Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-08-15 14:08:11 följande:

     


    AndreaBD skrev 2020-08-15 13:50:27 följande:
    Jag HAR redan läst det, och håller helt med. Och den säger också att aerosoler inte är luftburna. Ingen tvivlar på att viruspartiklarna är kvar i luften i aerosoler och att de kan smitta folk, men luftburen smitta är en annan sak. Och det har alla här i tråden, förutom du, sagt hela tiden.

    Att man kan upptäcka något nytt, att det kan tänkas finnas saker mitt emellan - det är alltid möjligt, men det är inte belagt än. 

     


    Och även som du sagt innan, så om COVID-19 var luftburen, så skulle smittan spridas mer jämt.
    Som ungefär som på ett blött papper som man droppar vattenfärg, och sprider sig i en jämn cirkel utifrån punkten där droppen(smittan) landar.
    Och det vet vi reda att så fungerar inte COVID-19.(det är också en intressant fråga varför CVOID-19 har en udda smittspridning)


    Jo, det är ju intressant. Vad säger det om viruset då att den cluster-smittar? Åtminstone delvist. Kan det tala för att folk kan vara olika smittsamma, att vissa människor är super-spreaders? Det senaste var väl att det inte är så mycket personen som har större förmåga att smitta utan snarare evenemang där det är mycket folk, som gör att många smittas på en gång. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-15 14:49:30 följande:
    Då kanske det är bäst att skippa terminologin, eftersom det verkar vara omöjligt nå konsensus, och i stället fundera på saken ur ett praktiskt perspektiv. Viruset beter ju sig på sitt eget artspecifika sätt oberoende av vad man vill kalla det.

    Om en covid-smittad person hostar i hissen, kliver ur, och jag kliver in i den en minut senare, kan jag bli smittad då? Hur länge hålls alltså virusdropparna i luften förrän de landar på hissgolvet?

    Om restauranggästerna vid bordet 2,5 m bort sitter och hostar, kan jag bli smittad då? Hur långt kan alltså virusdropparna förflytta sig förrän de landar på restaurangens golv?
    Precis, Padirac föreslog ju att vi kan enas om att det finns droppsmitta, aerosolsmitta och luftburen smitta (och att det här kan vara aerolsolsmitta). 

    Jag tror att det finns stor risk att man kan bli smittad den vägen. Dock är jag inte säker på om en hostande person räcker. Det beror även lite på hur stor hissen är och hur länge luften är kvar där. Exakt hur långt och hur länge - det är ju svårt att veta med ett nytt virus. Det är ju först nu som man kan forska lite, men jag kan tänka mig att det är svårt. I många fall kan det ju vara svårt att veta vem exakt som har smittat en person. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-08-15 14:54:56 följande:
    Här finns faktiskt en förklaring till vad som skiljer virus som sprids med droppsmitta och virus som sprids med luften.

    Det är som ingen kanske blir förvånad över virusets ytterhölje

    www.pureeffectsweden.com/sv/2020/04/vad-ar-skillnaden-mellan-virus-och-mikroorganismer/

    "Virus kan vara mycket motståndskraftiga ? i synnerhet de nakna virus som omger sig med vad som liknar kraftiga skyddsplåtar av upprepade, geometriska enheter. Ikosaeder är en vanlig virusform. Denna typ av yttre egenskaper ger virus förmågan att vara luftburna och mycket smittsamma (mässling) eller motstå handsprit (vinterkräksjukan).

    Höljevirus omges av ett yttre lipidlager som till stor del består av fett. Dessa virus har avknoppats från sin värdcell och vid det tillfället tillägnat sig en bit av dess cellmembran. Men då ett virus omger sig med livets egenskaper blir det också mycket mer känsligt. Ett höljevirus sprids främst genom droppsmitta och kan inte överleva länge utanför kroppen."

    Och en liten parentes , lyssnade på språket i P1 nyligen där de sa att formen dom istället för de/dem är en äldre mer ursprunglig form som lever kvar i finlandssvenska och talspråk.

    Tror det var den här sverigesradio.se/avsnitt/1502087

    Åter till coronaviruset.. det har ett lipidhölje.. det är alltså.. ja inte anpassat för att vara luftburet utan kräver en värd.. pekar helt och hållet på droppsmitta per definition
    Intressant. Men hur kommer det sig att övriga corona-virus är luftburna? Har de inget hölje? De står ju på listan som PJ länkade till. 
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2020-08-16 04:06:00 följande:
    Jag orkar inte...
    Det har förklarats, länkats, citerats, markerats, länkar med bilder som förklarar men...
    Sorry, jag menade inte vara jobbig. Du hade bara kunnat säga ja eller nej. Om nej, kan jag läsa på.
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-08-16 08:54:05 följande:
    Jag bemötte ditt uttalande gällande att det skulle vara få patogener som är luftburna och vilka av dem som är kända eftersom det är totalt felaktigt.
    klyban skrev 2020-08-15 14:14:48 följande:

    Det är just den som h*n inbillar sig att COVID-19 är luftburen.
    Rätt udda att fastställda vetenskapliga termer om hur patogenen sprids kan vara så extremt svårt för vissa att greppa.


    Och allra mest perplex är jag över hur man efter så många ggr fått det förklarat för sig och ändå fortfarande inte fattar.
    Det är få patogener som är luftburna, de kända är mässlingen, TBC och nån till känd.


    Kanske tänkte han då bara på dem patogenerna som är aktuella för oss här. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-08-16 13:16:13 följande:

    Nu inför Danmark krav på munskydd i kollektivtrafiken. Sverige väntar fortfarande. Eftersom vi är ett av de väldigt få länderna (hej, Vitryssland!) som valde ideologisk krishantering istället för vetenskaplig, så har vi inget annat val nu än att envisas in i det sista.

    Dock gäller det att vara tydlig: att plocka poäng hos tokhögern världen över är INTE Sveriges strategi - utan en bieffekt av den.


    Jag tycker det är lika bra att bara de som har satt sig in i det lite, hur masker fungerar,  och som vill ha dem, har dem. Just för att de andra inte kommer att använda de på ett korrekt sätt. Jag kommer att använda en när jag börjar jobba igen imorgon. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-08-16 16:08:10 följande:
    Jag tror att ABC tolkade kurvan, den över antalet smittade/dag, lite fel. För mig såg det åtminstone ut som att det vare sig sker någon ökning eller minskning i augusti. Tegnell brukar väl beskriva detta som en platå.
    Ja. Det är 3 - 400 varje dag, vilket är mindre än i juli. Och det håller sig på den nivån. 
  • AndreaBD
    Konservativ skrev 2020-08-16 17:33:30 följande:

    Finland rekommenderar igen hemarbete och munskydd. De senaste veckorna har det skett en ökning av antalet nya smittade.

    Antal döda sammanlagt 333.

    Antal patienter på sjukhus nu: 6 varav ingen i intensivvård.

    Finland har fem miljoner invånare.


    Finland var också tillsammans med Island det enda landet som klarade sig undan pesten på medeltiden. Det är ingen slump. Det ligger i utkanten av Europa, folk reser inte igenom landet. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-08-16 18:50:04 följande:
    Personligen skulle jag vilja se helt andra åtgärder i Sverige för att dämpa smittspridningen, i första hand sådana som innebär att man så långt som möjligt undviker trängsel i kollektivtrafiken t ex fri parkering och inga biltullar.
    PRECIS vad jag tänkte! 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin