• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-12-05 13:50:54 följande:
    Eller flockminnet som ju kan se lite olika ut beroende på vilket kluster man ingår iSkrattande
    Läste först 'flockimmunitet' - och det är ju också sant, en del kluster är mindre motståndskraftiga eller vaccinerande mot populism och 'etnonationalism' 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-05 14:26:14 följande:
    Ja, jag är glad åt att man har kunnat hålla smittan på en låg nivå där jag bor. Tack vare systemet med karantän för de exponerade så blir ju en stor del av smittospridarna också bortplockade innan de hinner smitta någon annan.

    Man vänjer sig vid allt sägs det ju, är det så att ni i Sverige nu har vant er vid att smittan finns överallt? Och det känns helt ok att gå på jobb även då man vet att kolleger har blivit smittade?
    De som kan och får för sina arbetsgivare arbetar på distans. Anställningskontraktet är mellan enskilda personer och arbetsgivare - staten har ingen rätt att bestämma över dessa anställningskontraktm en kan ställa krav på att arbetsgivaren gör det den kan för att minska risk för smittspridning.  

    Arbstsplatser som kan räknas som att det förekommer  allmänna sammankomster på kan myndigheterna till viss del reglera med smittskyddslagen som verktyg.

    Hur människor hanterar riskerna och ser sin del av möjlig smittspridning varierar - också varierar de förutsättningar under vilka olika människor lever. De mest utsatta är de som arbetar med eller nära människor, som saknar socialt skyddsnät och är mest utsatta där också. trångboddhet, liten eller ingen ekonomisk buffert,  De sociala och ekonomiska klyftorna är en av många faktorer som har samvariation med smittspridning 
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-05 17:09:43 följande:
    2522 nya fall i Skåne idag. En jätteökning. Redan igår tog man nytt "rekord" med över 1600 nya fall. Tegnells flockimmunitetsstrategi har kollapsat, vården kommer att braka sönder och samman.
    Du talar mot din själv Drömmer

    Om flockimmunitet är strategin så har den ju inte kollapsat om feler smittas.
    Med tanke på de restriktioner som införs för att minska smittan verkar man i så fall motverka den strategin du tror gäller ..
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-05 19:39:43 följande:
    Rapporterat avlidna i Covid-19 senaste sju dagar:

    Sverige 389
    Norge 26
    Finland 22
    Danmark 55

    Strategin mot flockimmunitet har havererat. Det kostar för många liv. Anders Tegnell måste avgå och bättre folk ta över!
    Det är väl folkvalda som avgår. Antställda tjänstemän har en anställning som kan avslutas på egen begäras eller av arbetsgivaren om saklig grund föreligger.

    'föredettingen' som han kallas i denna tråd har visat att han inte vet någonting om svensk förvaltning och arbetet i riksdagen - om någon bör 'föredettingen' avgå.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/carlson-till-motattack-mot-akesson

    "I debattartikeln pekar Åkesson framför allt på det faktum att så många äldre dött inom äldrevården till följd av pandemin.

    ”Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig”, skriver han i artikeln där han bland annat kräver statsepidemiologen Anders Tegnells avgång.


    Inte smittskyddets fel

    – Det är inget som han har att göra med. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän, säger Johan Carlson.


    Fast det är ju många äldre som dött inom äldrevården, eller?


    – Ja, men det är knappast smittskyddets fel, än mindre Anders Tegnells. Vi och andra ansvariga myndigheter har i flera år pekat på de uppenbara brister som finns inom äldreomsorgen. Det som har hänt inom äldreomsorgen är en följd av den eftersatta struktur och beredskap som finns i äldreomsorgen, med hög personalomsättning och så vidare.


    Sedan 2003 har minst tre statliga utredningar också pekat på de här bristerna och den ”konstiga och märkliga” lagstiftning som omger den kommunala äldreomsorgen, enligt Johan Carlson."

  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-12-05 20:12:10 följande:
    Javisst, jag kan hjälpa dig.

    Det är inte så att forskningen alltid måste enas i ett konsensus, även med samma faktaunderlag kan slutsatserna avvika från varandra.

    Du vet det där med tes, antites, syntes behöver inte vara ett statiskt fenomen, ur syntesen uppstår nya teser, antiteser och synteserSkrattande


    Vet inte om jag ska älska eller hata Hegeliansk logik   
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-05 20:25:16 följande:
    Du är så impregnerad med den svenska inställningen att man bara smittar när man uppvisar symptom, därför förstod du inte ens vad jag frågade.

    Jag menade t.ex. följande situation:
    Tre av dina kolleger kommer inte på jobb en dag, de vaknade på morgonen och kände sig sjuka. Två dagar senare får du veta att de har covid-19. Känns det fortfarande tryggt att gå till jobbet?

    I Finland utgår man ifrån att man är smittsam två dygn innan man insjuknar. I exemplet ovan skulle det innebära att du har varit utsatt för smitta i två dagar redan, och det har alla andra på jobbet också. Sannolikt är flera av er smittade redan, och den som inte är, löper stor risk att bli.

    Skitkastningen och ryktena om att sjuka går på jobb, det har svenska medier satt igång. Den där överläkaren som fick sparken skrev ju varenda svensk tidning om. Sen har det sagts att det finns många timanställda inom äldrevården som inte har råd att stanna hemma när de är sjuka. Jag har också läst om anställda som inte ens får stanna hemma när de är sjuka. Allt detta i svenska medier alltså. Fake news alltihop?

    Själv tror jag ju att en delorsak till den höga smittspridningen i Sverige beror just på att alla är ute bland folk ända tills de insjuknar, de hinner smitta andra innan de får symptom. Jag har läst flera svenska artiklar där någon förklarar att det är smittade utan symptom som har satt igång smittspridningen på just den arbetsplatsen.

    Samtidigt är den officiella åsikten i Sverige den att a/presymptomatiska smittspridning inte har någon större betydelse. Det innebär ju samtidigt att den officiella åsikten måste vara att det kryllar av rötägg i Sverige som inte stannar hemma när de är sjuka.

    Det var ju lite intressant att höra Tegnell förklara att två meters avstånd också skyddar mot symptomatisk smitta. Den borde ju inte ens existera ute i samhället. Har man gett upp, och insett att folk inte stannar hemma när de är sjuka?
    i somras sade WHO att det är ovanligt att sympomfria smittar - jag vet inte om de har ändrat sig.

    www.expressen.se/nyheter/who-ar-ovanligt-att-symptomfria-smittar/

    Sanningen är väl att ingen riktigt vet varför vissa blir smittade, andra inte blir smittade, vissa smittar och andra inte smittar. 

    Det finns fortfarande mycket som är okänt om spriningen, superspridarevent osv.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-12-05 22:17:39 följande:
    Bara den inte tillämpas inom matematik så är det helt okejGlad

    Jag såg förresten att en av trådens kritiker tillämpade en variant i tråden om Samhällsnytt, Kent Ekeroths gamla kloak Avpixlat.

    Tesen var den bild gammelmedia ger, antitesen Samhällsnytts omvärldsbeskrivning.

    Syntesen var enligt coronakritikern att sanningen ligger någonstans mittemellan.

    Den slutsatsen kan jag inte direkt omfatta, men det är säkert en uppfattning som inte är så ovanlig bland trådens kritiker. Det är ju heller inte så ovanligt med uppfattningen att det finns en sanning med stort S som döljs för folket - som t ex att Sveriges strategi i hemlighet är att vi ska uppnå flockimmunitetTomte
    Mmm... pressträffarna och restriktionerna är väl då en del av konspirationen för att folket inte ska förstå hur det egentligen förhåller sig.  Media och staten mörkar tillsammans.. men det finns en del som sett bakom kulisserna 
    Drömmer

    Hegel pratade ju om tidsanden/an eller zeitgeist och visst är det också tankemönster som finns kvar även om jag uppfattade Hegel som att han menade något ganska mer  konkret än hur begreppet används idag.

    Här i tråden drivs ju lite olika antiteser till det verkliga smittskyddetsarbetet; att medias påstådda rubriker om att Sverihge arbetar efter flockimmunitet är sanning, att FHM inte arbetar vetenskapligt utan att allt drivs av Tegnell, att Sverige inte behlver styras enligt grundlagar och så verkar argumentationen från en del kritiker i sig grundas på Hegeliansk logik

    Inte är syntesen sann, varken i fråga om verklighetens beskaffning eller i fråga om argumentens giltighet.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-06 11:26:27 följande:
    I Österrike masstestar man nu, alla ska testas, så siffrorna där fortsätter nog att gå upp en hel del. De har även bra kapacitet inom sjukvården, många läkare, IVAplatser etc, så inte så konstigt att statistiken visar på många smittade och få döda. Dessutom har de ju stängt ner mycket i perioder, även äldreboenden. Kanske har de även bättre fungerande omsorg av äldre, men det vet jag inte.
    Vet inte hur det är i Schweiz och Israel, men det kanske är liknande situation där. 

    Eller också beror det kanske på att dom mörkar rapporteringen, som du verkar tro. Det är nog bara Sverige som rapporterar ordentligt!
    Österike har som du säger många läkare, mer än Sverige, och 3-3,5 ggr fler vårdbäddar

    www.oecd.org/health/health-at-a-glance-19991312.htm

    Om Österrikes äldreboenden har anställda läkare vet jag inte.

    lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/07/partier-oppnar-for-kommunala-lakare/

    "

    En stor del av de äldre som avlidit i covid-19 har bott på särskilt boende. Flera partier pekar på att den medicinska kompetensen i kommunerna behöver stärkas, och frågan om kommunalt anställda läkare har aktualiserats.


    I början av juni presenterade Liberalerna ett nytt fempunktsprogram för en trygg äldreomsorg. Ett av förslagen är att geriatriker och allmänläkare borde kunna anställas av äldreboenden samt att den kommunala vården och omsorgen bör inrätta funktionen chefläkare.


    Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm, pekar på att en stor och viktig del av sjukvården i dag bedrivs i kommunerna och att många i de särskilda boendena är väldigt sköra och har stora omvårdnads- och vårdbehov.


    – Då tycker vi att vi bör pröva frågan om att ge kommunerna möjlighet att anställa läkare som ett sätt att höja den medicinska kompetensen, men också som ett sätt för kommunerna för att få direkt tillgång till den kompetens som jag tror är viktig att ha i beslutsfattandet också, när man tar fram underlag för beslut.


    Men det räcker inte bara med att anställa en läkare i kommunen, menar Anna Starbrink. Det handlar också om bättre samordning mellan äldreomsorgen och sjukvården och att samtidigt utveckla omvårdnadsperspektivet och ge sjuksköterskor och övrig personal mer uppmärksamhet."


     
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-06 15:06:17 följande:
    Just nu masstestar Österrike lärare, så dom vågar öppna skolorna igen. Senaste testerna visar att mindre än 1% av testade fick positiva resultat. 
    Vet man hur många asymptomatiska smittade man hittat?

    DN skriver om en del problem med testningens genomförande och nytta -  Österrike har som alla andra länder sina problem i hanteringen av och runt smittan. 

    www.dn.se/varlden/osterrike-masstestar-infor-jul-trots-kritik/

    "Antagandet om att smittspridningen minskar genom en bred testning bygger på att personer som är symtomfria men smittsamma får chansen att upptäcka att de bär på en infektion. Dessa personer ska sedan sätta sig i karantän, och på så vis undvika att komma i kontakt med personer som de annars hade kunnat smitta."



    "I Österrike är det frivilligt att testa sig, men hela befolkningen uppmanas att delta. Den som vill testa sig ska anmäla sig via internet, via det kritiserade system som under början av december gav lärarna i Linz en felaktig tid. Kritik har även kommit från personer som inte informerats om att de fått ett negativt testresultat. Utöver detta har datasystemet läckt personuppgifter från 800 av de som testats. De tekniska problemen har fått personal vid flera teststationer att gå över till att använda fysiska formulär."

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-06 17:26:25 följande:
    Ok, så pangdemister är ett namn enligt gammal god tradition, och inte ett öknamn. Ok, då vet vi det. Tror att de du kallar pangdemister har tolkningsföreträde beträffande det. 

    Hur vore det om regeringen fick tummen ur, och skrev om smittskyddslagen? Fast, nej, det vill de tydligen inte, för då kan dom inte skylla på den längre. 
    Om du följde med i debatten skulle du veta att föslag utarbetas för lagar angående detta sni kan vara klar efter nyår  + en pandemilag som väntas bli klar under första halvan av 2021.

    Att komma med ett påstående om att en regering inte vill ändra lagar eller införa lagar som ger stöd för ett bättre skydd för människor eller samhället är om inte obegåvat så en politisk lögn som bara ses av de som motarbetar det politiska systemet och demokratiska samhället.

    Om du inte håller med så kan du kanske visa lite belägg för att de inte vill ändra lagar för att de ska kunna skylla på någon annan.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin