Påven Johanna mig något om hur jag reagerade om jag upplever att någon konstant missförstår eller feltolkar mig.

    Jag tror inte att jag har en standardmetod för detta, men hursomhelst för att återgå till vår dialog. Virus definieras inte ens som liv, bland annat för att de saknar möjlighet att reproducera sig själv utan behöver använda sig av ett värddjurs DNA.

    virus springer heller inte, liksom det saknar möjligheter att hoppa.

    Jag efterlyser fortfarande en förklaring till varför virusmutationer när värddjuret är mink potentiellt skulle vara en större fara för människans immunförsvar och för kommande vaccins effektivitet än mutationer när människan fungerar som virusets fortplantningsanstalt.

    I ditt allra första citat jämför överläkaren virus som muterat med virus som inte muterat och det är en helt annan femma, som min gamla mormor brukade säga.

    I Sverige finns det förresten efter den årliga avlivningen cirka 200.000 minkar kvar på minkfarmerna, mycket väsen för lite ull, kan jag tycka.

    Hur är det Finland. Har man tagit de danska "rönen" på allvar och avlivat alla tamminkar?
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-08 10:10:16 följande:
    Jag har en teori där - och jag är inte så bra på naturvetenskap, så du får gärna tala om om jag tänker fel där. Men kan det kanske vara så att man helt enkelt tänkte: Den där nya mutationen kan vi trycka ner direkt, eftersom det bara är minkar. De kan man avliva och då begränsar vi i alla fall antal mutationer lite grann. 
    Den mutation som skrämde danskarna förekommer också hos virus som muterat hos människor. Det är inte ens uteslutet att mutationen uppkommit hos virus som replikerat sig med människor som värddjur och att därefter minkfarmare smittat ner minkarna. Tydligen så smittar människor ganska lätt minkar medan det omvända är mindre vanligt.

    Alltså, den aktuella mutationen förekommer och kommer att förekomma oavsett om man avlivar pälsdjursindustrins minkar eller inte.

    I Danmark är tydligen minkuppfödningen en miljardindustri medan den i Sverige har mycket blygsamma proportioner- efetr den årliga avlivningen så handlar det om 200.000 minkar i Sverige.


  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-08 11:08:46 följande:
    Trots att virus inte är levande, utsätts de ändå för mutationer och selektion. Du fick redan en förklaring. Vad i den förstår du inte, eller håller du inte med om?

    svenska.yle.fi/artikel/2020/11/05/coronatester-pa-minkfarmer-i-osterbotten-alla-minkar-pa-samma-farm-avlivas-om
    Jag förstår inte riktigt på vilka sätt du missförstått artikeln du länkade till.

    Om du försöker sammanfatta den med egna ord så kanske jag kan förklara hur och varför vi tolkar den så olika.

    En punkt kan jag ta redan nu. Du har i princip förklarat att virus som muterat har förändrat sig till skillnad från virus som inte muterat.

    Där är du och jag helt ense men jag ser inte att denna självklarhet har relevans för minkuppfödningen i SverigeGlad
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-08 13:21:33 följande:
    Ja så.... jag trodde det var något helt nytt och man ville få bort den varianten, så att det inte blir fler olika. Men du säger att den finns ändå. Då kanske man är rädd för att det ska sprida sig på olika sätt eller till fler djur och att man sedan inte har koll alls hur det sprider sig?
    Hmm, inte så välgenomtänkt av mig att skriva så, "Cluster 5" påstås åtminstone vara något nytt, att jag betvivlar att det är så saknar relevans i sammanhanget vad jag tror, åtminstone tills man hittar exakt samma mutation hos människor där minkar inte är ursprunget.

    De vaccin som kommer nästa år innebär inte att man blir immun mot viruset, bara att symptomen blir lindrigare. Bland de som vaccinerats kommer det att uppstå mutationer där viruset blir mindre påverkat av vaccinet. I värsta fall kan det komma att innebära att vi som varit sjuka lättare smittas en andra gång.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin