• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-14 22:52:28 följande:
    Tror du antalet döda i dessa länder är en konsekvens av munskydden? Eller är kanske munskydden ett desperat försök att få ned dödssfallen?

    Personligen har jag svårt att uttala mig tvärsäkert om munskydden. Det är svårt att veta om det hjälper för det finns inget facit. Är dock inte så sugen på att bära munskydd själv.
    Jag tror inte att munskyddstvånget har minskat smittspridningen, möjligen att det har haft den effekten i vissa asiatiska länder.

    Enligt mina subjektiva observationer förekommer det nästan aldrig att personer med ett tydligt asiatiskt ursprung som bär munskydd slarvar med munskydden eller tar bärandet som intäkt för att de likt Jan Lötvall anser att man kan tränga ihop sig då.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-14 21:37:06 följande:
    svenskateatern.fi/sv/sakerhet/

    Här kan du läsa om hur man har gjort på Svenska teatern i Helsingfors.

    ?Salongskapaciteten på Stora scenen begränsas till 250 personer för att vi ska kunna garantera ett säkerhetsavstånd på 1-2m mellan besökarna.?

    Det finns en länk till platskartan, där kan man se att varannan rad är blockerad.

    ?Teatern förutsätter att våra samtliga vuxna besökare vars hälsa tillåter det använder ansiktsmask. Vi rekommenderar att du har med dig egen ansiktsmask under teaterbesöket.

    Personer som av hälsoskäl inte kan använda ansiktsmasker erbjuds låna ett visir. Ifall kunden bara lånar visiret desinficeras visiret efteråt och vilar i minst 24 h i väntan på nästa användning. Kunden kan också köpa visiret av en publikvärd för 5 euro/st.?

    Jag känner inte till att något smittfall skulle ha kopplats till en teater, så det fungerar uppenbarligen rätt så bra.
    Jag tycker det verkar som det just är vid den sortens event risken för smittspridning är som störst - kanske delvis betingat av att det måste finnas en superspridare i sällskapet. Så jag tycker det vore olyckligt om vi här i Sverige tog fasta på jan Lötvalls propåer om att vi kan trängas bara vi har munskydd på.

    Men samtidigt förstår jag att man inte kan stänga ner restauranger, arbetsplatser med mera enbart för att smittorisken är högre där, i synnerhet inte mot bakgrund av att vi med stor sannolikhet kommer att få leva med covid-19 för alltid.

    I artikeln som Påven Johanna länkar till berättas det om en kvinna som omsorgsfullt följde rekommendationerna, men så gick hon på teater...


  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-16 00:43:07 följande:
    Du tycker, men smittspårarna har data. Och den datan säger att teatrar i Finland inte ger upphov till smittkedjor. Det har däremot pubar och ishockeymatcher gjort.

    Det är självklart att risken finns att en teaterföreställning blir ett superspridarevent. Det du glömmer i sammanhanget är karantänen och smittspårningen. Eftersom en relativt stor andel av alla närkontakter till smittade blir bortplockade ur populationen, så kan man vara ganska säker på att teaterbesökarnas närmaste kontakter inte är smittade, för då hade teaterbesökarna suttit i karantän och inte kunnat gå på teater.
    Jag tror inte att Sverige ska jämföra sig med Finland - om vi överhuvudtaget ska jämföra oss med andra länder borde det vara länder som kulturellt ligger närmare oss. Det är inte möjligt att motivera särskilt många svenskar utifrån uppmaningar att vi måste skärpa oss eftersom vi ligger sist i Nordiska mästerskapen i coronabekämpning.

    Finlands metoder är heller inte unika, de har tillämpats i länder som mer påminner om Sverige, och deras effekt tycks ha uteblivit där, samtidigt som länder som Vietnam och Kina verkar kunna begränsa smittspridningen med restriktioner och omfattande smittspårning.

    Vi får väl se vad regeringen kommer med för utökade rekommendationer/restriktioner senare idag.
  • FDFMGA
    Rataxes skrev 2020-11-16 14:34:09 följande:

    Missa inte korvfaderns digitala presskonferens om corona just nu.


    Korv?

    Jag trodde det var blandfärs som gällde.

    Välkommen till tråden förresten - här kan du nog finna dig väl tillrätta bland likasinnadeÄpple
  • FDFMGA
    Rataxes skrev 2020-11-16 15:00:36 följande:
    Det är nog snarare storstadborna som måste skärpa sig...

    Var tredje krog i Mordor följde inte smittskyddsreglerna, enligt sr.se

    Här i knäckebrödhult bor ju för fan inte ens 8 personer...
    Mordor - är det en omskrivning för Stockholm.

    Nåja, Sagan om ringen är ju betydligt mer läsvärd än Sagan om blandfärsen.


  • FDFMGA

    - Munskydd är väldigt effektivt i sjukhusmiljö och labbmiljö, när man sedan går över till att använda det bland den allmänna befolkningen är kunskapsstödet väldigt lågt, jag skulle säga obefintligt.

    Det säger Kjell Torén som är professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg

    Hoppas att eventuella dödshot mot honom från de mest fanatiska munskyddsdyrkarna inte blir så omfattande att hans arbete och privatliv påverkas.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7601240

  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-11-17 05:40:49 följande:
    Det var en märklig tolkning att jag skulle tycka illa om någon med massiva insatser. Däremot har jag aldrig råkat någon som förstår så lite som du, som inte har massiva insatser, och de hade aldrig kunnat härja som du gör på FL. Nej, jag tycker illa om få, men väldigt illa om ditt sätt. Skäms på dig att du är så respektlös när du citerar folk och sedan attackerar med lögner.

    Ballongen är det bildspråk du sagt att du inte förstår. En uppblåst skrävlande typ som luften gick ur när någon bad om en källa och du bekände att du ingen hade. Du kanske förstår ditt eget bildspråk då. Något om att du är en busskur med ett berg inkastat.
    Tja, man kan ju inte anklaga er klybanologer för att inte vara hängivna er sak.

    Men du har inte funderat på klybans förslag om en tråd i sandlådan där klybanologin är trådens ämne?
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-17 12:11:23 följande:
    Är du kär i pyssel? Besatt? Varför kommenterar du inte klybans förföljelse av pyssel snarare än att lite spefullt komma med nyordsbildningar som om du hoppas på att komma ifråga för karamelodiktstipendiatet?
    Jag kollade faktiskt - och det senaste replikskiftet inleddes av pyssel.

    Ja, åtminstone såvida men gör skillnad på person och person och inte anser att man är en del av ett åsiktskluster. pyssel replikerade på ett inlägg från klyban som var riktat till anonym (ABC).

    Familjelivs karamelodistipendium trodde jag att du hade erövrat för all framtid - så detta hade jag inte i åtanke. Är det något att ha?

  • FDFMGA
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-17 12:33:38 följande:
    Det är ganska självklart att munskydd har effekt om man folk sitter trångt på en buss eller spårvagn. Det är i såna miljöer man ska ha det. Vad är det för kunskapsstöd som är lågt där? 
    Då föreslår jag att du tar på munskydd när du vet att du ska åka buss eller spårvagn.

    Själv är jag inte troende - men respekterar andras trosuppfattningar, såvida de inte försöker pracka på dem på mig.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin