Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-11-08 19:10:43 följande:

    Jag har uppfattat CK som att de i sitt slutbetänkande i februari kommer att göra bedömningar och utlåtanden om ev avvägningar mellan lagar och åtgärder varit rimliga och kanske rätt eller fel.

    Fram till dess är det en rad konstateranden snarare än skuldbeläggning av aktörerna som gjorts.

    coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/presentation-sverige-under-pandemin-sou-2021_89.pdf

    "Brister bakom den svenska pandemihanteringen

    Beredskapen för att hantera en pandemi har varit undermålig

    Nuvarande och tidigare regeringar borde ha åtgärdat sedan länge påtalade brister i pandemiberedskapen

    Folkhälsomyndigheten eller annan myndighet bör få i uppdrag att följa upp och stödja andra aktörers pandemiberedskap

    Smittskyddslagstiftningen är otillräcklig

    Ansvaret för det svenska smittskyddet är fördelat på många i ett decentraliserat och fragmenterat system

    En betydande del av ansvaret för den faktiska pandemibekämpningen har fått vila på SKR

    Smittskyddsläkarnas ställning är otydlig"


    Om man på grund av bristande beredskap, en otillräcklig smittskyddslag, och ett decentraliserat och fragmenterat system inte har möjlighet att skydda befolkningen mot ett nytt virus, då har man desto större orsak att iaktta försiktighetsprincipen i allt man kommunicerar till allmänheten.

    I den här rapporten hittar man endel konstateranden som kommer väldigt nära ett skuldbeläggande.

    coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/underlagsrapport-m-almgren-kartlaggning-av-skillnader-i-regionernas-insatser-for-provtagning-och-smittsparning-under-coronapandemin.pdf

    ?Uppsala och Blekinge är de regioner som avviker för uppstart av provtagning för åldersgruppen 6?10 år där Uppsala startar med detta i februari 2021 och Blekinge erbjöd fortfarande vid enkätens besvarande i april 2021 ingen provtagning för den åldersgruppen. Även i åldersgruppen 11?15 år sticker Blekinge ut där man erbjudit provtagning först från mars 2021.?

    Har det verkligen varit så här illa?

    ?I enkäten där regionerna fått beskriva erfarenheter kring smittspårning lyfts det att man anser att man omgående borde lagt upp en strategi för smittspårning i förskola och skolmiljö.?

    Varför det, barn smittar ju inte? Eller?

    ?Synpunkt framkommer kring att riktlinjerna var alltför restriktiva vilket har försvårat arbetet i regionerna att utöka smittspårningen. Exempel ges gällande "acceptans" av asymtomatisk smittspridning. Det lyftes av regionerna redan på ett tidigt stadium att erfarenheterna från smittspårningsarbetet tydligt visade att det förekom asymtomatisk smittspridning, men som det dröjde länge innan nationella riktlinjer för smittspårning tog höjd för.?

    När har detta ?tidiga stadium? infallit? I januari 2021 i Agenda-utfrågningen var Tegnell väldigt tydlig med att man INTE smittar innan symptom.

    ?Det går därför inte att smittspåra för covid-19 på samma sätt som för t ex klamydia eller hiv. Ovanstående verkar ha varit svårt att inse för politiker och många andra utan tidigare kunskap om smittspårning.?

    Att döma av hur Tegnell har uttryckt sig i offentligheten, kan man kanske räkna också honom till dem som saknar kunskap om smittspårning.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/anders-tegnell-om-coronahosten-och-smittsparning
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-08 23:23:03 följande:

    Förstår inte riktigt det där uttrycket, medicinsk nytta. Vilken annan slags nytta skulle det kunna vara när man testar om någon har en smitta eller inte? Det finns nytta på ett individuellt plan, på ett samhällsplan etc, och aldrig något fall där det inte är nyttigt. 


    Välkända virus eller bakterier som väldigt många bär på utan att bli sjuka, där skulle man väl inte få någon medicinsk nytta av att testa symptomfria.

    Med coronaviruset är det än så länge alltid en medicinsk nytta med att testa, tycker jag i varje fall. Eftersom man inte vet vad som väntar längre fram i tiden, så behöver man med tanke på forskningen ha så noggranna uppgifter som möjligt om vem som har varit smittad och vem inte.

    På individnivå kan lindrigt sjuka barn ha nytta av en bekräftad diagnos, om de senare skulle utveckla MIS-C eller long covid. En dubbelvaccinerad som blir förkyld en månad innan det är tänkt att den tredje dosen ska tas har nytta av att veta om det var covid-19 eller något annat med tanke på vaccinbiverkningarna.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-11-09 01:35:45 följande:

    DU berättar där att du inte förstår vad det uttrycket betyder, det betyder att man bara testat för den direkta medicinska nyttan för patienten som är smittad och att detta innebär att man bara testar väldigt sjuka patienter sm man har framför sig.

    Resten gör sig inte besvär där, och det är vad lite test innebar för alla.

    Det ändra sig sen och allt eftersom man frigjorde resurser.

    Det är för den smittade patienten som kan ana har COVID-19 och som är svårt sjuk och för veta vilken behandling de ska rikta in sig på.

    Den DIREKTA medicinska nyttan för patienten.

     

    Och jo, det är nyttigt för patienten att man testar denna först av alla och med de få test som fanns då.

    DU bara berättar du inte förstår vad medicinska nytta betyder i sammanhanget och få test.

    Din semantiklek ändrar inte detta.

    DU berättar igen att du inte för står vad den medicinska nyttan innebär med få test.

    Och som du säger det med få ett och testa alla, ja, det skulle vara till DIREKT skada för dessa patienter.

    Är det verkligen ditt argument nu?

    Att den medicinska nyttan skulle vara alla som inte är sjuka nog för ha nytta av ett positivt test.

    NU pratar vi ett specifikt tillfälle och där man testade för den medicinska nyttan och när man endast hade få test.

    Och inte om någon semantiklek om någon medicinsk nytta med testen i sig självt, dock är det väldigt talande att man nu försöker låtsas om att de få testen skulle varit för de som inte hade svåra symtomer.


    DU pratar om fel specifika tillfälle. Nu handlar det om hösten 2020 och våren 2021. Läs den här rapporten, och återkom när du har förstått vad den handlar om.

    coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/underlagsrapport-m-almgren-kartlaggning-av-skillnader-i-regionernas-insatser-for-provtagning-och-smittsparning-under-coronapandemin.pdf
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-11-09 14:37:33 följande:

    Där ser man undrens tid är ännu inte förbi

    Själv tyckte jag dock att artikeln var ganska intetsägande och bitvis kryddad med självklarheter som att sjukvården måste vara beredd på en ökad smittspridning och att fler måste vaccinera sig.

    Något jag skulle vilja se vore att regeringen möjliggör för kommuner och regioner att säkerställa att personer som arbetar med riskgrupper också är vaccinerade - allt annat är bara befängt.


    www.senioren.se/nyheter/folkhalsomyndigheten-det-blir-en-malkonflikt/

    ?? Rätten till att arbeta är också en faktor som behöver beaktas så vi har helt enkelt målkonflikter i att vi har krav på hälso- och sjukvården och omsorgen att man ska ha kvalité, man ska ha patientsäkerhet och det måste också beakta rätten att vara på arbetsplatsen.?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-11-09 00:40:29 följande:

    Jag tror att du missuppfattat en rad saker och tillskriver FoHM en massa saker som de inte sagt. Det är en hel del halmdockor du dragit fram här. 


    Här har vi ditt bästa och enda argument igen en gång. ?Du har missförstått.?

    FHM eller Tegnell, man kan ju inte veta vad som är myndighetens syn på saker och ting, och vad som är Tegnells egna funderingar. Här kritiserar jag uttalanden som uttryckligen kommer från Tegnell. Om inte FHM står bakom dem, så är det ju illa. Klamydia-jämförelsen t.ex., man får ju hoppas att det var Tegnells eget påhitt.

    stars.library.ucf.edu/cgi/viewcontent.cgi&context=jicrcr

    Why Swedes Don?t Wear Face Masks During the Pandemic?A Consequence of Blindly Trusting the Government

    Var placerar du dig själv på Government trust axeln?
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-10 12:53:02 följande:

    Men jämför nu inte äpplen med falukorv!

    Det beror på hur man räknar, om man tex tar med alla 18år och äldre, 12 år och äldre eller om man räknar på hela befolkningen. På länken nedan verkar de räkna med totala befolkningen och då ligger AT, DE, FR, NL, UK och Sverige alla på runt 67%. BE ligger lite högre på 75%.

    Om man räknar på alla 18år och äldre, ligger alla dessa länder på 80-85% (tror det är lite mindre i FR, orkar inte kolla). I min kommun är 90% av alla 18 år och äldre vaccinerade. 

    ourworldindata.org/covid-vaccinations


    Av de som är inlagda på sjukhus här, är runt 40% vaccinerade, men gamla och svaga. Av de som har svår Covid och ligger på intensiven är det däremot bara runt 3% som är vaccinerade. Men för en hyfsat pigg och vaccinerad 85åring är det naturligtvis en pärs även med mildare Covid, så nu ger de tredje sprutan här till äldre och en del  sjukvårdspersonal så snabbt de hinner. De vill inte stå utan vårdplatser på sjukhuset om några veckor. 
    yle.fi/uutiset/3-12159986

    Här intervjuas en överläkare i Seinäjoki. Nio patienter, av vilka en är en medelålders man på intensiven. Tre personer under 20 år är på vanlig avdelning. Den yngsta är 12 år. Enligt den här läkaren är de vaccinerade patienterna som tas in sådana gamla, vars allmäntillstånd skulle rasa av vilken infektion som helst. De får ändå inte lika allvarliga problem med andningen som de unga ovaccinerade får.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-11-09 23:11:06 följande:

    Nejdå - jag har återkommande gett dig argument om varför de resonemang och ståndpunter du för fram inte har stöd av de länkar och citat du lägger fram - av olika skäl vid olika tilfällen.

    Kanske är det så att din kritik bygger på att du misstror myndigheter - eller i alla fall Svenska myndighter. I alla fall uppfattar jag att många påståenden du lägger fram möjligen bygger på konfimationsbias och kanske utifrån ett misstroende. Halmdockorna har jag återkommande visat att de inte stämmer, inte ens med de argument och de lönkar du presenetrar som stöd för dessa.  Så ja, den här gången skrev jag att du verkade ha missförstått och staplade halmdockorna på varandra.


    Padirac skrev 2021-11-09 23:37:23 följande:

    Sverige är en 'high trust society' -  det kännetecknar också alla våra nordiska grannar som liksom Sverige är individualistiska snarare än kollektivitiska samhällen.

    Sen finns det en del grupper i våra samhällen som inte delar de företrädesvis individualistiska uppfattningarna som känneteckna high trust societies, utan har en mer low trust uppfattning som är ett kännetecken för kollektivistiska samhällen.

    Ett lågt förtroende för samhället behöver inte betyda att kritiken spårar ur med osakligheter och halmdockor, och ett högt förtroende behöver inte betyda en okritiskt syn på hur samhället fungerar eller inte fungerar - du vet att jag fört fram kritik, en kritik som pekar på att samhällsstruktur och lagar inte räcker till snarare än att enskilda personer eller myndigheter misstänkliggörs så som kritiken företrädesvis förts fram i tråden.


    Att kritiken är osaklig är enbart din åsikt. Och dina argument handlar antingen om debatten som sådan eller om förutsättningarna som fanns för att hantera en pandemi. Eller nåja, här gör du ett försök:

    ?FoHMs material handlar om olika yrkersgrupper _inom skolan? men det du missar att FHM också har jämfört lärare med yrken utanför skolan, här:

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/2196ac08bde24bc4bc7d4abfd6775001/forekomst-covid-19-olika-yrkeskategorier-delrapport-2.pdf

    Den här gången gällde kritiken tre separata punkter:

    Smittspridning och -spårning i skolorna. Kommunikationen om asymptomatisk smittspridning. Jämförelsen mellan klamydia och covid-19. Åsikter i sakfrågan?

    Jag kan inte minnas att du skulle ha kritiserat någonting alls. Om det är så att jag minns fel, så får du gärna friska upp mitt minne. Och då ska kritiken gälla beslut som har fattats efter att covid-19 pandemin var ett faktum. Det är omöjligt att NU ändra på ett beslut som fattades 10 år tidigare, så det är meningslöst att kritisera det 10 år gamla beslutet. Vad ska göras NU, när man tvingas leva med det dåliga beslutet som fattades 10 år tidigare?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-11-10 23:21:54 följande:

    Javisst är det min åsikt att kritiken är osaklig, missriktad och irrelevant när kritiken endera riktar sig mot person, inte tar verkliga premisser med i beräkningen eller återger helt olika påståenden om olika saker och säger att de är motstående varandra eller bygger halmdockor.

    Självklart kan detta också debatteras - vad är kritik och hur framställs kritik och vad bygger kritik på.

    Jag menar att kritik riktad mot brevbäraren som inte kommer med önskad post varje dag är osaklig, missriktad och irrelevant om det är så att den kritiserade brevbäraren har varannandagsutdelning, breven inte sorterats rätt på terminalen, brevet har fel frankering eller om avsändaren helt enkelt inte postat eller ens skrivit brevet.

    Alla premisser inklusive verkliga förhålladen är i högstagrad relevanta när kritik framställs. Att myndigheter arbetar utefter dåliga beslut som fattades för mer än 10 eller flera 100 år sedan skall inte dessa myndigehter kritiseras för, kritiken skall i detta fall riktas mot att de beslut som då fattades och verkade förtjänstfulla nu visar sig vara minde eller inte alla förstjänstfulla.  Men detta kan ju pckså diskuteras - vad syftar kritiken till? Ska kritiken riktas mot de verkliga problemen eller ska kririken riktas mot enskilda personer eller myndigheter för att någon skall hängas ut?  

    Vad menar du kritik syftar till och hur skall kritik formuleras för att inte vara osaklig, missriktad eller irrelevant? 

    Tror du att myndigehter och regering kan och ska bryta mot de lagar som finns i fråga om myndighetsutövning, ansvarsprincipen, smittskydd osv?

    Jag har pekat på att du med orefererade påståenden säger att CK och FoHM  kommer till motstående slutsatser - vilket jag har visat var osant då de material du använde för att underbygga det påståendet visade sig handla om olika saker.   Detta vill du vad jag förstår inte bemöta utan istället vill du prata om andra saker - tex hur mycket jag litar på myndigehter...


    Att kritisera en persons uttalanden är någonting helt annat än att kritisera en person.

    Många beslut har fattats UNDER PÅGÅENDE pandemi. De besluten kan mycket väl kritiseras. Som t.ex. här:

    www.expressen.se/nyheter/kritiken-mot-stoppade-testningen-djarvt/

    Jag har citerat en mängd uttalanden, alltid med källhänvisning. Mina egna slutsatser kan jag av naturliga skäl inte sätta någon referens till.

    Nu citerar jag mig själv:

    ?Allt material har en koppling till barn. FHM säger barn inte spelar någon roll för smittspridningen i samhället. Coronakommissionen säger att barn kan kopplas till dödsfall på äldreboenden. Du som är så duktig på att citera källor, kan du inte bara klistra in citat som visar att jag har fel??

    Referenserna till mina påståenden hittar du tidigare i tråden.

    Du har, utan förklaring, påstått att 1) källan drar en annan slutsats än det som citatet visar, och 2) de två källorna kan inte användas i samma diskussion, 3) de två källornas budskap är inte motstridiga, och 4) trots att de två källornas budskap är motstridiga, kan de båda vara sanna.

    Dessutom har vi inte löst frågan om lärares risk att smittas: Är den högre än den hemmajobbande kontorsarbetarens, eller är den inte högre? Och följande fråga: Vad har FHM egentligen sagt om lärares smittorisk?

    www.expressen.se/ledare/peter-santesson/hur-kunde-sverige-hamna-sa-snett-i-coronastrategin/

    ?Folkhälsomyndighetens GD Johan Carlsson, som anbefallde ?enad front? och ansåg att soloåkning med extra försiktighet var något ?problematiskt?.?

    Av vilken orsak var det problematiskt? Vilken lag tvingade Johan Carlsson att fördöma den frivilliga försiktigheten? Var det ett klokt eller dumt uttalande?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-11-11 08:37:54 följande:

    .. också Finland tampas med lagar och åtgärder och decentraliserat ansvar - mot vem eller vad skall kritiken riktas i detta fall anser du? THI, Markku Tervahauta, Mika Salminen, Sanna Marin, Sauli Niinistö, Krista Kiuru, Hanna Sarkkinen, Sirpa Paatero, Anna-Maja Kristina Henriksson, regeringen, riksdagen, kommunerna eller varför inte brevbäraren?

    www.dn.se/varlden/finland-lag-som-kan-skydda-aldre-mot-covid-19-gar-inte-att-anvanda/

    "Enligt paragraf 48 i lagen om smittsamma sjukdomar får ?de som har ett bristfälligt vaccinationsskydd bara av särskilda skäl arbeta i klient- och patientutrymmen vid verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården där man vårdar klienter eller patienter som medicinskt sett är utsatta för allvarliga följder av smittsamma sjukdomar?.? Men lagen, som fanns före coronapandemin, används inte eftersom en annan del av lagen enbart talar om skydd mot mässling och vattkoppor och dessutom förutsätts det att anställda är skyddade mot influensa. Men det står inget om covid. Så nu diskuteras detta medan tiden går och vi har utbrott inom äldrevården. Också Finland har haft många dödsfall där.

    Markku Tervahauta är frustrerad över att det inte finns någon klar linje trots att det finns en lag:

    ? Kommunerna som ansvarar för äldrevården behöver få ett besked, säger han.

    Så du och Institutet för hälsa och välfärd trycker på regeringen att få detta klarlagt?

    ? Det gör vi. För oss står det klart att även om coronaviruset i sig inte står med i lagen så borde den gälla också för detta virus. Det är märkligt att vi har den här diskussionen nu efter två år med viruset. Nu handlar det om att rädda liv bland de äldre."


    Du glömde Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

    Om lagarna inte duger, då skriver man om dem. Och åsikterna om hur lagarna ska skrivas, de är många. Här har du länkar till färska nyheter från Finland. De finska rubrikerna kan du köra genom Google translate. Det brukar bli helt förståeliga översättningar.

    arenan.yle.fi/audio/1-1830156

    Nyheterna kl. 8. Man bereder en lagändring för att få dem som jobbar inom vården att vaccinera sig.

    svenska.yle.fi/a/7-10008684

    Efter regeringens sammanträde förklarade statsminister Sanna Marin att beredningen av det ärendet fortsätter. Men det finns många juridiska problem kring de ovaccinerades rättigheter att gå på jobb, besöka butiker eller fritidsverksamhet. Någon politisk oenighet om coronaläget eller åtgärderna finns ändå inte, betonade statsministern.

    yle.fi/uutiset/3-12183595

    Alueiden koronaohjeita pidetään sekavina ja toimia riittämättöminä ? HUSin ylilääkäri: "Lakipykälien hankaluus tekee tästä ongelmallista"

    yle.fi/uutiset/3-12181988

    Sosiaali- ja terveysalalla passi voi tulla käyttöön jo piankin, koska potilaat ovat usein riskiryhmäläisiä tai muuten haavoittuvassa asemassa olevia.

    yle.fi/uutiset/3-12169600

    Oikeusoppineet ovat erimielisiä siitä, voisiko koronapassia laajentaa jo nyt ? HUSin Lehtonen: On perusteltua asettaa rokotetut ja rokottamattomat eri asemaan

    yle.fi/uutiset/3-12172957

    Voidaanko hoitajilta vaatia koronarokotusta? Oikeuskansleri ja STM eri linjoilla, hoitajaliitot ja työnantajat kiirehtivät selvyyttä sekavaan tilanteeseen

    www.mtvuutiset.fi/artikkeli/eduskunnan-sote-valiokunnan-puheenjohtaja-markus-lohi-vastustaa-pakkorokotuksia-vaikka-lomautuskin-pienempi-paha/8285758

    Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi vastustaa pakkorokotuksia: "Vaikka lomautuskin pienempi paha"
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-11-11 23:08:32 följande:

    Det går naturligtvis inte att ge belägg för att någonting inte sagts utan att citera allt som sagts och skrivits av FoHM i alla media och i alla publikationer - så går det inte till.

    Vill du påstå att FoHM säger att 'barn inte spelar någon roll för mittspridningen' så får du länka och citera detta.  Men det är kanske enbart din egen slutsats - och då får du länka och citera det som ger stöd för den slutsatsen.

    Den slutsats och det påstående du gjorde om materialet om alla yrkesgrupper och materialet om yrkesgrupper inom skolan är inte en giltig slutsats, men jag uppfattar det kanske fel, du ville kanske göra någonting annat än en giltig slutsats med det påståendet. 


    www.svt.se/nyheter/inrikes/tegnell-minskad-smittspridning-inget-motiv-till-att-vaccinera-barn

    ?Vi tror inte att det här kommer att påverka smittspridningen speciellt mycket i samhället som helhet.?

    Jag noterar att du inte har någon åsikt om Johan Carlssons uttalande om den problematiska försiktigheten.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin