Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-09-02 13:27:16 följande:
    Coronanationalister beskriver nog snarare ert sätt att resonera där allt verkar kretsa kring att Sverige ska ha rätt till vilket pris som helst, allt annat är sekundärt.

    Påven och vi andra kritiker är dessutom inte de enda som märkt av den sortens nationalism som sköljt över landet, det har skrivits ett flertal artiklar om det och är ett fenomen som inte enbart drabbat Sverige.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=7488644

    Det som sägs mellan 4:50 - 5:30 är ju slående relevant för vad man ser i denna tråd

    Att ni nationalister själva inte riktigt vill kännas vid det är en helt annan sak, för andra är nationalismen uppenbar, bla i hur ni enträget hävdat att FHM är så mycket mer upplyst, smartare och bättre än resten av världen, alla andra har inte fattat eller bara fallit för populism, FHM är de enda som öht kan ha rätt i allt. Så jo faktiskt är coronanationalism rätt ord för det för det fenomenet verkar ha uppstått just kring corona pandemin.
    Länken funkar inte. Jag fattar inte vad det skulle ha med nationalism att göra, det är väl en fånig idé. Varför? Det är ju självklart att folk håller ihop lite mer i kristider. Det har inte med något annat att göra än att det just är kristid.
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-09-02 16:07:37 följande:
    Vilka åtgärder menar du att vi tagit i Sverige annat än rekommendationer man kan välja att skita i om man vill?

    man rekommenderade att man inte skulle gå till jobbet sjuk, men bevisligen gick ju personal till äldreboenden sjuka ändå, eller hur? Räcker råd som folk kan välja att skita i om de så behagar som åtgärd? Bevisligen räckte det ju inte på många ställen ? Kan man en rekommendation ens kallas för en skyddsåtgärd?

    Varför sätter vi öht upp räcken eller stängsel på farliga ställen tror du? Det borde ju räcka med att bara rekommendera folk att inte vara där så är problemet löst? Det är väl en fullt godtagbar skyddsåtgärd?

    Det är väldigt intressant att ordet skyddsåtgärd kan ha så olika betydelse i olika sammanhang. I alla andra sammanhang skulle man inte nöja sig med en rekommendation, och man skulle ifrågasätta de som valt att inte sätta upp verkliga skydd om människor kommit till skada. Men när det gäller corona, ja då räcker det tydligen med enbart rekommendationer. I alla andra sammanhang verkar man inse att människor inte alltid följer rekommendationer, men just vad gäller corona så utgår man ifrån att precis alla kommer följa dem.
    Men folk har inte skitit i rekommendationer. Det är därför som antal smittade har gått ner så mycket. Även utan lockdown!

    Och det har diskuterats massor om varför det är mycket mer risk att just personal på äldreboende går till jobbet sjuka. Nämligen att de tjänar dåligt och därför inte vill vara borta från jobbet. Det ÄR en mycket starkare anledning att inte lyssna på rekommendationer om de gör att man inte klarar att betala sina räkningar den månaden! 

    Jag har inte skapat dessa regler och detta system med statliga myndigheter som har mycket makt. Räcken och stängsel är en annan sak för att det inte är myndigheter som är ansvariga för dem. Svensk byråkrati. Men att rekommendationerna egentligen är något som man MÅSTE rätta sig efter, det har vi ju utrett för länge sen. Folk har blivit avskedade för att de inte har följt dem. Då är det inte valfritt. 

    Igen, att man gör det just med corona beror på att det är en statlig myndighet som har ansvaret och statliga myndigheter ger rekommendationer. Det heter så. det är de gör. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-02 16:21:20 följande:
    Det som säkert har bidragit är att FHM och regeringen väldigt ofta har kritiserat andra länder. Jag har inte sett motsvarande i Finland.

    För Finlands del kan man dessutom konstatera att det som sägs i Sverige om Finland inte ens stämmer alla gånger. Senast i går sade Tegnell om Finlands corona-app, att den har integritetsproblem. Nej, det har den inte.

    Är det en medveten del av strategin, att lite tänja på sanningen inför det svenska folket, eller har man inte så bra koll på omvärlden som man låter påskina?
    Vänta nu... vad sa Tegnell om appen? Han sa väl att man i Sverige tycker att folk inte vill ha en sån app pga att det är integritetskränkande. Vad du menar med att appen skulle ha integritetsproblem ..... det går inte riktigt att tolka vad du menar där. 

    Och jag minns bara en gång då man har kritiserat andra länder. Annars har man väldigt många gånger också sagt att man inte vill jämföra eller bedöma, att alla länder har olika förutsättningar, så jag håller inte alls med om bilden som du ger. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-09-02 17:50:24 följande:
    Länken funkade alldeles utmärkt för mig, vad det har med nationalism att göra förklaras väldigt tydligt i programmet. PS! Om länken inte funkar, prova att klippa och klistra in den i en ny flik. 

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=7488644
    Jo, tack, nu fungerade det. Även om jag provade det tidigare också... 

    Jag håller i alla fall inte med. Sverige är inte tillräckligt ödmjuk??? Andra länder tycker inte det. När Tegnell gjorde uttalanden så som att man alltid lär sig mer, att det alltid finns saker som man skulle kunna göra bättre, så tolkades det i andra länder som att han erkänner att han hade fel. Så, utomlands har man motsatt intryck. Att svenskarna är mesiga som vanligt. Bara i Sverige tycker man då: Shit, nu var vi för framåt. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-09-02 18:00:33 följande:
    Och så den vanliga förnekelsen... det har framkommit hur många exempel som helst där folk skitit i rekommendationerna, på jobb, kollektivtrafik, stränder, you name it. Men här sitter du och säger att det inte förekommit.... gösses

    Av vilken anledning man skitit i rekommendationerna är irrelevant, om det beror på ekonomi eller bara ren idioti kvittar, vad som är relevant är att det visar att det finns människor som skiter i rekommendationer till och med inom vården och därför kan man heller inte påstå att rekommendationer är en tillräckligt bra skyddsåtgärd för det är inte något man måste rätta sig efter, vill man sprida smitta så är man fri att göra det. Dvs INTE ett tillräckligt bra skydd.

    Ja och rekommendationer från en statlig myndighet är allt vi i Sverige nöjde oss med att göra, hade man velat så hade man kunnat gjort betydligt mer än så. 
    Det är klart att det har förekommit, men det har det också i länder där det fanns strikta förbud. Och det var inte några få där, det var väldigt många. Och man har diskuterat i flera länder om man inte bör ändra på det och satsa på insikt hos folk och bara rekommendera. Bl.a. eftersom man ser dum ut, när folk bara skiter i förbuden. 

    Nej, det kvittar inte av vilken anledning man har skitit i rekommendationer. Man kan ju ändra på dessa förhållanden. Det är klart folk kämpar på om de måste tjäna pengar. Folk kan bege sig i livsfara när det gäller att de måste försörja sin familj. Då får man göra så att de inte behöver göra det! Att ta bort karensdagen var en mycket bra början.

    Det är inte så enkelt att kasta om hela systemet så där lite snabbt. Man har ju förberett med förslag på lagar beträffande detta. Och det var mycket motstånd mot dessa. Vi lever fortfarande i en demokrati. Och en av dem viktigaste dragen av en verkligen fungerande demokrati är just att man inte kan ändra grundlagen hur som helst och på kort tid. 
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-09-02 16:21:29 följande:

    Att många smittade har jobbat beror på att så många har varit smittade utan att ha symtom och inte på att de sket i att de var smittade. När t.ex. jag och min hustru hade smittan så var det som en mild förkylning.


    Och det är den andra anledningen - precis. Förutom att kanske några kände att de måste jobba, inte har råd att vara sjuka. 

    En annan grej är ju också att de kanske omedvetet förnekar sina symptom. Om man känner att man inte har råd att vara sjuk, så lurar man kanske sig själv och tycker att man mår bra. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-02 16:35:00 följande:
    Här är ett annat exempel på hur allmänheten i Sverige har missförstått andra länders (åtminstone Finlands) strategi. Och orsaken till den missuppfattningen hittar man ju också i myndigheternas uttalanden, som t.ex. ?Alla andra länder tittar sig förvirrat omkring?.

    Ingen i Finland hade ens en tanke på att vår lätta variant av lockdown skulle vara tills dess ett vaccin finns. Avsikten var att köpa sig tid. Under den tiden skaffar man testningsmaterial, skyddsutrustning, startar upp inhemsk produktion, utbildar smittspårare, utvecklar en smittspårningsapp, utbildar corona-hundar etc. Smittan går ner under tiden så att man kan hantera den bättre när man väl kör igång igen. Och man har lärt sig mera om sjukdomen så att man t.ex. slipper de där onödiga dödsfallen pga blodpropp. Nu är hela samhället förberett på ett helt annat sätt än i våras.

    Om vågor:

    Man kan ju också se det som att Sverige hade sin andra våg under sommaren, så att den helt och hållet satt ihop med den första. Vi i Finland tog sommarlov från pandemin.
    Nej då, jag har inte alls missförstått. Du har missförstått mig. Jag menade inte att FInland skulle köra lock-down tills det kommer ett vaccin. Men det ändrar ju inte på situationen, att man måste göra något annat än lock-down resten av tiden. Dvs. även Finland måste ju ha en icke-lockdown strategi för all övrig tid, som de inte stänger ner. 

    Skillnaden är ju bara att de ansvariga i Sverige kom på idén att köra denna icke-down-strategi under HELA tiden. Om det var nödvändigt att ha lockdown i alla länder som hade det - det är ändå svårt att säga. Man kan ju inte testa den andra varianten.

    Jag tycker absolut att det låter bra och vettigt, så som Finland har tänkt där. Det visste jag också, det är inget nytt. Men poängen är - för 25. gången - att det inte hade fungerat i Sverige. Vi hade för mycket smitta redan. 

    Tänk dig nu, om vi hade tänkt och gjort på samma sätt i Sverige - för att köpa lite tid och skaffa fram alla dessa saker. I Sverige hade vi snart sjukhusen fulla med folk och det var ganska kaotiskt. Att fixa alla dessa saker, det fick man ju göra under tiden ändå. Om man stänger ner samhället så tar det ju ändå nästan två månader - minst 6 veckor - tills det minskar. Så även vid en lock-down har man inte lugn och ro och tid att fixa saker. Inte om man har många smittade samtidigt från början. Om man bara har några få, som i Finland, då är det förstås en helt annan sak. 

    Visst, man kan se det som om Sverige haft andra vågen direkt efter den första. Men värre än i andra länder är det ju ändå inte. Och utan lockdown, som ju medför negativa konsekvenser.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-09-02 19:06:46 följande:

    pcforalla.idg.se/2.1054/1.738843/sverige-behover-en-corona-app

    FHM vill inte ha en svensk smittspårningsapp. Som vanligt av en fullständigt obegriplig anledning.


    Obegripligt för dig kanske. Vilken nytta har vi av en sån app om en stor del av befolkningen blir nojiga och tror att det kommer att missbrukas och därför inte vill ladda ner den? Så ser det ju ut. FHM vill inte satsa på något som befokningen helt uppenbarligen inte kommer att acceptera. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-02 19:56:53 följande:

    Kul med alla länkar som postats, intressant läsning-lyssnande, tack alla!


    Nja, nu var det väl inte riktigt det dom sa ... intressant program.
    Vad var inte riktigt som de sa? Stämmer det kanske inte att man missförstod Tegnells uttalande som att han medgav att man hade gjort fel? Vilket han inte menade göra förstås. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-09-02 19:36:37 följande:

    En ny studie publicerad, som bekräftar att Coronan är förmodligen luftburen.

    medicalxpress.com/news/2020-09-chinese-bus-evidence-airborne-coronavirus.html

    Bevisen blir inte färre direkt...


    Bevis är det absolut inte, bara antaganden. Man utgår bara ifrån att en viss person har smittat alla andra i bussen. Och man vet inte säkert om den personen kanske har gjort något annat för att smitta folk - tagit på allt t.ex.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin