• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    pyssel skrev 2020-11-29 17:15:26 följande:
    Vi kan säga så här, med din lilla utläggning om kungen och en del felaktigheter om niande fick du en egen liten spegel tillbaka med oväsentligheter om niande och när det används.

    Jag har redan lyft de tillfällen, ett par ggr i tråden, då Tegnell spred desinformation om att smittspårning kunde utföras efter en modell han återgav helt felaktigt på ett helt avgörande sätt: Att smittspårningsmodellen för könssjukdomar med smittspårningsplikt var ett bra exempel på något man gör själv och något att ta efter vid Covid-19-smitta. Vilket förhåller sig precis tvärtom. Man smittspårar inte t. ex HIV och klamydia på egen hand, utan är skyldig att medverka när vårdgivaren smittspårar. Det är desinformation. Och allvarlig sådan när man lutar sig på att "det går bra med klamydia". Jag har lyft det, utan några högerextrema eller populistiska utspel, men att jag tycker att trovärdigheten får sig en törn vid sådana kardinalfel, särskilt när de används för att lugna folk.

    Varför larvar du dig med att mata på med påbörjade meningar som antyder konspiration? Urlöjligt. Men varje gång man skriver något on topic så kommer ni SD-gräl-suktare och letar efter lite gruff, med ungefär lika mkt finess som ett skolgårdslagsmål, inte så nedlåtande som du hoppas. Nu ska du väl anmäla igen.
    jajajaja.. ett spegelrum.. ni är skickliga

    Jag har verkligen ingen personlig erfarenhet av hur smittspårning går till i något fall, men det var väl reportern som började prata om kalmydia och AT svarade som vanligt på frågan.  

    Om det var desinformation eller om det var felaktiga uppgifter är ju en ganska stor skillnad, så om du säger att det var desinformation så vore det hyggligt om du kunde utveckla bakgrunden till detta.

    Den enda och den stora konspirationsteorin som cirkulerar i tråden är den om flockimmunitet, dina ord om desinformation kunde ju ha lett ner den vägen också.

    Större gruff än de som gett sig på en utpekad skribent i tråden har jag inte sett - och det helt utan finess. 

    Har du gjort personliga påhopp i inlägget så kan det hända att den anmäls, jag har dock inte hittat några så någon annan får göra det om de vill.
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-11-29 17:50:27 följande:
    Det var Tegnell som tog klamydia som ett exempel på att den svenska modellen att smittspåra själv fungerar bra. Men jag lutar nog åt att det snarare var ganska allvarlig okunskap, än avsiktligt vilseledande. Vilseledande blev det oavsett, och det var inget som korrigerades av T själv.

    "Gett sig på.." Till bönder på bönders vis och att returen nog inte smakade lika bra som anklagelserna skribenten slungade mot andra, helt utan finess. Han inledde sitt första svar med att håna oss, ha mig personligen, som försöker skydda våra anhöriga och anklagade mig för lögn. Det tycker jag inte är en trevlig inledning utan en inledning på en konversation då man är rökt när det gäller mina sympatier och efter 4-5 förklaringar utan samma medicin.
    Ah. du tänker på TV-intervjun, jag tänkte på en fråga som kom under en pressträff. Jag vet inte vilken som var först.

    Men vi verkar överens om att det inte är fråga om desinformation i alla fall. Det tycker jag låter bra. Men konspirationsteorin om att strategin går ut på flockimmunitet verkar leva kvar i tråden hos många av de som är kritiska mot strategin. Det verkar vara själva innehållet i konspirationsteorin som man är kritisk mot. 

    Andra i tråden har beklagat sig att sarkasmer och påhopp inte tagits emot väl som om det var själva kvintessensen i att diskutera eller debattera. Och det kan det ju vara, allt beror ju på vad man vill uppnå med sitt deltagande i tråden.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-29 21:08:51 följande:
    Vad vill du uppnå? 
    Jag vill uppnå att diskussionen grundar sig på faktiska omständigheter och tex inte konspirationsteorier eller annan desinformation.  Det är skälet till att jag tex lyft fram premisserna  - i form av lagar och förvaltningsformer - för vilka åtgärder som kan sättas in och var olika delar av ansvar ligger.

    Din tur, vad vill du uppnå med ditt deltagande i tråden? Solig
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-29 21:28:05 följande:
    Ett antal åtgärder har u sent omsider införts. Du lyckas inte riktigt förklara varför lagen tvingade regeringen att reagera så pass långsamt.
    Jag får åter hänvisa dig till informationen på FHM sida och smittskyddslagens paragrafer.
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-11-29 22:13:32 följande:
    Att ha möjligheten öppen för att även en myndighet eller andra i maktposition kan göra grava felbedömningar, till och med vad gäller strategier är ingen tes om konspirationer jag hetsar omgivningen med, och ställer mig inte särskilt positiv till att med en gång bli hopklumpad med skrikhögern. Jag förhåller mig tämligen lugn och beskedlig (utom i affären) även om jag håller alla möjligheter öppna för klantiga myndigheter. Det är ju inte första gången fel begås av myndigheter, men de flesta av oss håller oss på mattan även när fel uppdagas. Det hade varit trevligare om kritik av myndigheter inte hade utsatts för försök till kväsning med ständiga gliringar om stöveltramp.
    Javisst kan och kommer alla att göra missar och felbedömningar - speciellt som covid19 och viruset som sprider denna sjukdom var helt okänd och i mycket fortfarande är okänd.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-29 21:27:57 följande:

    Oj, jaha. Ja, det hade jag ju aldrig kunnat gissa ens om jag levt tills jag blev hundra år.

    Vad jag vill med mitt deltagande i tråden? Det är ju min tråd? En tråd jag startade för att kunna ventilera mitt missnöje med och min oro för att Sveriges valda strategi var/är betydligt sämre än den kunnat vara. 


    Det är inte ditt fel att du inte kunde gissa det, kanske jag kan säga då...

    Jag uppfattar att mycket av kritiken i början var missriktad, tex pekades enskilda personer ut, fel delar av förvaltning pekades ut och i det hela var det mycket osakligt och knappast konstruktiv kritik. Efter att denna kritik bemöts så har nya delar anklagats, även där missriktat. Vartefter kritik bemötts så har den flyttats för att gång efter annan gått runt i cirklar och åter igen varit kritik som bygger på fel premisser, pekar ut personer felaktigt.

    Jag vet inte om jag nått fram, eller jag är säker på att jag inte nått fram. Men precis som du nyss själv pekade på felaktiga premisser i en fråga så fortsätter jag att peka på när påståenden bygger på felaktiga premisser.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-30 00:05:18 följande:

    Glöm att det finns IVA-platser till alla som behöver. Så här skriver socialstyrelsen:

    "I samband med en extraordinär resurssituation måste intensivvårdsresurserna däremot reserveras för patienter där intensivvården har stor sannolikhet att bidra till fortsatt överlevnad. Detta innebär en större restriktivitet med att inleda eller fortsätta intensivvård än i normalfallet."

    Att det finns IVA-platser kvar är tyvärr en konsekvens av dessa restriktioner. Frågor på det?


    Du menar att du kommit på att Socialstyrelsen säger att IVA-platser inte skall ges till de som inte bedöms ha fortsatt överlevnadschans...
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-30 15:35:59 följande:
    Försök till att förklara att jag hade rätt, och du fel. Sverige har klarat sig sämre än de nordiska grannarna.
    Så förutom antal smittade och döda, och ekonomin, vad konkret är det som strategin mer har tagit hänsyn till, och som varit viktigare?
    Svenska lagar och förvaltningssystem
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-30 16:23:13 följande:
    Ok, så Sverige fokuserar på, tar hänsyn till och vill ge hjälp till lagar och förvaltningssystemet? Och strategin ger detta? Ok, då vet vi det!

    Tvärt om kanske
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-11-30 18:16:56 följande:
    Språkförbistring Glad

    Påminner lite om när jag vikarierade som komvuxlärare: Vad är det för likhet eller skillnad mellan "Sveriges lagar och förvaltningssystemet anger ramarna för pandemistrategin" och "Sverige fokuserar på att ge hjälp  till lagar och förvaltningssystem".

    Fast fullt så illa var det inte på komvux.




    Ibland är den goda viljan mindre än förmågan - och ibland tvärt om.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin