Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Tasmin skrev 2020-08-24 23:54:26 följande:
    Jag kan tipsa om att titta på Aktuellt's sändning som gick ikväll kl. 21:00. Det var en immunolog som var där och förklarade på ett på väldigt bra sätt om hur och varför man kan få smittan en andra gång. Det var ett lugnande besked, tyckte jag i alla fall
    Tack, jag ska försöka titta på det.
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-08-26 00:27:33 följande:

    slant visst på tangentbordet..

    Får väl se om den kommer till användning..

    Men som du säger , visst är det lite naivt att tro att en öppen tråd på FL kan reserveras enbart för vissa åsiktsuttryck.

    En öppen seriös debatt är tyvärr också naivt att tro på - alla går in i trådarna med sina egna 'pre-sets' . Det vore iofs intressant om det gick att hitta ett sätt att få till just det sakliga seriösa samtalet.

    Jag tror att fenomenet du observerar i fråga om tvångsåtgärder kontra smitta finns i de flesta sammanhang. Alla hillbillys i SDland där jag bor har mycket lite kontakt och erfarenhet av det de är rädda för. De enkla svaren på  frågorna som saknar enkla svar ger kanske det SDs JÅ pratade om - en uppfattad politisk trovärdighet där experterna saknar enkla svar.

    Jag tycker också att det ser ut som att FHM har lett oss in i en långsiktigt hållbar strategi, en strategi som kan hantera år av smitta, som inte är politiskt styrd utan baserad på FHMs och världssamfundets samlade kunskaper.

    De som ropar högst över tvångsåtgärder verkar också ha uppfattningen att de själva kan hantera smittan, men att alla andra inte kan det...  det är också en märklighet jag noterar


    Jag håller med om den långsiktigt hållbara strategin. Det enda som jag reagerade lite mot efter att jag såg "Agenda" från i söndags var att Tegnell verkade lite väl ovillig att fundera på en smittspårningssätt som i Tyskland, vilket de presenterade i programmet. Han sa mest att han inte tyckte att de gör så olika. 

    Jag tror det var redan på måndag, eller om det var tisdag, på nyheterna så pratades det mycket om smittspårning och man framhävde flera gånger att man även i Sverige inte lämnar det åt dem smittade att spåra själva, utan att det visst sköts, men att de smittade ofta VILL hjälpa till och kontakta folk själva. De berättade också att man sedan ringer dem igen för att dubbelkolla om man har fått tag på alla. 

    Min slutsats är att Tegnell kanske bara hade svårt att förklara det som folk inte visste. Det är inte så enkelt när man inte vet vad som kommer och man ska förklara och tänka på hur mycket folk vet och inte vet. Och då ville man vara tydlig med att man faktiskt också smittspårar och inte bara lämnar det upp till enskilda. Alternativt kan det förstås vara så att man har tagit lärdom av exemplet och fixar till det snabbt. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-08-26 07:19:01 följande:

    Det går inte stoppa viruset när det fått fäste som det fick i Sverige, när ska du lära dig detta?
    Och ja, det är ingen som hymlar om skador och död om COVID-19, så vet inte riktigt vad det ska ge oss.
    Kan du utveckla?


    För här handlar det bara om medicinska råd efter infektion, och dessa sköter ju läkarna på marken främst.
    Och självklart är pandemier dyra.


    Det var en bra sammanfattning.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-26 01:01:28 följande:
    Vad SD vill, är jag inte överhuvudtaget intresserad av att diskutera. Jag  struntar fullständigt i vad dessa personer tycker.
    Beträffande FHM, tycker jag att de har uttalat mer politiska visioner än vad de haft mandat till. De har kommit med politiska uttalanden, som borde ha kommit från regeringen, om det hade funnits orsak. 
    Jag har levt i samhällen med tvång på ansiktsmask vid vissa tillfällen och det har fungerat väl. Det finns undersökningar som tyder på att användningen av ansiktsmask hjälper. Därför tycker jag att  de borde användas. 
    Vilka "politiska visioner"?? Jag har inte hört några såna. 

    Och forskningen om ansiktsmask är inte alls entydigt. Det finns ungefär lika mycket forskning som visar att det inte hjälper. Så länge det inte tydligt lutar åt samma håll, forskningen alltså, så är den inte till någon nytta. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-08-26 11:48:43 följande:

    Är mest perplex hur man försöker samma sak om och om igen, tror dom vi glömmer saker eller vad kan det bero på?
    Det lustiga är att det vi borde prata om, sägs det inte ett ord om.
    Och hur man ska lösa en fråga som pandemi och äldre, för det går ju aldrig stänga ned äldrevården.

    Såg idag ett par, där gubben som använde munskydd inte ens i närheten fundera på röra munskyddet.
    Och nu kommer det bisarra, hans fruga använde inte munskydd, bägge äldre nedre 70.
    Undra vad det var, någon som förstår?
    Dock inte illa som den tjejen som hade plasthandskar och tog i allt, och sen köpte lördagsgodis med dessa plasthandskar på och tog i godisen med dessa plasthandskar.


    Suck. Det kan ju vara så att hans fru hade något problem som hindrar henne från att ha mask, kanske har hon svårt att andas då eller något sånt. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-26 12:41:06 följande:
    www.hbl.fi/artikel/de-sparar-smittans-vag-for-att-fa-stopp-pa-spridningen/&utm_referrer=

    Att smittspåra handlar om mycket mera än att ringa sina kompisar. Man ska ha rätt intervjuteknik så att man får tag i så många kontakter som möjligt, man ska kunna komma in i patientregister, man ska kunna hitta kopplingar mellan olika smittkedjor. I Finland har en stor mängd smittspårare utbildats, det är inte något vem som helst kan göra med vänster hand.

    Tegnell menade att det är självklart att alla ringer sina nära kontakter. Nåja, de där personerna i fikarummet på jobbet jag känner till utseendet, men som jag inte minns namnet på, dem vill jag verkligen inte ringa upp själv!

    Speciellt komiskt blev det när Tegnell jämförde med smittspårning av klamydia.

    Och angående långsiktigheten i strategin: Enligt vad jag har läst har personer i riskgrupper det verkligt jobbigt. Andra kan röra sig ganska fritt, men de måste hålla sig isolerade. Personer som jobbar i kulturbranschen verkar inte heller anse att den nuvarande strategin är något man kan leva med länge.
    Nej, han jämförde INTE med smittspårning. Vad jag minns så tog någon annan upp det och han inflikade han att det där handlade om klamydia och att det här ju inte är samma sak. 

    Min poäng var ju just att Tegnell nog inte hittade rätt ord där för att förklara hur man gör, eftersom de sedan på nyheterna sa att det absolut finns folk som sköter smittspårningen, att det inte lämnas till folk att göra själva. Sedan är det ju som med det mesta - regionerna sköter det. Så det kan finnas skillnader, och det som de tog upp i Agenda bara kan har varit så på något enskilt ställe. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-26 13:38:31 följande:
    amp.svt.se/nyheter/inrikes/anders-tegnell-om-coronahosten-och-smittsparning

    Hur kan man ens komma på tanken att börja prata om klamydia? Så klart att han tvingades komma med förtydliganden. Jag har inte hört dem, har du en länk?

    Agenda hade kollat med alla regioner. En region smittspårade inte alls, patienten skulle sköta det på egen hand.

    Men smittspårning i Sverige har ju egentligen ingen betydelse, man ska ju ändå gå på jobb som vanligt. I Finland där närkontakterna sätts i karantän måste ju smittspårningen skötas ordentligt.
    Det är bara att kolla Agenda på svt play från i söndags. Jag trodde du hade sett det eftersom du pratar om det?

    Det är inte ett dugg konstigt. Det var nog bara i det sammanhanget som man har fått smittspåra tidigare. Så det är väldigt naturligt om man pratar om hur man brukar smittspåra. Och det var ingen i programmet som gjorde en grej av det - det är bara tidningarna som har inget vettigt att skriva om. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-26 19:30:04 följande:
    I länken finns några exempel på politiska uttalanden.

    Jag kanske har missat om det länkats till det tidigare här i tråden,  men har du något exempel på forskning som påvisat att munskydd inte hjälper?

    https://www.expressen.se/debatt/tegnell-later-politisk-och-har-missforstatt-sin-roll/

    Det är en debattartikel, en person tycker det. Jag håller inte med honom. 

    När WHO säger att det inte finns pålitlig forskning som visar att munskydd hjälper, så tror jag på dem. Man behöver ALDRIG bevisa att något INTE finns, eller att det INTE fungerar. Det är som om en religiös person kräver att man ska bevisa att gud inte finns. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-08-27 01:24:01 följande:
    Med det sagt, så tror jag inte alls på tvång. En enkel rekommendation, baserad på forskning vore trevligt. Alla vet att en rekommendation från FHM väger tungt. Nog kommer en sådan, men...kul att va sist på bollen..
    Du tycker det är tråkigt att vara sist. I andra länder protesterar och demonstrerar folk emot mask-regler. Man kan aldrig göra alla nöjda. 
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2020-08-27 03:29:25 följande:
    Skulle jag fråga om jag visste? Vad skulle faktisk tydlig forskning här bestå av? om det fanns? Du vill inte svara? Du vet inte svaret?
    Det är väl ganska självklart? Seriösa studier på exakt det man vill veta. 

    Vilket inte är så lätt att genomföra här. Det som verkligen skulle visa det tidigast, är nog inte etiskt försvarbart och skulle därför inte heller godkännas.

    Förresten så håller man just på med ett experiment i Tyskland. Man ska ha en koncert, inomhus, med mellanrum mellan personerna och alla i publiken har masker. Och så mäter man och följer även rörelserna (alla har nån grej som visar hur de har rört sig). Efter det vill man sedan bedöma om man kan ha stor-evenemang och under vilka förutsättningar. Jag är en aning tveksam om det visar tillräckligt - personerna är ju inte sjuka - men det är bra att man försöker och vi får se om resultaten är övertygande. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin